27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - İlk gök bilim merkezi Cacabey’e restorasyon

İlk gök bilim merkezi Cacabey’e restorasyon

Haberton - Haberton
2 Haziran 2022
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
İlk gök bilim merkezi Cacabey'e restorasyon

İlk gök bilim merkezi Cacabey'e restorasyon

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kırşehir’de, Anadolu Selçuklu döneminde 1271-1272 yıllarında Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından yaptırılan ve dünyanın ilk gök bilim merkezi Cacabey Medresesi’nin restorasyonu, 60 kişilik ekip tarafından bilimsel yöntemler esas alınarak yapılıyor. 

Selçuklu eseri olan ve Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında inşa ettirilen, UNESCO Dünya Geçici Listesi’ndeki Cacabey Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore ettiriliyor. Döneminde astronomi okulu olarak kullanılan, 1907 yılından itibaren ise camiye çevrilen medresede restorasyon çalışması, nem ve rutubet nedeniyle 2019’da başladı.

Daha önce de birkaç kez onarım yapılan medresedeki kapsamlı restorasyonun ilk etabı tamamlanırken, ikinci etabı 5,5 aydır devam ediyor. Kubbedeki açılıktan gökyüzündeki yıldızları izlemek için yapılan araştırmalarda ortaya konulan rasat kuyusu ve ateşlenmiş roketi andıran sütunlar, büyük titizlikle restore ediliyor. Medresenin kubbesi ise içinde çimento bulunmayan ‘tekstil donatı’ olarak bilinen özel harçla sıvanarak onarılıyor. Kubbe üzerine ayrıca özgüne uygun taşlar döşeniyor. 18 milyon TL’ye mal olacak restorasyonun 5 ayda bitirilmesi hedefleniyor. 

İlk gök bilim merkezi Cacabey’e restorasyon

‘CİDDİ TUZLANMA PROBLEMİ VARDI’

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde görevli kontrol mimar Utku Yücel, Cacabey Medresesi’nin ilk etap restorasyonunda cami üzerine geçici çatı kurulduğunu ve böylece kubbe ve tonozların üzerlerinin açıldığını söyledi. Yücel, “Yapının en büyük sorunu zamanla yapılan çeşitli restorasyonlarda özellikle kubbenin ve tonozların çimento sıva ile sıvanmış olması.

Zaman içinde yapı su almış ve suyu kesememişler. Kat kat beton katmanlarla suyu kesmeye çalışmışlar. Bundan dolayı özellikle yapının içi, dışı ve bazı noktalarında ciddi bir tuzlanma problemi vardı. En büyük sorun o olarak görülüyordu. Yapının içine de neredeyse girilmez vaziyetteydi geldiğimizde. 50 santime varan dolgular yapılmıştı” dedi.

‘KUBBEYİ ÖZEL HARÇLA KAPLIYORUZ’

Utku Yücel, bunların temizliği ile uygulamanın başladığını anlatarak, “Üzerindeki betonarme ve çimentolu sıvaları aldığımızda kubbede ve tonozlarda ciddi çatlaklar vardı. Önce güçlendirme yaptık. Tonoz ve kubbelerin tekstil donate ile sarılmasına karar verildi. Kullandığımız bu güçlendirmenin harcı özel kireç esaslı bir harç. Rengi koyu olduğu için ‘çimento’ gibi iddialar oluyor ancak kesinlikle bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. Biz aksine yapıyı tamamıyla çimentolarından arındırmaya çalıştık.

Özel bir su yalıtımı yaptık, eski eserle uyumlu kireç esaslı bir malzemeden. Çatıdaki onarımlarımız devam ediyor. Taş konservasyonlarımız devam ediyor. İç mekanların temizliğini ince işçilikle yapıyoruz. Yapının önemi dikkate alındığında herhangi bir kimyasal kullanılmadan küçük dişçi aletleriyle yapılıyor” diye konuştu. 

Dünyanın ilk gök bilim merkezi Cacabey Medresesi’nin restorasyonu, 60 kişilik ekip tarafından bilimsel yöntemler esas alınarak yapılıyor. 

‘KÜÇÜK KALEM İŞİ BULDUK’

Utku Yücel, 60 kişilik ekiple gece gündüz çalıştıklarını anlatarak, “1907 yılından beri cami olarak kullanılan medresenin minaresinde mavi çiniler var. Minare tuğla ile örülürken derz aralarına çiniler konmuş. Bunlar alt kodlarda kısmen korunmuş olsa da üst tarafta büyük kısmı yok olmuş. Bu çinilerin mevcutlarının konservasyonunu yapıp, eksiklerini tamamlayacağız. Yapının bazı yerlerinde yazı kuşakları var. İçeride türbe kısmında özel bir çini yazı kuşağımız var.

Türbe penceresinin üst kodunda yapının özgününde küçük bir kalem işi bulduk. Biz burada tarihi araştırıyoruz, milim milim çalışıyoruz. Bu tür şeyleri bulduğumuzda büyük heyecan duyuyoruz. Başarıların asıl sebebi de bu. Biz bu yapıların sahibiyiz. Bu yapıları kullananlara teslim ediyoruz. Bu aşamadan sonra yapılara dokunmasınlar. Herhangi bir eksiklikleri olursa genel müdürlüğümüze başvursunlar” dedi. 

GENEL MÜDÜRLÜK: BİLİMSEL DANIŞMANLIK ALINDI

Vakıflar Genel Müdürlüğü de yapının restorasyonu ile ilgili eleştirilere yazılı açıklama yaparak cevap verdi. Açıklamada, Selçuklu eseri olan ve Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında inşa ettirilen medresenin kapsamlı restorasyona alındığı hatırlatılarak, şöyle denildi:

“Teknik olarak anlatmak gerekirse restorasyon süreçleri sadece vatandaşlarımızın gözünün gördüğü süreçlerden geçmemektedir. 1991 yılında eski eser olarak tescillenen yapının restorasyon sürecine başlamadan önce statik yapısı incelenmiştir. Yapının tüm duvarlarında alınan örneklerde yüzde 100’e ulaşan tuzlanma sorununun tespiti ve tuzdan arındırma- havalandırma işlemleri yapılmış ve sadece bu çalışmanın olağan süreci 2 yılı bulmuştur.

Yapılan çalışmalar bilimsel yöntemler esas alınarak genel kabul görmüş̧ restorasyon ilkeleri doğrultusunda devam etmektedir. Harç analizleri, zemin etüdü̈, statik modellemelerin yapılması aşamalarında konusunda uzman, koruma uzmanından, arkeometrisine, inşaat yüksek mühendisinden, eski çini onarımları uzmanına kadar birçok alanda akademisyenlerimizden bilimsel danışmanlık alınmış̧ ve uygulama teknikleri buna göre belirlenmiştir.”

Selçuklu eseri olan ve Kırşehir Emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey tarafından 1271-1272 yıllarında inşa ettirilen, UNESCO Dünya Geçici Listesi’ndeki Cacabey Medresesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore ettiriliyor.

‘5 AYDA TAMAMLANACAK’

Kendisi de Kırşehirli olan Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın, sürecin yakın takipçisi olduğu vurgulanarak, “Gelinen süreçte tüm restorasyon aşamaları planlanan şekilde ilerlemektedir. Ve Kırşehir halkının beklentisini karşılayacak şekilde, aslına uygun restorasyon çalışmasının 5 ay içerisinde tamamlanarak ibadete açılması planlanmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bünyesinde çalışan ve alanında uzman mimar, mühendis, sanat tarihçisi ve restoratörden oluşan kadroları ile her eserimize gösterdiği hassasiyeti Cacabey Medresesine de göstermektedir. Bu sorumluluk içerisinde Cacabey Medresesi restorasyonu da titizlikle tamamlanacaktır” denildi.

CACABEY MEDRESESİ

Minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk arasında ‘cıncıklı’ cami ile anılan medrese, kesme taştan yapılmış olup, kare planlıdır. İki eyvanlı kapalı avlulu medreseler gurubuna girmektedir. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet vermiştir. Mukarnas kavsaralı iki renkli taş işçiliğinin uygulandığı taç kapısı bulunmaktadır. Kuzeyindeki giriş kapısı işlemelidir, yapıdan ayrı olan tuğladan yapılmış çinili ve tek şerefeli minaresi ilk önce gözlem yeri olarak kullanıldığını göstermektedir. Ana eyvanda yer alan karşılıklı iki sütun koni ve küre biçimlerinin üst üste bindirilmesiyle oluşturulmuştur. Bu sütun düzenlemesinin Anadolu Türk sanatında başka örneği bulunmamaktadır. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Mayıs ayı ihracatı 19 milyar dolar

Sonraki Haber

Borla ilgili dört yeni tesisin temeli atılacak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Osmaniye'de gıda zehirlenmesi şüphesi: 53 kişi hastaneye başvurdu
Yerel Haberler

Osmaniye’de gıda zehirlenmesi şüphesi: 53 kişi hastaneye başvurdu

27 Haziran 2026
Niğde'de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Niğde’de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti

27 Haziran 2026
Ankara'da 9 ton bozuk süt ve süt ürünü ele geçirildi
Yerel Haberler

Ankara’da 9 ton bozuk süt ve süt ürünü ele geçirildi

27 Haziran 2026
Hatay'da orman yangını, büyümeden söndürüldü
Yerel Haberler

Hatay’da orman yangını, büyümeden söndürüldü

27 Haziran 2026
MSB: Ülkemizin yardım elini Venezuela'ya ulaştırıyoruz
Yerel Haberler

MSB: Ülkemizin yardım elini Venezuela’ya ulaştırıyoruz

27 Haziran 2026
Ankara İl Emniyet Müdürü Yüksek, NATO Zirvesi öncesi denetimleri yerinde inceledi
Yerel Haberler

Ankara İl Emniyet Müdürü Yüksek, NATO Zirvesi öncesi denetimleri yerinde inceledi

27 Haziran 2026
Sonraki Haber
Borla ilgili dört yeni tesisin temeli atılacak

Borla ilgili dört yeni tesisin temeli atılacak

En Güncel Haberler

Osmaniye'de gıda zehirlenmesi şüphesi: 53 kişi hastaneye başvurdu
Yerel Haberler

Osmaniye’de gıda zehirlenmesi şüphesi: 53 kişi hastaneye başvurdu

27 Haziran 2026
Niğde'de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Niğde’de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti

27 Haziran 2026
Ankara'da 9 ton bozuk süt ve süt ürünü ele geçirildi
Yerel Haberler

Ankara’da 9 ton bozuk süt ve süt ürünü ele geçirildi

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Böcek ailesinin ölümünde flaş gelişme: Sanıklar için ağır hapis talebi

Böcek ailesinin ölümünde flaş gelişme: Sanıklar için ağır hapis talebi

- Haberton
26 Haziran 2026

Almanya'dan tatil için geldikleri İstanbul'da 'zehirlenme' şüphesiyle hastanede tedavi altına alınan, ardından hayatını kaybeden Kadir Muhammet Böcek (6), Masal Böcek...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Osmaniye'de gıda zehirlenmesi şüphesi: 53 kişi hastaneye başvurdu

Osmaniye’de gıda zehirlenmesi şüphesi: 53 kişi hastaneye başvurdu

27 Haziran 2026
Niğde'de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti

Niğde’de gölete düşen 16 yaşındaki Gökçe, hayatını kaybetti

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton