25 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - İşgal ve Fetih

İşgal ve Fetih

Talat Yalçın - Talat Yalçın
19 Şubat 2022 - Güncellenme Tarihi 21 Şubat 2022
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
İşgal ve fetih

İşgal ve fetih

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bu hafta sizlerle anlam karmaşası olan iki ifadeyi (İşgal ve fetih) ele alıp anlamlarını tarihsel süreçte inceleyeceğiz.

Kıymetli okurlarım bilindiği üzere bazı ifadeler aynı anlamı taşımasına rağmen farklı kelimelerle anlatılır. Bunun farklı nedenleri olabilir. Anlam farklılığı, kullanılan kelimelerin ifade edilmek istenilen meseleyi karşılayıp karşılamaması akla ilk gelen nedenlerdendir. Bu hafta sizlerle anlam karmaşası olan iki ifadeyi ele alıp anlamlarını tarihsel süreçte inceleyeceğiz.

Bilindiği üzere tarih boyunca insanoğlu çeşitli nedenlerle savaşa başvurmuştur. Kimi savunma kimi saldırı kimi üstünlük sağlama kimi tehdidi ortadan kaldırma gibi birçok sebeple savaş çıkmıştır. Savaşların genel sonuçlarından birisi toprak parçalarının el değiştirmesidir. İşte tam bu noktada akla şu soru gelir. El değiştiren topraklar işgal mi edilmiştir, fethedilmiş midir?

Dilerseniz ilk olarak kelime anlamlarına bakalım. İşgal kelimesinin anlamı; bir toprak parçasını ele geçirmek, alıkoymak veya yer kaplamaktır. Fethetmenin kelime anlamı ise; savaş sonucu toprak ve/veya yaşam alanlarını (Köy, Kasaba, Şehir, Ülke) ele geçirmek, kendine bağlamak, kazanmaktır. Birisi ele geçirip alıkoymak, diğeri ele geçirip kazanmak ve bağlamak anlamındadır.

Bu iki kelimenin tarihsel kullanımına bakmak gerekirse şöyledir. İşgal etmek, bir savaş sonrası ele geçirilen toprakların zenginliklerini, varlıklarını alıkoymak, yaşayan halka zulüm etmek, katliamlarda bulunmak veya halkı sürgün etmektir. Örneğin Kudüs işgalinde, Tripoliçe Katliamında, Bulgar İsyanlarında olduğu gibi örnekler verilebilir. Bu ve buna benzer yüzlerce işgal örneğinin ortak yanı savaşı kazananların ele geçirdikleri yerlere ait hemen her türlü zenginliği adeta çalması, kaynaklarını sömürmesi ve en önemlisi halka karşı tutumlarıdır. Özellikle Müslümanlara ve Yahudilere karşı katliama girişilmesidir. Batı medeniyetinin hemen hemen yaptığı tüm savaş kazanımlarında ne yazık ki işgal vardır. Sömürgecilik düzeninde de aynı şekilde işgal geçerlidir.

İşgal ve fetih
İşgal ve fetih

Fethetmekte ise, savaş sonucu kazanılan toprakların veya yaşam alanlarının kılıç hakkı diğer tabirle ganimet hariç varlıklarına ve zenginliklerine dokunulmaz. Yaşayan halk fethedenlerin emrine girer lakin yaşam şekilleri değişmez hatta çoğu zaman daha refah bir yaşam olur. Bu duruma İstanbul’un fethi, Kudüs’ün Hz. Ömer (r.a.) daha sonra da Sultan Selahaddin Eyyubî tarafından fethi, Anadolu’nun fethi, Belgrad’ın, Sofya’nın, Bosna ve Hersek’in, Selanik’in fethi gibi birçok örnek verilebilir. Fetihler sonrasında yaşayan halk tamamen özgürüdür. Gitmek isteyen de kalmak isteyen de kendi iradesiyle hareket edebilir. Tarlasını süren çiftçinin, pazarda satış yapan tüccarın malları yeni yönetim tarafından garanti altındadır. Zulüm, katliam yaşanmamıştır. Ve en önemlisi kılıç ile alınan topraklara gönül erlerinin yerleşmesiyle kelime anlamında olan “Bağlamak,” fiili gerçekleştirilir.

1071 Malazgirt Zaferi sonrasında Anadolu, Türk’e yurt oldu. Toprak ve coğrafya olarak evet ama asıl yurt olma fiili şöyle gerçekleşmiştir. Adil ve güvenli bir yönetimin yanı sıra Hoca Ahmet Yesevî çeşmesinden yayılan gönül erlerinin bu topraklara kurdukları köklü ocaklar ve örnek olacak yaşamları sayesinde yaşayan halkın gönüllerinde yer etmeleriyle gerçekleşmiştir. Bu durum zaman sonra halkın çoğunun İslam dinini seçmesine neden olmuş, Orta Asya’dan gelen boylarla birlikte yepyeni bir toplum oluşmuştur ve kimse kimseden ayırt edilmemiştir.

Sevgili okurlarım, bu yazıdan çıkarılacak bazı durumlar vardır. İlki, İşgal ve Fethetmek kelimelerini doğru kullanmak gerekliliğidir. İkincisi, Batı ile Doğu medeniyetlerinin olaya bakışıdır. Batı hep işgalci, katliamcı, yağmacıdır. Doğu yani Türkler ve İslâm ile birlikte doğu medeniyeti ise, gönüllere hitap ederek, adil ve hakkaniyetli olarak toprakları fethetmişlerdir. Bazen sosyal medyada karşımıza çıkan; “Türk katliam yapmamıştır! Türk’ün tarihinde katliam yoktur, lakin Türk her daim katliama maruz kalmıştır.” Sözleri gerçekten de doğrudur. Zaten eğer Türk, katliam yapmış olsaydı herhalde yeryüzünde karşımızda savaşacak toplum bulunamazdı. Bunun aksi tek örnek Moğol istilası dönemidir. Moğolların Türk kökenli oldukları büyük ihtimalle doğrudur. Lakin bu meseleyi ben tarihçilere bırakmak istiyorum. Benim değinmek istediğim konu başkadır.

Türkler, yani ecdadımız eğer istilacı, yağmacı, katliamı bir millet olsaydı, Moğol, Göktürk ve Uygur Devletlerinden sonra Çin, Atilla’dan sonra Avrupa, Osmanlı’dan sonra Hindistan ve Afrika halkları ya kalmazdı ya da bir daha kendilerinde savaşacak kudreti bulamazdı. Son olarak sevgili okurlarım, ecdadımızın elindeki güç ve meziyetler Batı’nın elinde olsaydı tarihte örnekleri olması nedeniyle açıkça söyleyebilirim ki, beşikte bir bebeğimizi bile bırakmazlardı. Çünkü onların bu noktadaki anlayışı her daim, “Türkler yok edilmelidir” ve/veya “Orta Asya’ya sürülmelidir,” olmuştur. Bu duruma; Ermeni zulmü, Bulgar isyanı, Yunan katliamları, ABD’nin Irak katliam ve zulümleri hemen herkesin bilip hatırladığı en basit örneklerdir, diyerek sözlerime son veriyor ve hepinize esenlikler diliyorum.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mutluluk beklerken neden Sükut-u hayal…

Sonraki Haber

Güngören’de 52 yıllık sitede çökme tehlikesi

Talat Yalçın

Talat Yalçın

1982 Erzurum doğumlu, tarih hayranı ve yazar.

İlgili Haberler

Özlem mi, nefret mi?
Yazarlar

Özlem mi, nefret mi?

24 Ekim 2026
Yanlış misafir
Yazarlar

Yanlış misafir

24 Ekim 2026
Egolu Otobüsler ve 480 Hatlı Yaşam Mücadelesi: Şehir İçi Seyir Tiyatrosu
Yazarlar

Egolu otobüsler ve 480 hatlı yaşam mücadelesi: Şehir içi seyir tiyatrosu

23 Ekim 2026
Kalbi noksanmış, yüreği kararmış insanoğlu.. 
Yazarlar

Kalbi noksanmış, yüreği kararmış insanoğlu.. 

22 Ekim 2026
Batıkent - Sincan metro aktarması ve "Kolu tutun, düşmeyin" felsefesi
Yazarlar

Batıkent – Sincan metro aktarması ve “Kolu tutun, düşmeyin” felsefesi

22 Ekim 2026
Bir evlilik biterken, çocukların dünyasında neler olur?
Yazarlar

Bir evlilik biterken, çocukların dünyasında neler olur?

21 Ekim 2026
Sonraki Haber
Güngören'de 52 yıllık sitede çökme tehlikesi

Güngören'de 52 yıllık sitede çökme tehlikesi

En Güncel Haberler

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti
Yerel Haberler

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

25 Ekim 2026
İstanbul'da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı
Yerel Haberler

İstanbul’da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

25 Ekim 2026
İzmir’de drift atan sürücüye 140 bin TL ceza
Yerel Haberler

İzmir’de drift atan sürücüye 140 bin TL ceza

25 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

MSB: Isthihbarat Albay Sayit Gökgöz askerî araç kazasında şehit oldu

25 Ekim 2026
Yaşam

Bir araya gelip Sevda Dinler’in öldürülmesine tepki gösterdiler

24 Ekim 2026
Yaşam

Artvin sınırında Sahara Geçidi’ne tünel yapılmasını istediler

24 Ekim 2026
Yaşam

6’ncı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

24 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Manisa’da 86 bin 654 sentetik ecza ele geçirildi

Manisa’da 86 bin 654 sentetik ecza ele geçirildi

- Haberton
25 Ekim 2026

Manisa'nın Turgutlu ve Akhisar ilçelerinde, jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen 2 ayrı uyuşturucu operasyonunda toplam 86 bin 654 sentetik ecza ele...

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Dünya Çocuk Felci Günü: Bir zamanlar binlerce çocuğu felç ediyordu! 2026’da tehlike hâlâ devam ediyor

Türkiye’de sigara kullanımında alarm! Yeni yasaklar gündemde, bilim dünyasından peş peşe uyarılar

Zihnimiz bizi nasıl yanıltıyor? Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız 12 düşünme hatası

Güncel Haber

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

25 Ekim 2026
İstanbul'da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

İstanbul’da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

25 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton