16 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitedeyiz

Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitedeyiz

Haberton - Haberton
28 Eylül 2022
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitedeyiz

Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitedeyiz

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

ŞİŞLİ Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit, “Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitede bir merkeziz ama, yeterli sayıda donör bulamıyoruz” dedi. 

Türkiye’nin en köklü kamu hastanelerinden Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ocak ayında Seyrantepe’deki yeni yerleşkesine taşındı ve Organ Nakli Merkezi ruhsatı da yenilendi. Hasta servisleri 5 yıldızlı otel konforunda olan merkezde, yeterli sayıda kadavradan bağış olmadığı için, neredeyse hiç ‘nakil hastası’ yatışı olmadığı öğrenildi. Başhekim Prof. Dr. Özgür Yiğit, aynı anda 10 nakil yapılabilecek merkezde, Ocak ayından bugüne sadece 10 hastaya kadavradan böbrek nakli yapılabildiğini söyledi. 

“HER GÜN NAKİL AMELİYATI YAPABİLECEK KAPASİTEDEYİZ”

Başhekim Prof. Dr. Özgür Yiğit, nakil cerrahisinde dünyanın en iyilerinden olan Türkiye’de, beyin ölümü sonrası bağışların yetersiz olması nedeniyle, binlerce kişinin hala organ sırası beklediğini ifade etti. Prof. Dr Yiğit, pekçok ülkede yüzbinlerce dolara yapılan nakil ameliyatlarının, Türkiye’de tamamen ücretsiz gerçekleştirildiğini vurgulayarak, kadavradan nakillerin yeterli düzeye ulaşabilmesi için yakınını kaybeden aileleri organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet etti.

Prof. Dr. Yiğit, “Bazı hastalıklar için organ transplantasyonu ana tedavimiz olmaya devam ediyor. Yine hepimiz biliyoruz ki, organ nakli için aslında ana kaynak beyin ölümü sonrası gerçekleşen donörler. Donörün çıksa bile, ailenin beyin ölümü gerçekleşen yakınının organlarını bağışlamaması nedeniyle, birçok hastamız organ nakli için aylarca yıllarca sırada bekliyor. 

Dolayısıyla ‘Ben organlarımı bağışladım’ deyip organ bağışı kartı almak yetmiyor. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra, organların aileler tarafından da bağışlanması gerekiyor. Sadece organlarını bağışlayan kişilerin değil, ailelerin de bu konuda bilinçli olması gerekiyor” diye konuştu. Her gün, haftada bir-iki kez böbrek nakli yapabilecek durumda olduklarını belirten Yiğit, “Yeterli sayıda donör bulamıyoruz. Bunlar yurt dışı ile kıyaslanmayacak hizmetler. Tamamen ücretsiz bir şekilde ülkemizde gerçekleştirilebiliyor ve hastanın cebinden beş kuruş para çıkmıyor. Hepsini sigorta karşılıyor” dedi.

Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitedeyiz

“BİR IŞIK İÇİN BEKLEYEN ÇOCUKLAR DA VAR”

Kornea Nakli Sorumlu Hekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ceren Yeşilkaya ise, Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda kornea nakli bekleyen bin 500’e yakın hasta olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Bu hastalar genellikle ciddi görme kaybı yaşayan, bir ya da iki gözünde birden görmesini kaybeden, günlük hayatı sürdürmekte zorlanan kişiler. Bunlar arasında erişkinler olduğu gibi çocuk hastalar da var.

Bu hastalar ancak, yaşamını yitirmiş birinden alınan kornealardan faydalanarak nakil olabiliyor. Çünkü canlıdan kornea nakli söz konusu değil. Vatandaşlarımız da kornea nakli konusunda yanlış bir inanç da var. Kornea nakli için gözün tümüyle çıkarıldığı sanılıyor. Bu nedenle de aileler ürküyor. Böyle bir şey yok. Kornea bağışında kişinin vücut bütünlüğü bozulmadan gözün ön bölgesindeki ince şeffaf tabaka alınıyor. Gözün bütünlüğünü bozulmadan bağış gerçekleşiyor.”

“50 YILLIK KARANLIĞIM AYDINLANDI”

Yaklaşık 50 yıldır sağ gözünde görme problemi yaşayan ve yıllardır nakil bekledikten sonra, kornea nakli olabilen Pünpül Gençyuva (70), nakilden sonra hayatının aydınlandığını söyledi. Gençyuva, “Sağ gözümden 14-15 yaşlarından itibaren hep problem vardı, sürekli ameliyat geçirdim. Yıllardır ilaç kullanıyordum. Kornea nakli oldum odama geldim, gözüme damla damlatmak için bandajı açtıkları an birdenbire dünyam o kadar aydınlandı ki, ilk kez karşımdakinin yüzünü tam olarak görebildim. O kadar mutlu oldum ki tarif edemem. O yüzden herkese çok teşekkür ederim. Organ bağışı çok önemli. Beni 50 yıllık karanlığımdan kurtardı” dedi.

ŞİŞLİ Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit, “Her gün nakil ameliyatı yapabilecek kapasitede bir merkeziz ama, yeterli sayıda donör bulamıyoruz” dedi. 

ONA BÖBREK ÇIKTI AMA AĞABEYİ O KADAR ŞANSLI DEĞİLDİ

Diyaliz hastası ağabeyini böbrek yetmezliğinden kaybeden, kendisi de geçtiğimiz yaz çıkan donör çıkmasıyla böbrek nakli olan Mimar Nejat Çarak (55) ise şunları söyledi: “Bu merkez beni hayata döndürdü. Böbrek naklimi bu merkezde oldum. O günden sonra bambaşka bir hayata başladım. Haftada 3 gün 4’er saat diye diyalize giriyordum. Bir gün bir telefon geldi, hayatım değişti. Böbrek nakli oldum ve diyalizden kurtuldum. Diyaliz hayatınızın yarısını sizden alıp götürüyor. Üzerimdeki gömlek ve kravat rahmetli ağabeyimin, o da diyaliz hastasıydı. Uzun yıllar organ bekledi ama, uygun organ bulunamadığı için nakil olamadı. Organ bağışı olsaydı belki de şu anda aramızda olurdu.” 

Emel Güçlü (50), 7 yıldır diyalize girdiğini, iki kez organ çıktığını ama, çeşitli sorunlar nedeniyle nakli kaçırdığını belirterek, “Hala bekleme sırasındayım. Diyalizle idare etmeye çalışıyorum. Bağış olmadan diyalizden kurtulma şansım yok” dedi.

DÜNYANIN EN İYİ EKİPLERİ VAR KADAVRADAN BAĞIŞ YOK 

Son verilere göre Türkiye’de organ nakli bekleyen 30 bine yakın kalp, karaciğer, akciğer, kornea ve böbrek hastası var. Bu yılın ilk 9 ayında bu hastaların sadece yaklaşık 6 bini uygun donörle yeni hayatına kavuşabildi. Yine ilk 9 ayda beyin ölümü tespit edilen hasta sayısı bin 149 iken, bunların sadece 209’u aileleri tarafından organları bağışlandığı için donöre dönüşebildi. Uzmanlar kadavradan bağış oranının yüzde 19’larda kaldığını, oysa yüzde 40-50’lere çıkması gerektiğini vurguluyor. Türkiye’de bu oranların yıllardır yüzde 10 ila 20’lerde olduğu belirtiliyor. Öte yandan organ nakli konusunda dünyanın en iyi ekiplerine sahip Türkiye’de toplamda 774 nakil ünitesinde, kalpten pankreasa, böbrekten ince bağırsağa, pek çok nakil hastasına şifa dağıtılabiliyor. Bu ünitelerden 85’i İstanbul’da. Kadavradan bağış olmadığı için bu üniteler ve ekipler, canlı nakiller dışında çoğu zaman organ nakli operasyonlarına giremiyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Emlak sektörü ‘2022 Miami Connection’da buluştu

Sonraki Haber

Edirne’de servis midibüsü kazası: 20 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

‘Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir’
Sağlık Haberleri

Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir

16 Temmuz 2026
Yaz aylarında doğru yıkanmayan sebze ve meyvelerde enfeksiyon riski
Sağlık Haberleri

Yaz aylarında doğru yıkanmayan sebze ve meyvelerde enfeksiyon riski

16 Temmuz 2026
‘İnek sütü bebeklerde kansızlık riskini artırabilir’
Sağlık Haberleri

İnek sütü bebeklerde kansızlık riskini artırabilir

16 Temmuz 2026
‘İnmede beynin iyileşmesi için en kritik dönem ilk ay’
Sağlık Haberleri

İnmede beynin iyileşmesi için en kritik dönem ilk ay

16 Temmuz 2026
Beynindeki 8 santimetrelik tümör, hibrit yöntemle çıkarıldı
Sağlık Haberleri

Beynindeki 8 santimetrelik tümör, hibrit yöntemle çıkarıldı

15 Temmuz 2026
Karaciğeriyle oğluna can olan anne: Çocuğumu ikinci kez doğurdum
Sağlık Haberleri

Karaciğeriyle oğluna can olan anne: Çocuğumu ikinci kez doğurdum

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Edirne'de servis midibüsü kazası: 20 yaralı

Edirne'de servis midibüsü kazası: 20 yaralı

En Güncel Haberler

İran Devrim Muhafızları: Ürdün'deki ABD komuta ve kontrol merkezi balistik füzelerle vuruldu
Dış Haberler

İran Devrim Muhafızları: Ürdün’deki ABD komuta ve kontrol merkezi balistik füzelerle vuruldu

16 Temmuz 2026
Dışişleri Bakanı Fidan, Kiev'de anma törenine katıldı
Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Kiev’de anma törenine katıldı

16 Temmuz 2026
Altınordu'da büyük belirsizlik
Spor Haberleri

Altınordu’da büyük belirsizlik

16 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Yaşam

Cilo Sat Dağı’nda kaybolan dağcı için arama çalışmaları 2’nci gününde

16 Temmuz 2026
Yaşam

Gökçeada’da zıpkınla 1 metre 82 santim boyunda orkinos avladılar

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Zeytinburnu'nda taksici cinayetinde ilk duruşma

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

- Haberton
16 Temmuz 2026

Zeytinburnu'nda taksi şoförü Erhan Çiftçi'nin (35) husumetlisi olduğu iddia edilen Serkan Barlık tarafından 14 bıçak darbesiyle öldürülmesine ilişkin davanın ilk...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

İran Devrim Muhafızları: Ürdün'deki ABD komuta ve kontrol merkezi balistik füzelerle vuruldu

İran Devrim Muhafızları: Ürdün’deki ABD komuta ve kontrol merkezi balistik füzelerle vuruldu

16 Temmuz 2026
Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton