26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Karabağ’ın 30 yıllık tarihi değişimi yazı dizisi oldu

Karabağ’ın 30 yıllık tarihi değişimi yazı dizisi oldu

Haberton - Haberton
14 Kasım 2023
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Karabağ'ın 30 yıllık tarihi değişimi yazı dizisi oldu

Karabağ'ın 30 yıllık tarihi değişimi yazı dizisi oldu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milliyet Gazetesi’nin köşe yazarı Tunca Bengin, Karabağ’ın 30 yıllık tarihi değişimini yazı dizisi haline getirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1988-1994 yılları arasında süren Birinci Dağlık Karabağ Savaşı’na gidip o günlere tanık olan Milliyet Gazetesi’nin köşe yazarı Tunca Bengin, 30 yıl sonra yeniden aynı bölgede bulunarak yaşanan savaşın izlerini karşılaştırmalı olarak anlattığı yazı dizisi hazırladı. O dönemde ailelerin yaşadıkları acıları bizzat gören Bengin, seneler sonra aynı ailelere ulaşarak hikayelerini okuyuculara sundu. Yazı dizisinde bölgenin tarihi değişimini de anlatan Bengin, “30 sene önce gittiğim yerlere tekrar gittim ve neler yaşandığını bizzat gördüm. Şuna tanık oldum ki kadınların yüzleri artık gülüyor” dedi.

Gazeteci Tunca Bengin’in o dönem yaşanan olayları 30 yıl öncesi ve sonrası olarak ele aldığı yazı dizisinin ilk bölümü ‘Kadınların yüzü artık gülüyor’ başlığıyla bugün Milliyet Gazetesi’nde yayınlandı. Köşe yazarı Tunca Bengin, 6 gün sürecek yazı dizisine yönelik bilgi verdi.

Okuyucuların, bundan sonraki yazı dizisinde Şuşa’ya ve Füzuli’ye giden ailelerin hikayesini okuyacaklarını aktaran Bengin, “Füzuli’de şu anda kısıtlı şekilde yerleşim başladı. Okuyucularımız 30 sene önce kaçan aileleri yıkıntı evlerinin önünde görecek. 30 sene sonra aynı aileyi bulduk, onlarda yeni evlerinin camından eski yıkıntı evlerini görüyorlar. Aynısı Şuşa için de geçerli.

Şuşa’da da Cıdır Düzü denilen bir yer var orası her Şuşa’lı için kutsal sayılan bir yer. Yine orada Ermeniler camileri ahır olarak kullanıyorlardı, şimdi hepsi restore edilmiş ve bütün camilerde şükür duası okunuyor. Bütün Karabağ bölgesi yeniden restore ediliyor. Bütün her yer hala mayın dolu ve Karabağ’da zafer yolu denilen hatta ve hemen hemen her yerleşim yerin önünde şehit anıtı var ve o şehit anıtlarının hepsinin önünde de Azerbaycan ve Türk toprakları yan yana dalgalanıyor. Bizim Milliyet Gazetesi’nde yansıtmak istediğimiz şeyler bunlar” diye konuştu.

“GAZETECİLİKTE KARŞILAŞTIRMA ÇOK ÖNEMLİ”

Milliyet Gazetesi’nde bundan önce de Güneydoğu terörüyle ilgili 30 yıl önce ve 30 yıl sonra diye bir röportaj dizisi hazırladığını söyleyen Bengin, “Bu olayların önemi şuradan kaynaklanıyor; ben 30 yıl önce Güneydoğu’daki terör olaylarını da yakından izlemiştim, başından sonuna kadar hep oradaydım. Orada yaşananlara birebir tanıklık etmiştim. Şimdi de 30 yıl sonra gidip ne oldu, neler değişti ? bütün amacımız buydu. 30 yıl öncesi ve 30 yıl sonrası fotoğrafını vatandaşlara göstermekti. Gazetecilikte karşılaştırma çok önemlidir” diye konuştu.

Karabağ'ın 30 yıllık tarihi değişimi yazı dizisi oldu
Karabağ’ın 30 yıllık tarihi değişimi yazı dizisi oldu

“AZERBAYCAN TOPRAKLARINI GERİ ALDI”

Azerbaycan’da 2 olay yaşandığını ifade eden Bengin, “Bunlardan bir tanesi Bakü merkezli olarak darbelerin, krizlerin yaşandığı bir süreçti ve bununla bağlantılı olarak Ermenistan, dış güçlerin de kışkırtmasıyla bunu fırsat bildi ve Karabağ’ı yani Azerbaycan topraklarını işgal etmişti. Birleşmiş Milletlerin 4 tane kararı olmasına, ‘Buralar Azerbaycan toprağıdır’ demesine rağmen Ermenistan işgal ettiği toprakları Azerbaycan’a vermiyordu. Daha sonra 44 günlük savaşla Azerbaycan hayatlarını, canlarını ve kanlarını ortaya koyarak topraklarını geri aldı. Sonra da 24 saatlik bir anti terör operasyonuyla bu durum tamamlandı, şu an Karabağ Azerbaycan toprağı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ‘Karabağ Azerbaycan toprağıdır’ diyerek damgasını vurdu” ifadelerini kullandı.

“BU SEFER GÖRDÜK Kİ KADINLARIN HEPSİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR”

O günlerde Karabağ’da olduğunu söyleyen Bengin, şunları ekledi:

“Yani Karabağ işgal edilirken Şuşa, Füzuli, Terter, Kelbecer, Ağdam düşerken ben başından beri oradaydım. Oradaki bütün dramı o insanların kaçarken neler yaşadıklarını yokluğu, sefaleti hepsine bir gazeteci olarak tanıklık ettim. Buralara şu anda giriş yasak. Azerbaycan topraklarını geri aldı fakat Ermeniler her yere mayın döşedikleri için çoğu yer mayınlı arazi, o nedenle de güvenlik nedeniyle girişler yasak.

Mayınlardan temizlenen yerlere belli miktarda girişler sağlandı. Bazı vatandaşlar evlerini görebilmek için özel izinle şimdi oralara gidiyorlar. Biz de Milliyet gazetesi olarak bu topraklarda ne oluyor? Ne bitiyor? göstermek istedik. Ben de özel izinle 30 sene önce gittiğim yerlere tekrar gittim ve neler yaşandığını bizzat gördüm. Şuna tanık oldum ki; kadınların yüzü gülüyor. Özellikle kadınlar burada çok önemli. Çünkü Ermeniler özellikle kadınları ve çocukları katlediyorlardı, tecavüz, öldürme gibi çok büyük işkenceler yapıyorlardı, o dönem kadınlar çok acı çekti. Bu sefer gördük ki kadınların hepsinin yüzü gülüyor. Biz burada iki fotoğrafı yan yana görüyoruz.

Bizim yazı dizimizde iki fotoğraf göreceksiniz. Yazı dizimiz Milliyet Gazetesi’nde bugün başladı, 6-7 gün süreyle devam edeceğiz. Burada ki amacımız da şu; çekilen o dramı göstermek, sonra da bugün ki gülen yüzleri göstermek. Aynı zamanda en güzel tarafı da şu Karabağ’ın her yerinde, Azerbaycan topraklarına girdiğiniz andan itibaren Azerbaycan ve Türk bayrakları yan yana dalgalanıyor. Çünkü başından beri Türkiye kardeş Azerbaycan’ın yanında durdu.”

“AZERBAYCAN’DA MİLLİ KAHRAMAN İLAN EDİLEN BAGİROV’UN HAYATINI GÖRECEĞİZ”

Gazeteci Tunca Bengin, “Azerbaycanlılar, 1991 yılında bu Ermeni saldırıları başladığı zaman çok sıkıntılı günler yaşıyordu. O zaman gönüllüler ordusu diye bir direniş ordusu kurulmuştu. O zaman da onların başında Allahverdi Bagirov vardı. Direniş hattı Ağdam’da kurulmuştu. Bagirov, eski Ağdam Spor Futbol takımının kaptanı ve aynı zamanda kulüp başkanıydı. Savaş başlayınca savaşın komutanı oldu. Ben o zaman 1992 yılının Mart ayında Ağdam’a gittiğimde o karargahta kendisiyle görüşmüştüm.

Karargahına girdiğimde arkasındaki duvarda Azerbaycan ve Türk bayrakları ve hemen yanı başında Atatürk’ün posteri vardı. Atatürk’ümüzün ‘yurtta sulh cihanda sulh’ sözleri de orada yer alıyordu. Ben döndükten 2 ay sonra Bagirov mayına basarak yaşamını yitirmişti. Bu gidişimle onun mezarını da buldum. Zaten milli kahraman ilan edildi. Bu dizi de onun hayatını da göreceğiz ve onu anmış olacağız” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çocuklarda sık idrara çıkma diyabet habercisi 

Sonraki Haber

Filistin için kalıcı çözümü tesis etmek zorundayız

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ahmet Güneştekin’in 'Sessizlik' sergisi Yıldız Holding sponsorluğunda Venedik’te 
Kültür ve Sanat

Ahmet Güneştekin’in ‘Sessizlik’ sergisi Yıldız Holding sponsorluğunda Venedik’te 

25 Nisan 2026
Hurda dikiş makinelerinden Atatürk'ün kullandığı araçların maketini yaptı
Kültür ve Sanat

Hurda dikiş makinelerinden Atatürk’ün kullandığı araçların maketini yaptı

25 Nisan 2026
Albayrak Finans, reklam filminde Taşacak Bu Deniz’in oyuncularını bir araya getirdi
Kültür ve Sanat

Albayrak Finans, reklam filminde Taşacak Bu Deniz’in oyuncularını bir araya getirdi

25 Nisan 2026
Kültür ve Sanat

Piyanist Fazıl Say’ın ‘Bir Öğretmenin Hayalleri’ eseri ilk kez sanatseverlerle buluşacak

25 Nisan 2026
Milli Saraylar, Torino Zirvesi'nde 'Yılın Konuğu’ olarak Türkiye modelini anlattı
Kültür ve Sanat

Milli Saraylar, Torino Zirvesi’nde ‘Yılın Konuğu’ olarak Türkiye modelini anlattı

24 Nisan 2026
YEE Çağdaş Türk Sanatı Yaz Okulu’na katılan küratör Katie Bone, Londra’da ‘SADĀ’ sergisini açtı
Kültür ve Sanat

YEE Çağdaş Türk Sanatı Yaz Okulu’na katılan küratör Katie Bone, Londra’da ‘SADĀ’ sergisini açtı

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Filistin için kalıcı çözüm tesis etmek zorundayız

Filistin için kalıcı çözümü tesis etmek zorundayız

En Güncel Haberler

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı
Yerel Haberler

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada
Yerel Haberler

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
Bursa'da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da iki otomobil çarpıştı: 1 yaralı

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

- Haberton
25 Nisan 2026

Mersin’de vatandaşları farklı illerden iş vaadiyle getirerek adlarına banka hesabı ve Gsm hattı açtıran, bu hesapları dolandırıcılıkta kullanan 12 şüpheliden...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

Fatih’te takla atan otomobil parka savruldu: 1 yaralı

26 Nisan 2026
Bursa'da  polisin 'dur' ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

Bursa’da polisin ‘dur’ ihtarına uymayan alkollü aday sürücüye 400 bin TL ceza; takip anı kamerada

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton