26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 26’ya geriledi

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 26’ya geriledi

Haberton - Haberton
15 Eylül 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 26'ya geriledi

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 26'ya geriledi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine gerileyerek, yüzde 26,32’ye’ye düştü. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, ülke genelinde yağışların yüzde 57-60 düştüğünü, Marmara Bölgesi’nde bu durumun yüzde 91 olduğunu belirterek, “Sadece yağışların azalması, sıcaklıkların artması şeklinde algıladığımız sonuç çok daha ciddi sonuçlar doğuracak bir yöne, bir duruma doğru gidiyor” dedi.

Kavurucu sıcakların yaşandığı yaz aylarında İstanbul’un içme suyunun karşılandığı barajlardaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyesine indi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 26,32’ye’ye düştü. 15 Eylül 2023 itibarıyla Ömerli 55,65, Darlık 40,29,  Elmalı 16,98, Terkos 13,21, Alibey 17,55, Büyükçekmece 5,69, Sazlıdere 11,05, Istrancalar 22,87, Kazandere 5,84,  Pabuçdere 3,73 olarak ölçüldü. Trakya’dan İstanbul’un su ihtiyacı karşılayan Kırklareli’nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istancalar barajlarının doluluk oranının ciddi bir şekilde düştü, bazı bölümler kurudu.

‘12 AYLIK DÖNEMDE ŞİDDETLİ KURAK BÖLGE OLARAK İLAN EDİLDİ’

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Lokman Hakan Tecer, kuraklığın her geçen etkisini daha fazla gösterdiğini söyledi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son raporlarına göre özellikle Marmara Bölgesi’nin son 12 aylık dönemde şiddetli kurak bölge olarak ilan edildiğini söyleyen Tecer, “Tabii bunun sebeplerine baktığımız zaman ilk olarak aklımıza gelen şey yağışların azalması.

Barajlardaki doluluk oranlarının düşmesinin sebebidir yağışlardaki azalma. Yağış analizleri de yine Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerinden incelediğimiz zaman Türkiye genelinde uzun dönemlik yağışların ortalaması 14,8 milimetre iken bu sene 2023 Ağustos ayında bu 6,4 milimetreye kadar düşmüş. Geçen yılın aynı ayında ise bu 16,1 milimetre imiş Türkiye genelinde. Bugün 6,4 civarında yani ortalamalara baktığımız zaman uzun dönem ortalamalarına yüzde 57-60 oranında bir düşüş var” dedi.

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı yüzde 26’ya geriledi

‘MARMARA’DA DURUM VAHİM’

Prof. Dr. Tecer, Marmara Bölgesi’nde durumun daha vahim olduğunu belirterek, “Bölgenin bu ayki 2023 yılındaki aldığı yağış ağustos ayı itibarıyla 5 milimetre. Ama geçen yılın aynı ayında bu 42,5 milimetre idi. Buranın uzun dönemli ortalaması ise yaklaşık olarak 10- 19 milimetre civarındı. Dolayısıyla bu bölgede geçen yıla göre yüzde 91 oranında yağışlarda azalma var. Totalde ise uzun dönemli ortalamalara baktığımız zaman da yüzde 74 oranında bir azalma var. Bu bölge bu sene çok ciddi bir yağış azlığıyla, yağışsızlıkla karşı karşıya kaldı. Geçen sene de bundan söz etmiştik.

Ortalama bu bölgeye düşen kar yağışlarında bir azalma var. Kar yağışları barajları, yer altı sularını besleyen en önemli kaynaklardan bir tanesi. Dolayısıyla bu bölge yağışın azalması, sıcaklıkların artması nedeniyle yoğun ve şiddetli bir kuraklık yaşandı, yaşanıyor. Bunun etkisini de önümüzdeki günlerde muhakkak göreceğiz. Tabii bu bize şunu söylüyor, iklim değişikliği ile beraber azalan yağışlar, artan sıcaklıklar ve iklim anormallikleri aşırı seller, yağışlar bunlar hep iklim değişikliklerinin sonuçları” diye konuştu.

‘ÇOK CİDDİ SONUÇLAR DOĞURACAK YÖNE GİDİYOR’

İklim değişikliğiyle mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Tecer, “Burada hem kurumsal olarak, toplumsal olarak, bireysel olarak bu iklim değişikliği ile ilgili mücadelede iklim değişikliğine uyumlu kent yaşamına, değişen yaşama ve adaptasyon sürecine girmemiz lazım. Su kaynaklarımızı verimli kullanmamız lazım, atık olarak attığımız suları denize deşarj yerine arıtarak tekrar kullanmak lazım.

Ve suyu az kullanan teknolojilere hem sanayimizde hem de kentsel yaşamımızda geçmek zorundayız. Özellikle yağmur hasadı ile topladığımız gri suları sulama ve diğer amaçlarla kullanmalıyız. Tarımsal sulamada mutlaka ve mutlaka yağmurlama sulamaya ve damlama sulamaya geçmeliyiz. Vahşi sulamayı artık terk etmemiz gerekiyor. Yani sadece yağışların azalması, sıcaklıkların artması şeklinde algıladığımız sonuç çok daha ciddi sonuçlar doğuracak bir yöne, bir duruma doğru gidiyor” ifadelerini kullandı.

‘İKİNCİ KEZ BÖYLE OLUYOR’

Trakya’dan İstanbul’un suyunu sağlayan Kazandere ve Pabuçdere’nin sınırları içinde bulunduğu Aksicim köyünde yaşayan  Emin Ulukar, en son 5 yıl önce böyle bir kuraklığın yaşandığını söyledi. Kuruyan barajlarda hayvan otlattıklarını belirten Ulukar, “Çok kurak gidiyor. 2’nci kez böyle oluyor. 5 yıl önce  aynı böyle kuraklık vardı, bu yıl da aynı kuraklık var. Kar yağdığı yok, geçen seneden beri hiç yağış yok” dedi. 

Etiketler: İstanbulKuraklık
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakanlar ‘kırmızı dipli mumla’ er meydanına davet edildi

Sonraki Haber

Eşini öldürüp dereye atan kadına 24 yıl hapis

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi: Siyasetle ilgileniyorsanız adaleti merkeze alın
Öne Çıkan

Bakan Çiftçi: Siyasetle ilgileniyorsanız adaleti merkeze alın

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür / Geniş haber
Öne Çıkan

İstanbul’un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür

25 Nisan 2026
Düğün günü ölü bulundular
Öne Çıkan

Düğün günü ölü bulundular

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Bakanlık’tan 81 ile genelge: Okullarda x-ray, turnike ve panik butonu dönemi

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Başakşehir’de dehşet! Pencereden sarkıttığı köpeği cama vurup kaydetti

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

İstanbul’da 100 bin konutun hak sahipleri bugün belirlenecek

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Eşini öldürüp dereye atan kadına, ‘haksız tahrik’ indirimli 24 yıl hapis

Eşini öldürüp dereye atan kadına 24 yıl hapis

En Güncel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

Merih Demiral’lı Al-Ahli üst üste ikinci kez AFC Şampiyonlar Ligi şampiyonu

- Haberton
25 Nisan 2026

Al-Ahli - Machida Zelvia: 1-0 Milli futbolcu Merih Demiral’ın formasını giydiği Al-Ahli, Afc Şampiyonlar Ligi finalinde Japonya ekibi Machida Zelvia’yı...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

Kayseri’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 yaralı

26 Nisan 2026
Avcılar'da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

Avcılar’da düşerek bariyerlere çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton