15 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Gündem - Karadeniz’de ‘mayıs’ alarmı; yüzde 60 artan yağışlara ‘rahmet afete dönüşmesin’ uyarısı

Karadeniz’de ‘mayıs’ alarmı; yüzde 60 artan yağışlara ‘rahmet afete dönüşmesin’ uyarısı

Haberton - Haberton
14 Mayıs 2026
- Gündem
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Karadeniz’de ‘mayıs’ alarmı; yüzde 60 artan yağışlara ‘rahmet afete dönüşmesin’ uyarısı

Karadeniz’de ‘mayıs’ alarmı; yüzde 60 artan yağışlara ‘rahmet afete dönüşmesin’ uyarısı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Doğu Karadeniz’de son dönemde etkisini artıran ani ve şiddetli yağışlar, sel, heyelan gibi doğal afetleri beraberinde getiriyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, yağışların geçen yıla oranla yüzde 60 seviyesinde arttığını belirterek, “Mayıs, kritik; bir taraftan toprak ve besin kalitesindeki yükselmelere sevinirken, diğer taraftan sel ve taşkınlara maruz kalabiliriz. Yağan yağışlarla yaşadığımız süreç, bir yandan rahmet, diğer yandan felaket olmasın” dedi.

Türkiye genelinde son dönemde etkisini artıran ani ve şiddetli yağışlar, sel, heyelan gibi can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetleri beraberinde getiriyor. Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de son aylarda etkili olan sağanakların yanı sıra karların ani ve hızlı erimesi, heyelanlara yol açıyor. Ani ve yoğun yağışlar, özellikle dik ve eğimli arazilerde toprak hareketliliğine neden oluyor. Yağışların mayıs ayı boyunca da sürmesi ön görülüyor. Artan yağışların barajları doldurduğunu ifade eden uzmanlar, diğer yandan da olası afetlere karşı doğru planlama ve önlem alınması için uyarılarda bulunuyor.

‘ÜLKEMİZ MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE BİR YAĞIŞLA BULUŞTU’

KTÜ Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, artan ani ve şiddetli yağışların yeryüzündeki basınç sistemlerinden kaynaklandığın belirterek, “Ülkemizdeki ve bölgemizdeki yağışların, yağışları etkileyen alçak basınç sistemlerinin etkisinde kaldığını görüyoruz. Bu da ülkemizi ve ülkemizin altındaki ülkeleri, mevsim normallerinin üzerinde bir yağışla buluşturdu. Bu anlamda önümüzdeki mayıs ayında da yağışların olmasını bekliyoruz. Bu özellikle, kış aylarında suya doyan toprak ve bitkiler için olumlu bir süreci beraberinde getirdi. Aynı zamanda Doğu Karadeniz için de riskleri barındırıyor. Sadece ülkemizde değil, ülkemizin güneyinde de benzer durumlar söz konusu oldu. Kış sonuna doğru yağış arttı. Yeryüzündeki basınç sistemlerindeki basınçtaki değişim ve etkileşimden kaynaklandığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YAĞIŞLAR MAYISIN SONUNA KADAR SÜRECEK’

Yağışların geçen yıla oranla yüzde 60 seviyesinde arttığını ifade ederek alınması gereken önemleri sıralayan Prof. Dr. Dindaroğlu, “Ülkemizde, Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere geçen yıla oranla yüzde 60 oranında normalin üzerinde yağış aldı. Bu sürecin mayıs ayının sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Ülkemiz için sevindirici. Barajlarımız doluyor. Yağış, toprak bitki ve barajlar için elbette gerekli. Yağışın düzeni, şiddeti ve etkenliği çok önemli. O yüzden bir taraftan tarımsal ekosistemler için önemliyken, Doğu Karadeniz Bölgesi için yüksek eğimli alanlarda ani ve şiddetli yağışlara maruz kalındığında risk ve tehditler beraberinde geliyor. Sel ve taşkınlar başlıca sorunlar arasında yer alıyor. Drenaj yolları, havza ölçeğinde temizlenmeli, derelerin akışını engelleyecek malzemeler ve yerleşim alanları gibi büyük engeller ortadan kaldırılmalı ki, ani bir yağışta drenajı rahatlıkla sağlayalım. Gizli tehlike olan erozyona dikkat edilmeli. Sadece toprağı değil topraktaki besin elementlerini de kaybediyoruz. Bu anlamda toprak hiçbir zaman çıplak kalmamalı” dedi.

‘BİR TARAFTAN RAHMET, DİĞER TARAFTAN FELAKET OLMASIN’

Suyun bol olduğu dönemlerin iyi değerlendirilmesi gerekildiğini ifade eden Dindaroğlu, “Suyun fazla olduğu dönemleri yönetemeyen kuraklığı ve kıtlığı da yönetemez anlayışıyla bu dönemlerde barajlarımızı doldurmalı ve su hasadı planlamalarını iyi yapmalıyız. Bu bolluk dönemlerinde suyu en verimli şekilde kullanmamız lazım, bu süreç böyle devam etmeyecek, muhakkak kurak bir dönemle karşılaşacağız. Mayıs kritik; bir taraftan toprak ve besin kalitesindeki yükselmelere sevinirken, diğer taraftan sel ve taşkınlara maruz kalabiliriz. Yağan yağışlarla yaşadığımız süreç bir taraftan rahmet diğer taraftan felaket olmasın. Son zamanlarda yağışların uydular tarafından etkilendiğine dair bilgiler var. Bulutların uydularla yönlendirildiğine dair elimizde herhangi bilimsel bir araştırma ya da kayıt yoktur” diye konuştu.

Etiketler: HeyelanOrmanSelTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hindistan ve Rusya dışişleri bakanları, BRICS toplantısı öncesi görüştü

Sonraki Haber

Diyarbakır merkezli 9 ilde ‘uyuşturucu’ operasyonu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bursa’da orman yangını
Gündem

Bursa’da korkutan yangın! Tarım arazisinde başlayan alevler ormana sıçradı

15 Temmuz 2026
Arnavutköy'de fabrikada yangın
Gündem

Arnavutköy’de fabrika yangını! Alevlerin bitişikteki tesislere sıçrama riski var

15 Temmuz 2026
Marmaris'teki otelde çatışmanın izleri ilk günkü gibi
Gündem

15 Temmuz’un sessiz tanığı! Marmaris’teki otelde çatışmanın izleri ilk günkü gibi

15 Temmuz 2026
Gurbetçi ailenin otomobili takla attı: 3 ölü, 1 yaralı
Gündem

Almanya’dan memlekete geliyorlardı! Gurbetçi ailenin otomobili takla attı: 3 ölü, 1 yaralı

15 Temmuz 2026
Tokat'ta 12 gündür kayıp olan 17 yaşındaki Ceren, evine döndü
Gündem

Tokat’ta 12 gündür kayıp olan 17 yaşındaki Ceren, evine döndü

14 Temmuz 2026
Ömer Halisdemir'in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi
Gündem

Ömer Halisdemir’in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi

14 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Diyarbakır merkezli 9 ilde 'uyuşturucu' operasyonu

Diyarbakır merkezli 9 ilde 'uyuşturucu' operasyonu

En Güncel Haberler

Özgür Özel'den yeni parti sinyali: "Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır"
Öne Çıkan

Özgür Özel’den yeni parti sinyali: “Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır”

15 Temmuz 2026
Ankara'da '15 Temmuz' sergisi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ’15 Temmuz’ sergisi

15 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan 15 Temmuz gazilerine 'teşekkür beratı'
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan 15 Temmuz gazilerine ‘teşekkür beratı’

15 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Yaşam

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
Yaşam

15 Temmuz şehidi polis memuru, Eskişehir’de mezarı başında anıldı

15 Temmuz 2026
Yaşam

Alçısını çıkarıp darbecilere direnen şehidin eşi: 15 Temmuz, eşimin bize bıraktığı gururlu bir gün

15 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trakya'da şehitler mezarları başında anıldı

Trakya’da şehitler mezarları başında anıldı

- Haberton
15 Temmuz 2026

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında şehitler, mezarları başında dualarla anıldı. Tekirdağ'da Eski Şehir...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

İstanbul'da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton