30 Ekim 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - İstanbul genelinde 162 kilometre raylı sistem hattını hizmete açtık

İstanbul genelinde 162 kilometre raylı sistem hattını hizmete açtık

Haberton - Haberton
13 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Halkalı-Ispartakule Demir Yolu Hattı Şantiyesi'nde düzenlenen iftar programında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattımızın çok önemli bir yönü daha var.

Söz konusu hattımız, ulusal demiryolu ağımızın önemli bir parçasını oluşturduğu gibi Marmaray'ın doğal uzantısı olarak İstanbul'un batı yakasını raylı sistem ağına daha güçlü bağlayacak; Halkalı'dan sonrası için bir banliyö hattı gibi de çalışacak. Bugüne kadar İstanbul genelinde 162 kilometre raylı sistem hattını hizmete açtık. Ama bizim için durmak yok" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlık tarafından yaptırılan Halkalı-Ispartakule Demir Yolu Hattı Şantiyesi'nde düzenlenen iftar programına katıldı. Programda Uraloğlu'nun yanı sıra Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Aygm’de çalışan işçi ve mühendisler ile çok sayıda davetli yer aldı. Törende konuşan Uraloğlu, “Bildiğiniz üzere Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattımız; 153 km’lik Kapıkule-Çerkezköy etabı, 67 km’lik Çerkezköy-Ispartakule etabı ve şu anda birlikte bulunduğumuz 8,4 km’lik Ispartakule-Halkalı etabı olmak üzere 3 etaptan oluşuyor. Tüm etapların tamamlanmasıyla mevcut hat kapasitesini 4 kat artırmayı, yolcu seyahat süresini 4 saatten 1 saat 30 dakikaya, yük taşıma süresini ise 8,5 saatten 3,5 saate düşürmeyi planlıyoruz.

Hattımız tamamlandığında yıllık 2,7 milyon yolcu ile 33,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak" dedi.

Hat-1 Ve Hat-2 Tünellerinde Tbm Kazılarını Tamamladık

Uraloğlu, “Halkalı-Ispartakule etabımızda; 6,4 km çift tüp Tbm tüneli, 634 metre uzunluğunda 2 adet aç-kapa tünel ve 1,38 km açık hat olmak üzere 8,4 km uzunluğunda yeni hızlı tren hattının tamamının altyapı, üstyapı, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon imalatlarını yapıyoruz. Hatırlayacağınız üzere sizlerle geçen yıl Şubat ayı içerisinde Tbm-2 Tünelimizdeki çalışmaları tamamlayarak ışık görme törenini gerçekleştirmiştik. Projemizin son durumunu da özetleyecek olursak; Hat-1 ve Hat-2 tünellerinde Tbm kazılarını tamamladık. Tbm çıkış portal yapısında kazı devam etmektedir.

Tamamlanan kazı miktarı yüzde 98 civarındadır. Çıkış portalı sağ ve sol şev bölgelerinde zemin çivi imalatları ile bin 751 adet plastik kazık imalatlarını tamamladık. Ispartakule kesimi aç-kapa temel beton imalatlarını bitirdik. Şaft kesiminde kazı çalışmalarını tamamladık.

Natm bağlantı tünelleri kalıcı kaplama imalatlarını gerçekleştirdik. Sinyalizasyon sistemi kapsamında tüm ana bileşenlerin onay süreçlerini tamamladık. Çalışmalarımız tamamlandığında Ispartakule’den devam edecek 67 km’lik hatla İstanbul’u mevcut Halkalı İstasyonu'ndan yolcu ve yük hizmetlerini sağlayacak şekilde Çerkezköy ilçesine, oradan da Kapıkule Hattı’na entegre edeceğiz" dedi.

Bizim İçin Durmak Yok

Uraloğlu, “Halkalı-Ispartakule Hızlı Tren Hattımızın çok önemli bir yönü daha var. Söz konusu hattımız, ulusal demiryolu ağımızın önemli bir parçasını oluşturduğu gibi Marmaray’ın doğal uzantısı olarak İstanbul’un batı yakasını raylı sistem ağına daha güçlü bağlayacak; Halkalı’dan sonrası için bir banliyö hattı gibi de çalışacak. Bugüne kadar İstanbul genelinde 162 kilometre raylı sistem hattını hizmete açtık. Ama bizim için durmak yok.

Şu anda İstanbul’da Halkalı-İstanbul Havalimanı hattının Halkalı-Arnavutköy kesimi ve Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı Metrosu olmak üzere toplam 22 kilometre uzunluğundaki hatlarda yapım çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca Altunizade-Çamlıca Camii-Bosna Bulvarı Metro Hattı’mızı Ümraniye Spor Köyü’ne kadar uzatacak yeni bir projeyi daha Bakanlığımız üstlendi. Yer teslimini yaparak orada da çalışmalara başladık" dedi.

Yılda 33 Milyon Yolcu Ve 30 Milyon Ton Yük Taşıma Kapasitesine Ulaşacağız

Konuşmasının devamında Uraloğlu, “Ayrıca Kuzey Çevre Demiryolu Projesi ile de yeni bir tarihi adımın eşiğindeyiz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek bu stratejik hat, Gebze’den başlayarak Sabiha Gökçen Havalimanı, köprü, İstanbul Havalimanı ve Çatalca üzerinden devam edecek. Toplam 125 kilometre uzunluğundaki bu hattımız, Marmaray üzerindeki yük ve yolcu trafiğini rahatlatacak, İstanbul’un iki büyük havalimanını ilk kez doğrudan demiryoluyla birbirine bağlayacak. Uluslararası arenada büyük ilgi gören bu projemiz için Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Asya Kalkınma Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Opec Uluslararası Kalkınma Fonu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olmak üzere 6 prestijli finans kuruluşuyla ön mutabakata vardık.

Toplam 6,75 milyar dolar finansman sağlayacak bu anlaşma, Türkiye’nin en büyük dış finansmanlı demiryolu projesi unvanını da taşıyor. İnşallah ihale sürecinin ardından bu yıl içinde yer teslimini yaparak inşaat çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. Hattın tamamlanmasıyla yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşıma kapasitesine ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hesap.com Antalyaspor – Gaziantep FK: 1-4

Sonraki Haber

Mezitli’de iftar sofrası kadın emeğiyle hazırlandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan birleştiren mesaj: "Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa yer yoktur"
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan birleştiren mesaj: “Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa yer yoktur”

30 Ekim 2026
Politika

Türkiye turizm gelirinde rekor kırdı! 2026 yıl sonu hedefi açıklandı

30 Ekim 2026
Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi'nde liderler aile fotoğrafında buluştu
Politika

Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde liderler aile fotoğrafında buluştu

30 Ekim 2026
Büyükakın: Bağımsız Türk yargısını hiçe sayan bu tutum kabul edilemez
Politika

Büyükakın’dan AİHM çıkışı: Türk yargısını hiçe sayan tutum kabul edilemez

30 Ekim 2026
Erdoğan'dan Türk dünyasına birlik mesajı: Aile fotoğrafında ayrılığa, gayrılığa yer yok
Politika

Erdoğan’dan Türk dünyasına birlik mesajı: Aile fotoğrafında ayrılığa, gayrılığa yer yok

30 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara Zirvesi öncesi konuştu: "21'inci yüzyıl 'Türk Dünyası Yüzyılı' olacak"
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara Zirvesi öncesi konuştu: “21’inci yüzyıl ‘Türk Dünyası Yüzyılı’ olacak”

30 Ekim 2026
Sonraki Haber
Mezitli’de iftar sofrası kadın emeğiyle hazırlandı

Mezitli’de iftar sofrası kadın emeğiyle hazırlandı

En Güncel Haberler

Avcılar'da okul önünde velilerin trafik kavgasına müdahale eden bekçi, saldırganı ayağından vurdu
Yerel Haberler

Avcılar’da okul önünde velilerin trafik kavgasına müdahale eden bekçi, saldırganı ayağından vurdu

30 Ekim 2026
16 ilde organize suç örgütlerine operasyon; 55 tutuklama
Yerel Haberler

16 ilde organize suç örgütlerine operasyon; 55 tutuklama

30 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan birleştiren mesaj: "Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa yer yoktur"
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan birleştiren mesaj: “Türk dünyasının aile fotoğrafında ayrılığa yer yoktur”

30 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kemik tümörünü yenen milli yüzücüden, 42 Türkiye rekoru

30 Ekim 2026
Yaşam

Bakan Kurum: İzmir’i tüm afetlere dirençli hale getireceğiz

30 Ekim 2026
Yaşam

30 Ekim’in kahramanları o günü unutamıyor

30 Ekim 2026
Yaşam

Sivas’taki 36 yıllık Kale Projesi 2028 yılında tamamlanacak

30 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Türkiye turizm gelirinde rekor kırdı! 2026 yıl sonu hedefi açıklandı

- Haberton
30 Ekim 2026

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2026 yılı üçüncü çeyrek ve ilk 9 aylık turizm verilerini açıkladı. Bakan Ersoy,...

Türkiye’de kış saati neden uygulanmıyor? Kalıcı yaz saatinin uyku ve sağlığa etkileri

Kapadokya’da peribacaları neden çöküyor? Doğal oluşumlarda aşınma ve yıkılma tehlikesi

2026 KPSS ön lisans sonuçları açıklandı! P93 puanı nasıl hesaplanıyor, sonuçlara nasıl itiraz edilir?

Afet anında hayat kurtaran hazırlık: Kızılay Haftası’nda bilinmesi gerekenler

Güncel Haber

Otomobil, dereye uçtu; 3 yaralı

30 Ekim 2026
Avcılar'da okul önünde velilerin trafik kavgasına müdahale eden bekçi, saldırganı ayağından vurdu

Avcılar’da okul önünde velilerin trafik kavgasına müdahale eden bekçi, saldırganı ayağından vurdu

30 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton