16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - İhlal tespiti kanundan kaynaklıysa, kanun hükmü ortadan kaldırılmalı

İhlal tespiti kanundan kaynaklıysa, kanun hükmü ortadan kaldırılmalı

Haberton - Haberton
12 Haziran 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
İhlal tespiti kanundan kaynaklıysa, kanun hükmü ortadan kaldırılmalı

İhlal tespiti kanundan kaynaklıysa, kanun hükmü ortadan kaldırılmalı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “Anayasa Mahkemesi, bir ihlal tespiti yapıp, bunun kanundan kaynaklandığını ortaya koyduğunda artık yapılması gereken bu kanun hükmünün ortadan kaldırılması ve yeni ihlallere yol açılmasının engellenmesidir” dedi.

‘Anayasa Mahkemesi’nin Temel Haklar Alanındaki Kararlarının Etkili Şekilde Uygulanmasının Desteklenmesi’ projesi kapsamında ‘Adli Yargıda Başvuru İhlal Kararların ve İhlal Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı’nın 5’incisi Erzurum’da yapıldı. Bir otelde yapılan toplantıya; Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Avrupa Konseyi Türkiye Birimi Başkanı Könül Gasımova, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Tuncel, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Mustafa Çetin ile yargı mensupları katıldı.

‘MAĞDURİYETLERİ GİDERMEYE YÖNELİK KARARLAR VERİYORUZ’

Bölge toplantılarının çok önemli olduğunu, verimli geçtiğini, toplantılar sayesinde kendilerine ayna tuttuklarını anlatan Arslan, hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı. Arslan “Hukukun üstünlüğünün hakim olduğu, hukuk devletinin tüm kurum ve kuralları ile test edildiği bir yerde, yargı kararlarının uygulanmamasından ya da uygulanmasının geciktirilmesinden bahsedilemez. Nitekim Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruda, birçok kararında bunu çok açıkça vurgulamıştır.

Hukukun üstünlüğünün geçerli olduğu yerde, Anayasa Mahkemesi kararlarının özellikle uygulanmamasının ve uygulanmasının geciktirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtmiştir. Elbette teori ile pratik, söylem ile eylem arasındaki mesafenin günümüzde de kapatılmadığını, kapatılamadığını maalesef biliyoruz. Ve buradan hareketle de bu tür toplantıları daha bir süre düzenleyeceğimizin de farkındayız. Temel hak ve özgürlüklerin etkili bir şekilde korunması, genelde yargı kararlarının özelde de Anayasa Mahkemesi kararlarının etkili bir şekilde uygulanmasına bağlıdır.

Her vesile ile dile getirdiğimiz gibi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvurunun temel haklarının korunmasında etkili bir hak arama yolu olarak yoluna devam edebilmesi, verilen kararların objektif etkisinin hayata geçirilmesine bağlıdır. Kuşkusuz Anayasa Mahkemesi, her bir başvuruda başvurucunun ihlalden kaynaklanan zararlarını gidermeye ve durumu ihlal öncesine döndürmeye yönelik tedbirlere hükmediyor. Başka bir ifade ile; başvurucunun mağduriyetini gidermeye yönelik kararlar veriyor” dedi.

İhlal tespiti kanundan kaynaklıysa, kanun hükmü ortadan kaldırılmalı
İhlal tespiti kanundan kaynaklıysa, kanun hükmü ortadan kaldırılmalı

‘OLUMLU GELİŞMELER VAR AMA HIZLI DEĞİL’

Arslan, şöyle devam etti: “Şunu rahatlıkla ifade edebilirim. Yasa koyucu, şu ana kadar birkaç ihlal kararı sonucunda gerekli düzenlemeleri yaptı ve bunları çok olumlu gelişmeler olarak kabul ediyoruz. Ama yasa koyucunun gerekli hızla hareket ettiğini ve ihlalin sonuçlarını ortadan kaldırmak için tüm gayreti gösterdiğini de maalesef söyleyemiyoruz. Çünkü çok sayıda kanundan kaynaklanan ihlal kararı olmasına rağmen, birkaç kararla ilgili yapılan dışında değişiklik yapılmadı. Umarım yeni dönemde Meclis’imiz bu konuyu öncelikli olarak ele alır ve ihale sebep olan kanun hükümlerini değiştirir ya da ortadan kaldırır. Aksi takdirde ihlallerin devam etmesi, yeni ihlallerin ortaya çıkması ve bu ihlal iddialarının Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru olarak gelmesi kaçınılmaz görünmektedir” dedi.

AYM’nin geçen ay verdiği ancak henüz yayınlanmayan 2 kararından da bahseden Arslan “Bu kararlarda Anayasa Mahkemesi, ilk kez ihlalin kanundan kaynaklandığını tespit ettikten sonra; hem kanun koyucuya, ‘bu kanuni hükmü değerlendirin ve ihlale yol açmayacak şekilde yeniden düzenleyin’ şeklinde çağrıda bulundu hem de yeniden yargılama kararı verdi. Bunu şundan dolayı yaptı. Birincisi; pratik gerekçelerle daha önce yasama organına gönderdiği çok sayıda ihlal kararında maalesef yeteri kadar hızlı ve etkili bir şekilde düzenleme yapılamadı. İkincisi, daha önemlisi de ilkesel bir neden. Esas ve önemli olan; Anayasa’ya aykırılığı bireysel başvuru yolu ile tespit edilmiş bir kanun hükmünün bir an önce yürürlükten kaldırılmasıdır” dedi.

‘BİR TERCİH MESELESİ DEĞİLDİR’

AYM’nin kararlarının mutlaka uygulanması gerektiğini vurgulayan Arslan, şunları söyledi: “Bir tercih meselesi değildir, bir takdir meselesi hiç değildir. Bu, bir toplum sözleşmesi olan Anayasa’mızın emredici hükmünün gereğidir. Anayasa’nın 153’üncü maddesinin son fıkrası, çok açık bir şekilde, hiçbir tartışmaya tereddüde mahal bırakmayacak şekilde, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bir ülkede yaşayan herkesi ve bir ülkede faaliyet gösteren kamu gücü kullanan her türlü kurumu bağladığını ifade ediyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, "Anayasa Mahkemesi, bir ihlal tespiti yapıp, bunun kanundan kaynaklandığını ortaya koyduğunda artık yapılması gereken bu kanun hükmünün ortadan kaldırılması ve yeni ihlallere yol açılmasının engellenmesidir" dedi.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “Anayasa Mahkemesi, bir ihlal tespiti yapıp, bunun kanundan kaynaklandığını ortaya koyduğunda artık yapılması gereken bu kanun hükmünün ortadan kaldırılması ve yeni ihlallere yol açılmasının engellenmesidir” dedi.

Anayasa Mahkemesi de kararlarında bu hükmün bireysel başvuru kararlarını kapsadığını net bir şekilde ifade ediyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi, bir ihlal tespiti yapıp, bunun kanundan kaynaklandığını ortaya koyduğunda artık yapılması gereken bu kanun hükmünün ortadan kaldırılması ve yeni ihlallere yol açılmasının engellenmesidir.”

Bireysel başvurunun önemine de değinen Arslan, “Bireysel başvuru, hukuk tarihimizin en önemli adımlarından biridir. Hukuk alanında, ülkemizin en büyük kazanımlarından biridir. Bunda hiç şüphe yok. Eğer hukuk alanında parlak bir pratik uygulama örneği ortaya koyacaksak, tüm dünyaya da bunu göstereceksek, bireysel başvuruyu etkili bir şekilde uygulamak zorundayız. Bunun için de Anayasa Mahkemesi’nin gayretleri, tek başına yeterli değildir” dedi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kayıp engelli kadının Filyos Çayı’nda cesedi bulundu

Sonraki Haber

Husumetlisini pompalı tüfekle başından vurdu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Narin Güran cinayetinde savcılıktan Nevzat Bahtiyar’a verilen 17 yıl hapis cezasına temyiz başvurusu
Öne Çıkan

Savcılıktan Nevzat Bahtiyar’a verilen 17 yıl hapis cezasına temyiz başvurusu

15 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Manavgat Belediyesi davasında karar: Başkan Kara’ya 45 yıl 22 ay hapis cezası!

15 Mayıs 2026
Tepebaşı Belediyesi yolsuzluk soruşturmasında gözaltı sayısı 25’e çıktı
Öne Çıkan

Tepebaşı Belediyesi yolsuzluk soruşturmasında gözaltı sayısı 25’e çıktı

15 Mayıs 2026
TBMM'deki taciz davasında 5 sanık hakkında 16'şar yıl 6'şar aya kadar hapis talebi
Öne Çıkan

TBMM’deki taciz davasında 5 sanık hakkında 16’şar yıl 6’şar aya kadar hapis talebi

15 Mayıs 2026
Öne Çıkan

MHP’de Isparta il ve 13 ilçe teşkilatı feshedildi!

15 Mayıs 2026
Ukrayna'da drıon saldırısına uğrayan Marquise İstanbul Boğazı'ndan geçti; trafik açıldı / Dron görüntüsüyle geniş haber
Öne Çıkan

Ukrayna’da drone saldırısına uğrayan Marquise, İstanbul Boğazı’ndan geçti; trafik açıldı

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Husumetlisini pompalı tüfekle başından vurdu

Husumetlisini pompalı tüfekle başından vurdu

En Güncel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı
Yerel Haberler

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı
Yerel Haberler

İzmir’de 2 firari hükümlü yakalandı

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erdemli Vadisi’nde selin zarar verdiği alanlara ‘imece’ usulü tadilat

15 Mayıs 2026
Yaşam

Tekirdağ’da 100 metre uzunluğundaki Türk bayrağıyla ‘Gençlik Yürüyüşü’

15 Mayıs 2026
Yaşam

Mehmetçikten, dost ve müttefik ülkelerle ortak eğitim

15 Mayıs 2026
Yaşam

Muğla’da engellilerin askerlik sevinci

15 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Erzurum’da halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Erzurum’da halk otobüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

- Haberton
15 Mayıs 2026

Erzurum’un Palandöken İlçesi'nde özel halk otobüsü ile çarpışan otomobildeki 5 kişi yaralandı. Kaza, akşam saatlerinde Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi'nde meydana...

Instagram keşfete nasıl düşülür? 2026 algoritmasının öne çıkardığı kritik detaylar

Odaklanma sorunu nasıl çözülür? Telefon ve sosyal medya beyni nasıl etkiliyor?

Panik atak anında ne yapılır? İşte uzmanların hayat kurtaran önerileri

İngilizce nasıl geliştirilir? Dizi izlemek gerçekten işe yarıyor mu?

Güncel Haber

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

Muş’ta otomobil takla attı: 1 ölü, 3 yaralı

16 Mayıs 2026
Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Kayseri’deki Tekir Gölü’nde mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton