26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - İki uçağımız Borispol Havaalanı’nda bekliyor

İki uçağımız Borispol Havaalanı’nda bekliyor

Haberton - Haberton
5 Mart 2022
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
İki uçağımız Borispol Havaalanı'nda bekliyor

İki uçağımız Borispol Havaalanı'nda bekliyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı Hulusi akar, “Hava sahasının kapatılması nedeniyle iki uçağımız Borispol Havaalanı’nda bekliyor” dedi. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “24 Şubat akşamı insani yardım maksadıyla iki A400M uçağımızı Ukrayna’ya gönderdik. Aynı zamanda oradaki vatandaşlarımızın da tahliyesini planlamıştık. Oraya vardıktan sonra hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanı’nda iki uçağımız şu anda bekliyor. Bu konuda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Sualtı Taarruz (SAT) Komutanlığını ziyaret etti. SAT Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe’den faaliyetlere ilişkin brifing alan, talimatlar veren Akar, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait iki A 400M tipi nakliye uçağının Ukrayna’da kaldığına yönelik haberler hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Akar, “24 Şubat akşamı insani yardım maksadıyla iki A400M uçağımızı gönderdik. Aynı zamanda oradaki vatandaşlarımızın da tahliyesini planlamıştık. Oraya vardıktan sonra hava sahasının kapatılması nedeniyle Borispol Havaalanı’nda iki uçağımız şu anda bekliyor. Bu konuda hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla temaslarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Olası bir ateşkes durumunda uçakların emniyetli şekilde Türkiye’ye getirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü aktaran Akar, “Uçaklarımızın olabildiğince emniyetini sağlamaya yönelik yakın temasımız devam ediyor. Ayrıca uçak mürettebatımız da şu anda Büyükelçiliğimizde misafir edilmekte. İlk fırsatta uçaklarımızı tahliye edeceğiz. Bu sırada eğer imkan olursa oradaki vatandaşlarımızın da Türkiye’ye tahliyesi mümkün olacak” dedi.

“OLUMLU GELİŞMELER BEKLİYORUZ”

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile gerçekleştirdiği görüşmelere yönelik soru üzerine Akar, Türkiye’nin, tüm faaliyetlerinde barıştan ve diyalogdan yana olduğunu vurguladı. 

İki uçağımız Borispol Havaalanı'nda bekliyor
İki uçağımız Borispol Havaalanı’nda bekliyor

Yaşananların ardından Rusya ve Ukrayna ile temasların sürdüğünü hatırlatan Akar,  “Hem Sayın Şoygu ile hem Sayın Reznikov ile görüşmelerimiz oldu. Bundan sonra da gerektikçe görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Yaptığımız görüşmelerde yaşananların barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmesi, insani krize bir an önce son verilmesi ve bir an önce ateşkesin sağlanması konusunda görüşlerimizi ve değerlendirmelerimizi paylaştık. Bununla ilgili olumlu gelişmeler olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Söz konusu ikili görüşmelerde Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının tahliyelerine ilişkin konuların gündeme gelip gelmediğine yönelik soruya da Akar, şu yanıtı verdi: “Görüşmelerimizde, Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde Türk vatandaşlarının olduğunu, bunların bazılarının tahliye edildiğini belirttik. Tahliyeleri süren veya bazı bölgelerde kalan vatandaşlarımızın güvenliklerinin sağlanması konusunda taleplerimizi, düşüncelerimizi hem Sayın Şoygu hem de Sayın Reznikov ile paylaştık.

Bu konuda da önümüzdeki dönemde bazı gelişmelerin olmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Dışişleri Bakanımız da muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde bu hususları dile getiriyorlar. Bir an önce oradaki durumun normalleşmesi, bir ateşkesin sağlanması, bununla birlikte istikrarın sağlanması da bizim en samimi temennimiz. Bununla birlikte de vatandaşlarımızın tahliyesini en hızlı şekilde yapabilmek için elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz.”

Türkiye’nin Ukrayna’ya yönelik insani yardımına ilişkin soruya Akar, “Türkiye olarak sadece burası için değil ilkesel olarak insani yardıma çok önem veren bir ülkeyiz. Ukrayna’da da insani krizi olabildiğince hafifletmek için elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Diğer ülkelerin yaptığı şekilde insani yardımlarımızı sağlamaya çalışıyoruz. ” yanıtını verdi. 

“KARADENİZ’DE BARIŞI, HUZURU, İSTİKRARI DESTEKLEDİK”

Konuya ilişkin açıklamalarında yaptığı Montrö vurgusu hatırlatılarak, bu yöndeki değerlendirmesinin sorulması üzerine Akar, şunları kaydetti: “Karadeniz’e en uzun kıyısı olan bir ülke olarak biz başından beri buradaki barışı, huzuru, istikrarı destekledik. Aynı tutumumuzu, ilkemizi yine ifade ediyoruz. Bu ilke kapsamında da temaslarımızı sürdürüyoruz.

Milli Savunma Bakanı Hulusi akar, "Hava sahasının kapatılması nedeniyle iki uçağımız Borispol Havaalanı'nda bekliyor" dedi. 
Milli Savunma Bakanı Hulusi akar, “Hava sahasının kapatılması nedeniyle iki uçağımız Borispol Havaalanı’nda bekliyor” dedi. 

‘Bölgesel sahiplik’ ve ‘Montrö ilkelerini’ kullandığımızda yüzyıla varan süre içinde burada bir güven, istikrar oldu. Bunun bozulmaması lazım. Bu konuda bize düşen neyse bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla bu Montrö statüsünün bütün kıyıdaş ülkeler, bütün bölge ve tüm dünya için önemli bir çerçeve olduğunu herkesin bilmesi lazım. Geçmiş yıllara yönelik tecrübelerimizi de ortaya koyduğumuzda, ona göre hareket etmenin önemli olduğunu görüyor ve değerlendiriyoruz. Bu nedenle Montrö statüsünün bozulmasının kimseye yararı yok, bunu hep birlikte koruyalım.” 

“ATEŞE BENZİN DÖKÜYORLAR” 

Yunanistan’ın Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ta son dönemde artan provokatif faaliyetleriyle birlikte ABD’de bir televizyon kanalında İstanbul’un Yunanistan toprağı olarak nitelendirildiği haritaya ilişkin değerlendirmesi sorulan Akar, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye olarak tüm platformlarda diyalogdan yana olduğumuzu vurguladık. Kendilerini görüşmelere davet ettik. Görüşmeler yoluyla sorunların çözülebileceğini belirttik.

Özellikle Güven Artırıcı Önlemler çerçevesinde gerçekleştirilen toplantılardan dördüncüsü için Yunan heyeti Ankara’ya beklediğimizi tekrar tekrar dile getirdik. Maalesef bizim tüm bu barışçıl yaklaşımımıza, davetlerimize, diyalog çağrılarımıza rağmen komşumuz Yunanistan’da özellikle bazı siyasiler Yunan halkının da aleyhine olacak şekilde bu provokatif eylem ve söylemlerini sürdürmekteler. Sürekli olarak iki ülke arasındaki gerginliği artırmak için gayret sarf etmekte, adeta ateşe benzin dökmektedirler. Diğer taraftan, bazı siyasilerin, bazı emekli diplomat, asker ve akademisyenlerin gerçekleri görmesi bize umut vermektedir.

Bunlar yetmezmiş gibi ABD’deki bir televizyon kanalında Türkiye’nin bir parçası, Yunanistan haritasında gösterildi. Bu kabul edilebilir bir davranış değil. İletişimin bu kadar yoğun, gelişmiş olduğu bir dönemde bunun görülmemesi, bilinmemesi, ihmali kabul edilemez. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığımız çok ciddi girişimlerde bulundu.

İletişim Başkanımız Fahrettin Bey’in de bizzat girişimi ile ABD televizyonu özür dileyerek hatasını düzeltti. Bunlar birtakım provokasyonlar sonunda meydana gelmiş olaylar. Bunları takip etmek ve hafife almamak gerekir. Bizler bunların takipçisiyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak tüm kurum ve kuruluşlar birlikte çalışarak bu yanlışları düzeltmek için her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz.”

Etiketler: Rusya Ukrayna Savaşı
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kirovohrad kentinde transit geçişlerle tahliye

Sonraki Haber

Ünlü isimlerle “Kadınlar Omuz Omuza” projesi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti 33'üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor
Politika

AK Parti 33’üncü İstişare ve Değerlendirme Toplantısı başlıyor

26 Haziran 2026
Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kara Kuvvetleri personelini kabul etti

26 Haziran 2026
Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde
Politika

Özgür Özel Diyarbakır’da Demirtaş’ın selamını iletti: Başımızın gözümüzün üstünde

26 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan öğrencilere karne tebriği

26 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye'de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor
Politika

Türkiye’de yapay zeka pazarının 1,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor

26 Haziran 2026
Bakan Tekin: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'yle eğitim öğretim hayatımız devam edecek
Politika

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle eğitim öğretim hayatımız devam edecek

26 Haziran 2026
Sonraki Haber
Ünlü isimlerle "Kadınlar Omuz Omuza" projesi

Ünlü isimlerle "Kadınlar Omuz Omuza" projesi

En Güncel Haberler

Sosyal medyayı fazla kullanmak algılarımızı değiştiriyor
Yazarlar

Sosyal medyayı fazla kullanmak algılarımızı değiştiriyor

26 Haziran 2026
Niğde’de facia! Havai fişek fabrikasındaki patlamada 1 ölü, 1 yaralı
Öne Çıkan

Niğde’de facia! Havai fişek fabrikasındaki patlamada 1 ölü, 1 yaralı

26 Haziran 2026
Yeşilçam’ın efsane ismi Kadir İnanır hayatını kaybetti Kadir İnanır
Öne Çıkan

Yeşilçam’ın efsane ismi Kadir İnanır hayatını kaybetti

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Antalya'da hissedilen sıcaklık 47 dereceye ulaştı

Antalya’da hissedilen sıcaklık 47 dereceye ulaştı

- Haberton
26 Haziran 2026

Antalya'da sıcak hava ve yüksek nemin etkisiyle hissedilen sıcaklık 47 dereceye yükseldi. Bunaltıcı hava nedeniyle kent merkezi boş kaldı, denizde...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Sosyal medyayı fazla kullanmak algılarımızı değiştiriyor

Sosyal medyayı fazla kullanmak algılarımızı değiştiriyor

26 Haziran 2026
Niğde’de facia! Havai fişek fabrikasındaki patlamada 1 ölü, 1 yaralı

Niğde’de facia! Havai fişek fabrikasındaki patlamada 1 ölü, 1 yaralı

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton