7 Haziran 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Katı Atık Depolama Tesisi, 14 bin 500 konutun enerji ihtiyacını karşıladı

Katı Atık Depolama Tesisi, 14 bin 500 konutun enerji ihtiyacını karşıladı

Haberton - Haberton
23 Ocak 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Katı Atık Depolama Tesisi, 14 bin 500 konutun enerji ihtiyacını karşıladı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi’nden geçen yıl toplanan 467 bin 642 ton çöp ve 2 bin 150 ton tıbbi atığın ayrıştırılıp işlenmesiyle yılda 47 milyon kilovatsaat elektrik üretilerek, ayda yaklaşık 14 bin 500 konutun enerji ihtiyacı karşılandı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocasinan ilçesi Molu Mahallesi’nde 7 yıl önce 410 bin metrekare alanda faaliyete geçirilen katı atık depolama tesisi kent genelinde toplanan günlük 2 bin tona yakın çöpün işlenmesini sağlıyor. Düzenli depolama tesisinde toplanan çöplerin yakılması ile ortaya çıkan metan gazından elektrik enerjisi elde ediliyor. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Depolama Tesisi’nden geçen yıl toplanan 467 bin 642 ton çöp ve 2 bin 150 ton tıbbi atığın ayrıştırılıp işlenmesiyle yılda 47 milyon kilovatsaat elektrik üretilerek, ayda yaklaşık 14 bin 500 konutun enerji ihtiyacı karşılandı. Enerji üretim tesisinin soğutma suyunun değerlendirilmesiyle ısıtılan seralarda ise 450 ton domates üretildi.

‘HEM ÇEVRESEL HEM DE EKONOMİK KAZANIM ELDE EDİLDİ’

DHA’ya konuşan ve her ay 14 bin 500 konutun elektrik ihtiyacına eş değer enerjinin katı atık tesisinden biyogaz yoluyla elde edildiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Düzenli Depolama Tesisi’ne gelen atıklardan 47 milyon kilovatsaat enerji üretilerek hem çevresel hem de ekonomik kazanım elde edildi. Üretilen 47 milyon kilovatsaat enerji, 14 bin 500 hanenin elektrik ihtiyacına denk geliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan’ın bu alanda her zamanki yaptığı gayretli çalışmaları da adeta önemseyen bir yaklaşım ile sıfır atık projelerine destek veren bir çalışma anlayışı içerisinde çevremizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

‘PARK-BAHÇE ATIKLARINDAN 250 TON KOMPOST ÜRETİYORUZ’

Enerji alanında kendine yeten bir şehir ve belediye yaklaşımı ile çalıştıklarını da anlatan Büyükkılıç, “Çevreci bir yaklaşım ile ekibimiz ile birlikte gayretlerimizi sürdürüyoruz. 2025 yılı içerisinde 467 bin 642 ton katı atık ve 2 bin 150 ton tıbbi atık bertaraf edilirken, düzenli depolama tesisine gelen atıklardan 47 milyon kilovatsaat enerji üretildi. Bu sadece 2025 yılında oradan elde edilmiş durumda. Park-bahçe atıklarının değerlendirilmesiyle de 250 ton kompost üretiyoruz. Bunu park-bahçelerimizin çim, bitki ve ağaçlarla ilgili gübreleme çalışmalarında kullanıyoruz. Böylece de sıfır atığa da erişmiş oluyoruz. Ayrıca, oradan çıkan enerjiyle 450 ton domates üretiyoruz. Hafriyat yönetimiyle 2 milyon 800 bin ton metreküp hafriyat toprağı kontrol altına alınarak, hem yeniden kullanım hem de düzenli depolama imkanı sağlıyoruz. Temiz hava hedefi doğrultusunda bu sene bin 500 tane dağıttık” diye konuştu.

‘2019-2026 ARASI 283 MİLYON KİLOVATSAAT ELEKTRİK ÜRETİLDİ’

İlçelerdeki çöplerin de transfer istasyonları ile kent merkezindeki düzenli depolama sahasına getirildiğini söyleyen Memduh Büyükkılıç, “Katı atık transfer istasyonlarımız marifetiyle 5 ilçede bölgesel olarak onları toplayıp taşıyarak, değerlendirme ve rastgele yerlere atılmasını da engelleme yönündeki gayretlerimizi de sürdürüyoruz. Bu amaçla da 39 bin 700 ton atığı düzenli bir depolama sahası tarafına toplamak amacıyla taşımış durumdayız.

2019’dan 2026’ya kadar katı atıkların değerlendirmesiyle 283 milyon 275 bin kilovatsaat elektriğin üretildiğini, ekonomimize katkı, belediyemize imkan sağladığını 150 milyon metreküp metan gazının bertaraf edilmesiyle de adeta büyük bir sera gaz salınımını engelleyerek en büyük çevreci belediyelerden biri olduğumuzu paylaşmak istiyorum. Yenilenebilir enerji konusunda ulaşım birimimizin yapmış olduğu 1 milyarlık bir yatırım ile oradan çıkan enerji marifetiyle yüzde 50’sini tramvay hatlarımızda, elektrikli otobüslerimizde yüzde 50’sini de satarak para kazanmak suretiyle kaynaklarımızı zenginleştirme yönüyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler: Kayseri
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Malatya’da kar nedeniyle motosikletlerin trafiğe çıkması yasaklandı

Sonraki Haber

Yıldırım Karadeniz’de, Çağrı Bey Somali’de faaliyetlerini gerçekleştirecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Adana’da patates hasadı; tarlada kilosu 20 TL'ye düştü
İş Dünyası

Adana’da patates hasadı; tarlada kilosu 20 TL’ye düştü

7 Haziran 2026
Antalya'da çilekte son hasat zamanı
İş Dünyası

Antalya’da çilekte son hasat zamanı

7 Haziran 2026
Kadın CEO’lar cam tavanları kırıyor
İş Dünyası

Kadın CEO’lar cam tavanları kırıyor

7 Haziran 2026
USKD'den kanserojen tehlike asbest için farkındalık çağrısı...
İş Dünyası

USKD’den kanserojen tehlike asbest için farkındalık çağrısı…

7 Haziran 2026
Dünyanın dört bir yanından kadın liderler 2026 Küresel Kadın Zirvesi için İstanbul’da buluştu
İş Dünyası

Dünyanın dört bir yanından kadın liderler 2026 Küresel Kadın Zirvesi için İstanbul’da buluştu

7 Haziran 2026
Dolmabahçe Sarayı'nda '5. Küresel İş Mükemmelliği Gala Gecesi - İstanbul 2026'
İş Dünyası

Dolmabahçe Sarayı’nda ‘5. Küresel İş Mükemmelliği Gala Gecesi – İstanbul 2026’

6 Haziran 2026
Sonraki Haber
Yıldırım Karadeniz'de, Çağrı Bey Somali'de faaliyetlerini gerçekleştirecek

Yıldırım Karadeniz'de, Çağrı Bey Somali'de faaliyetlerini gerçekleştirecek

En Güncel Haberler

Söke'deki çifte cinayetin şüphelisi ile 4 yakını adliyede
Yerel Haberler

Söke’deki çifte cinayetin şüphelisi ile 4 yakını adliyede

7 Haziran 2026
Sancaktepe Kadın Festivali Miraz konseri ile sona erdi
Yerel Haberler

Sancaktepe Kadın Festivali Miraz konseri ile sona erdi

7 Haziran 2026
Döküm makinesine sıkışan işçi hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Döküm makinesine sıkışan işçi hayatını kaybetti

7 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Van Gölü Sahili’nde ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği

7 Haziran 2026
Yaşam

Antalya’da sıcak hava bunalttı, sahiller doldu taştı

7 Haziran 2026
Yaşam

Niğde’de selde ölen kadın toprağa verildi

7 Haziran 2026
Yaşam

Erzurum’da 14 bin 700 seçmenli mahalle, muhtarlık seçimi için sandık başına gitti

7 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Isparta’daki kazada annenin ardından baba ile kızları da kurtarılamadı

- Haberton
7 Haziran 2026

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde iki otomobilin çarpıştığı kazada hayatını kaybeden Turan Taşyaran'ın (69) yaralanan kızı Zekiye Hacıvelioğlu (43) aynı gün, eşi...

Uyurken terlemek normal mi? Gece terlemesi hangi hastalıkların belirtisi olabilir?

Sürekli yorgunluk neden olur? Uzmanlardan hastalık uyarısı

Telefon dolandırıcılığına karşı yeni yöntem: Uzmanlardan kritik uyarı! Bu numaralara dikkat

Deprem çantasında neler olmalı? İşte uzmanların tavsiye ettiği tam liste

Güncel Haber

Van Gölü Sahili'nde 'Dünya Kahvaltı Günü' etkinliği

Van Gölü Sahili’nde ‘Dünya Kahvaltı Günü’ etkinliği

7 Haziran 2026
Söke'deki çifte cinayetin şüphelisi ile 4 yakını adliyede

Söke’deki çifte cinayetin şüphelisi ile 4 yakını adliyede

7 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton