5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Kılıçdaroğlu: Türkiye güven veren ülke olmaktan çıktı

Kılıçdaroğlu: Türkiye güven veren ülke olmaktan çıktı

Haberton - Haberton
24 Ekim 2023
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Kılıçdaroğlu: Türkiye güven veren ülke olmaktan çıktı

Kılıçdaroğlu: Türkiye güven veren ülke olmaktan çıktı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişte Türkiye’nin Orta Doğu’nun en güven veren ülkesi olduğunu söyleyerek, “Türkiye güven veren ülke olmaktan çıktı. Oysa pek çok uluslararası kuruluş Türkiye’nin kapısını çalardı ‘gelin sorunu çözün’ diye. Bizimkiler bağırıyor ‘ara bulucu olalım mı’ diye. Kimse bu sesi duymuyor” dedi.

Kılıçdaroğlu, TBMM’de partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, geçen haftaki konuşmasında İstanbul’da bir Cumhuriyet Başsavcısınının Ankara’ya yazdığı dilekçeyi gündeme getirdiğini söyleyerek, “Ve ‘yargı içinde çeteler oluştu’ demiştim onun dilekçesinden. Devletin geleneğinde 100 yıllık bir Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, bir başsavcı Ankara’ya bir dilekçe yazıp ‘yargının içinde çeteler oluştu’ dememiştir. Ama eğer bu noktaya gelmiş ve bir savcı ‘yargının içinde çeteler oluştu’ diyorsa, bıçak kemiğe dayandı demektir. Yani devletin temelinin sarsıldığını artık hepimiz kabul etmeliyiz.

Bunu dillendirdim. Mektubun can alıcı noktalarını okudum. Arkasından habere erişim engeli getirdiler ‘kimse duymasın’ diye. Şu anda gidin sokağa, ister Hakkari’ye ister Trabzon’a, ister Kırklareli’ne gidin, Kırıkkale’ye gidin, vicdanlı her bir vatandaşa sorun; ‘Türkiye’de adalet var mı?’, ‘Türkiye’de mahkemeler adalet dağıtıyor mu? diye. Hepsi ‘hayır adalet yoktur’ diyecek. Adaletin olmadığını biliyoruz. Yürekli bir savcının bunu dillendirmesi bizim tarihimiz açısından da çok önemlidir. Bu dilekçe, ileride yargı tarihini yazacaklar için de önemli bir belge olarak önümüzde duruyor. Hatta öyle ki yeni oluşan çetelerin FETÖ’nün çetelerine rahmet okutacak düzeye geldiğini de dilekçesinde yazmak durumunda kaldı” dedi.

‘DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SIRADAN BAKANLIK DEĞİLDİR’

Kılıçdaroğlu, bütün dünyanın gözünün önünde Filistin’de masum çocukların katledildiğini, kadınların öldürüldüğünü, yaşlıların öldürüldüğünü belirterek, “Hastane bombalanır mı? Bir insanın gözü dönmüşse, kendi koltuğuna düşkünse onlar giderler hastaneyi de bombalarlar. Bunun dünyanın gözü önünde yapılması 21’inci yüzyıl için en büyük ayıplardan birisidir. Kadınlar, çocuklar öldürülecek ve kimsenin sesi çıkmayacak. Geçmişte Türkiye Orta Doğu’nun en güven veren ülkesiydi. Cumhuriyeti kurmuştuk, mazlum ülkeler de kurdular. İnsan haklarında önemli adımlar attık. Türkiye güven veren bir ülke olmaktan çıktı.

Oysa pek çok uluslararası kuruluş Türkiye’nin kapısını çalardı ‘gelin sorunu çözün’ diye. Bizimkiler bağırıyor ‘ara bulucu olalım mı?’ diye. Kimse bu sesi duymuyor. Türkiye dış politikada güven veren ülke olmaktan çıktı. Dış politikanın milli olması lazım. Eğer dış politikayı iç politikadan ayırmazsanız güven kaybına uğrarsınız. Türkiye geçmişte sorunları çözmeye davet edilirdi. Bizimkilerin ara buluculuk çağrısını kimse dinlemiyor. Sözü dinlenen bir ülkeden bu hale geldik. Şimdi ara buluculuk görevini Katar’a verdiler. Öyle bir dil kullanıyoruz ki sözün nereye gittiğini hesaplamıyoruz, birilerini kırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘GÜVENİ TEMELDEN SARSIYORUZ’

Kılıçdaroğlu, Amerika’nın 2 uçak gemisi gönderdiğini anımsatarak, “Erdoğan bağırıyor; ‘ne işin var burada?’ Şimdi biz de sormaz mıyız? ‘Senin damadının ABD savaş gemisinde ne işi var?’ İkili oynamayacaksınız. Damadına, yakınlarına bakacaksın, neyi nasıl yaptığına da bakacaksın. Dışişleri Bakanlığı sıradan bakanlık değildir, Türkiye’nin dış politikasını belirler. ‘Bu can bu bedende kaldıkça bu papazı teslim etmem’ diyordu, tıpış tıpış teslim ettin. Sana kim güvenecek? Dış politikada güven kaybı çok temel bir kayıptır. Mavi Marmara’da milleti kışkırtacaksınız, arkasından ‘bana mı sordun giderken’ diyeceksiniz. Rüşvet alandan büyükelçi yaparsanız Türkiye’nin dış politikası güven vermez. Bunu elli sefer söyledim. Rüşvet aldığı bilinen, herkesin bildiği, yabancıların da bildiği bir adamı Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil etmek için büyükelçi olarak atarsanız, o ülke diyecek ki ‘Türkiye mi, asla güven olmaz bunlara.’ Güveni temelden sarsıyoruz” diye konuştu.

‘100’NCÜ YILI COŞKUYLA KUTLAYACAĞIZ’

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin 100’üncü yılını büyük bir coşkuyla kutlamak gerektiğini belirterek, “Toplumun her kesimi bu duyarlılığı paylaşmalı çiftçisinden barosuna, sanatçısına kadar. Sevincimizi paylaşmalıyız. ‘100 yıl önce kurduk, 2’nci yüzyılımıza adım atıyoruz’ demeliyiz. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve bu yolda şehit olanlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Onlar Türkiye’yi var eden insanlardır. Dışişleri Bakanlığı’nın bulunduğu fecaatı anlattım; ‘Filistin’de çocuklar ölüyor, şenliği erteleyelim’ diyorlar. Bunlar şenlikten ne anlıyorlar? Şenlik demek Anıtkabir’e gitmek demek, törenler düzenleyip kutlamak, anmak demek.

Büyükelçi Cumhuriyeti kutlamayı ertelemiş; ama kendisi gitmiş düğüne. Fotoğrafa baktım, bu elçi olamaz. İki eli önünde süt dökmüş kedi gibi duruyor. ‘Vallahi bu büyükelçi olamaz’ dedim. Telefon ettim ‘bu kim’ diye. Türkiye’de dışişleri bakanlığını bu hale getirirseniz saygınlığımıza gölge düşürmüş olursunuz. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıracağız. Cumhuriyet bizim cumhuriyetimiz, bu cumhuriyeti birlikte kutlayacağız” dedi. 

Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin olduğu her yerde kutlamaların olacağını söyleyerek, “Bizim belediyelerimizin olduğu her yerde her yer bayrağımızın renginde kırmızı beyaz olacak ve Cumhuriyetin 100’üncü yılı şenlik havasında turnuvalarla, konserlerle, yürüyüşlerle kutlanacak. Yani Cumhuriyet Halk Partisi 100’üncü yılımızı coşkuyla halkımızla birlikte kutlayacak. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın 100’üncü yılını kutlayan Cumhuriyet Halk Partisi” ifadelerini kullandı.

Etiketler: CHPKemal Kılıçdaroğlu
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kurtulmuş, Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi’nde konuştu

Sonraki Haber

Filistin’de hayatını kaybeden sivil sayısı 5 bin 791

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Politika

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Dünya Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2026
Bakan Gürlek, Nevşehir'de
Politika

Akın Gürlek, Nevşehir’de

5 Haziran 2026
Politika

HAYAT 112 Acil uygulamasını indiren vatandaş sayısı 552 bin 150’ye ulaştı

5 Haziran 2026
Politika

Dezenflasyon sürecini sürdürmeyi hedefliyoruz

5 Haziran 2026
Cevdet Yılmaz: Yapay Zeka Vizyonu ve Eylem Planı, Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılacak
Politika

Yapay Zeka Vizyonu ve Eylem Planı, Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılacak

5 Haziran 2026
Haziran ayı yaşlı ve engelli aylıkları yatırılıyor
Politika

Haziran ayı yaşlı ve engelli aylıkları yatırılıyor

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Filistin'de hayatını kaybeden sivil sayısı 5 bin 791

Filistin'de hayatını kaybeden sivil sayısı 5 bin 791

En Güncel Haberler

CarrefourSA’nın Hayalet Ağlar projesine The One Show’dan 3 ödül
İş Dünyası

CarrefourSA’nın Hayalet Ağlar projesine The One Show’dan 3 ödül

5 Haziran 2026
Malatya'da takside 28 bin uyuşturucu hap ele geçirildi; 4 gözaltı
Yerel Haberler

Malatya’da takside 28 bin uyuşturucu hap ele geçirildi; 4 gözaltı

5 Haziran 2026
Sultangazi'de otomobille kafa kafaya çarpışan motosiklet alev alev yandı; kadın sürücü öldü
Öne Çıkan

Sultangazi’de otomobille kafa kafaya çarpışan motosiklet alev alev yandı; kadın sürücü öldü

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP’den istifa etti

5 Haziran 2026
Yaşam

Alkışlarla uğurlanan 44 yıllık öğretmen, gözyaşlarına hakim olamadı

5 Haziran 2026
Yaşam

İki grup arasında sopa, tekme ve yumruklu kavga kamerada; 2 yaralı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çin Devlet Başkanı Şi, Kuzey Kore'yi ziyaret edecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuzey Kore’yi ziyaret edecek

- Haberton
5 Haziran 2026

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, 8-9 Haziran tarihlerinde Kuzey Kore'ye resmi bir ziyarette bulunacağı duyuruldu. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
CarrefourSA’nın Hayalet Ağlar projesine The One Show’dan 3 ödül

CarrefourSA’nın Hayalet Ağlar projesine The One Show’dan 3 ödül

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton