• Hakkımızda
  • Bizim için yazın
  • İletişim
27 Eylül 2023 Çarşamba
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Bizim için yazın
  • Giriş
  • Haberler
  • Özel Haber
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Haberler
  • Özel Haber
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlar
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Ana Sayfa Haberler Özel Haber

İklim değişikliği gıda ve tarımı tehdit ediyor

Tuğba ÖztürkYazar: Tuğba Öztürk
9 Eylül 2022
- Özel Haber
Okuma Zamanı: 8 dk okuma
A A
0
'i̇klim değişikliği tarım ve gıdayı tehdit ediyor'

'İklim değişikliği tarım ve gıdayı tehdit ediyor'

1
PAYLAŞIM
4
GÖRÜNTÜLEME
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Küresel iklim değişikliğinin sebep olduğu önemli olaylardan biri de kuraklıktır. Kuraklık ve susuzluğun kaçınılmaz bir son olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik “Yeraltı sularında yüzde 60 civarında bir yok oluş söz konusu. İklim değişikliği gıda ve tarımı tehdit ediyor. Bunlar insanoğlunun en iyi dönemleri” dedi.

Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenmesi beklenen bölgelerden birinde yer alıyor. Küresel ısınma sınırlanamaz ve tersine çevrilmez ise bizim de içinde yer aldığımız Akdeniz havzasında biyolojik çeşitlilik kaybolmaya başlayacak; tarımsal verim azalacak; turizm gelirleri düşecek; ekonomiler zayıflayacak ve gıda krizi baş gösterecektir.

İklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışına dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “İklim krizi günah keçisi değildir çünkü son çalışmalara göre dünya yaklaşık 11 milyar yıl yaşında ve sürekli hareket halinde. Dolayısıyla dönem dönem soğuk ve sıcak iklimler yaşanıyor, yer hareketleriyle birlikte dağlar ve ovalar oluşuyor bu sayede de biyoçeşitlilik meydana geliyor. Tabi bunların hepsi çok yavaş bir şekilde oluşurken canlılar da bu dönüşüme ayak uyduruyor.”

“İklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden birisi ise insandır. Bundan yaklaşık 500 yıl önce 150 bin yılda bir sıcaklık artışı meydana gelirken şuan fosil yakıtlar ile birlikte 150 yılda bir sıcaklık bir derece artıyor. Bu da demek oluyor ki insanlık bu dönüşümü yaklaşık bin kat artırdı. İşte sorun da burada başlıyor, insanlar ve biyoçeşitlilik bu duruma adapte olamıyor”

Kuraklık ve susuzluğun kaçınılmaz bir son olduğunu söyleyen jeoloji mühendisleri odası antalya şube başkanı bayram ali çeltik “yeraltı sularında yüzde 60 civarında bir yok oluş söz konusu. İklim değişikliği gıda ve tarımı tehdit ediyor. Bunlar insanoğlunun en iyi dönemleri” dedi.
Kuraklık ve susuzluğun kaçınılmaz bir son olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik “Yeraltı sularında yüzde 60 civarında bir yok oluş söz konusu. İklim değişikliği gıda ve tarımı tehdit ediyor. Bunlar insanoğlunun en iyi dönemleri” dedi.

“Bizi korkutan olay şu; geçtiğimiz 30 yıl içerisinde sıcaklığın 6 derece arttığı gözlemlendi. Önümüzdeki yaklaşık 80 yılda bu rakamın 4 ile 6 derece olması bekleniyor. 1 derecelik artış ciddi olaylara sebep olabiliyor. Örneğin 1 derecelik sıcaklık artışıyla birlikte kar örtüsü 120 metre yukarıya tırmanıyor. Bugün tarım ve turizmin başkenti Antalya’da denize girerken bir saatlik mesafe sonunda da kayak yapılabiliyor. Eğer tahmin edildiği gibi önümüzdeki 30 yıl içerisinde sıcaklık ortalama 2 derece artarsa kar örtüsü de 300 metreye tırmanmış olacaktır. Bu da demek oluyor ki 60 yıl içerisinde Antalya’da kayak merkezi diye bir şey nerdeyse kalmayacak” dedi.

‘Tarımsal verimde ciddi bir azalma olacak’

Jeoloji Mühendisi Bayram Ali Çeltik, “Biz Akdeniz havzasında yaşıyoruz. Araştırmalara göre Akdeniz havzasında yine yaklaşık 100 yıl içerisinde yağışlar yüzde 26 azalacak. Örneğin buğday diğer adıyla ‘ata tohumu’ binlerce yıldır adapte olduğu iklim şartlarında yetişiyor. İklim değişikliğiyle birlikte değişen yağmurun yağma oranı ve zamanına ayak uyduramayan ata tohumu tarımı olumsuz etkileyecektir. Bu da tabi ciddi bir rekolte kaybına neden olacaktır.

Dolayısıyla yağmurun yağdığı miktarı değiştiren, birim zamanında yağan yağmur miktarını artıran ve yağmurun yağma zamanını evrimleştiren 1 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle gıda krizi kapıda diyebiliriz” dedi.

Havadaki karbon miktarının zararlarına değinen Çeltik, “İklim değişikliğinin bir çok sebebi var. En önemlilerinden birisi ise fosil yakıtlardır. Fosil yakıtlar karbon kökenlidir. Binli yıllara baktığımızda havadaki karbon miktarı çok düşüktür. Sanayi devriminin gelmesiyle birlikte fosil yakıtların kullanımı havadaki karbon miktarını da artırmıştır.

Günümüzde artan karbon miktarı nedeniyle ozon tabakasının delindiği de söylenmektedir. Bunun kötü tarafı ise; asit yağmurları denizlere de yağıyor. Bu kapsamdaki araştırmalara göre insanlar oksijeni ormanlardan daha çok denizlerden alıyor. Akdeniz’deki canlılarda büyük bir değişimin meydana geldiği ve Marmara’daki müsilaj olayları da sonuç değil sebebin parçasıdır. Tabi bu düzene ayak uyduramayan canlılar nedeniyle de büyük bir kaosa doğu gidiyoruz” şeklinde konuştu.

İklim değişikliği gıda ve tarımı tehdit ediyor
İklim değişikliği gıda ve tarımı tehdit ediyor

‘İnsanoğlu en iyi dönemlerini yaşıyor’

Suyun siyaset üstü bir konu olduğunu ifade eden Çeltik, “Meyve ve sebzelerde su ayak izi diye bir şey vardır. Mesela 184 litre su karşılığında 1 kilogram domates elde ediliyor. Bu çoğu gıda için geçerlidir. Dolayısıyla verilere bakıldığında önümüzdeki dönemde gıda üretiminde en az yüzde 50 azalma olacaktır. İnsanlar suyu sadece gördüğü kadarıyla değerlendiriyor. Biz jeoloji mühendisleri olarak yeraltı su kaynaklarını ve toprak nemini de inceliyoruz.

Antalya bölgesine baktığımızda 60 yıl içerisinde yaklaşık 60 tane gölün kuruduğunu görüyoruz. Yeraltı sularında ise nerdeyse yüzde 60 civarında bir yok oluş söz konusu. Bunlarla birlikte yağış miktarı azalıyor, topraktaki nem oranı düşüyor ve doğada yaşayan canlılar bu duruma ayak uyduramıyor. Dolayısıyla da insanoğlu kendi sonunu yine kendi hazırlıyor. Bunlar insanoğlunun en iyi dönemleri diyebilirim” dedi.

Çeltik, bilinçsizce inşa edilen evlere afet riski uyarısında bulunarak, “Jeoloji mühendisleri olarak nerede deprem olacağını, nerede yer altı su kaynakları olduğunu veya nerede heyelan riski olabileceğini biliyoruz. Ama insanlar başı boş bir şekilde dere yataklarına ev yapıyorlar, sera yapıyorlar.. Sonuç olarak sel altında kalıyorlar. Bunu iklim değişikliğine bağlamak çok doğru değil. Bu insanların doğayı çok tanımamasından kaynaklı bir durum. Özellikle Karadeniz bölgesinde çok yaygın olan bir durum. İnsanlara bu konuda öncülük edilmelidir” dedi.

Akdeniz havzasında biyolojik çeşitlilik kaybolmaya başlayacak; tarımsal verim azalacak; turizm gelirleri düşecek; ekonomiler zayıflayacak ve gıda krizi baş gösterecektir.
Akdeniz havzasında biyolojik çeşitlilik kaybolmaya başlayacak; tarımsal verim azalacak; turizm gelirleri düşecek; ekonomiler zayıflayacak ve gıda krizi baş gösterecektir.

‘Yer altı su kaynakları tehlikede’

Yer altı suyu; birçok şehrin, havzanın ve sanayi tesisinin su ihtiyacını karşılamak üzere faal durumda olan doğal su kaynağıdır. Yer altı su kaynaklarının önemine vurgu yapan Çeltik, “Pandemiyle birlikte son iki yıl içerisinde hiç beklenmedik olaylar yaşandı. Dolayısıyla bizleri hangi felaketlerin beklediğini bilemeyiz. Örneğin dünyanın bir tarafından patlayan bir yanardağdan çıkan zehir, atmosfere yayılıp yağmur olarak bizim göllerimize düşebilir. Böyle bir durumda yer altı su kaynaklarına ihtiyacımız olacaktır.

Çeltik Türkiye’de su potansiyeli verilerinin olmadığını söyleyerek, “Türkiye’ye yaklaşık olarak bin adet yapay gölet yapıldı. Bu göletlerin birçoğu su tutmadığı gibi aynı zamanda buharlaşmaya da açık halde bekliyor. Keşke daha az yapılsaydı ama doğru fizibilite çalışmalarına uygun ve işe yarar olsaydı. Bilimsel bakış açısına değer verilmesi gerektiğini de burada görmüş oluyoruz”

“Her insan iklim değişikliğinden sorumludur. Türkiye olarak bilim adamlarına değer vermeliyiz, su kaynaklarını ve potansiyellerini birebir öğrenmeliyiz, fosil yakıt kullanımını en aza indirmeli ve tarım imar planlarını bilinçli şekilde hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Etiketler: gıdaiklim değişikliğiiklim kriziküresel ısınmatarım
Paylaş1TweetleGönder

Haber sitemize abone olmanın sunduğu birçok avantajı keşfetmek için sizi davet ediyoruz. Abone olarak, güncel ve kaliteli haberleri anında takip edebilir, önemli gelişmeleri kaçırmadan haberdar olabilirsiniz. Size özel olarak sunulan abonelik ile, öncelikli erişim sağlayarak yeni haberlerimizden ilk siz haberdar olabilirsiniz. Ayrıca, farklı kategorilerdeki haberleri kişiselleştirilmiş bir şekilde alabilir, ilgi alanlarınıza göre filtreleme yapabilirsiniz. Abonelerimize özel etkinlikler, indirimler ve kampanyalarla da sürprizler sunarak, okuyucularımıza değerli bir deneyim yaşatmayı hedefliyoruz. Hemen abone olarak haber sitemizin ayrıcalıklı dünyasına katılın ve güncel haberlere kolayca erişim sağlayın.

Abonelikten Çık
Tuğba Öztürk

Tuğba Öztürk

Ankara doğumlu, Gazi Üniversitesi Basın Yayın mezunu, Medya ve İletişim konularına ilgili olan Haberton Muhabiri!

İlgili Haberler

Beslenme çantaları boş kaldı, okul kantinleri cep yakıyor
Özel Haber

Beslenme çantaları boş kaldı, okul kantinleri cep yakıyor

22 Eylül 2023
34
Eris varyantı yeni bir pandemi yaratır mı? Prof. Dr. Şener açıkladı
Özel Haber

Eris varyantı yeni bir pandemi yaratır mı? Prof. Dr. Şener açıkladı

16 Eylül 2023
36
“okula uyum sürecindeki çocuklara birkaç hafta tanınmalı”
Özel Haber

Okula uyum sürecindeki çocuklara birkaç haftalık süre tanınmalı

8 Eylül 2023
89
Arama-kurtarma dronu ‘proteo pack’ teknofest'te ilgi gördü
Özel Haber

Arama-kurtarma dronu ‘Proteo Pack’ TEKNOFEST’te ilgi gördü

1 Eylül 2023
248
Rusya-ukrayna savaşı ne zaman biter?
Özel Haber

Rusya-Ukrayna savaşı ne zaman biter?

25 Ağustos 2023 - Güncelleme: 26 Ağustos 2023
38
Neoliberalizme bir tepki: dağdağan türküsü
Özel Haber

Neoliberalizme bir tepki: Dağdağan Türküsü

14 Ağustos 2023 - Güncelleme: 22 Ağustos 2023
66
Daha Fazla Göster

Abone Ol

Haberlerden haberdar olun ve en güncel bilgilere hemen ulaşın! Haberton web sitesinin ücretsiz bildirimlerini alarak, anında güncel haberlere erişme fırsatını yakalayın.

Abone Ol

Popüler Haberler

  • Konuşma şiiri üzerinden, ülkü tamer

    Konuşma şiiri üzerinden, Ülkü Tamer

    816 paylaşım
    Paylaş 335 Tweetle 201
  • Beşiktaş’ın yeni yıldızlarıyla parlayan zaferi

    128 paylaşım
    Paylaş 51 Tweetle 32
  • Yalnızlık ve Teknoloji: Bir İkilem

    97 paylaşım
    Paylaş 39 Tweetle 24
  • Görünmez İplerin Dansı: İnançsızlığın Derin Yolculuğu ve İçsel İnancın Mizanseni

    104 paylaşım
    Paylaş 42 Tweetle 26
  • Edebiyat ve edebiyat toplum ilişkisi

    47 paylaşım
    Paylaş 19 Tweetle 12

Tavsiye Ederiz

Doğanay güzelgün'e çarparak kaçan sürücü teslim oldu

Doğanay Güzelgün’e çarparak kaçan sürücü teslim oldu

27 Eylül 2023
2
Seda fettahoğlu parkta ölü bulundu

Seda Fettahoğlu parkta ölü bulundu

27 Eylül 2023
6
Daha Fazla Göster
Haberton Footer Logo

Türkiye'de tarafsız bir medya, gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

Bizi Takip Edin

Güncel Haberler

Ruben vardanyan ermenistan'a giderken gözaltına alındı

Ruben Vardanyan Ermenistan’a giderken gözaltına alındı

27 Eylül 2023
Vapurdan denize düşen yolcu kurtarıldı

Vapurdan denize düşen yolcu kurtarıldı

27 Eylül 2023
  • Hakkımızda
  • Bizim için yazın
  • İletişim

© 2023 HABERTON - Haberton - Sizin için Tonla Haber!

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Haberler
  • Özel Haber
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlar

© 2023 HABERTON - Haberton - Sizin için Tonla Haber!

Tekrar hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Parolanızı sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.

Giriş Yap
Bu web sitesi çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanmaya devam ederek çerezlerin kullanılmasına izin vermiş olursunuz. Gizlilik ve Çerez Politikamızı ziyaret edin.