25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Karadeniz bölgesinde obezite artıyor

Karadeniz bölgesinde obezite artıyor

Haberton - Haberton
5 Ekim 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Karadeniz bölgesinde obezite artıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Prof. Dr. Ümit Kervan, “Özellikle Karadeniz bölgesinde obezite artıyor. Daha önce sağlıklı bireylerin en fazla olduğu bölgeler, şimdi hızla artış gösterdiği bölgeler olmaya başladı” dedi.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği’nin (TKDCD) Dünya Kalp Günü dolayısıyla 30 Eylül’de İstanbul’da düzenlediği ‘Kalp ve Damar Hastalıkları Medya Çalıştayı’nda konuşan TÜSEB Başkanı ve TKDCD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ümit Kervan, Türkiye’nin obezite haritasındaki değişime dikkat çekti. Çalıştay sonrası DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Kervan, obezitede artık Doğu Karadeniz’in alarm vermeye başladığını belirterek “Türkiye’nin obezite haritasında neden bir değişiklik var? Özellikle Karadeniz bölgesinde obezite artıyor. Daha önce sağlıklı bireylerin en fazla olduğu bölgeler, şimdi hızla artış gösterdiği bölgeler olmaya başladı” dedi.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) ev sahipliğinde, Dünya Kalp Günü dolayısıyla 30 Eylül’de İstanbul’da düzenlenen ‘Kalp ve Damar Hastalıkları Medya Çalıştayı’nda kalp damar cerrahları ile basın mensupları bir araya geldi. ‘Sağlıkta Ortak Akıl’ mottosuyla düzenlenen çalıştayda açılış konuşmasını yapan TKDCD Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, medyanın rolünün önemine değinerek, sağlık alanında doğru bilgiye ulaşmanın gittikçe zorlaştığını ifade etti. Dernek Genel Sekreteri ve TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ise çalıştay sonrası Demirören Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Kervan, bir zamanlar en düşük obez bölge olarak dikkat çeken Karadeniz bölgesinde, özellikle Doğu Karadeniz’de obezitenin hızlı yükselişine dikkat çekti. Obezite haritasındaki değişim, kardiovasküler hastalıkların ekonomik yükü ve kronik hastalıklarla ilgili yürütülen son çalışmalar ve yerli tıbbi cihaz üretimindeki dev adımlardan da bahseden Prof. Dr. Kervan, yerli üretim stentlerin de yolda olduğunu vurguladı.

‘DOĞU KARADENİZ BÖLGESİNE DİKKAT ETMEMİZ GEREKECEK’

Prof. Dr. Kervan, “TÜSEB’in Kronik Hastalıklar Enstitüsü var. Sayın Bakanımızın özellikle obezite ile ilgili bize vermiş olduğu bir ödev var. Bu konuda ciddi bir çalışma hazırladık. Üç tane büyük rapor yolda. Bu raporumuzu Sağlık Bakanımız kendisi bizzat açıklayacak. Raporlar, Türkiye’nin obezite haritasındaki değişimi mercek altına alıyor. Daha önce görmediğimiz, özellikle Karadeniz bölgesinde örneğin, obezite hızla artıyor. Daha önce sağlıklı bireylerin en fazla olduğu bölgeler olarak bildiğimiz yerler şimdi obezitenin hızla artış gösterdiği bölgeler olmaya başladı. Doğu Karadeniz bölgesine örneğin biraz daha dikkat etmemiz gerekecek. Oralarda toplum daha fazla aktifken, biraz aktivitelerimizden ödün vermeye başladık gibi görünüyor” diyerek bölgedeki yaşam tarzı değişimlerine işaret etti.

‘YILDA 4,5 MİLYAR LİRA KOLESTEROL DÜŞÜRMEYE GİDİYOR’

Kardiovasküler hastalıkların ekonomik yüküne de dikkat çeken Prof. Dr. Kervan, “Dünyada ölüm nedenleri arasında yüzde 30’un üzerinde paya sahip kardiovasküler hastalıklar, Türkiye’de de sağlık sisteminin en büyük yüklerinden biri. Ülkemizde en çok para harcadığımız branş, en çok tedavi gerektiren hastalıklar da yine bunlar. Yılda yaklaşık 85 bin açık kalp cerrahisi yapılıyor ülkemizde. Bunların büyük bir kısmı koroner ameliyatlar ve kalp kapak ameliyatları. Kronik hastalıkların sayısı arttıkça, tedavi maliyetleri de yükseliyor. Kalp damar hastalıkları için yıllık yaklaşık 30 milyar lira civarında bir para ödüyoruz ülke olarak. Sadece kan yağ düzeyi, yani kolesterolü düşürmek için 4,5 milyar lira civarında bir para harcıyoruz. Bunların hepsi çok kıymetli. Eğer biz koruyucu sağlığa dikkat edip bu hastalıkları azaltabilirsek, ülkemize ekonomik olarak da bir katkı sağlamış olacağız. Cihaz bazında da ilaç bazında da ciddi maliyetler var. Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığı ise önemli bir sorun” diye konuştu.

‘YERLİ STENTLER GELİYOR’

Özellikle cihaz kısmında Türkiye’nin yurt dışına bağımlılığını da vurgulayan Prof. Dr. Kervan, TÜSEB’in bu nedenle yerli üretimle bu bağımlılığı azaltmak için üreten sağlık politikasıyla önemli projeler için kolları sıvadığına dikkat çekti. Prof. Dr. Kervan şunları söyledi: “ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen kalp akciğer makinesinin klinik çalışmalarına başlanacak. 2026 yılının ikinci yarısından sonra artık hastanelerimizde ASELSAN’la birlikte geliştirdiğimiz kalp akciğer makinesini kullanıyor olabileceğiz. Ayrıca koroner stentler ve aort damarındaki genişlemeler için kullanılan büyük stentlerin yerli üretimi için çalışmalar sürüyor. Bunu da ülkemizde üretebilecek duruma geliyoruz. En sağlıklısı, hastalarımız için en faydalısı olabilecek ve uluslararası arenada da rekabet edebilecek bir ürün yaratma konusunda adım adım gidiyoruz.”

GENÇ HİPERTANSİYON TEHLİKESİ

Kronik hastalıklar arasında hipertansiyon da önemli bir yer tutuyor. Prof. Dr. Kervan, “Gerçekten de toplumumuzda birçok kişi hipertansif olduğunu dahi bilmiyor. Geç hipertansiyon hastaları bize genellikle komplikasyonlarla geliyor” diyerek erken teşhisin önemine vurgu yaptı. TÜSEB’in Kronik Hastalıklar Enstitüsü, genç yaşta hipertansiyon üzerine yoğun bir çalışma yürütüyor. Prof. Dr. Kervan, bu konuda da şu bilgileri verdi: “Uzun süre hipertansiyona maruz kaldığınızda damarlarınızda sertleşme oluyor. Ve o damar sertliğine bağlı olarak felç geçirme, beyin kanaması ya da ölümcül kalp hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Enstitü, Sağlık Politikaları Enstitüsü ile iş birliği içinde, yaş gruplarına özel tansiyon hedefleri belirleyerek bir politika raporu hazırlıyor. Konuyla ilgili çalışan bilim insanlarımız, epidemiyologlarımız, hastaları belli yaş gruplarına böldüler. Bu yaş gruplarında olması gereken tansiyon konusundaki hedef değerler ve bizim ülkemizdeki hedefleri ortaya çıkardılar ve bir rapor hazırlanıyor şu anda.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Orta kulak iltihapları işitme kaybına yol açabilir

Sonraki Haber

Palestine Action grubuna destek eyleminde 355 kişi gözaltına alındı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar: Arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum
Sağlık Haberleri

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar, Srkadaşları gibi koşup oynamak istiyor

25 Nisan 2026
‘Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart’
Sağlık Haberleri

Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart

25 Nisan 2026
Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

24 Nisan 2026
Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor
Sağlık Haberleri

Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor

24 Nisan 2026
Beyin tümörünün 6 önemli sinyali
Sağlık Haberleri

Beyin tümörünün 6 önemli sinyali

24 Nisan 2026
Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!
Sağlık Haberleri

Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Palestine Action grubuna destek eyleminde 355 kişi gözaltına alındı

Palestine Action grubuna destek eyleminde 355 kişi gözaltına alındı

En Güncel Haberler

Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı
Yerel Haberler

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

25 Nisan 2026
Aracından indiği sırada silahlı saldırıda yaralandı
Yerel Haberler

Aracından indiği sırada silahlı saldırıda yaralandı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

Suriye-Türkiye sınırında, insan kaçakçılarıyla kovalamaca anı kamerada: 3 gözaltı

- Haberton
25 Nisan 2026

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde, sınır hattında insan kaçakçılığı yaptığı öne sürülen şüpheliler ile jandarma ekipleri arasında yaklaşık 10 kilometre süren kovalamaca...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton