11 Eylül 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Hiçbir emperyal gücün, bu aziz milletin boynuna tasma takmasına ihtimal yoktur

Hiçbir emperyal gücün, bu aziz milletin boynuna tasma takmasına ihtimal yoktur

Haberton - Haberton
23 Nisan 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Numan Kurtulmuş: Hiçbir emperyal gücün, bu aziz milletin boynuna tasma takmasına ihtimal yoktur

Numan Kurtulmuş: Hiçbir emperyal gücün, bu aziz milletin boynuna tasma takmasına ihtimal yoktur

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 1'inci Meclis binasında yaptığı konuşmada, "Hiçbir emperyal gücün, hiçbir küresel vesayet odağının bu aziz milletin boynuna tasma takmasına imkan ve ihtimal yoktur" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM'nin açılışının 106’ncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Ulus'taki 1'inci TBMM binasında düzenlenen anma törenine katıldı. Programda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İyi Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Ak Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve siyasi parti temsilcileri yer aldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 1'nci TBMM binasındaki toplantıların meclis toplantılarının ötesinde olduğunu belirterek, "Burada toplantılar, aynı zamanda bir 'Erkan-ı Harbiye' toplantısı şeklinde cereyan etti. Polatlı'da düşmanın toplarının sesleri gelirken, buradan da duyulurken; o zamanki kahramanlar, 1'inci Meclis'in kahramanları, burada bu vatanın nasıl kurtulacağını, kurtuluş mücadelesinde hangi stratejilerin izleneceğini bir 'Erkan-ı Harbiye' ruhu içerisinde masaya yatırdılar, tartıştılar ve çok zor tartışmalarla bu ülkenin kurtuluş mücadelesine de büyük bir yol gösterdiler. Aynı şekilde burası Cumhuriyet fikrinin de demokrasi fikrinin de yeşerdiği bir mekandır. Hem kurtuluş mücadelesini verirken burada bulunanların tamamının zihninde bir Cumhuriyet fikrinin olduğu ve demokrasiye geçiş adımlarının atılmasına ilişkin ilk fikirlerin de oluştuğu kuşkusuzdur. Bunu nereden anlıyoruz? Hepimizin bildiği, Atatürk'ün önde olduğu açılış töreninde de şu arkada yazılan ve 'Ve şavirhum fi'l-emr' ilkesi, yani 'İşlerinizi danışarak, istişare ederek, yani bugünkü adıyla demokrasiyle gerçekleştirin' anlamına gelen ilke; daha bu binada resmi açılış yapılmadan, toplantılar başlamadan evvel temel bir düstur olarak kabul edilmişti" dedi.

Zihinlerinde İstişare Hedefi Vardı

Kurtulmuş, meclis kültürünün geçmişine değinerek, "O günün şartları içerisinde belki dünyada bugün anladığımız anlamda bir demokrasi uygulaması yoktu ama burada bulunan, Meclis-i Mebusan'dan da gelenlerin içinde bulunduğu 1'inci Meclis'in üyelerinin zihninde bir demokrasi, bir istişare ve işlerini sadece kısıtlı sayıda insanla değil, millete danışarak halletme yönünde bir hedefin, bir ilkenin olduğu aşikardır. Dolayısıyla bu ilk Meclis, hem kurtuluş mücadelesini veren Meclis'tir, hem Cumhuriyet'in kuruluşuna vesile olan Meclis'tir, hem de Türkiye'de demokrasi fikrinin yeşermesinin önünü açan bir Meclis'tir. Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı maalesef İngiliz işgali dolayısıyla dağılmış, toplanamaz hale gelmişti. O Meclis-i Mebusan'dan bazı temsilciler de bu salonda, 1'inci Meclis'te vardı ve ayrıca memleketin dört bir tarafından seçilmiş, halk önderleri diyebileceğimiz; her ili, her bölgeyi temsil eden, bütün farklı toplumsal kesimlerin temsilinin sağlandığı bir heyet burada oluşmuş oldu. Bu heyet aslında ilk andan itibaren bağımsızlığın, egemenliğin, kurtuluşun, Cumhuriyet'in ve demokrasinin temellerini atmış oldu. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere 1'inci Meclis'in bütün kahraman öncülerini saygıyla, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Ayrıca bu mücadelede bize bir şey daha öğrettiler. Sadece bir binanın içerisindeki mücadele ya da fikirlerin üretilmesi değil; bu milletin en zor şartlar altında dahi hürriyetten başka hiçbir fikri kabul etmeyeceğini de bize öğretmiş oldular. Hiçbir emperyal gücün, hiçbir küresel vesayet odağının bu aziz milletin boynuna tasma takmasına imkan ve ihtimal yoktur" diye konuştu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, konuşmasının ardından 23 Nisan 1920'de Meclis'e çekilen ilk bayrak önünde 1'inci Büyük Millet Meclisi Özel Defteri'ni imzaladı.

Kurtulmuş, deftere şunları yazdı:

"Aziz milletim, 1'inci Meclis'in kahraman vekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 106'ncı yıl dönümünü ve dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mızı, bu tarihi mekanda heyecanla kutluyoruz. 1'inci Meclis'in hatırası önünde, milli iradenin hangi tarihi şartlar altında tecelli ettiğini bir kez daha derinden hissederek bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. 23 Nisan 1920, aziz milletimizin her türlü yokluğa ve kuşatmaya rağmen iradesine sahip çıktığını tüm dünyaya ilan ettiği tarihi bir dönüm noktasıdır. Bu anlamlı günü çocuklara armağan etmiş olmamız milletimizin istikbale bakışını, ümidini ve medeniyet tasavvurunu en açık şekilde ortaya koymaktadır. Bugün çeşitli coğrafyalarda savaşın, yoksulluğun, adaletsizliğin ve merhametsizliğin en ağır yükünü çocuklar taşımaktadır. Bu tablo, 23 Nisan'ın taşıdığı manayı daha da büyütmektedir. Birinci Meclis'in bizlere emanet ettiği şuuru diri tutmak; demokrasiyi, adaleti ve milli iradeyi daha da güçlendirerek çocuklarımız için daha huzurlu, güvenli ve onurlu bir gelecek inşa etmek sorumluluğunu taşıyoruz. Çocuklarımızın barış, esenlik ve umut içinde yaşayacağı güçlü ve etkili Türkiye idealini teyit ediyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk başkanı ve Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını, geçmişten bugüne bu çatı altında milletimize hizmet etmiş tüm milletvekillerimizi ve aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla yad ediyorum. Emanetleri emin ellerdedir."

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve beraberindeki heyet, 1'inci Meclis'in balkonunda fotoğraf da çektirdi.

Etiketler: AK PartiAtatürkCHPİyi PartiNuman KurtulmuşÖzgür ÖzelTBMMTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tokat’ta valiliğin koltuğuna oturan çocuk okullarda güvenlik tedbirlerinin arttırılmasını istedi

Sonraki Haber

İletişim Başkanı Burhanettin Duran’dan ’23 Nisan’ mesajı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
Öne Çıkan

Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul’da yakalandı

11 Eylül 2026
Gülistan Doku soruşturmasında çarpıcı detay: “Naaşın yeri birkaç kez değiştirilmiş olabilir”
Öne Çıkan

Gülistan Doku’nun naaşı için korkutan ihtimal: Kimyasalla ortadan kaldırılmış olabilir”

10 Eylül 2026
Atlas Çağlayan’ın annesi: "Yavrumun hakkı savunulmadı, Atlas’ın adaleti sağlanmadı"
Öne Çıkan

Atlas Çağlayan’ın annesi: “Yavrumun hakkı savunulmadı, Atlas’ın adaleti sağlanmadı”

10 Eylül 2026
Cem Küçük soruşturmasında İsmail Çanak’ın ifadesi ortaya çıktı: "Paralar, belediye organizasyonları içindi"
Öne Çıkan

Cem Küçük soruşturmasında İsmail Çanak’ın ifadesi ortaya çıktı: “Paralar, belediye organizasyonları içindi”

10 Eylül 2026
OGM'den müjdeli haber: Aksu ve Kozan yangınları kontrol altına alındı
Öne Çıkan

OGM’den müjdeli haber: Aksu ve Kozan yangınları kontrol altına alındı

10 Eylül 2026
MSB'den kritik 'Suriye' ve 'Kıbrıs' açıklaması: "Silahların Suriye Ordusuna teslim edilmesi tek devlet ilkesinin gereğidir"
Öne Çıkan

MSB’den kritik ‘Suriye’ ve ‘Kıbrıs’ açıklaması: “Silahların Suriye Ordusuna teslim edilmesi tek devlet ilkesinin gereğidir”

10 Eylül 2026
Sonraki Haber
İletişim Başkanı Duran'dan '23 Nisan' mesajı

İletişim Başkanı Burhanettin Duran'dan '23 Nisan' mesajı

En Güncel Haberler

Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı

11 Eylül 2026
Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
Öne Çıkan

Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul’da yakalandı

11 Eylül 2026
Bakan Gürlek: Uyuşturucu ticareti yapan suç örgütünün lideri İslam Yakut yakalandı
Yerel Haberler

Bakan Gürlek: Uyuşturucu ticareti yapan suç örgütünün lideri İslam Yakut yakalandı

11 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Keçiler, 3 katlı inşaatın çatısına çıktı: O anlar telefon kameralarına yansıdı

10 Eylül 2026
Yaşam

Isparta’da aile faciası: Eşini vurup intihar etti

10 Eylül 2026
Yaşam

ABD ve Kanadalı hac yolcuları depremde hasar gören kilisede dua etti

10 Eylül 2026
Yaşam

Manisa’da susuz yetiştirilen çeşni domatese yoğun talep: Lezzetli ve raf ömrü uzun

10 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gian Piero Gasperini: Deplasmanda oynamak kolay değil

Gian Piero Gasperini: Deplasmanda oynamak kolay değil

- Haberton
10 Eylül 2026

Roma Teknik Direktörü Gian Piero Gasperini, “Zor bir maçtı. Evimizde oynasak farklı olurdu. Deplasmanda oynamak kolay değil. Bu tip maçları...

Türk mutfağında sonbahar geçişi: Mevsim malzemeleriyle yeni tarifler

Yapay Zekâ ile tarım: Türkiye’de Precision Farming uygulamaları

Türkiye’de sağlık okuryazarlığı: Hastaları bilgilendirme sorunu var mı?

Telefonda ‘evet’ demek dolandırılmaya yol açar mı? Uzmanlar asıl riske dikkat çekiyor

Güncel Haber

Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı

Takla atan otomobildeki 4 kişi yaralandı

11 Eylül 2026
Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

Uluslararası uyuşturucu sevkiyatlarını organize ettiği belirlenen suç örgütü lideri İstanbul’da yakalandı

11 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton