15 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Kadının güçlenmesi, kritik bir öneme sahip

Kadının güçlenmesi, kritik bir öneme sahip

Haberton - Haberton
15 Mart 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Kadının güçlenmesi, kritik bir öneme sahip
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Kadının güçlenmesi, daha güçlü ve adil bir toplum için kritik bir öneme sahip” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonunun 69’uncu oturumu kapsamında Yeşilay tarafından New York’taki Türkevi’nde düzenlenen Bağımlılık ve İyileşme Konulu Kadın Forumu’na katıldı. Küresel esenliğe giden yolda bağımlılığı en ciddi sınamalardan biri olarak nitelendiren Göktaş, “Bu sorun, bireyin sağlığını ve bütünlüğünü etkileyerek ailesini, çevresini ve nihayetinde toplumu da olumsuz etkiler. Diğer yandan, bağımlı kadınların şiddete ve istismara karşı daha savunmasız hale geldikleri de bir gerçek” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne göre, 2022’de uyuşturucu kullanan her dört kişiden birinin kadın olmasına rağmen tedavi görenlerin yalnızca beşte birini kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Göktaş, “Kadın, bağımlılıkla mücadele ederken, damgalanmayla kalıp yargılarla ve içinden çıkmaya çalıştığı derin travmalarla da mücadele ediyor. Kadınlar, aile içindeki anne, eş ve kardeş rollerinden dolayı toplumsal önyargılarla karşılaşma riski taşır, bu da çoğu zaman tedaviden kaçmalarına yol açar. Ayrımcılığa maruz kalma, çocuklarının velayetini yitirme, işini kaybetme korkusu kadınları tedaviden geri durmaya zorlar” ifadelerini kullandı.

’81 İLDE BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYE İLİŞKİN FARKINDALIK EĞİTİMLERİ VERDİK’

Sağlık Bakanlığının uyuşturucu ile mücadele kapsamında danışmanlık, arındırma, tedavi, rehabilitasyon ve yatarak tedavi hizmetlerini geliştirip yaygınlaştırdığını dile getiren Göktaş, şunları söyledi:

“Biz de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, Sağlık Bakanlığı koordinesindeki ulusal politika belgeleri doğrultusunda ülkemizde bağımlılıkla mücadeleye katkı sağlıyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsayan Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımızın temel eksenlerinden birini kadın sağlığı olarak belirledik. Bu eksende, kadınların bağımlılıkla mücadeledeki özel ihtiyaçları ve karşılaştıkları güçlüklere odaklanan faaliyetlere yer verdik. Eylem Planımız kapsamında, ülke genelinde bağımlılıkla mücadele eden Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinin kapasitesini güçlendirmeyi planlıyoruz.

Bunun yanı sıra önümüzdeki dönemde, Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle bağımlı bireylere etkin müdahale için ŞÖNİM, YEDAM ve AMATEM arasında vaka yönlendirme prosedürlerini belirleyeceğiz. Diğer yandan Bakanlık olarak, bağımlılıkla mücadele eden ve şiddetle mücadele kuruluşlarından hizmet alan kadınlara destek sunan personelin kapasitesini güçlendirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Yeşilay iş birliğiyle 81 ildeki kadın konukevleri ve ŞÖNİM’lerde görevli personele bağımlılıkla mücadeleye ilişkin farkındalık eğitimleri verdik.”

‘DOĞUM SONRASI YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI YASAL DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRDİK’

Bakanlık olarak 2020- 2023 yıllarında 5 binden fazla kadına tütün kullanımının sağlık ve sosyal zararları ile kendilerini, ailelerini ve çevrelerini koruma yöntemlerine ilişkin farkındalık eğitimi verdiklerini aktaran Göktaş, “Önümüzdeki dönemde, Eylem Planımız doğrultusunda, kadınların bağımlılıkla mücadele ve tedavi süreçlerinde güçlenmelerini destekleyecek bilgi ve farkındalık artırıcı etkinliklere ağırlık vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Bağımlılığı şiddeti doğuran ciddi risk faktörlerinden biri olarak nitelendiren Göktaş, şunları kaydetti:

“Söz konusu faktörü dikkate alarak, 6284 sayılı Kanun’da bağımlı şiddet uygulayanların tedavisine yönelik önleyici tedbirler öngördük. Bu tedbirler, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarımızla iş birliğinde uygulanıyor. Bunun yanı sıra, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Dördüncü Ulusal Eylem Planı stratejimize uygun olarak, TÜBİTAK iş birliğiyle Şiddet Uygulayanlara Yönelik Psikososyal Müdahale Modeli projesini başlattık. Projede, alkol ve madde bağımlısı şiddet uygulayıcılarına özel müdahaleler yer alacak. İzleyen dönemde, Sağlık Bakanlığı ile YEDAM ve AMATEM personelinin kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalığını artırmak için iş birliği yapmayı hedefliyoruz.

Kadınların sürdürülebilir iyilik halleri için ekonomik bağımsızlık büyük önem arz ediyor. Kadınların iş hayatındaki engelleri kaldırmak için doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı ve zorunlu günlük bakım hizmetlerini içeren yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Ayrıca kadın kooperatifleri ve girişimciliğini desteklemek için özel sektör ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği yapıyoruz.

Kadınların iş gücüne katılımını destekleyen çalışmaların, bağımlılıkla mücadele eden ve bu savaştan galip çıkan kadınları güçlendireceğine inanıyoruz. Çünkü biliyoruz ki ekonomik ve sosyal açıdan güçlenen kadınlar bağımlılıkla mücadelenin de güçlü birer aktörü olurlar. Türkiye olarak, kadının güçlenmesini destekleyen çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Kadının güçlenmesi daha güçlü ve adil bir toplum için kritik bir öneme sahip. Zira hiç şüphe yok ki, toplumsal iyileşme, kadının iyileşmesiyle başlar.”

Etiketler: Kadın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Işıkhan, ‘Minik Kalplerde Umudu Yaşat’ iftar programına katıldı

Sonraki Haber

 201 bin 431 konutun anahtarını teslim ettik

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun'da gençlerle buluştu
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun’da gençlerle buluştu

14 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: PISA 2025 raporuna göre Türkiye, puanını en fazla artıran ülke oldu
Politika

Erdoğan’dan PISA 2025 mesajı: “Türkiye üç alanda da başarısını artıran tek ülke oldu”

14 Eylül 2026
Bakan Bolat’tan ekonomi mesajı: “Türkiye 16’ncı büyük ekonomi olacak”
Politika

Bakan Bolat’tan ekonomi mesajı: “Türkiye 16’ncı büyük ekonomi olacak”

14 Eylül 2026
AK Parti'li Zorlu: Ahilik'i tüm dünyaya sunmak istiyoruz
Politika

AK Parti’li Zorlu: Ahilik’i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

14 Eylül 2026
Bilal Erdoğan 'Terörsüz Türkiye' sürecini değerlendirdi: "Herkesin elini, taşın altına koyması lazım"
Politika

Bilal Erdoğan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini değerlendirdi: “Herkesin elini, taşın altına koyması lazım”

14 Eylül 2026
Cevdet Yılmaz’dan gençlere dikkat çeken mesaj: “Sosyal medya aslında asosyal medya”
Politika

Cevdet Yılmaz’dan gençlere dikkat çeken mesaj: “Sosyal medya aslında asosyal medya”

14 Eylül 2026
Sonraki Haber
 201 bin 431 konutun anahtarını teslim ettik

 201 bin 431 konutun anahtarını teslim ettik

En Güncel Haberler

İran: Hürmüz Boğazı'nın batısında MQ-1 tipi İHA düşürüldü
Dış Haberler

Hürmüz Boğazı’nda hareketlilik durulmuyor: Batısında MQ-1 tipi İHA düşürüldü

15 Eylül 2026
Pendik'te iş yeri yangını -1
Yerel Haberler

Pendik’te iş yeri yangını -1

15 Eylül 2026
Seferihisar Belediyesi'nde ‘rüşvet’ soruşturması; 47 şüpheli adliye sevk edildi
Yerel Haberler

Seferihisar Belediyesi’nde ‘rüşvet’ soruşturması; 47 şüpheli adliye sevk edildi

15 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Edirne’de apartman dairesinde 10 kaçak göçmen yakalandı

14 Eylül 2026
Yaşam

Emniyet Müdürü, şehit çocuğunu okuldan özel harekat aracıyla alıp evine bıraktı

14 Eylül 2026
Yaşam

Adana’da okul önlerinde denetim gerçekleştirildi

14 Eylül 2026
Yaşam

Yerde gördüğü Türk bayrağını alan kuryeye vali tebriği

14 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Romanya'ya kaybetti

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Romanya’ya kaybetti

- Haberton
14 Eylül 2026

A Milli Erkek Voleybol Takımı, 2026 Cev Erkekler Avrupa Şampiyonası 4'üncü maçında ev sahibi Romanya'ya 3-1 yenildi. Karşılaşmada ilk seti...

Türkiye’de erken çocukluk eğitimi: Kreş ve anaokulu standartları

İnternetten alışveriş yaparken sitenin güvenilir olduğu nasıl anlaşılır? İşte kontrol edilmesi gerekenler

WhatsApp’tan gelen APK dosyalarına dikkat: Tek dokunuşla telefonunuz tehlikeye girebilir

Yemekten kısa süre sonra yeniden acıkıyorsanız dikkat: Nedeni sadece az yemek olmayabilir

Güncel Haber

İran: Hürmüz Boğazı'nın batısında MQ-1 tipi İHA düşürüldü

Hürmüz Boğazı’nda hareketlilik durulmuyor: Batısında MQ-1 tipi İHA düşürüldü

15 Eylül 2026
Pendik'te iş yeri yangını -1

Pendik’te iş yeri yangını -1

15 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton