28 Haziran 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Her yıl yaklaşık 2.3 milyar ton gıda israf ediliyor

Her yıl yaklaşık 2.3 milyar ton gıda israf ediliyor

Haberton - Haberton
10 Şubat 2026
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Her yıl yaklaşık 2.3 milyar ton gıda israf ediliyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Küresel ölçekte her yıl yaklaşık 2.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Bu gıdanın üretimi için kullanılan su miktarı ise yılda yaklaşık 250 kilometreküp seviyesindedir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gaziantep’te Sıfır Atık Vakfı, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Gaziantep Çalıştayı Sonuç Konferansı’na katıldı. Programa; Bakan Yumaklı’nın yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Kalyoncu ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan katıldı.

‘EVSEL ATIKTAN ENERJİ ÜRETMEK EN SOMUT ÖRNEKTİR’

Burada konuşan Bakan Yumaklı, “Sıfır Atık Vakfı koordinasyonunda yürütülen bu çalıştaylar, ortak bir metodolojiye dayanmaktadır. Tematik masa sistemi ve sorun, çözüm, hedef ve izleme yaklaşımı sayesinde bu toplantılar yalnızca tespit yapmakla kalmamış, uygulanabilir ve izlenebilir politika girdileri üretmiştir. Bu kapsamda her il için hazırlanacak Yerel Sıfır Atık Hedef Belgeleri, yerel ihtiyaçların ulusal politika tasarımına veri sağlaması açısından son derece önemlidir. Gaziantep’te yürütülen yerel uygulamalar, sıfır atık yaklaşımının yerel ölçekte somut ve ölçülebilir sonuçlar üretebildiğini açıkça göstermektedir. Yıllık yaklaşık 650 bin ton evsel atıktan elde edilen enerjiyle, yaklaşık 50 bin hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması, atığın çevresel bir yük olmaktan çıkarılarak ekonomik bir değere dönüştürüldüğünün en somut örneklerinden biridir. ‘Geri Dönüşüm Evde Başlar’ ve ‘Yeşil Antep’ gibi projeler, yerelde sahiplenilen bu dönüşüm iradesinin güçlü örnekleridir. Atığı kaynağında önleme, önlenemez ise katma değere dönüştürme, israfla mücadelenin temelidir. Bu yerel çabalar, Türkiye’nin iklim hedefleriyle de doğrudan ilişkilidir. Bu çalıştaylar ve sonuç konferansları, COP31 süreci öncesinde Türkiye’nin sıfır atık yaklaşımını, yerel uygulamalar üzerinden, sahaya dayalı ve somut örneklerle anlatabilmesine imkan tanımaktadır” diye konuştu.

SENSÖR TABANLI SULAMA TEKNOLOJİLERİYLE YÜZDE 40 SU TASARRUFU

Bakan Yumaklı, tarımda dijital ve sensör tabanlı sulama teknolojileri ile yüzde 40’a varan su tasarrufu sağlandığını ifade ederek, “‘Suda sıfır kayıp’ ilkesiyle yürüttüğümüz Su Verimliliği Seferberliği ise yalnızca bir kampanya değil, bir zihniyet dönüşümüdür. Tarımda dijital ve sensör tabanlı sulama teknolojileriyle yüzde 40’a varan su tasarrufu sağlanmıştır. Modern sulama sistemleriyle sulanan alan oranı yüzde 33’e ulaşmıştır. Hedefimiz, bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarmaktır. Ayrıca, suyu merkeze alan üretim planlaması ve kuraklığa karşı dayanıklı yeni türlerin geliştirilmesi, bu seferberliğin önemli yapı taşları olmuştur. Su israfı yalnızca musluğu açık bırakmak değil; üretimde, tarımda, sanayide ve şehirlerde suyu verimsiz ve plansız kullanmaktır. Evlerde gri su sistemleri, sanayide geri kazanım teknolojileri, tarımda basınçlı ve damla sulama sistemleriyle bu israfı önlemek mümkündür” dedi.

ÇÖZÜM; MEVZUAT DEĞİL, DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİ

Bakan Yumaklı, “Bugün dünya, iklim değişikliği, artan kuraklık ve nüfus artışı nedeniyle su varlığı ve gıda güvenliği açısından kritik bir süreçten geçmektedir. Küresel ölçekte her yıl yaklaşık 2,3 milyar ton gıdanın kaybedildiği veya israf edildiği hesaplanmaktadır. Bu gıdanın üretimi için kullanılan su miktarı ise yılda yaklaşık 250 kilometreküp seviyesindedir. Bu tablo bize çok net bir gerçeği göstermektedir. Gıda israfı, aynı zamanda kaynak ve en önemlisi su israfıdır. Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde, gıda ve su israfına yönelik başlatılan yaklaşımlar tam da bu sorunlara çözüm üretme iradesinin somut tezahürleridir. Bu anlayış doğrultusunda başlattığımız ‘Gıdanı Koru- Sofrana Sahip Çık’ kampanyasıyla topluma verdiğimiz mesaj kayıp ve israf ortak çabayla önlenebilir ve bu dayanışma, o kaybı umuda dönüştürebilir şeklindedir. Kampanya kapsamında yaptığımız faaliyetler aracılığıyla, kamuoyunda büyük bir farkındalık oluşturduk. Bu süreç, israfla mücadelenin yalnızca mevzuatla değil; davranış değişikliğiyle mümkün olabileceğini açıkça göstermiştir” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

2025’te sanayi üretiminde yıllık yüzde 2,6 artış gerçekleşti

Sonraki Haber

Bakan Bolat, Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılışına katıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum
Politika

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

27 Haziran 2026
Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız
Politika

Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

27 Haziran 2026
İHA'ları yapay zeka takip edecek
Politika

İHA’ları yapay zeka takip edecek

27 Haziran 2026
AK Parti'nin 25'inci yıl şarkısı ilk kez dinletildi
Politika

AK Parti’nin 25’inci yıl şarkısı ilk kez dinletildi

27 Haziran 2026
'Yenilenmiş Ürünler Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete'de
Politika

‘Yenilenmiş Ürünler Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de

27 Haziran 2026
1 yılda yaptığımız ihracatı artık 1 ayda yapıyoruz
Politika

1 yılda yaptığımız ihracatı artık 1 ayda yapıyoruz 

27 Haziran 2026
Sonraki Haber
Bakan Bolat, Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışına katıldı

Bakan Bolat, Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışına katıldı

En Güncel Haberler

At yarışlarının asırlık efsanesi Gazi Koşusu 'Dalya' diyor
Spor Haberleri

At yarışlarının asırlık efsanesi Gazi Koşusu ‘Dalya’ diyor

28 Haziran 2026
Antalya'da turistlerin en popüler durağı Kaleiçi
Gündem

Antalya’da turistlerin en popüler durağı Kaleiçi

28 Haziran 2026
İHA teknolojisi eğitimi için Türkiye’yi seçen Ekaterina, takımıyla dünya 3’üncüsü oldu
Bilim & Teknoloji

İHA teknolojisi eğitimi için Türkiye’yi seçen Ekaterina, takımıyla dünya 3’üncüsü oldu

28 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Diyalize bağlı geçen 30 yıldan sonra hem böbreğine hem de özgürlüğüne kavuştu

28 Haziran 2026
Yaşam

Midyat mutfağı ve el sanatları, kadın emeğiyle turizme kazandırılıyor

28 Haziran 2026
Yaşam

Muğla’da üretilen yaban mersini ihraç ediliyor, turistler dalından topluyor

28 Haziran 2026
Yaşam

Sarıyer’de fren yerine gaza bastığı araçla denize düştü: ‘Tam köprü manzarasına karşı battı’

28 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İptal edilmeyen uçuşlar, Karadeniz turizmine nefes olacak

İptal edilmeyen uçuşlar, Karadeniz turizmine nefes olacak

- Haberton
28 Haziran 2026

Doğal güzellikleriyle her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan Doğu Karadeniz’de turizmciler, Orta Doğu’daki savaşın etkilerini iptal edilmeyen...

Seyahat sigortası gerekli mi? Tatil planı yapmadan önce bunu bilin

Plaj ve tatil güvenliği: Çocuklarla risk yönetimi nasıl yapılmalı?

Sosyal medyada en çok konuşulan uygulamalar hangileri? Yeni trendler dikkat çekiyor

İşten çıkarılan çalışanların hangi hakları var? İşte bilinmesi gereken tüm detaylar

Güncel Haber

At yarışlarının asırlık efsanesi Gazi Koşusu 'Dalya' diyor

At yarışlarının asırlık efsanesi Gazi Koşusu ‘Dalya’ diyor

28 Haziran 2026
Antalya'da turistlerin en popüler durağı Kaleiçi

Antalya’da turistlerin en popüler durağı Kaleiçi

28 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton