16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - İstanbul’da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor

İstanbul’da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor

Haberton - Haberton
15 Ağustos 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
İstanbul'da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor

İstanbul'da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul’da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor: Olası 7,5 büyüklüğündeki bir İstanbul depreminde 48 bin bina ağır hasar alabilir.

İstanbul ‘da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor. Olası 7,5 büyüklüğündeki bir İstanbul depreminde şehirde bulunan 48 bin binanın ağır ve çok ağır hasar alacağı belirtiliyor. Matematiksel olarak yapılan bu tahminin gerçekçiliği 39 ilçedeki binalarda demir kalitesi, beton dayanıklılığı gibi birçok konuda yapılan incelemeyle tespit edilmeye çalışılıyor. Yapılan çalışmayla İstanbul’da ilçe ilçe kaç binanın ne oranda hasar alacağının haritası çıkarılıyor.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) İstanbul’un deprem raporunda; olası 7,5 büyüklüğündeki depremde, 48 bin binanın ağır ve çok ağır hasar alması, 150 bine yakın binanın orta hasar alması bekleniyor. Matematiksel olarak çıkarılan bu rakamların gerçekçiliğinin tespit edilmesi için İBB Deprem Risk Yönetimi Ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürlüğü Deprem Risk Analiz ekibi, şehrin 39 ilçesindeki binalarda incelemeler yapıyor. Ekiplerin yılsonuna kadar, bütün ilçelerdeki binalarda inceleme yapması ve olası bir depremde binaların alacakları hasar derecelerini belirlemeleri bekleniyor. 

Yapılan adrese dayalı bina bazındaki çalışmalar konusunda İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Aydoğdu, “Şu ana kadar açıklanan rakamlar konut stokunun içerisinde kırılganlık eğrileri, olasılık fonksiyonlarıyla hesaplanmış rakamlar. Adrese dayalı kesinlikle bu 48 bin bina belirli değil. Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’müzün elindeki yapı envanterine göre İstanbul’da 1 milyon 160 bin bina bulunuyor. Bunun yine yaklaşık 790 bin, 800 bin civarındaki kısmı 2000 yılı öncesinde yapılmış durumda. Çoğunlukla bunların arasında olmak üzere bütün İstanbul içerisinde 48 bin bina en son yapılan kayıp tahmin çalışmamıza göre ağır veya çok ağır hasar alacak durumda” değerlendirmesinde bulundu. 

BİNALAR KARIŞ KARIŞ İNCELENİYOR 

Deprem Risk Analiz ekibi, 100 kişiden oluşuyor. Ekipler ilk olarak binaya giderek, rölevesini çıkarıyorlar. Bu doğrultuda, 5 tane kolon belirlenerek çalışmalar başlıyor. Kolonlardan birinden, üzerindeki boya ve sıva sıyırma işlemi yapılarak donatı tespiti ile binadaki korozyon seviyesi belirleniyor. Donatı sayısı yani demir sayısına bakılıyor. Seçilen 5 kolonda da beton yüzeyine ulaşılarak betonun basınç dayanımı belirleniyor. Bu işlemde beton test çekici olarak adlandırılan schmidt cihazı kullanılıyor. Ayrıca bina yapısındaki düzensizliklere bakılıyor.

“TAHMİN ÇALIŞMALARINI SAHADAN TOPLADIĞIMIZ VERİLERLE DAHA GERÇEKÇİ BİR ŞEKİLDE GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Aydoğdu, yapılan çalışmalarla ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Özellikle 2000 yılı öncesinde yaklaşık 790 bin yapının içerisinde mekanik bilgiler toplayarak bina bazında risk sıralamasını yapmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda 22 tane ilçenin sonuçlarını almış durumdayız. Şu an itibariyle de 28. ilçede çalışmalarımız devam ediyor. Genel olarak 2018 yılında tamamlanan ve geçtiğimiz yıl güncellenen ilçe bazlı çalışmalarımızın ortaya koyduğu bir rakam vardı.

Hasarlı ve ağır hasarlı yaklaşık 48 bin bina öngörülüyordu. Bunu yerinde adrese dayalı olarak tespit etmeye başladık ve bu tahmin çalışmalarını sahadan topladığımız verilerle daha gerçekçi bir şekilde geliştirmeye çalışıyoruz. Şu anda İstanbul’daki yapı stokunun büyük bir çoğunluğu 2000 yılı öncesinde yapılmış durumda. Literatürde sıkça işlenir, 2000 yılı öncesi yapılar biraz daha riskli görülmektedir. 2000 yılı sonrası bir anda sihirli değnek değmedi. Ama 1999 depremlerinin yarattığı bilinç, korku, 1997 yılında yürürlüğe giren yönetmeliğin daha da anlaşılması, yapı denetim kanunu gibi gelişmeler ve malzeme kalitesindeki ilerlemeler nedeniyle 2000 yılından sonra imal edilen binalar biraz daha iyi durumda.” 

İstanbul'da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor
İstanbul’da ilçe ilçe binaların röntgeni çekiliyor

“KIRILGANLIK EĞRİLERİ, OLASILIK FONKSİYONLARIYLA HESAPLANMIŞ RAKAMLAR”

Aydoğdu, 1997 yılı öncesindeki yapı stokunun 1975 yılındaki deprem yönetmeliğine uymadığına dikkat çekerek, “Bu sebeple ağır ve çok ağır hasar alması öngörülen binaların adrese dayalı olarak bulunması gerekiyor. Şu ana kadar açıklanan rakamlar konut stokunun içerisinde kırılganlık eğrileri, olasılık fonksiyonlarıyla hesaplanmış rakamlar. Adres dayalı kesinlikle bu 48 bin bina belirli değil. Deprem ve zemin inceleme müdürlüğümüzün elindeki yapı envanterine göre İstanbul’da 1 milyon 160 bin bina bulunuyor. Bunun yine yaklaşık 790 bin, 800 bin civarındaki kısmı 2000 yılı öncesinde yapılmış durumda.

Çoğunlukla bunların arasında olmak üzere bütün İstanbul içerisinde 48 bina en son yapılan kayıp tahmin çalışmamıza göre ağır veya çok ağır hasar alacak durumda. Ancak bizim şimdi 22 ilçede bina bazlı yaptığımız çalışmalarda bu rakamlar biraz daha değişmesi söz konusu. Yılsonuna kadar 39 ilçemizde inceleme yapmış ve raporlamamızı yapmış olmayı hedefliyoruz. Haliç’in batısında ve TEM otoyolunun güneyinde kalan bölgeler zemin olarak ve faya yakınlık bakımından biraz daha depremselliğin yüksek olduğu bölgeler. BU ilçelerdeki yapı stokunun da kendi içerisindeki özelliklerini şu anda yaptığımız çalışmalarla az çok ortaya çıkarmış durumdayız. Daha önceki çalışmaların da ortaya koyduğu gibi burada yapı stokunun da eski olmasından kaynaklı sorunların acilen ortadan kaldırılması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Etiketler: Deprem
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ABD vatandaşları riske atılırsa yanıt verilecek

Sonraki Haber

Galata Kulesi, Ara Güler Sergisi’ne ev sahipliği yapacak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

FETÖ’nün ‘aday havuzu’ deşifre edildi: 60 şüpheli gözaltında
Öne Çıkan

FETÖ’nün ‘aday havuzu’ deşifre edildi: 60 şüpheli gözaltında

16 Eylül 2026
'Kurtlar Vadisi Pusu' dizisi hakkında inceleme başlatıldı
Öne Çıkan

‘Kurtlar Vadisi Pusu’ dizisi hakkında inceleme başlatıldı

16 Eylül 2026
Gaziantep’te fabrikada buhar kazanı patladı: 16 yaşındaki işçi hayatını kaybetti
Öne Çıkan

Gaziantep’te fabrikada buhar kazanı patladı: 16 yaşındaki işçi hayatını kaybetti

16 Eylül 2026
Seferihisar Belediyesi’ne rüşvet soruşturmasında 29 tutuklama
Öne Çıkan

Seferihisar Belediyesi’ne rüşvet soruşturmasında 29 tutuklama

16 Eylül 2026
Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem: Hizmet puanı ve liyakat esas alınacak
Öne Çıkan

Hakim ve savcı atamalarında yeni dönem: Hizmet puanı ve liyakat esas alınacak

16 Eylül 2026
Fatih’te döviz bürosundaki silahlı kavgada 2 kişi öldü: 12 şüpheli gözaltında
Öne Çıkan

Fatih’te döviz bürosundaki silahlı kavgada 2 kişi öldü: 12 şüpheli gözaltında

16 Eylül 2026
Sonraki Haber
Galata Kulesi, Ara Güler Sergisi’ne ev sahipliği yapacak

Galata Kulesi, Ara Güler Sergisi’ne ev sahipliği yapacak

En Güncel Haberler

Çağla Öz'ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı
Gündem

Çağla Öz’ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı

16 Eylül 2026
Yeni Parti'li isimden seçim mesajı: "Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk"
Politika

Yeni Parti’li isimden seçim mesajı: “Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk”

16 Eylül 2026
Fenerbahçe'den Marco Asensio açıklaması: Eyüpspor kadrosunda yer alacak
Spor Haberleri

Fenerbahçe’den Marco Asensio açıklaması: Eyüpspor maçının kadrosunda yer alacak

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Türkiye Oyun Politika Belgesi ve Eylem Planı’ yayımlandı: Ulusal oyun envanteri oluşturulacak

16 Eylül 2026
Yaşam

Tekirdağ’da İlköğretim Haftası törenle kutlandı

16 Eylül 2026
Yaşam

Erciş’te bağ bozumu başladı

16 Eylül 2026
Yaşam

Batman’da kaçakçılık operasyonu: 524 kilo tütün ve 800 bin makaron ele geçirildi

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

FETÖ’nün ‘aday havuzu’ deşifre edildi: 60 şüpheli gözaltında

FETÖ’nün ‘aday havuzu’ deşifre edildi: 60 şüpheli gözaltında

- Haberton
16 Eylül 2026

Milli İstihbarat Teşkilatı ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün ortak çalışmasıyla, FETÖ/PDY’nin 'Kamu mahrem izdivaç yapılanması'na yönelik operasyon...

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Güncel Haber

Çağla Öz'ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı

Çağla Öz’ün gözaltına alınmadan önceki son görüntüleri ortaya çıktı

16 Eylül 2026
Yeni Parti'li isimden seçim mesajı: "Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk"

Yeni Parti’li isimden seçim mesajı: “Ülke her koşulda seçim sürecine girmiştir, seçim bir zorunluluk”

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton