27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - İzmir’de 5 kişinin öldüğü faciada cezalar belli oldu

İzmir’de 5 kişinin öldüğü faciada cezalar belli oldu

Haberton - Haberton
12 Kasım 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
İzmir'de 5 kişinin öldüğü faciada cezalar belli oldu
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir’de 5 kişinin öldüğü, 63 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada 1’i tutuklu, 3 sanığa verilen cezalar belli oldu.

İşletmede tüpü değiştirdiği ileri sürülen Mustafa Koç 10 yıl 10 ay, işletme sahibi Gülden Kul 8 yıl 4 ay, tüp firmasının Ege Bölge Sorumlusu Osman İnce ise 2,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İnce’nin cezası, 364 bin TL para cezasına çevrildi.

Torbalı ilçesi Ayrancılar Mahallesi Barış Manço Caddesi’nde şırdan satılan iş yerinde, 30 Haziran 2024’te saat 15.00 sıralarında patlama oldu. Patlamada Ruken Çağur (31), Evin Aslan (36), kardeşi Birgül Sarsılmaz (44), Havin Ergin (17) ve Dilek Bağ (24) hayatını kaybetti, 63 kişi yaralandı. Patlamanın yaşandığı bina büyük hasar gördü, çevredeki 10 binanın ise camları ve çerçeveleri kırıldı. Yaralılar çevre hastanelere kaldırıldı. Olayın ardından restorandaki malzemelere incelenmek üzere jandarma tarafından el konuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, olay yerindeki hasar gören bina ve iş yerlerinde hasar tespit çalışması yaptı. Görevlendirilen 2 müfettiş soruşturma yürüttü.

İKİSİ DE TUTUKLANDI

Patlamanın ardından tüp değiştirdiği öne sürülen Mustafa Koç ile Menderes ilçesinde yakalanan işletme sahibi Gülden Kul, jandarma tarafından gözaltına alındı. 2 şüpheli, işlemlerinin ardından sevk edildikleri adliyede çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı. Patlamanın meydana geldiği iş yerinin 6 aydır ruhsatsız olduğu belirlendi. 29 Mayıs 2024’te belediyeye ruhsat başvurusunda bulunan işletme sahibi Gülden Kul’un ifadesinde, tüpü değiştirdiğini ve herhangi bir sorunun olmadığını söylediği belirtildi. Tüpü değiştiren Mustafa Koç’un ise ifadesinde, uygun işlem yaptığını söylediği kaydedildi. Patlamada ölenler, memleketlerinde toprağa verildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU, SAVCILIK DOSYASINA GİRDİ

Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bilirkişilerden oluşan heyetin hazırladığı rapor, savcılık dosyasına girdi. İş güvenliği uzmanı, yüksek makine mühendisi, elektrik mühendisi, yangın uzmanı ve kimya mühendisi tarafından rapor hazırlandı. LPG gazında sızıntı meydana geldiği, biriken gazın patlamaya neden olduğu, patlama sonucu oluşan alev topunun diğer bölümlere yayıldığı ve ani basınç etkisiyle yıkıma neden olduğu raporda yer aldı. Raporda, “İş yerinde LPG kullanılan sanayi tipi büyük mutfaklarda gaz kaçağını tespit eden ve sesli olarak uyaran gaz uyarı cihazının bulunmadığı belirlendi. ‘İş yeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan bodrum katlarında LPG tüpleri bulundurulamaz’ maddesine iş yeri işletmecisinin uymak zorunda olduğu ancak iş yerinin bu kurala uymadığı görüldü” ifadesi yer aldı.

EĞİTİM ALDIĞINA DAİR BELGESİ YOK

Tutuklu Mustafa Koç’un tüpü dikkatsiz, tedbirsiz ve hızlı bir şekilde taktığına da değinilerek, “Ayrıca tüp takabilme eğitimi aldığına dair belgesi bulunmamaktadır. Yine LPG tüp üzerinde 2 makine mühendisinin yapmış olduğu test ve incelemede tüpün vanası açıldığında, köpüklerin baloncuklar halinde uçuştuğu ve gaz kaçağı olduğu görüldü. Gaz dedektörü yaklaştırıldığında, gaz kaçağının olduğu cihaz tarafından sesli olarak uyarılarak tespit edildi. Bahse konu mahalde bulunan sanayi tipi LPG tüpte, dedantörle tüp arasındaki plastik contada gaz kaçağı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenlerle tüpü değiştiren Mustafa Koç’un olayın meydana gelmesinde doğrudan etkili olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

İŞ YERİ HAVASIZ BIRAKILMIŞ

Ayrıca LPG’nin havadan ağır olması nedeniyle yere çöktüğüne yer verildi. Buzdolabının elektrik aksamından kıvılcım alması sonucu yangının çıkmış olabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi. İş yerinin havasız bırakıldığı, havalandırmanın bulunmadığı, elektrik aksamının LPG gazı kullanılan yer için uygun olmadığına da yer verildi. Patlamanın buna bağlı olarak gerçekleştiği, iş yeri sahibi Gülden Kul’un yapması gereken ‘Özen yükümlülüğünü yerine getirmediğinden’ olayda doğrudan etkili olduğunun anlaşıldığı değerlendirmesi de raporda yer aldı.

İDDİANAME HAZIRLANDI

Olayla ilgili soruşturmanın ardından iddianame hazırlandı. İddianamede bilirkişi raporuna da yer verildi. İddianamede tüp firmasının Ege Bölge sorumlusu Osman İnce’nin, bayilere tüp temininde gerekli sertifika ve eğitimleri sağlamadığı, yalnızca WhatsApp üzerinden bilgilendirme yaptığı gerekçesiyle kusurlu bulunduğuna vurgu yapıldı. İddianamede lokanta işletmecisi Gülden Kul’un ruhsatsız olarak sanayi tipi tüp kullanıp, iş yerinde güvenlik önlemleri (havalandırma, alarm sistemi ve uygun elektrik tesisatı) almadığına dikkat çekildi. Diğer tutuklu sanık Mustafa Koç’un ise LPG işletme yetkisi bulunmamasına rağmen sanayi tipi tüpü lokantaya bağladığı ve bağlantıların güvenliğini kontrol etmediği de iddianamede yer aldı. İddianameyi hazırlayan savcı, 3 sanığın ihmalleri sonucunda olayın meydana geldiğine kanaat getirdi.

EV HAPSİYLE SERBEST BIRAKILDI

Alınan ifadeler ve toplanan deliller ışığında savcı; Gülden Kul ve Mustafa Koç ile olayda ihmali bulunduğu belirtilen tüp firmasının Ege Bölge sorumlusu tutuksuz sanık Osman İnce hakkında, ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı. Torbalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanıklar yargılanmaya başladı. Geçenlerde görülen 6’ncı celsede, tutuklu sanıklardan Gülden Kul, ev hapsiyle serbest bırakıldı. Duruşma savcısı mütalaasını açıklayıp iddianamede istenilen ‘Taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezasını talep etti.

KARAR DURUŞMASI

Davanın bugün görülen karar duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ile ölenlerin yakınları katıldı. Duruşmada sanık Osman İnce’nin avukatının Gazi Üniversitesi’nden aldığı teknik bilirkişi raporu ve hukukçulardan alınan hukuki mütalaanın yer aldığı raporlar mahkemeye sunuldu. Sanık Osman İnce’nin avukatı, bu raporlara göre müvekkilinin suçunun olmadığının raporlarla ortaya konulduğunu söyledi.

Ardından söz alan ölenlerin ailelerinin avukatları, mütalaaya katılmadıklarını söyledi. Ayrıca sanıklara ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan değil ‘olası kast’ suçundan ve en üst sınırdan ceza verilmesini talep edip, şikayetçi olduklarını da belirtti. Ölenlerin ailelerinin avukatları, sanıklara verilecek cezalarda herhangi bir indirim yapılmamasını da istedi.

SANIKLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

Savunma için söz verilen sanık Gülten Kul, tüpü takan sanık Mustafa Koç’u suçlayıp, “Acele iş yaptı. Bu olay içimi acıtıyor. Üzgünüm” dedi.

Mustafa Koç ise “Günde ortalama 3 sanayi tüpü takıyordum. Bu tüpü takarken de herhangi bir şüphe duymadığım için kontrol etmedim. Mutfakta havalandırma yok. Benim bağlantımda sorun yok. Taktığım günün gecesi, Gülten Hanım yanında sigara içiyordu, patlama olsaydı o zaman gerçekleşirdi. Tedbirsiz, aceleci değildim. Oradan benim eşim ve çocuklarım da geçiyor. Olay nedeniyle çok üzgünüm” dedi.

Tüp firmasının Ege Bölge sorumlusu olan sanık Osman İnce ise “Mustafa Koç, bizim personelimiz değildir. Eğitim verme sorumluluğumuz yoktur. Bayilerimize, eğitimi olmayan personelleri için yetkili yerlerden eğitim alması konusunda da uyarırız. Gülten Hanım’ın, iş yerinde havalandırma olmayışı da patlamada etkili olmuştur, dikkate alınmasını istiyorum” diye konuştu.

Ardından sanık avukatları, söz alıp, müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirtti. Duruşma savcısı, mütalaasını aynı olduğunu belirtti. Son kez söz verilen sanıklar, beraatini talep etti. Ardından mahkeme başkanı, kararın açıklanması için 30 dakika ara verdi. Aradan sonra karar açıklandı. Sanıklardan tüpü değiştiren Mustafa Koç’a 10 yıl 10 ay, işletme sahibi Gülden Kul’a 8 yıl 4 ay, tüp firmasının Ege Bölge sorumlusu Osman İnce’ye ise 2,5 yıl hapis cezası verildi. İnce’ye verilen hapis cezası 364 bin TL cezaya çevrildi.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Mahkemeden sonra ölenlerin yakınları, adliye önünde açıklama yaptı. Patlamada kızları Evin Aslan ve Birgül Sarsılmaz ile yeğeni Ruken Çağur’u kaybeden evli, 8 çocuk babası İbrahim Savucu (65), yakınları, avukatları Nazlı Demir ve Aydın Beyhan açıklamada yer aldı. İbrahim Savucu açıklamasında, “Başından beri mahkemeye geliyoruz. Sanıklar hep birbirini suçluyor. Bugün verilen cezadan tatmin olmadık. Konunun takipçisi olacağız. Ciğerimiz, yanıyor. Önce Türkiye’deki mahkemelere, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceğiz” diye konuştu.

Savucu ailesinin avukatı Nazlı Demir de “Bu dosya bize yolda yürürken bile insanların güvenliğinin olmadığını göstermiştir. Her ne kadar tüm sanıklar ceza alsa da 5 ölümlü dosyada ceza miktarları yetersizdir. Gerekli istinaf başvurusunda bulunacağız” dedi.

Etiketler: İzmirPatlama
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Beykoz’da trafik kazası geçiren oyuncu Özgü Namal taburcu oldu

Sonraki Haber

Şehit astsubay İlker Aykut’un babası: Vatanı için şehit oldu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yargıtay’dan emsal karar: Eşinden DNA testi isteyen koca kusurlu bulundu
Öne Çıkan

Yargıtay’dan emsal karar: Eşinden DNA testi isteyen koca kusurlu bulundu

27 Haziran 2026
Deniz Göktaş’ın stand-up gösterisine erişim engeli: X’te paylaşımlar kaldırılıyor
Öne Çıkan

Deniz Göktaş’ın stand-up gösterisine erişim engeli: X’te paylaşımlar kaldırılıyor

27 Haziran 2026
24 ilde uyuşturucu operasyonu: 122 tutuklama
Öne Çıkan

24 ilde uyuşturucu operasyonu: 122 tutuklama

27 Haziran 2026
Gülistan Doku soruşturmasında Umut Altaş, ABD’de hakim karşısına çıktı
Öne Çıkan

Gülistan Doku soruşturmasında Umut Altaş, ABD’de hakim karşısına çıktı

27 Haziran 2026
Uzman uyardı: Yaz uzayacak, sıcaklar eylül ve ekimde de sürecek
Öne Çıkan

Uzman uyardı: Yaz uzayacak, sıcaklar eylül ve ekimde de sürecek

27 Haziran 2026
Erhan Karaal'ın kaçırılmasına ilişkin 10 şüpheli tutuklandı
Öne Çıkan

Erhan Karaal’ın kaçırılmasına ilişkin 10 şüpheli tutuklandı

27 Haziran 2026
Sonraki Haber
Şehit astsubay İlker Aykut'un babası: Vatanı için şehit oldu

Şehit astsubay İlker Aykut'un babası: Vatanı için şehit oldu

En Güncel Haberler

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi
Gündem

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi

27 Haziran 2026
Tekirdağ'da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Tekirdağ’da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

27 Haziran 2026
İHA'ları yapay zeka takip edecek
Politika

İHA’ları yapay zeka takip edecek

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şanlıurfa’dan 600 kilometre yol gelen tarım işçilerinin zorlu mesaisi

27 Haziran 2026
Yaşam

Denizden su alan uçağın olumsuz hava şartları nedeniyle kalkış yapamadığı anlar kamerada

27 Haziran 2026
Yaşam

Mutfak penceresinin daimi misafiri, ‘Züccaciyeci Jonathan’

27 Haziran 2026
Yaşam

Gözleme pişirip satarak 5 çocuğunu büyüttü

27 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Esenyurt’ta halaydaki kadınların kavgasına erkekler dahil oldu; ortalık savaş alanına döndü

Esenyurt’ta halaydaki kadınların kavgasına erkekler dahil oldu; ortalık savaş alanına döndü

- Haberton
27 Haziran 2026

Esenyurt Meydanı’nda halay çekerek eğlenen gruptaki kadınlar arasında başlayan kavgaya erkekler de dahil oldu. Gruptakiler tekme ve yumruklarla birbirine saldırdı....

Sosyal medyada fake yatırım tuzakları büyüyor

Sahte IBAN dolandırıcılığına dikkat: Uzmanlardan kritik uyarı

Borç kapatmanın en etkili yöntemleri

Sürekli yorgunluk erkeklerde hangi hastalıkları gösterebilir?

Güncel Haber

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi

Denizden büyü malzemeleri çıkardı, tehdit edildi

27 Haziran 2026
Tekirdağ'da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

Tekirdağ’da otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 ölü, 2 yaralı

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton