16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Kazakistan’da birçok oligarşi tabaka oluştu

Kazakistan’da birçok oligarşi tabaka oluştu

Haberton - Haberton
15 Ocak 2022
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Kazakistan'da birçok oligarşi tabaka oluştu

Kazakistan'da birçok oligarşi tabaka oluştu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly, “Kazakistan’da birçok oligarşi tabaka oluştu. Daha kötü olaylar da olabilirdi. Ama bu olaylar bizim için ders olsun” dedi. 

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly, ülkede meydana gelen olayların nedenine ilişkin, “Kazakistan’da birçok oligarşi tabaka oluştu. Bir taraftan halk bir aylık maaşını zor kazanırken, bu tür zenginler halkın kazandığı bir aylık maaşı 5 dakikada harcayabilir lükse ulaştı. Oligarşik yapıyı oluşturan zenginlerimizin de artık vicdani olarak bu zenginlikleri Kazakistan halkıyla paylaşmasının zamanı geldiğini vurguladı cumhurbaşkanımız. Bizim Türkçede bir atasözü var; ‘Bir musibet bin nasihatten iyidir’ diyorum. Daha kötü olaylar da olabilirdi. Ama bu olaylar bizim için ders olsun” dedi. 

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı bursu ile Türkiye’de eğitim gören Kazakistanlı lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile Kazakistan Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly’ı, kahvaltıda bir araya getirdi. YTB Başkanı Abdullah Eren, 505 Kazak öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığını, bunlardan 112’sinin Ankara’da olduğunu belirterek, “Kazakistan’da son 15 gün içinde yaşanan süreçle ilgili size desteklerimizi ifade etmek için bu organizasyonu düzenledik. Sizler farklı ülkelerden gelip eğitim alan öğrenciler bizlere ailelerinizin emanetsiniz. Kazakistan’ın geleceği Kazak gençlerine emanet. Biz Türkiye olarak koşulsuz ve şartsız her anlamda Kazakistan’ın yanındayız” dedi.

‘EŞ ZAMANLI SİLAHLI TERÖR SALDIRISIYDI’

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abhzal Saparbekuly, Kazakistan’da çok üzücü ve trajik olayların yaşandığını söyleyerek, ülkenin bağımsızlık hayatındaki en önemli sınavı verdiğini kaydetti. Saparbekuly, olaylardan hem toplum hem devlet olarak ders çıkarılması gerektiğini ve olayların doğru analiz edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Olaylar otogaz fiyatının artmasıyla patlak verdi. Fiyatları artırabilirsiniz; ama bu fiyatları artırmanın aşama aşama yolları var. Bir anda fiyat artırırsanız o da aynı anda enflasyona yansıyacak.

Protestolar başka bölgelere de sıçradı. Sosyal medyada destek kampanyası başlatıldı. Bunun bilinçli olarak halkı galeyana getirip, destek amaçlı sokağa dökmek amaçlı olduğunu düşünüyorum. Yoksa Kazakistan’ın sosyoekonomik açıdan birçok bölgeden daha iyi olan bölgelerinde bir protesto atmosferi yoktu. İyi niyetli protestoların içine karışan provokatörler kendi işlerini yapmaya başladı. Bunların içinde hem yağmacılar hem haydutlar, hem de normal gezen vatandaşı tahrik edenler vardı. En tehlikesi bu protestocuların içinde terör gruplarının, değişik sabotaj eylemleri yapan teröristlerin iş başında olduğunu gördük” dedi.

BARIŞ GÜCÜ KARARININ ETKİSİ

Saparbekuly, kritik kararın Kolektif Barış Gücünü davet etmeleri olduğunu söyleyerek, “Bu barış gücünün hızlı şekilde onayladığının bildirilmesiyle ilk destekleri gelmeye başladı. Destek gelmeden de bir kırılma noktası oldu. Kazakistan devleti tek başına değil, komşularının da yanında olduğu mesajını verdi. Eğer böyle bir karar almasaydı o zaman Almatı şehrinin komple silahlı terörist grupların eline geçme ihtimali yüksekti. Terör izlerinin diğeri de güvenlik güçlerimiz arasında 2 askerimizin kafasının kesilerek bulunması.

Kazakistan'da birçok oligarşi tabaka oluştu
Kazakistan’da birçok oligarşi tabaka oluştu

Bu da normal haydudun yapacağı iş değil. Bunun daha önce örneklerini gördük; başta Suriye olmak üzere bu bölgelerdeki aşırı terörist grupların izlerini gösteriyor. Ayrıca internet, telefonlar kapalıydı. Bunu da anladık ki bu grupların kendi aralarında iletişim telsizleri var. Savaş alanında öldürülen o kendi mensuplarını savaş alanından çıkarmaya çalışması, morglarda kendi adamlarını çalmaya çalışması, bunların hepsi kendi izlerini yok etme taktikleri olarak algılayabiliriz” dedi.

‘BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİDİR’

Saparbekuly, bu süreçte Kazak-Rus çatışması çıkarılmasına ortam oluşturulmak istenmesinin amacının olayların arkasındaki karanlık gruplara hizmet etmek olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

“Bu olayların hepsi birbiriyle bir şekilde bağlantılı oldu. Olaylar bizim için çok trajik, birçok hayat yitirildi. Gencecik şehitler, askerler var. Çocuklar var. Diri diri arabalarında yanan aileler var. Bunların hepsi büyük bir acıdır. Bu olayın en büyük nedenlerinden birisi de halk arasındaki özellikle sosyoekonomik alandaki birçok akut ve önemli problemler. Kazakistan 2000 yılından beri gelişim gösterdi; ama bu gelişimle beraber halkın gelir adaletinden faydalanamaması, yani adaletli gelirin sağlanamaması maalesef bu dönemde Kazakistan’da birçok oligarşik tabaka oluştu.

Bir taraftan halk bir aylık maaşını zor kazanırken bu tür zenginler halkın birisinin kazandığı bir aylık maaşı 5 dakikada harcayabilir lükse ulaştı. Bunun hepsini halk görüyor tabii ki. Bunu Cumhurbaşkanımız da görüyor. O açıdan özellikle eğitim, bilim, sağlık alanında birçok reformların yapılması gerektiğini söyledi. Maalesef devlet gücünü kullanarak oligarşik yapıyı oluşturan zenginlerimizin de artık vicdani olarak bu zenginlikleri Kazakistan halkıyla paylaşmasının zamanı geldiğini vurguladı cumhurbaşkanımız. Geleceğe daha çok umutla bakıyoruz. Bizim Türkçede bir atasözü var; ‘Bir musibet bin nasihatten iyidir’ diyorum. Daha kötü olaylar da olabilirdi. Ama bu olaylar bizim için ders olsun.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Acun Ilıcalı’nın kızları kaza geçirdi

Sonraki Haber

Diyarbakır’da hamsi festivalinde 3 ton hamsi dağıtıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bangkok’ta yük treni, otobüse çarptı: 8 ölü
Dış Haberler

Bangkok’ta yük treni, otobüse çarptı: 8 ölü

16 Mayıs 2026
Avustralya'da köpek balığı saldırısı: 1 ölü
Dış Haberler

Avustralya’da köpek balığı saldırısı: 1 ölü

16 Mayıs 2026
ABD'de bir eve uçak düştü: 2 ölü
Dış Haberler

ABD’de bir eve uçak düştü: 2 ölü

16 Mayıs 2026
Pezeşkiyan'dan Papa’ya teşekkür mektubu
Dış Haberler

Pezeşkiyan’dan Papa’ya teşekkür mektubu

16 Mayıs 2026
ABD'den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması
Dış Haberler

ABD’den ‘Hürmüz Boğazı’ açıklaması

16 Mayıs 2026
Çin Devlet Başkanı Şi, yılın ikinci yarısında ABD’yi ziyaret edecek
Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi, yılın ikinci yarısında ABD’yi ziyaret edecek

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Diyarbakır'da hamsi festivalinde 3 ton hamsi dağıtıldı

Diyarbakır'da hamsi festivalinde 3 ton hamsi dağıtıldı

En Güncel Haberler

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı
Yerel Haberler

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı

16 Mayıs 2026
Rize'de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler
Spor Haberleri

Rize’de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

16 Mayıs 2026
İstanbul'dan Samsun'a 'Cumhuriyet'in izindeyiz' uçuşu
Öne Çıkan

İstanbul’dan Samsun’a ‘Cumhuriyet’in izindeyiz’ uçuşu

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kızılay Kayseri İl Başkanı Cafer Beydilli’den açıklama

16 Mayıs 2026
Yaşam

Mudanya Üniversitesi’nde MUDUTECHFEST etkinliği gerçekleştirildi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Otomobilin çarptığı kadın, ağır yaralandı; sürücü alkollü çıktı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Eskişehir merkezli yasa dışı bahis soruşturmasında 24 tutuklama

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fenerbahçe, ikas Eyüpspor maçının hazırlıklarını tamamladı

Fenerbahçe, ikas Eyüpspor maçının hazırlıklarını tamamladı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Süper Lig'in 34'üncü ve son haftasında yarın ikas Eyüpspor'u konuk edecek Fenerbahçe, karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'nde gerçekleştirilen...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı

5’inci Esenler Gençlik Günleri başladı

16 Mayıs 2026
Rize'de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

Rize’de 19 Mayıs coşkusu; bisiklet turunda 4 kilometre pedal çevirdiler

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton