2 Kasım 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - İdris Şahin, Sayıştay bulgularını sıraladı: “Pembe tablolar yerle bir oldu”

İdris Şahin, Sayıştay bulgularını sıraladı: “Pembe tablolar yerle bir oldu”

Haberton - Haberton
23 Eylül 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
İdris Şahin, Sayıştay bulgularını sıraladı: “Pembe tablolar yerle bir oldu”
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, 2025 yılı Sayıştay denetim raporlarına yansıyan bulguları değerlendirdi.

Devletin resmi kayıtlarının ve denetçi raporlarının pembe tabloları yerle bir ettiğini vurgulayan Şahin, yurt güvenliğinden tarım verilerine, sağlık kayıtlarından Cumhurbaşkanlığı harcamalarına kadar tablonun genel bir yönetim çürümesine işaret ettiğini belirtti.

“Kurumların adı değişiyor, dosyaların kapağı değişiyor ama vatandaşın karşısına çıkan manzara pek değişmiyor”

Devletin kendi kurumlarındaki denetim açıklarının vatandaşın hayatını doğrudan tehlikeye attığını ifade eden Şahin, “Bir ülkenin nasıl yönetildiğini anlamak için bazen meydanlarda söylenenlere, kürsülerden çizilen pembe tablolara bakmaya gerek yok. Devletin kendi kayıtlarını açarsınız, gerisi zaten önünüze dökülür. 2025 Sayıştay raporlarını yan yana koyunca ortaya çıkan tablo ağırdır. Kurumların adı değişiyor, dosyaların kapağı değişiyor ama vatandaşın karşısına çıkan manzara pek değişmiyor. Bir yerde güvenlik riski, bir yerde milyonlarla ifade edilen kayıt eksikliği, bir yerde gerçeği yansıtmayan sağlık kayıtları, bir başka yerde milyarlarca liralık kamu hesabı. Sonunda bütün yollar aynı yere çıkıyor ve bedelini vatandaş ödüyor.

Bir anne baba evladını okusun diye devletin yurduna bırakıyor. Orası devletin yurdu diye içi rahat etmek istiyor. Sayıştay ise bazı yurtlarda öğrencilerin iskân alınmadan yerleştirilebildiğini, öğrencilerin yerleştirilmesi ile iskânın alınması arasında geçen sürenin olası bir yangın bakımından risk taşıdığını kayda geçiriyor. Ateş düştüğü yeri yakar. Devletin marifeti, yangından sonra tutanak tutmak değil, ateş düşmeden tedbir almaktır.

Sayfayı çeviriyorsunuz, karşınıza bu defa TÜRKVET çıkıyor. Sayıştay, yaklaşık 2,5 milyon büyükbaş ve 35 milyon küçükbaş hayvan için zorunlu aşı kaydı bulunmadığını tespit ediyor. Aşı ve küpe uygulamalarından doğan 3,56 milyar liralık alacağın ise yalnızca yüzde 51’inin tahsil edildiğini belirtiyor” dedi.

“İnsan hastaneye girdiğinde canının derdindedir, hastanenin tuttuğu kaydı kontrol etmek onun işi değildir”

Sağlık alanındaki çelişkilere ve kayıtlardaki tutarsızlıklara dikkat çeken Şahin, “Bir sayfa daha çeviriyorsunuz, bu kez sağlık. Yoğun bakımda yatışı devam eden bazı hastalar adına, aynı zaman aralığında aile hekimliği birimlerinde muayene kaydı oluşturulduğu tespit edilmiş. Sayıştay, söz konusu hastaların o tarihlerde sağlık tesisinden ayrılmalarının mümkün olmadığını ve bu kayıtların fiilen sunulmayan sağlık hizmetlerine ilişkin olduğunu belirtiyor. Aynı raporda 17 şehir hastanesinde fiili tamamlama belgesinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen nihai tamamlama süreçlerinin sonuçlandırılmadığı da yer alıyor. İnsan hastaneye girdiğinde canının derdindedir, hastanenin tuttuğu kaydın gerçeği yansıtıp yansıtmadığını kontrol etmek onun işi değildir. Yurtta evladınızı emanet ediyorsunuz. Hastanede canınızı emanet ediyorsunuz. Üretirken emeğiniz devletin kayıt sistemine giriyor. Vatandaş her yerde devlete güveniyor, Sayıştay raporları ise bu güvenin ne kadar çok yerde sınandığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Millet kuruşunun hesabını yaparken kamu kendi hesabında tek kuruşluk belirsizliğe yer bırakamaz“

Kamudaki harcama disiplinsizliğine ve raporların ortak paydasının vatandaşın emaneti olduğuna vurgu yapan Şahin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Sayıştayın önümüze koyduğu tablo kamu ihalelerinde de iç açıcı değil. Kanunun aradığı şartlar oluşmamış ama pazarlık usulüne gidilmiş. İhale yapılması gereken yerde doğrudan temin kullanılmış. Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan limitler aşılmış. Şart yok, pazarlık var; uygun görüş yok, limit aşımı var. O zaman bu kanunu niye yazdınız? Kamu İhale Kanunu iktidarın ihtiyacına göre esnetilecek bir metin değildir. Milletin tek kuruşunda dahi böyle bir rahatlığı kabul edemeyiz. Vatandaşa her fırsatta tasarruf hesabı çıkaranların, sıra kamu parasını harcamaya geldiğinde kanunun çizdiği sınırları bu kadar kolay aşmasının izahı olmaz. Sayıştayın kayda geçirdiği her bir işlemin kim tarafından, hangi gerekçeyle ve kimin yararına yapıldığı açıklanmalıdır.

Aynı dosyaların içinde devletin en tepesindeki mali tabloya baktığınızda da benzer bir tabloyla karşılaşıyorsunuz. Sayıştayın 2025 mali tablolarında Cumhurbaşkanlığının ödenekli giderleri 15 milyar 808 milyon lirayı aşıyor. Bu tutar yılın her gününe yaklaşık 43,3 milyon lira, her dakikasına ise 30 bin liranın üzerinde ödenekli gider düşmesi anlamına geliyor. Vatandaşa yıllardır tasarruf, sabır ve fedakârlık anlatılan bir ülkede devletin tuttuğu her hesabın da kuruşu kuruşuna güven vermesi gerekir. Millet kuruşunun hesabını yaparken kamu kendi hesabında tek kuruşluk belirsizliğe yer bırakamaz.

Üstelik bunlar bir siyasi partinin hazırladığı propaganda dosyasından alınmış iddialar değil, Sayıştayın 2025 denetimleri sonucunda TBMM’ye sunduğu 248 resmi rapordur. Dosyalar ayrı ama raporların ucundaki insan hep aynı. Vatandaş devlete evladını, canını, emeğini ve vergisini emanet ediyor. Devletin buna vereceği karşılık mazeret değil; güvenlik, düzgün kayıt, sıkı denetim ve hesabı verilebilir bir yönetim olmak zorundadır. Sayıştayın sayfalarına düşen her bulguyu tek tek ‘aksaklık’ deyip geçemezsiniz. Çünkü denetimdeki her boşluk, er ya da geç gerçek hayatta bir insanın karşısına çıkıyor. Kürsülerde anlatılan Türkiye’ye değil, devletin kendi denetçisinin tuttuğu tutanağa bakın. Çünkü Sayıştayın ortaya koyduğu tablo, iktidarın çizdiği Türkiye tablosuyla örtüşmüyor.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yılkı atlarının arasında spinning yaptılar: Kayseri’de gün batımında sıra dışı spor etkinliği

Sonraki Haber

Sanatçı haklarını yapay zekadan korumak için anlaşma imzalandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Talim ve Terbiye Kurulu 100'üncü Yıl Özel Oturumu, Bakan Tekin başkanlığında yapıldı
Politika

Talim ve Terbiye Kurulu 100’üncü Yıl Özel Oturumu, Bakan Tekin başkanlığında yapıldı

2 Kasım 2026
Bakan Çiftçi'den muhtarlara: Çalınmadık kapı bırakmayalım
Politika

Bakan Çiftçi’den muhtarlara: Çalınmadık kapı bırakmayalım

2 Kasım 2026
Bakan Yumaklı açıkladı; Türkiye'nin AB ile tarım ticareti 11,4 milyar dolara ulaştı!
Politika

Bakan Yumaklı açıkladı; Türkiye’nin AB ile tarım ticareti 11,4 milyar dolara ulaştı!

2 Kasım 2026
Ümit Özdağ'dan Türkiye-Azerbaycan ilişkileri için kritik uyarı: Türkiye'nin zayıflamasını istiyorlar
Politika

Ümit Özdağ’dan Türkiye-Azerbaycan ilişkileri için kritik uyarı: Türkiye’nin zayıflamasını istiyorlar

2 Kasım 2026
Bakan Kurum, 'COP31 Türkiye' uygulamasını paylaştı
Politika

Bakan Kurum, ‘COP31 Türkiye’ uygulamasını paylaştı

2 Kasım 2026
Bakan Kacır: Yılda 283,7 milyar dolar ihracatla rekor kırdık
Politika

Bakan Kacır açıkladı: Türkiye yüksek teknoloji üretiminde yüzde 87,5 büyüdü

2 Kasım 2026
Sonraki Haber
Sanatçı haklarını yapay zekadan korumak için anlaşma imzalandı

Sanatçı haklarını yapay zekadan korumak için anlaşma imzalandı

En Güncel Haberler

Sağlık Haberleri

Kalp sağlığının şifresi: ‘Doğru beslenme ve düzenli spor’

2 Kasım 2026
Kahramanmaraş'ta 64 kişinin öldüğü Proton Apartmanı’nın davasında 4 sanığa hapis cezası
Yerel Haberler

Kahramanmaraş’ta 64 kişinin öldüğü Proton Apartmanı’nın davasında 4 sanığa hapis cezası

2 Kasım 2026
11 il merkezli siber suç operasyonu; 86 tutuklama
Yerel Haberler

11 il merkezli siber suç operasyonu; 86 tutuklama

2 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İnşaatta 2 stajyerin öldüğü kazaya ilişkin davada yeni bilirkişi raporu: 4 sanık kusurlu

2 Kasım 2026
Yaşam

İzmir’de hava bir anda değişti! Sağanak yağışın ardından sis çöktü

2 Kasım 2026
Yaşam

Türkiye’nin orman varlığı azalıyor mu? DMM rakamlarla yanıt verdi

2 Kasım 2026
Yaşam

İstanbul Kent Üniversitesi KENTKOM’da danışan kabulü başladı

2 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Öğretmenlere yüksek lisans müjdesi! Mahkemeden emsal niteliğinde karar

- Haberton
2 Kasım 2026

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü Sen) tarafından yapılan açıklamada, “Mardin’in Midyat ilçesinde görev yapan psikolojik danışman/rehber öğretmenin,...

2027’de IMEI kayıt ücreti, pasaport ve trafik cezaları ne kadar olacak? Yeni oran için geri sayım

Schengen vizesinde randevu sorunu! 2026’da başvuru nasıl yapılır, hangi belgeler gerekiyor?

Çilekli, karpuzlu puff tehlikesi! Kalp krizi ve ölümcül akciğer hasarı riski

Vegan beslenmede B12 eksikliği riski! Hangi vitamin ve minerallere dikkat edilmeli?

Güncel Haber

Kalp sağlığının şifresi: ‘Doğru beslenme ve düzenli spor’

2 Kasım 2026
Kahramanmaraş'ta 64 kişinin öldüğü Proton Apartmanı’nın davasında 4 sanığa hapis cezası

Kahramanmaraş’ta 64 kişinin öldüğü Proton Apartmanı’nın davasında 4 sanığa hapis cezası

2 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton