6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - İnmenin önlenmesinde dört sağlık faktörü dikkate alınmalı

İnmenin önlenmesinde dört sağlık faktörü dikkate alınmalı

Haberton - Haberton
9 Mayıs 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
İnmenin önlenmesinde dört sağlık faktörü dikkate alınmalı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dünya İnme Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yapan Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, inmenin önlenmesinde vücut kitle indeksi, kan şekeri seviyesi, kan kolesterol seviyesi ve kan basıncı olmak üzere 4 sağlık faktörünün dikkate alınmasını söyledi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, 10 Mayıs Dünya İnme Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada inmenin belirtileri, nedenleri ve önlenmesi için yapılabileceklere ilişkin değerlendirmede bulundu.

‘BEYİN DAMAR HASTALIKLARI İNMEYE YOL AÇIYOR’

İnmenin, beyin damar hastalıkları sonucu vücutta oluşan fonksiyon kaybı olarak ifade edilebilecek bir klinik durum olduğunu belirten Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, inmenin beyin damarlarının tıkanması (iskemik) ya da kanaması (hemorajik) ile ortaya çıktığını söyledi.

İnme belirtilerinin çeşitli şekillerde olabileceğini belirten Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, “Bulgular aniden ortaya çıkabileceği gibi, saatler içinde kademeli olarak gelişebilir ya da bazen kişi uykuda inme geçirip belirtilerle uyanabilir” dedi.

İnmenin önlenmesinde dört sağlık faktörü dikkate alınmalı
İnmenin önlenmesinde dört sağlık faktörü dikkate alınmalı

‘SIK GÖRÜLEN İNME BELİRTİLERİNE DİKKAT’

Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, sık görülen inme belirtilerini “Vücudun tek tarafında yüz, kol ve/veya bacakta olan hissizlik ve/veya kuvvet kaybı; bilinç bulanıklığı/ani bilinç kaybı; konuşma ve/veya anlamada güçlük; yürüme güçlüğü, baş dönmesi, denge ve koordinasyon kaybı” olarak sıraladı.

‘BELİRTİLER MUTLAKA DİKKATE ALINMALI’

Tek veya iki taraflı görme kaybı, çift görme, ani gelişen baş dönmesi, ani gelişen hafıza kaybı, şiddetli baş ağrısı ve epilepsi nöbeti geçirmenin de inme belirtileri arasında sayılacağını belirten Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, bu belirtilerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyledi.

‘İNMEDE İLK 4,5 SAAT İÇİNDE MÜDAHALE EDİLMELİ’

İnmenin zamanında müdahale edilmesi halinde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, “Dakikalarla yarışmak kaydıyla inme tedavi edilebilir bir hastalıktır. Damar tıkanmasına bağlı (iskemik) inmelerde ilk 4,5 saat içinde müdahale edilebilirse, damarı tıkayan pıhtıyı eritmeye yönelik pıhtı eritici ilaçlar (trombolitik ajanlar) uygulanarak inme tamamen tedavi edilebilir. Ancak 4,5 saatlik tedavi penceresi aşılmışsa ya da hasta uykuda inme geçirmiş ve dolayısıyla başlangıç saati net olarak bilinemiyorsa trombolitik tedavi seçeneği kullanılamaz. Bu anlamda, zaman beyindir” diye konuştu.

‘DAMARLARIN TIKANMASI YA DA PIHTI ATMASIYLA ORTAYA ÇIKIYOR’

İnmenin nedenlerine değinen Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, “İskemik inmelerde damarların tıkanması; damarlara pıhtı atması ya da çeşitli sebeplerle damar içinde pıhtı oluşması sonucu ortaya çıkar. Beyin damarlarına pıhtı atması için iki kaynak mevcuttur. Biri kalpten gelen pıhtılar, diğeri ise boyun damarlarından kaynaklanan pıhtılardır. Beyin damarlarında pıhtı oluşumu ise kanın pıhtılaşma eğiliminin arttığı bazı metabolik ve romatizmal hastalıklarda, kanser, gebelik gibi durumlarda görülebilir” ifadelerini kullandı.

Dünya İnme Organizasyonu (WSO) verilerine göre inmelerin yaklaşık 6’da 1’inin depresyon ve stresle bağlantılı olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, “Özellikle orta ve ileri yaşlı yetişkinlerde inme ve geçici iskemik atak riski neredeyse iki kat daha fazladır. Özellikle uzun süren kronik stres durumlarında vücutta salgılanan hormonlar ateroskleroz (damar sertliği) oluşumuna sebebiyet verebilir” dedi.

‘DÖRT SAĞLIK FAKTÖRÜ VE DÖRT SAĞLIK DAVRANIŞINA DİKKAT’

İnmenin kesinlikle önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, bu açıdan Türk Nöroloji Derneği’nin de önerdiği gibi dört sağlık faktörü ve dört sağlık davranışının mutlaka dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Vücut kitle indeksi, kan şekeri seviyesi, kan kolesterol seviyesi ve kan basıncı olmak üzere dört sağlık faktörü dikkate alınmalı ve sigara içmeme, fiziksel aktivite, diyet ve uyku olmak üzere dört sağlık davranışına uyulmalıdır” dedi.

‘VÜCUT KİTLE İNDEKSİ ARTTIKÇA RİSK ARTIYOR’

Yüksek kan basıncı, kan şekeri ve kolesterolün mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, “Artmış vücut kitle indeksi; metabolik sendrom, kalp-damar ve beyin-damar hastalıkların tümü için risk faktörü olup sağlıklı kiloya inmek hedeflenmelidir. Sigarayı bırakmak inme açısından çok önemli bir tedbirdir” dedi.

‘EGZERSİZ VE AKDENİZ TİPİ BESLENME BENİMSENMELİ’

İnmenin önlenmesinde yaşam şeklinin düzenlenmesinin de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, “Haftada en az 150 dakika ve tek seferde en az 10 dakika olacak şekilde orta düzeyde fiziksel aktivite (örneğin tempolu yürüme) ve Akdeniz tipi beslenme benimsenmelidir. Daha çok sebze, bitkisel proteinler tercih edilmeli, hayvansal protein, karbonhidrat ve yağlar kısıtlanmalıdır” diye konuştu.

‘UYKU, BEYİN DAMAR SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR FONKSİYON’

İnmenin önlenmesinde uykunun da önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilgin Topçuoğlu, son olarak şunları söyledi:

“Uyku beyin damar sağlığı açısından son derece önemli bir fizyolojik fonksiyondur. Yetersiz ve kalitesiz uyku, beyin damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu nedenle uyku kalitesi artırılmaya çalışılmalı, vücutta kronik inflamasyon haline neden olarak aterosklerozu tetikleyen uyku apnesi gibi uyku bozuklukları mutlaka tedavi edilmelidir.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sri Lanka’da askeri helikopter düştü; 6 ölü

Sonraki Haber

Beykoz’da horoz dövüşü operasyonu; 21 gözaltı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İnönü Üniversitesi'nde 25 yılda 4 bin 400 karaciğer nakli yapıldı
Sağlık Haberleri

İnönü Üniversitesi’nde 25 yılda 4 bin 400 karaciğer nakli yapıldı

6 Haziran 2026
'Görevimiz sadece kilo verdirmek değildir, sağlıklı yaşamayı da öğretiyoruz'
Sağlık Haberleri

Görevimiz sadece kilo verdirmek değildir, sağlıklı yaşamayı da öğretiyoruz

6 Haziran 2026
‘Beslenme programı kişiye özel olmalı’
Sağlık Haberleri

Beslenme programı kişiye özel olmalı

6 Haziran 2026
Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi
Sağlık Haberleri

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

5 Haziran 2026
‘Böbrek kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor’
Sağlık Haberleri

Böbrek kanseri çoğu zaman belirti vermeden ilerliyor

5 Haziran 2026
Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu
Sağlık Haberleri

Attan düşen kadının organları 4 hastaya umut oldu

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
Beykoz'da horoz dövüşü operasyonu; 21 gözaltı

Beykoz'da horoz dövüşü operasyonu; 21 gözaltı

En Güncel Haberler

Takip ettiği eski komşusunu bıçakladı, 'Gönül ilişkimizi kullanıp beni dolandırdı' dedi
Yerel Haberler

Takip ettiği eski komşusunu bıçakladı, ‘Gönül ilişkimizi kullanıp beni dolandırdı’ dedi

6 Haziran 2026
Malatya'da 06.06.2026'da 95 çift dünyaevine girdi
Yerel Haberler

Malatya’da 06.06.2026’da 95 çift dünyaevine girdi

6 Haziran 2026
Gündem

Karaköy’de taksicinin dolandırdığı ABD’li yayıncıdan alınan fazla ücret iade edildi

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

06.06.2026 yoğunluğu; çiftler evlenmek için sıraya girdi

6 Haziran 2026
Yaşam

Eskişehir’de ‘06.06.26’ yoğunluğu; 1 günde 81 nikah

6 Haziran 2026
Yaşam

Hafif ticari aracın elektrikli bisiklete çarptığı kaza kamerada; 1 ölü

6 Haziran 2026
Yaşam

Diyarbakır’da nişan dönüşü kaza; 3 ağır yaralı

6 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Çiftçi: Savunma sanayi yatırımları, 'Türkiye Yüzyılı'nın en stratejik hamlelerindendir

Savunma sanayi yatırımları, ‘Türkiye Yüzyılı’nın en stratejik hamlelerindendir

- Haberton
6 Haziran 2026

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, savunma sanayisinde Türkiye’nin çok büyük mesafe katettiğini belirterek, “Bugün Sungurlu'muzda yükselen savunma sanayi yatırımları 'Türkiye Yüzyılı'nın...

Dijital kumar bağımlılığı nedir? Fark edilmeden büyüyen tehlike

Sürekli kulak çınlaması neyin habercisi olabilir?

Yaz aylarında en sık yapılan gıda zehirlenmesi hataları

Sessiz susuzluk belirtileri: Vücut su kaybını nasıl haber veriyor?

Güncel Haber

06.06.2026 yoğunluğu; çiftler evlenmek için sıraya girdi

06.06.2026 yoğunluğu; çiftler evlenmek için sıraya girdi

6 Haziran 2026
Takip ettiği eski komşusunu bıçakladı, 'Gönül ilişkimizi kullanıp beni dolandırdı' dedi

Takip ettiği eski komşusunu bıçakladı, ‘Gönül ilişkimizi kullanıp beni dolandırdı’ dedi

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton