25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - İnsan Hakları Beyannamesinin en ağır ihlali Gazze’de

İnsan Hakları Beyannamesinin en ağır ihlali Gazze’de

Haberton - Haberton
10 Aralık 2025
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
İnsan Hakları Beyannamesinin en ağır ihlali Gazze'de
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bugün İnsan Hakları Beyannamesi’nin en ağır biçimde ihlal edildiği coğrafyaların başında Gazze ve işgal altındaki Filistin toprakları yer almaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde düzenlenen ‘Kriz Dönemlerinde İnsan Haklarının Yeniden İnşası Zirvesi’ne katıldı. Zirvede, TİHEK Başkanı Fahrettin Altun, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu temsilcileri ve davetliler de yer aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İnsanlığın hak mücadelesinin en önemli mihenk taşlarından biri olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, en ağır koşullarda dahi insan onurunun korunmasını esas alan temel bir güvence niteliği taşımaktadır. Buna karşın, beyannamenin varlığı dünyanın pek çok yerinde en temel hakların ağır şekilde ihlal edilmesine ve insanlık değerlerinin hiçe sayılmasına maalesef engel olamamaktadır. Bugün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin en ağır biçimde ihlal edildiği coğrafyaların başında Gazze ve işgal altındaki Filistin toprakları yer almaktadır. Türkiye Gazze’ye en fazla insani yardım ulaştıran ülke. Gıda, su, ilaç, barınma ve sağlık malzemelerinin kesintisiz biçimde ihtiyaç sahiplerine taşınması için yoğun çaba gösteriyoruz” dedi.

‘BM’NİN REFORM İHTİYACINI GÖZLEMLİYORUZ’

Yılmaz, Türkiye’nin üzerine düşeni yaparken diğer yandan dayanışma ve iş birliğini temel alan çok taraflılığı da savunmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Ancak; çok taraflı kurumların karşı karşıya oldukları sınanmaları ve Birleşmiş Milletler’in (BM) reform ihtiyacını da açıkça gözlemliyoruz. Özellikle BM’nin dünya barışını korumaktan sorumlu organı olan Güvenlik Konseyi, güncel ve acil meselelere maalesef yanıt veremez durumdadır” diye konuştu.

Yılmaz, Suriye’deki iç savaşın ve Esad rejiminin sona erdiği 8 Aralık devriminin 1’inci yıl dönümünün geride kaldığını hatırlatarak, “Karanlık bir dönemin ardından Suriye’de başlayan yeni dönem, insanlığın geleceğine dair umutlarımızı tazelemiştir. Türkiye’nin dünyada en fazla göçmene ev sahipliği yapan ve örnek uygulamalarla gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü sağlayan bir ülke olması, insan hakları açısından öne çıkan en çarpıcı örneklerden biridir. Uyguladığımız kararlı politikaların neticesinde, 2016’dan bu yana yaklaşık 1 milyon 320 bin gönüllü geri dönüş sağlanmıştır. 8 Aralık’ta Suriye’de yeni dönemin başlamasıyla birlikte geri dönüş yapan Suriyelilerin sayısı ise yaklaşık 580 bindir. Diğer yandan, Ukrayna’da devam eden savaş da sivillerin korunması, insani yardımın ulaştırılması ve uluslararası hukukun uygulanması açısından ciddi sınamalar doğurmaktadır. Savaşın ilk günlerinden bu yana Türkiye; Tahıl Koridoru girişiminden müzakerelere zemin hazırlayan diplomatik adımlara kadar pek çok alanda aktif rol üstlenmiş, insani yardımları ulaştırmak ve sivil kayıpların önüne geçmek için yoğun çaba göstermiştir” ifadelerini kullandı.

‘DİJİTAL ENGTEGRASYON ÇALIŞMALARINA ÖNCELİK’

Türkiye’nin küresel ölçekte hukuk ve insani değerler doğrultusunda ortaya koyduğu iradeyi, ulusal düzeyde kurumsal kapasitesini yenileyen adımlarla sağlam bir zemine oturttuğunu söyleyen Yılmaz, “Bu irade, 2002 sonrasında adalet ve insan hakları alanında hayata geçirilen geniş ölçekli reformlarla kurumsal bir çerçeveye kavuşmuştur. Geçmişte vatandaşın adalete erişim süresi, teknolojik altyapının yetersizliği ve mahkemelerin iş yükü nedeniyle oldukça sınırlıydı. Bugün ise ülkemiz, dijital yargı uygulamalarıyla Avrupa’nın en kapsamlı elektronik adalet sistemlerinden birine sahip konuma gelmiştir. 2002’de yıllık ortalama 6 milyon olan yargı dosyası sayısı, nüfus artışı ve toplumsal hareketlilikteki yükselişe rağmen, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ve diğer dijital çözümler sayesinde çok daha etkin bir biçimde yönetilebilmektedir. Yargının hızına katkı sunan dijital entegrasyon çalışmaları, 12’nci Kalkınma Planı ve Ulusal İnsan Hakları Eylem Planı’nda da stratejik öncelik olarak tanımlanmıştır. Kolluk hizmetlerinde insan hakları standartlarının yükselmesi de bu dönemin dikkat çekici adımlarındandır. 2002 öncesi sınırlı olan denetim mekanizmaları, yeni dönemde teknik araçlarla desteklenmiş; görev sırasında yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alındığı bir sistem ortaya çıkmıştır” dedi.

Etiketler: Cevdet Yılmaz
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Cari açığımız var çünkü bir türlü ihracat, ithalat dengesini yakalayamadık

Sonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Türkmenistan’a gidecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı
Politika

Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı

25 Nisan 2026
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak: Hep beraber Türkiye'nin gücünü tüm dünyaya göstereceğiz
Politika

Hep beraber Türkiye’nin gücünü tüm dünyaya göstereceğiz

25 Nisan 2026
Bakan Tekin: Fiziki tedbirlerle sorunu çözeceğimizi düşünürsek büyük yanılgı içerisine girmiş oluruz
Politika

Fiziki tedbirlerle sorunu çözeceğimizi düşünürsek büyük yanılgı içerisine girmiş oluruz

25 Nisan 2026
Bakan Fidan: ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık
Politika

ABD/İsrail-İran Savaşı’nda iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladık

25 Nisan 2026
Bakan Bak: Formula 1 artık Türkiye’de olacak
Politika

Formula 1 artık Türkiye’de olacak

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi
Politika

Belçika Ekonomik Misyonu, Türkiye ziyareti öncesi basın toplantısı gerçekleştirdi

24 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Türkmenistan'a gidecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Türkmenistan'a gidecek

En Güncel Haberler

Van kara yolu kontrollü ulaşıma açıldı; futbolcuların zorlu yolculuğu kamerada
Yerel Haberler

Van kara yolu kontrollü ulaşıma açıldı; futbolcuların zorlu yolculuğu kamerada

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür / Geniş haber
Öne Çıkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür / Geniş haber

25 Nisan 2026
Adıyaman'da 2 otomobil çarpıştı; 6 yaralı
Yerel Haberler

Adıyaman’da 2 otomobil çarpıştı; 6 yaralı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

‘Çanakkale Zafer Kupası Yarışları’ başladı

25 Nisan 2026
Yaşam

Nesli tükenme tehlikesi altındaki çakal tarlada görüntülendi

25 Nisan 2026
Yaşam

Rize’de sahilde erkek cesedi bulundu

25 Nisan 2026
Yaşam

Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

26 yıldır kayıp olan Sinem’in babası: Bizim için yeni bir umut

- Haberton
25 Nisan 2026

Samsun'da 26 yıldır kayıp olan Sinem Özdemir’in babası Mahmut Özdemir, Adalet Bakanlığı tarafından, çözülemeyen dosyaların yeniden incelenmeye alınması çalışmalarına ilişkin,...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

'Çanakkale Zafer Kupası Yarışları' başladı

‘Çanakkale Zafer Kupası Yarışları’ başladı

25 Nisan 2026
Van kara yolu kontrollü ulaşıma açıldı; futbolcuların zorlu yolculuğu kamerada

Van kara yolu kontrollü ulaşıma açıldı; futbolcuların zorlu yolculuğu kamerada

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton