25 Eylül 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - İletişim Başkanı Duran’dan Türk dünyasına mesaj: “Geleceğimiz, köklü mirasımızdan aldığımız ilhamla şekillenecek”

İletişim Başkanı Duran’dan Türk dünyasına mesaj: “Geleceğimiz, köklü mirasımızdan aldığımız ilhamla şekillenecek”

Haberton - Haberton
4 Eylül 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
İletişim Başkanı Duran'dan Türk dünyasına mesaj: "Geleceğimiz, köklü mirasımızdan aldığımız ilhamla şekillenecek"
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Kazakistan’ın başkenti Astana’da, ‘Türk Dünyası Diyalogları: Ortak Gelecek, Ortak Vizyon’ paneli düzenlendi. Panele İletişim Başkanı Burhanettin Duran da video mesaj gönderdi. Duran mesajında, “Güçlü mirasımız, bizi birbirimize sıkı biçimde bağlarken; bugünümüze istikamet, müşterek geleceğimize ise ufuk kazandırmaktadır. Türk dünyasının geleceği, köklü mirasımızdan aldığımız ilhamla, çağımızın gereklerinin yerine getirilmesiyle şekillenecektir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından Kazakistan’ın başkenti Astana’da ‘Türk Dünyası Diyalogları: Ortak Gelecek, Ortak Vizyon’ başlıklı panel düzenlendi. Panelde, Türk dünyasının entegrasyon süreci, ortak tarih ve kültürel mirasın yanı sıra ekonomik, bilimsel, teknolojik ve beşeri hareketliliğin geliştirilmesi ele alındı.

Panele Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Türk ve Kazak akademisyenlerin yanı sıra Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ve gözlemci ülkelerin diplomatik misyon temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Uluslararası Türk Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Bayram’ın moderatörlüğündeki panelde, Türk dünyası entegrasyonunun mevcut durumu ve geleceğe yönelik hedefler değerlendirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran da panele video mesaj gönderdi.

“Güçlü mirasımız, müşterek geleceğimize ufuk kazandırmakta”

İletişim Başkanı Burhanettin Duran mesajında katılımcıları selamlayarak, “Kıymetli kardeşlerim, Türk dünyası dediğimizde, ortak tarihimizle yoğrulmuş, köklü Türk medeniyetimizden ve müşterek dil ve kültür havzamızdan bahsetmekteyiz. Güçlü mirasımız, bizi birbirimize sıkı biçimde bağlarken; bugünümüze istikamet, müşterek geleceğimize ise ufuk kazandırmaktadır. Türk dünyasının geleceği, köklü mirasımızdan aldığımız ilhamla, çağımızın gereklerinin yerine getirilmesiyle şekillenecektir. Bildiğiniz gibi bugün uluslararası sistem; giderek derinleşen krizler, artan jeopolitik rekabet, kırılgan tedarik zincirleri, enerji ve gıda güvenliği sorunları, iklim değişikliği, düzensiz göç, siber tehditler ve dezenformasyon gibi çok boyutlu sınamalarla karşı karşıyadır. Böyle bir dönemde Türk dünyasının ortak akıl ve güçlü bir eş güdüm içerisinde hareket etmesi, tarih önünde taşıdığımız mesuliyetin ve zamanın icaplarının tabii bir neticesidir. Karşı karşıya olduğumuz koşullar, aramızdaki dayanışmayı daha sağlam ve müessir bir zemine kavuşturmamızı zaruri kılmaktadır.” dedi.

Dijital çağın önemli imkanlar sunarken, hakikati hedef alan yeni tehditleri de beraberinde getirdiğini belirten Duran, “Dezenformasyon, nefret söylemi ve dijital manipülasyon; toplumlarımızın huzurunu, kurumlarımıza duyulan güveni ve ülkelerimiz arasındaki dayanışmayı doğrudan etkileyebilmektedir. Bu nedenle Türk devletleri olarak medya ve iletişim alanındaki iş birliğimizi daha da güçlendirmeli, bilgi ve tecrübe paylaşımımızı artırmalı, ortak platformlar geliştirmeli ve özellikle kriz dönemleri için iletişim kapasitemizi tahkim etmeliyiz.” dedi.

İletişim Başkanı Duran, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü olan 29 Ekim’de Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi’nin bu ortak yürüyüşte yeni bir dönüm noktası olacağını söyledi. Duran, Türkiye’nin zirveyle birlikte Tdt dönem başkanlığını devralacağını vurguladı.

Küresel sistemin yükselen merkezi: Türk dünyası

Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu ise Türk dünyasının gelecekte atabileceği adımların bölgesel ve küresel siyasi düzlemde Türk dünyasını nasıl bir noktaya taşıyabileceğinin akademik seviyede tartışıldığını kaydetti.

Uluslararası sistemin hızlı ve köklü bir dönüşümden geçtiğine işaret eden Kapucu, “Bu değişim ortamında Türk dünyasının önünde tarihî bir fırsat bulunmaktadır. Avrupa ile Asya arasında uzanan geniş coğrafyamız, sahip olduğu genç nüfus, doğal kaynaklar, üretim kapasitesi, enerji potansiyeli ve stratejik ulaştırma güzergâhlarıyla küresel sistemin yükselen merkezlerinden biri olmaya adaydır” dedi.

“Ortak terminolojiler geliştirilmelidir”

L.N. Gumilyov Avrasya Millî Üniversitesi Öğretim Üyesi Talgat Moldabay da ortak tarih ve kültürün Türk dünyasının temel bağlarından biri olduğunu belirtti. Moldabay, İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” anlayışının 21. yüzyılda yeniden değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, ortak alfabe ve terminolojinin Türk dünyasında ortak bir fikir alanının oluşmasına katkı sağlayabileceğini ifade etti. Ortak dijital kütüphaneler, metin arşivleri, bilimsel veri tabanları ve yapay zekâ destekli bilgi setlerinin oluşturulmasının önemine işaret eden Moldabay, eski Türk yazıtlarının dijitalleştirilmesi ve onların tarihine ilişkin ortak veri tabanlarının oluşturulması, Türk dillerinin tarihsel gelişimi ve söz varlığının karşılaştırmalı incelenmesi ile ortak terminolojilerin geliştirilmesi gibi alanlarda önemli çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

“Türk dünyası çok daha güçlü bir ekonomik ve jeopolitik aktör hâline gelebilir”

L.N. Gumilyov Avrasya Millî Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Janat Momınkulov ise Türk dünyasının farklı devlet, toplum ve tarihsel tecrübelere sahip olduğunu belirterek, bu farklılıkların doğru yönetildiğinde bir zenginlik ve güç oluşturabileceği görüşünü paylaştı.

Momınkulov, Türk dünyasının karşı karşıya olduğu fırsat ve risklerin doğru değerlendirilmesi gerektiğini aktararak, “Bunu doğru şekilde değerlendirebilirsek, Türk dünyası çok daha güçlü bir ekonomik ve jeopolitik aktör hâline gelebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki doğal kaynakların yalnızca ham madde olarak ihraç edilmesinin yeterli olmadığını vurgulayan Momınkulov, Türk devletlerinin teknoloji geliştirmesi, katma değerli üretimi artırması ve dünya pazarlarında kendi yerini alması gerektiğini söyledi.

“İletişim tek taraflı bir mesele değildir”

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Suat Beylur da panelde eğitim, bilim, kültür ve mesleki hareketlilik bağlamında Türk dünyasının iletişim kapasitesini değerlendirdi.

Türk dünyasındaki insan hareketliliğinin binlerce yıllık tarihsel bir geçmişe sahip olduğunu aktaran Beylur, Türkiye merkezli kurumların Türk dünyasındaki eğitim ve kültürel hareketlilikte önemli rol oynadığını kaydetti.

Beylur, Türk dünyasıyla bağlantılı yaklaşık 200 bin kişilik geniş bir insan kaynağından söz edilebileceğini ifade ederek “İletişim tek taraflı bir mesele değildir. Türk dünyasındaki hareketliliğin sürdürülebilir olabilmesi için yalnızca Türkiye’nin diğer ülkelere yönelik hareketliliğinden değil, karşılıklı ve çok merkezli bir hareketlilikten söz etmemiz gerekiyor.” dedi.

“Farklı tecrübelerimizden ortak bir akıl üretmenin vakti geldi”

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ise dijital çağda Türk dillerinin korunması ve geliştirilmesi için yapay zekâ teknolojileriyle görünür ve üretken hâle getirilmesi gerektiğini söyledi. Karasar, Türk dünyasında ortak bir akıl üretmenin vakti geldiğini belirtti.

Türk dünyasının tek merkezli bir yapı olmadığını ifade eden Karasar, “Astana’nın, Ankara’nın, Bakü’nün, Taşkent’in ve Aşkabat’ın her biri kendine özel tarihî tecrübesine, millî önceliklerine ve çok kuvvetli stratejik birikimine sahiptir. Bunları karşılıklı olarak paylaşmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Etiketler: AnkaraEğitimTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Esenyurt’ta sahte para operasyonu: 2 milyon 890 bin sahte dolar ele geçirildi

Sonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Geçmişi ile bağı kopanın inşa edebileceği bir istikbal yoktur”

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Fidan, 'Ortak Savunma için Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı
Politika

Bakan Fidan, ‘Ortak Savunma için Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı

25 Eylül 2026
AK Parti'li İnan'dan Netanyahu'ya sert tepki: "Hadsizliğine bin pişman olacaktır"
Politika

AK Parti’li İnan’dan Netanyahu’ya sert tepki: “Hadsizliğine bin pişman olacaktır”

25 Eylül 2026
Ankara’dan Netanyahu’ya sert tepki: "Soykırımcı barbar zihniyet"
Politika

Ankara’dan Netanyahu’ya sert tepki: “Soykırımcı barbar zihniyet”

25 Eylül 2026
AK Parti'li Yazıcı, Hatay Valiliği'ni ziyaret etti
Politika

AK Parti’li Hayati Yazıcı, Hatay Valiliği’ni ziyaret etti

25 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Gerçek kahramanlar üretenler ve emek harcayanlardır"
Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Gerçek kahramanlar üretenler ve emek harcayanlardır”

24 Eylül 2026 - Güncellenme Tarihi 25 Eylül 2026
Yeni Parti'den yatırım fonlarına ilişkin kanun teklifi: Fon mağduriyeti tablosu oluşturulması önerildi
Politika

Yeni Parti’den yatırım fonlarına ilişkin kanun teklifi: Fon mağduriyeti tablosu oluşturulması önerildi

24 Eylül 2026
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Geçmişi ile bağı kopanın inşa edebileceği bir istikbal yoktur"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Geçmişi ile bağı kopanın inşa edebileceği bir istikbal yoktur"

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Bakan Fidan, 'Ortak Savunma için Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı
Politika

Bakan Fidan, ‘Ortak Savunma için Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı

25 Eylül 2026
Bakan Kurum: Amacımız 2035'e kadar emisyonların yüzde 20'sine yakınını azaltmak
Dış Haberler

Bakan Kurum: Amacımız 2035’e kadar emisyonların yüzde 20’sine yakınını azaltmak

25 Eylül 2026
ROKETSAN'dan 'yapay zeka hackathonu'
Bilim & Teknoloji

ROKETSAN’dan ‘yapay zeka hackathonu’

25 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Geleneksel Kırgız kıyafetlerini yaşatıyor: Anneannesinden öğrendiği kültürü gelecek nesillere aktarıyor

25 Eylül 2026
Yaşam

Erzincanlı doktorun seyahat tutkusu; 120’den fazla ülke gezdi

25 Eylül 2026
Yaşam

Bursa’da 3 aylık yavru kaplan ameliyatla sağlığına kavuştu

25 Eylül 2026
Yaşam

Bel kemiği kırılan Mehmet hayata tutundu, 8 ayda milli sporcu oldu

25 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bodrum FK Ajeti'yi bekliyor: Sakatlığı kabusa dönüştü

Bodrum FK Ajeti’yi bekliyor: Sakatlığı kabusa dönüştü

- Haberton
25 Eylül 2026

Trendyol 1'inci Lig'de milli araya 8 puana 14'üncü sırada giren Bodrum Futbol Kulübü'nde Arnavut stoper Arlind Ajeti'ye sakatlık kabus oldu....

Türkiye telekomünikasyon sektöründe 5G dönemi: Mobil internet, fiber altyapı ve yeni nesil teknolojiler

Sonbahar bahçe bakımı rehberi: Kış öncesi bitki koruma, budama ve hazırlık

WhatsApp yazışmaları mahkemede delil olur mu? Ekran görüntüsü her zaman yeterli değil

Akünün bittiği nasıl anlaşılır? Aracınız çalışmadan önce bu belirtileri veriyor

Güncel Haber

Bakan Fidan, 'Ortak Savunma için Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı

Bakan Fidan, ‘Ortak Savunma için Mekke Anlaşması Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katıldı

25 Eylül 2026
Bakan Kurum: Amacımız 2035'e kadar emisyonların yüzde 20'sine yakınını azaltmak

Bakan Kurum: Amacımız 2035’e kadar emisyonların yüzde 20’sine yakınını azaltmak

25 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton