28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Karaz’lar mutlu yaşayan ‘Şirinler’ gibi

Karaz’lar mutlu yaşayan ‘Şirinler’ gibi

Haberton - Haberton
27 Kasım 2025
- Yaşam
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Karaz'lar mutlu yaşayan 'Şirinler' gibi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Değirmenler Höyük Kazı Projesi’nin bilimsel danışmanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Erzurum’un dip tarihinin hikayesi olan Karaz’ları anlattı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Karaz kültürü ve halkları ile ilgili, “Eşitlikçi olmaları, yönetici yönetilen sınıf yok. Evleri tek tip ev. Yöneticinin, beyin evi ayrılmıyor. Mezarlarda çok farklılıklar yok. Savaş da yok. Bu şekilde mutlu yaşayan ‘Şirinler’ gibi düşüneceğimiz halk grupları çıkıyor karşımıza Doğu Anadolu’nun yaylalarında” dedi.

Erzurum Müzesi’nde düzenlenen ‘Müzelik Sohbetler’ etkinliğine katılan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Van Urartu Ayanis-Garibin Tepe Kalesi Kazı Başkanı ve Değirmenler Höyük Kazı Projesi’nin bilimsel danışmanı Prof. Dr. Mehmet Işıklı, Erzurum’un dip tarihinin hikayesi olan Karaz’ları anlattı. Moderatörlüğünü Erzurum Müze Müdürü Hüsnü Genç’in yaptığı etkinlikte konuşan Işıklı, Türk Tarih Kurumu kurulduktan Türkiye’nin değişik yerlerinde başlayan kazılardan birinin de 1940’lı yıllarda Erzurum’da olduğunu söyledi.

‘ÇOĞUNUN HAYVANCILIK BİLİNCİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ’

Hamit Zübeyr Koşay’ın Erzurum Karaz’da başlattığı kazı ve sonrasındaki gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Işıklı, “Karaz kültürü 6000-6500 yıl önce ortaya çıkan, çobanlıkla geçinen insan grupları tarafından oluşturulmaya başlanıyor. Kısmen yerleşik, kısmen hareketli insan grupları. Bunların çoğunun hayvancılık bilinci olduğunu biliyoruz. İkinci planda ise tarım geliyor. Bu bölgedeki tarım biraz daha hayvancılığa bağlı. Bugün köylerde gördüğümüz, kışın hayvanın yiyeceği yeme dayalı veya bağda bahçede bostanda mevsimine göre insan ihtiyacı olan bir tarım faaliyeti söz konusu. Onun dışında büyük oranda her şey hayvancılığa bağlı. Çok büyük köylerde yaşamıyorlar. 30 ile 50 hane olduğunu tahmin ediyoruz. 100 ile 120 kişilik köyleri var bu kültürün. Bunlar, basit Tunç Çağı köyleri. Ovaların içerisinde korunaklı yerleri seçiyorlar. Dikkat ederseniz; Erzurum’un birçok köyünün içinde höyük vardır. Evlerini de basit, tek odalı veya 2 odalı olabilecek şekilde taş kemerli, kerpiç veya dökme çamurlu duvarlardan oluşan evler yapıyor. Bugünkü köy evlerinin biraz daha ilkel modeli” diye konuştu.

‘İNANÇ SİSTEMLERİ İLE ÇOK BİLGİ YOK’

İnanç sistemleriyle ilgili çok bilginin olmadığını, bugüne kadar yapılan kazılarda tapınak denilebilecek bir yapıt bulamadıklarını anlatan Prof. Dr. Işıklı, yazı olmadığı için bu toplumun dağ, köy isimlerini veya birbirlerine verdikleri isimleri bilemediklerini söyledi. Işıklı, kültüre ait hikayeyi kap kacakların üzerindeki motif ve bezemelerden çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

‘KARAZ HALKLARINDA HİÇBİR ŞEKİLDE SOSYAL FARKLILAŞMA YOK’

Prof. Dr. Mehmet Işıklı, “Bu toplum eşitlikçiydi. Yönetici ve yönetilen sınıfı yoktu. Evler aynı birbirine benziyordu. Bugüne kadar yaptığımız kazılarda hiçbir şekilde bir tahribat tabakası karşımıza çıkmadı. Bir savaş, bir vahşet, birbiriyle kıyım yok. Karaz halklarında hiçbir şekilde sosyal farklılaşma yok. Envanterlerine baktığımızda kap kacak, ocak var ama silah çok az. Savaşı gösteren, militarist yapıyı gösteren eserler yok karşımızda. O yüzden İngiliz bir araştırmacı, bunlara ‘barışçıl çobanlar’ diyor. Sadece derdi hayvanını gütsün, geleceğini sağlasın, hayatta kalmayı başarsın. En çok mücadelesi belki olsa olsa yayla için otlak için veya su için yaptığı savaşlar olabilir diye düşünüyoruz. Ama bunların da hiçbiri yok. Mesela köylerinde savunma duvarları da yok. Bir tehlikeye karşı birbirlerine karşı mücadeleyi gösterecek hiçbir iz de yok elimize geçmiş olan. Bir iki yerde kemikler üzerinde bir vahşet var ama onlar çok münferit olarak kalıyor. Eşitlikçi olmaları, yönetici yönetilen sınıf yok. Evleri tek tip ev. Yöneticinin, beyin evi ayrılmıyor. Mezarlarda çok farklılıklar yok. Savaş da yok. Bu şekilde mutlu yaşayan ‘Şirinler’ gibi düşüneceğimiz halk grupları çıkıyor karşımıza Doğu Anadolu’nun yaylalarında” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Maltepe’de kafeyi kurşunlayan 2 şüpheli yakalandı

Sonraki Haber

Trump’ın Georgia’daki ‘seçimlere müdahale’ davası sonlandırıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Antalya'da su altı ekosistemini koruma projesi: 'Üç Adalar' saha ziyareti gerçekleştirildi
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Datça'da sağanak nedeniyle yollar göle döndü
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: "14 yıllık emeğimizi istiyorum"
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Bingöl'de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Okullarda sessiz tehlike! Öğrencilerin yüzde 10,2'si neredeyse her gün hakaret ve alaya maruz kalıyor
Yaşam

Okullarda sessiz tehlike! Öğrencilerin yüzde 10,2’si neredeyse her gün hakaret ve alaya maruz kalıyor

27 Ekim 2026
Yaşam

Terörün ekonomiye ve toplumsal hayata etkileri masaya yatırıldı

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Trump'ın Georgia'daki ‘seçimlere müdahale’ davası sonlandırıldı

Trump'ın Georgia'daki ‘seçimlere müdahale’ davası sonlandırıldı

En Güncel Haberler

Trump: Seçimler dürüst yapılırsa sonuçlara saygı duyarım
Dış Haberler

Trump: Seçimler dürüst yapılırsa sonuçlara saygı duyarım

28 Ekim 2026
Moda ve Kadın

Kış modasında kürk etkisi! 2026-2027 sezonunda öne çıkan 7 trend

28 Ekim 2026
Ümraniye'de hafif ticari araç alev alev yandı
Yerel Haberler

Ümraniye’de hafif ticari araç alev alev yandı

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bursa'da talaş silosunda çıkan yangın söndürüldü

Bursa’da talaş silosunda çıkan yangın söndürüldü

- Haberton
27 Ekim 2026

Bursa’nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren bir orman ürünleri fabrikasının talaş silosunda çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü....

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Trump: Seçimler dürüst yapılırsa sonuçlara saygı duyarım

Trump: Seçimler dürüst yapılırsa sonuçlara saygı duyarım

28 Ekim 2026

Kış modasında kürk etkisi! 2026-2027 sezonunda öne çıkan 7 trend

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton