5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Kar yağışı tüm havzaya can suyu oldu

Kar yağışı tüm havzaya can suyu oldu

Haberton - Haberton
12 Şubat 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Kar yağışı tüm havzaya can suyu oldu

Kar yağışı tüm havzaya can suyu oldu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Van’da etkili olan kar yağışı, kuralıktan etkilenen başta Van Gölü olmak üzere tüm havzaya can suyu oldu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “2023’ün son ayları ile 2024’ün ilk aylarında havzanın almış olduğu yağışı, olumlu olarak görüyoruz. Ancak özellikle göl kıyısında gölün hala çekilmekte olduğunu görüyoruz. Çünkü şu an göl sadece düşen yağışlarla besleniyor ve bir miktarı da yüzey akışı ile gelen sulardan besleniyor. Havzaya düşen yağışın olumlu etkisini gölde hemen görme şansımız yok” dedi.

Van ve çevresinde son aylarda etkili olan kar yağışı ve yüksek kesimlerde kar kalınlığının 1,5 metreyi bulması, içme, sulama ve tarımsal arazileri için can suyu oldu. Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, yağışlara ilişkin değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzası’nın özellikle son 25 yıldır büyük ölçüde değiştiğini söyledi. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, geçmişte havzaya düşen yağışların ekim-kasım aylarında başladığını, kış ayları boyunca da şiddetini arttırarak devam ettiğini ancak son yıllarda yağış yapısının kış ve ilkbahar mevsimlerine kaydığını belirtti.

‘GÖLÜN HALA ÇEKİLMEKTE OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ’

Son 3-4 yıldır havzada küresel ısınmanın etkilerini görüldüğünü belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, başta Van Gölü olmak üzere havzadaki birçok gölette alan kaybı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Hatta bir kısmı maalesef kurudu. Ancak 2023’ün son ayları ile 2024’ün ilk aylarında havzanın almış olduğu yağışı, son birkaç yılı dikkate aldığımızda olumlu olarak görüyoruz. Bu yağış, havza için pozitif bir durum. Bu yağışlar ile havza büyük ölçüde yağış aldı ve bu da muhtemelen havzadaki göllerin hızlıca alan kaybetmesini belli ölçüde azaltacak.

Ancak özellikle göl kıyısında gölün hala çekilmekte olduğunu görüyoruz. Bu tabii insanları yanıltmasın. Çünkü şu an göl sadece düşen yağışlarla besleniyor ve bir miktarı da yüzey akışı ile gelen sulardan besleniyor. Havzaya düşen yağışın yaklaşık yüzde 30’u, gölü alttan besliyor. Dolayısıyla göldeki seviye iyileşmelerini aylar boyunca göreceğiz. Hatta 1-2 yıl sonrasına bile yansımaları olacak. Havzaya düşen yağışın olumlu etkisini gölde hemen görme şansımız yok. Bu biraz zaman alır” dedi.

Kar yağışı tüm havzaya can suyu oldu
Kar yağışı tüm havzaya can suyu oldu

Bu yılki yağışların yüzleri güldüreceğini aktaran Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Düşen yağışlar ile havzanın ihtiyaç duyduğu suyun büyük ölçüde karşılanacağını düşünüyorum. Doğru yönettiğimiz sürece. Barajları, göletleri doğru yönettiğimiz sürece bu yıl havzanın içme ve kullanma suyu noktasında çok ciddi bir sorun yaşanmayacağını, özellikle tarımla uğraşan insanların yüzünü güleceği bir yıl olacağı kanaatindeyim” diye konuştu.

‘ÇIĞLARIN DÜŞTÜĞÜ SEZON FARKLILAŞACAK’

Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “İklim değişikliği, beraberinde birtakım sonuçlar da getirdi. Dünyadaki ortalama sıcaklıktaki artış, Van Gölü Havzası’nda da kendini gösterdi. Van Gölü kapalı bir havza. Havzanın çevresi de yüksek dağlık alanlarla kaplı. Van Gölü, 1700 metre düzeyinde ama çevresinde 3 bin 3 bin 500 metre yükseklikte dağlık zirveler var, sıradağlar şeklinde. Bu neyi beraberinde getirdi? Yağışın düşmesi için havadaki su buharının yoğuşmasına ihtiyaç var. Su buharının yoğuşması için yüksek dağlık alanlar, bunun için en ideal yerler. Havzaya yağmur şeklinde düşen o yağış, aslında dağlık alanlara kar şeklinde düştü.

Kar şeklinde düşen yağış beraberinde birtakım sorunlar da getiriyor. Kar özellikle bahar aylarında sıcakların artması ile eğim doğrultusunda iniyor ve ‘çığ’ dediğimiz olay meydana geliyor. Ama geçmişe göre, bir farklılık var. O da şu; eskiden şubatın sonları ve mart ayı içerisinde sıklıkla yaşadığımız çığ olayları, küresel ısınma ile nerdeyse ocak ve şubat ayının başlarına kaydı. Bu da bize şunu gösteriyor; yaz ayları uzuyor, kış ayları da gittikçe daralıyor. Dolayısıyla bu da beraberinde geçmişte çığların düştüğü o sezonun farklılaşacağını gösteriyor” dedi.

İnci kefallerinin göç yolculuğuna ilişkin de Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Havzaya düşen yağışlar sadece içme ve kullanma suyu yeterliliği anlamında katkı sunmayacak. Aynı zamanda özellikle bahar aylarında inci kefalinin tatlı sulara ulaşabilme imkanını da arttıracak. Dolayısıyla havzaya düşen her bir yağış, onların bu yolculuklarını çok daha kolay gerçekleştirmelerini sağlayacak” diye konuştu. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ankara’da saplantılı komşu gözaltına alındı

Sonraki Haber

Eyüpsultan’da Güneş Enerjisi Santrali projesi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Esenboğa Havalimanı'nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu
Öne Çıkan

Esenboğa Havalimanı’nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

MSB’den bedelli askerlik ücretine ilişkin flaş açıklama!

5 Haziran 2026
TBMM'deki taciz davasında tahliye kararı: 4 tutuklu sanık serbest bırakıldı
Öne Çıkan

TBMM’deki taciz davasında tahliye kararı: 4 tutuklu sanık serbest bırakıldı

5 Haziran 2026
Özgür Özel Trabzon'dan seslendi; "Tarihin doğru tarafındasınız"
Öne Çıkan

Özgür Özel Trabzon’dan seslendi; “Tarihin doğru tarafındasınız”

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

Emekliye yapılacak 5 aylık enflasyon zammı kesinleşti

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

ENAG, mayıs ayı enflasyonunu açıkladı!

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Eyüpsultan'da Güneş Enerjisi Santrali projesi

Eyüpsultan'da Güneş Enerjisi Santrali projesi

En Güncel Haberler

Altınordu'da gözler eski kaleci Serhat'ta
Spor Haberleri

Altınordu’da gözler eski kaleci Serhat’ta

5 Haziran 2026
Boşanma aşamasındaki eşini yaraladı, yakalanacağını anlayınca kendisini de vurdu
Yerel Haberler

Boşanma aşamasındaki eşini yaraladı, yakalanacağını anlayınca kendisini de vurdu

5 Haziran 2026
Manisa Basket, Serhan Kavut'la yola devam edecek
Spor Haberleri

Manisa Basket, Serhan Kavut’la yola devam edecek

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin merkezli 15 ilde yasa dışı bahis operasyonu; 15 tutuklama

5 Haziran 2026
Yaşam

Yalova’da kayıp olarak aranan Yusuf’un sahilde cansız bedeni bulundu

5 Haziran 2026
Yaşam

Kayıp olarak aranıyordu, denizde cansız bedeni bulundu

5 Haziran 2026
Yaşam

Zonguldak’ta 151 dosya uzlaştırma yoluyla kapandı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İstanbul'da plajlar sezona hazır: Giriş ücreti 2 bin lira olan var

İstanbul’da plajlar sezona hazır: Giriş ücreti 2 bin lira olan var

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul'da plaj, tesis ve turistik işletmeler yaz sezonuna hazır. Plajların tamamının 15 Haziran'da açılması beklenirken, giriş ücretleri de belli oldu....

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Altınordu'da gözler eski kaleci Serhat'ta

Altınordu’da gözler eski kaleci Serhat’ta

5 Haziran 2026
Boşanma aşamasındaki eşini yaraladı, yakalanacağını anlayınca kendisini de vurdu

Boşanma aşamasındaki eşini yaraladı, yakalanacağını anlayınca kendisini de vurdu

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton