27 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - İtalya Başbakanı’ndan Afrika göçüne Mattei Planı

İtalya Başbakanı’ndan Afrika göçüne Mattei Planı

Haberton - Haberton
30 Ocak 2024
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
İtalya Başbakanı'ndan Afrika göçüne Mattei Planı

İtalya Başbakanı'ndan Afrika göçüne Mattei Planı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında Afrika’dan göç akşının ilk duraklarından olan İtalya, Roma’da düzenlenen İtalya-Afrika Zirvesi kapsamında, bu kıtaya yönelik kalkınma-istikrar projelerini içeren Mattei Planı’nı açıkladı.

Başkent Roma’daki Senato binasında dün akşam saatlerine kadar süren “İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü” başlıklı zirveye 45 Afrika ülkesinden devlet ve hükümet liderleri ile dışişleri bakanları ve İtalyan hükümetinin yanı sıra Afrika Birliği (AfB), Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletlerin bazı kuruluşları, Uluslararası Enerji Ajansı ve Uluslararası Para Fonu gibi 25 uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcileri katıldı. 

Daha önce bakanlar seviyesindeyken ilk kez liderlerin katılımıyla düzenlenen zirve, İtalya’nın G7 başkanlığını yılbaşında üstlenmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk uluslararası etkinlik olma özelliğini taşıyor. Ev sahibi Başbakan Giorgia Meloni, bu girişimin, G7 gündeminde Afrika’ya onurlu bir yer verilmesine yol açacak son derece kesin bir dış politika tercihinin sonucu olduğunu ifade etti.

MATTEI PLANI

Afrika’dan Avrupa’ya göç akışının önüne geçmek için göçe yol açan sebepleri zayıflatarak bu kıtadaki ülkeleri ekonomik açıdan istikrara kavuşturmayı amaçlayan İtalya’nın Mattei Planı adını, enerji devi ENI’nin kurucusu Enrico Mattei’den alıyor. Bunun için Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra, Afrika Kalkınma Bankası bünyesinde çok taraflı bir fon oluşturulması da bekleniyor.

5.5 MİLYAR EUROLUK PİLOT PROJELER

2022’nin sonbaharında bu göreve gelmesinden önce seçim kampanyasının hatırı sayılır bir kısmını Afrika’dan göç akışına karşıtlık üzerine kurarak “Bu meseleyi kaynağından çözmek gerek” diye Afrika’yı işaret etmiş olan Meloni, Roma’daki zirvenin başarılı geçtiğini, ancak önlerinde yapacak çok iş olduğunu söyledi. İlk etapta 9 Afrika ülkesinde başlatılacak eğitim ve öğretim ile sağlık, tarım, enerji ve su alanlarında bazı pilot projeleri hayata geçirmeyi hedefleyen İtalya, 5.5 milyarlık Euroluk bir kaynakla bu planı devreye soktu.  

Başbakan Meloni, bunun 3 milyar Euro’sunun ülkesinin iklim fonundan, 2.5 milyar Euro’sunun ise kalkınma işbirliği fonundan sağlandığını aktardı. Meloni, bunun yeterli olmadığını, bu nedenle uluslararası kuruluşların ve bağışçıların bu plana dahil olmasının gerekliliğini de ifade etti.

“AFRİKALILAR GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMAMALI”

Afrika uluslarıyla işbirliği, kalkınma ve eşit ortaklık modeli yoluyla birlikte büyümeyi hedefleyen Mattei Planı’nın başarılı olacağına inanan Başbakan Meloni, Afrikalı gençlerin göç etmek zorunda kalmaması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Bu, Afrika’nın enerjisinin özgürleşmesine katkı sağlamasını istediğimiz bir müdahale planıdır. Aynı zamanda oradaki genç nesillerin şimdiye kadar reddedilen hakkını garanti altına almak istiyoruz; Avrupa’da sık sık göç etme hakkından bahsettik, ancak göç etmeye zorlanmama hakkının nasıl garanti altına alınacağından neredeyse hiç bahsetmedik. Onlar, Avrupa’da elde edilmesi giderek zorlaşan daha iyi bir yaşam arayışı için köklerinden kopmak zorunda kalmamalı.”

Başbakan Meloni, eğer Afrika’daki insanların evini terk etmeye iten nedenler ele alınmazsa kitlesel yasadışı göçün asla durdurulamayacağını ve insan kaçakçılarının asla yenilmeyeceğini de ekleyerek, “Bir yandan üçüncü binyılın köle tüccarlarına savaş ilan edip, diğer yandan Afrika halklarına fırsatlar, iş, eğitim ve yasal göç yollarından oluşan bir alternatif sunmaya çalışmak, yapmak istediğimiz şey tam olarak budur,” diye sözlerini sürdürdü.

MELONI: ZENGİN OLANIN DOĞAL, FAKİR OLANIN SENTETİK GIDA YEMESİNE MÜSAADE EDEMEYİZ

Zirvede konuşan Başbakan Giorgia Meloni, Afrika’yı İtalya’nın stratejik önceliği olarak tanımlarken Afrika ülkeleri olmadan geleceği düşünemeyeceklerini söyleyerek, “Afrika’nın fakir bir kıta olduğuna ilişkin bazı yanlış anlatıları ortadan kaldırmalıyız. Çünkü öyle değil; Afrika dünya maden kaynaklarının yüzde 30’unu, ekilebilir arazinin de yüzde 60’ını barındırıyor. Nüfusunun yüzde 60’ı 25 yaşın altında; dünyanın en genç kıtası ve bu aynı zamanda onu insan sermayesi için muazzam potansiyele sahip bir ülke haline getiriyor,” ifadelerini kullandı.

Bugün Afrika ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını belirten Meloni, “Hayırsever ya da vahşi bir tavırla değil, eşitlerin işbirliğinden bahsedilen bir işbirliğini düşünüyoruz,” dedi.  

Zirvenin önemli başlıklarından biri olan tarıma ve gıda güvenliğine de değinen Meloni, Afrika kıtasındaki ekilebilir arazilerin çoğunun bir dizi nedenden dolayı kullanılamadığını ve amaçlarının onları kullanmaya uygun hale getirmek olduğunu dile getirerek, “Amaçlarımızdan biri herkese sadece güvenli gıda değil, kaliteli gıda da sağlamak. Zengin olanın parası olduğu için doğal gıdayı yiyebilmesi ve fakirin de sentetik gıdaya muhtaç edilmesi, inşa etmek istediğimiz bir dünyayı temsil etmiyor,” diye konuştu.

Zirveye katılan Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahammed, kıtada büyük sorunlar olduğunu, ancak bu planla ilgili kendilerine danışılmadığını söyleyerek soğuk rüzgarlar esmesine neden oldu. Muhammed, yine de bu planı tartışmaya hazır olduklarını, verilen sözlerin ötesine giderek artık harekete geçilmesi gerektiğini dile getirerek, “Hiçbir zaman yerine getirilmeyen basit vaatlerle artık bizi mutlu etmelerine izin veremeyiz,” dedi.  

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kendi hayatını yaşamayı seçmek bencillik mi?

Sonraki Haber

Kilise saldırganlarının silahları aranıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran arasında dörtlü toplantı başladı
Dış Haberler

Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran arasında dörtlü toplantı başladı

26 Ekim 2026
Mısır'dan Suudi Arabistan'a askeri destek kararı
Dış Haberler

Mısır, Suudi Arabistan’a askeri destek kararı aldı

26 Ekim 2026
Kremlin'den Zelenski'ye yanıt: "Üçlü müzakereler, askeri faaliyetlerin kısıtlanacağı anlamına gelmiyor"
Dış Haberler

Kremlin’den Zelenski’ye yanıt: “Üçlü müzakereler, askeri faaliyetlerin kısıtlanacağı anlamına gelmiyor”

26 Ekim 2026
Norveç: Trump, Nobel Komitesi’nin bağımsız bir kurum olduğunu çok iyi biliyor
Dış Haberler

Nobel Barış Ödülü tartışması büyüyor! Norveç’ten Trump’a sert yanıt

26 Ekim 2026
İsrail Savunma Bakanı Katz'dan İran açıklaması: "Seçimlerden önce saldırma niyetimiz yok"
Dış Haberler

İsrail Savunma Bakanı Katz’dan İran açıklaması: “Seçimlerden önce saldırma niyetimiz yok”

26 Ekim 2026
Trump, Netanyahu'ya seçim desteğini yineledi: "İyi bir başbakan"
Dış Haberler

Trump, Netanyahu’ya seçim desteğini yineledi: “İyi bir başbakan”

26 Ekim 2026
Sonraki Haber
Bahçeköy'de, kilise saldırganlarının silahları aranıyor

Kilise saldırganlarının silahları aranıyor

En Güncel Haberler

Derbi sonrası saha karıştı, Abdülkerim Bardakcı ile Archie Brown birbirine girdi
Spor Haberleri

Derbi sonrası saha karıştı, Abdülkerim Bardakcı ile Archie Brown birbirine girdi

27 Ekim 2026
Hatay’da hafriyat kamyonunun altında kalan motosiklet sürücüsü öldü
Yerel Haberler

Hatay’da hafriyat kamyonunun altında kalan motosiklet sürücüsü öldü

27 Ekim 2026
20 metre yükseklikten ormanlık alana düşerek yaralandı
Yerel Haberler

20 metre yükseklikten ormanlık alana düşerek yaralandı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakan Tekin, Suudi mevkidaşı ile bir araya geldi

27 Ekim 2026
Yaşam

Cezayir açıklarında yaralanan Türk denizci helikopterle tahliye edildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Cumhuriyetin 103’üncü yıldönümünde 103 uçurtma gökyüzüyle buluştu

26 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak sonrası denizin rengi kahverengiye döndü

26 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde ilk yarı sonucu: Osimhen'den 2 gol, skor 2-0!

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde ilk yarı sonucu: Osimhen’den 2 gol, skor 2-0!

- Haberton
26 Ekim 2026

Süper Lig’in 9’uncu haftasında Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi konuk ettiği derbi maçın ilk yarısını sarı-kırmızılı ekip 2-0 önde tamamladı. Süper Lig'in 9’uncu...

Okul öncesi eğitim neden bu kadar önemli? Türkiye’de 3-6 yaş döneminin çocukların geleceğine etkisi

Kış lastiği takmayanlara ceza var mı? 2026’da hangi araçlar için zorunlu, kimler muaf?

Hastaneye gitmeden önce bunları kontrol edin! MHRS randevusu, katkı payı ve muayenede bilinmesi gereken 10 kural

Şiddetli yağışta evinizi su basarsa ilk ne yapmalısınız? Sigorta, hasar tespiti ve tazminat rehberi

Güncel Haber

Derbi sonrası saha karıştı, Abdülkerim Bardakcı ile Archie Brown birbirine girdi

Derbi sonrası saha karıştı, Abdülkerim Bardakcı ile Archie Brown birbirine girdi

27 Ekim 2026
Hatay’da hafriyat kamyonunun altında kalan motosiklet sürücüsü öldü

Hatay’da hafriyat kamyonunun altında kalan motosiklet sürücüsü öldü

27 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton