26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - İş yeri açma yönetmeliği değişti; geciktirilen ruhsatta bakanlık devreye girecek

İş yeri açma yönetmeliği değişti; geciktirilen ruhsatta bakanlık devreye girecek

Haberton - Haberton
11 Aralık 2025
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
İş yeri açma yönetmeliği değişti; geciktirilen ruhsatta bakanlık devreye girecek
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre; geciktirilen ruhsatta bakanlık devreye girecek, böyle durumlarda yapılan ruhsat başvuruları sürecinde il müdürlükleri yetkili olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı yönetmelik ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın belirli durumlarda resen iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verme görev ve yetkisine ilişkin ruhsatlandırma şekil, şart ve esasları düzenlendi. Mevzuata uygun olmasına rağmen belediyelerce yasal süre de aşılarak bekletilen iş yeri açma ve çalışma ruhsatı başvurularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılabilmesi ve bakanlıkça ilgili belediyenin gerekçelerinin yetersiz görülmesi durumunda resen iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Belediye tarafından süresinde verilmeyen ve bakanlıkça düzenlenecek ruhsatlarda başvuru, inceleme, süreç takibi ve ruhsat düzenlenmesinde il müdürlükleri yetkili olacak.

Yönetmeliğe göre; ‘Umuma açık istirahat ve eğlence yeri’ tanımına, günün şartlarına ve gelişen ekonomik girişim modellerine uygun olarak ‘eğlence merkezleri’, ‘turizm kompleksleri’ ve ‘tatil merkezleri’ eklendi.

‘MOBİL EV’ VE ‘LÜKS ÇADIR’ TANIMLARI EKLENDİ

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda; ‘konaklama yeri’ tanımı güncellenerek konaklama yerlerinin ilave şartları belirlendi. Uygulamada muhtelif sorunlara neden olan bazı hükümler kaldırıldı. Yönetmelikteki ‘konaklama yerleri’ tanımı genişletilerek ilk defa ‘tatil köyü’, ‘kırsal turizm tesisi’, ‘mobil ev’, ‘konaklama amaçlı mesire yeri’, ‘konaklamalı orman parkı’ ve ‘lüks çadır’ da eklendi. Ayrıca ‘Konaklama Yerleri’ bölümü altında otel, pansiyon, tatil köyü, motel, apart otel, kırsal turizm tesisleri, mobil ev ve kamping faaliyetlerinin sahip olması gereken şartlar netleştirilerek konaklama yerlerinde aranması gereken asgari nitelikler ile faaliyet konusuna özel şartlar eklendi. Böylece iş yeri açma ve çalışma ruhsatları ile turizm işletme belgesi şartlarının uyumlaştırılması ve yatırımcılar ile işletmeciler bakımından sürecin sadeleştirilerek belirsizliklerin giderilmesi sağlandı.

İTFAİYE RAPORU ZORUNLULUĞUNUN KAPSAMI NETLEŞTİRİLDİ

Konaklama yerlerinde ruhsatlandırma için zorunlu olmasına rağmen uygulamada yaşanan tereddüt nedeniyle bazı yetkili idarelerce talep edilmeyen yapı kullanma izin belgesi ve itfaiye raporu alınmasına ilişkin hükmün kapsamı netleştirildi. Otel, motel, dağ evi, tatil köyü gibi tesisleri kapsayan konaklama yerlerinin tümünde yapı kullanma izin belgesi ve itfaiye raporu alınmasının zorunlu olduğunun altı çizildi. Bu yerlerde dış cephe, iç duvar, zemin, tavan, çatı kaplama malzemelerinin bakımlı ve nitelikli olması zorunluluğu getirildi.

Tesiste ısıtmanın, merkezi sistem veya klima ile sağlanması, tesisin bütün mekanlarında yeterli doğal veya mekanik havalandırma sağlanması, devamlı sıcak ve soğuk su bulunması gibi şartlar eklendi. Müşterinin ineceği veya çıkacağı kat sayısının üç kattan fazla olması durumunda müşteri asansörü düzenlenecek. Asansörlerde alarm tertibatı ile havalandırma düzeneği bulunacak. Yatak odalarında, mutfak ya da mutfak nişi düzenlenmeyecek. Yönetmeliğin engellilere yönelik alınacak tedbirler kısmı da iş yerlerinin erişilebilirlik mevzuatına uygun olarak düzenlenmesini temin edecek şekilde düzenlendi.

TURİZM AMAÇLI KİRALANAN KONUTLARA DÜZENLEME

Turizm amaçlı kiralanan konutlar (AirBNB) ile ilgili ruhsatlandırma ve işletilmesi sırasında yaşanılan sorunların aşılması amacıyla 7464 sayılı Kanun’la uyumlu olacak şekilde söz konusu faaliyet konusu ve ilave şartları eklendi. Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında yer alan ve aynı kiraya veren adına aynı binada izin belgesi düzenlemesine konu bağımsız bölüm sayısı 5’i geçen yerlerde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmesi zorunluluğu kapsamında bu konutlar için aranacak şartlar sıralandı. İşletmenin bulunduğu binanın bağımsız bölüm sayısının en fazla yüzde 25’i aynı kiraya veren adına kiralanabilecek. İş yerinin açılabilmesi için kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekecek. Faaliyetin yürütüleceği binanın, birden fazla bağımsız bölüm içeren binalardan oluşan konut sitelerinde yer alması durumunda, sitede bulunan tüm binaların kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekecek.

GAYRİSIHHİ MÜESSESE LİSTELERİ GÜNCELLENDİ

Yönetmeliğe yeni ‘Gayrisıhhi Müessese (GSM) Faaliyet Konuları’, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı sınıf tespitleri esas alınarak eklendi. Ayrıca belediyelerce yürütülen farklı uygulamalar sebebiyle aynı faaliyet konusunda farklı ruhsatlandırma şartlarını ortaya çıkaran ‘umuma açık istirahat ve eğlence yerleri’ listesi, ilk defa Yönetmeliğe eklenerek bu konuda yaşanan tereddüdün giderilmesi sağlandı.

EPİLASYON CİHAZLARINA YETKİLİ SERVİS RAPORU ZORUNLULUĞU

Güzellik salonları ile ilgili de yeniden düzenlemeye gidildi. Bu yerlerde kullanılacak cihazların spektrofotometre ve lazer güç ölçümü raporlarının faaliyet gösteren TS 13193 standardından Türk Standartlar Enstitüsü TSE-HYB belgeli yetkili servislerden veya muayene kuruluşlarından alınmış olması yönünde düzenlenme yapıldı.

HALI YIKAMA YERLERİ İLE İLGİLİ İLAVE ŞARTLAR EKLENDİ

Halı yıkama yerlerine ilişkin kapsamlı düzenleme yapıldı. Buna göre, halı yıkama yerlerinin 250 metrekareden az olmaması; sipariş alma, iletişim ve kayıt takibine uygun bilişim (bilgisayar, tablet ve benzeri) sistemi bulunması; kazan tipi santrifüj, rulo tipi santrifüj ve halıdan su uzaklaştırma sistemi (vakum ve benzeri) bulunması; toz, is, duman ve güneşten korunaklı açık alan halı askı sistemi ve kapalı alan ısı yalıtımlı kurutma odasına yer verilmesi; en az 2 ton kapasiteli su deposu ve en az 1 metreküp kapasiteli atık su çökeltme havuzu bulunması gibi şartlar getirilerek bu iş yerlerinin sahip olması gereken şartlar netleştirildi.

GES VE JEOTERMAL SERALARA YENİ SINIFLANDIRMA

Güneş enerji santrallerinde (GES) birinci, ikinci ve üçüncü sınıf gayrisıhhi müessese ruhsatlandırması sınıf tespiti kaldırıldı ve faaliyetin niteliği dikkate alınarak ruhsatlandırmayı kolaylaştırmak, santralleri yaygınlaştırmak ve üretimi artırmak amacıyla GES’lerin tamamı üçüncü sınıf gayrisıhhi müessese olarak belirlendi. Birinci sınıf gayrisıhhi müessese kapsamındaki jeotermal sera tesislerinin sınıfı ruhsatlandırmayı kolaylaştırmak ve üretime katkı sağlamak amacıyla ikinci sınıf gayrisıhhi müessese olarak yeniden belirlendi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şehit Polis Emre Albayrak dosyasında 5 şüpheli adliyeye sevk edildi

Sonraki Haber

Pendik’te yangın faciasında 3 çocuk öldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İş Dünyası

Türkiye genelinde dron eğitim merkezleri kuracağız

25 Nisan 2026
İş Dünyası

Yeni teşvikler Türkiye için yeni bir atılım süreci başlatabilir

25 Nisan 2026
'OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor'
İş Dünyası

OYAKKENT Silüet, ulaşım ve yaşamın merkezinde konumlanıyor

24 Nisan 2026
'Yüzyılın Konut Projesi'nde İstanbul'un kurası yarın çekiliyor
İş Dünyası

‘Yüzyılın Konut Projesi’nde İstanbul’un kurası yarın çekiliyor

24 Nisan 2026
Baykar'ın yeni platformları K2 Kamikaze İHA ve dolanan mühimmat Sivrisinek sahaya çıktı
İş Dünyası

Baykar’ın yeni platformları K2 Kamikaze İHA ve dolanan mühimmat Sivrisinek sahaya çıktı

24 Nisan 2026
Astons, 2025 Yunanistan gayrimenkul piyasası raporunu açıkladı
İş Dünyası

Astons, 2025 Yunanistan gayrimenkul piyasası raporunu açıkladı

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Pendik'te yangın faciasında 3 çocuk öldü

Pendik'te yangın faciasında 3 çocuk öldü

En Güncel Haberler

Çin, AB’den yaptırım listesini geri çekmesini istedi
Dış Haberler

Çin, AB’den yaptırım listesini geri çekmesini istedi

26 Nisan 2026
Eş cinayetinde ağırlaştırılmış müebbedin gerekçesi: Pişmanlık duyduğuna dair vicdani kanaat oluşmadı
Yerel Haberler

Eş cinayetinde ağırlaştırılmış müebbedin gerekçesi: Pişmanlık duyduğuna dair vicdani kanaat oluşmadı

26 Nisan 2026
Orta Doğu’da Tansiyon Yükseliyor: Türkiye Nasıl Etkilenecek?
Özel Haber

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

3 yaşındaki Sezer, adını aldığı şehit amcasının mezarını öpüp, suladı

26 Nisan 2026
Yaşam

Temizlenen ‘hayalet ağlar’ ile 1,5 milyon deniz canlısı kurtarıldı

26 Nisan 2026
Yaşam

Mardin’de tekmeli, yumruklu kavga; 2 yaralı

26 Nisan 2026
Yaşam

Kurt kulağı çiçekleri meraları süslüyor

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Discord dedektifleri Anthropic’in Mythos’una yetkisiz erişim sağladı

Discord dedektifleri Anthropic’in Mythos’una yetkisiz erişim sağladı

- Haberton
26 Nisan 2026

Discord platformunda faaliyet gösteren teknoloji meraklıları, yapay zeka alanında önemli bir adım olarak görülen Anthropic’in Mythos adlı sistemine yetkisiz erişim...

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Güncel Haber

3 yaşındaki Sezer, adını aldığı şehit amcasının mezarını öpüp, suladı

3 yaşındaki Sezer, adını aldığı şehit amcasının mezarını öpüp, suladı

26 Nisan 2026
Temizlenen 'hayalet ağlar' ile 1,5 milyon deniz canlısı kurtarıldı

Temizlenen ‘hayalet ağlar’ ile 1,5 milyon deniz canlısı kurtarıldı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton