19 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Her 100 kişiden 6’sı nadir hastalıkla karşı karşıya

Her 100 kişiden 6’sı nadir hastalıkla karşı karşıya

Haberton - Haberton
14 Ocak 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Her 100 kişiden 6’sı nadir bir hastalıkla karşı karşıya
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Biruni Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Nadir Hastalıklar Söyleşisi’nde, toplumun yaklaşık yüzde 6 ila 8’ini etkilediği belirtilen nadir hastalıkların tanı süreçleri, genetik temelleri ve sağlık politikalarındaki yeri ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Solak, her 100 kişiden 6’sının nadir bir hastalıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, bu hastalıkların toplumdaki görünürlüğünün artırılması gerektiğini dile getirdi.

Nadir Hastalıklar Topluluğu tarafından organize edilen söyleşi, akademisyenler, öğrenciler ve alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda genetikten moleküler biyolojiye, klinik yaklaşımlardan güncel araştırmalara kadar uzanan geniş bir perspektifte nadir hastalıklar ele alındı. Etkinlikte, nadir hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde karşılaşılan güçlükler, multidisipliner yaklaşımın önemi ve toplumsal farkındalık konuları ön plana çıktı. Programda Dolunay Derneği’nden Faruk Ocak tarafından video gösterimi yapılırken, Doç. Dr. Hasan Alaçam ile Arş. Gör. Dr. Melik Yiğit Bayındır söyleşileriyle nadir hastalıklara ilişkin akademik ve klinik değerlendirmelerde bulundu.

‘NADİR HASTALIKLARIN YÜZDE 70 İLA 80’İ GENETİK KÖKENLİ’

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Solak, nadir hastalıkların sanılanın aksine toplumda az görülmediğini, ancak yeterince görünür olmadığını belirtti. Nadir hastalıkların büyük bir kısmının çocukluk çağında ortaya çıktığını ve tanı süreçlerinin çoğu zaman yıllar alabildiğini belirten Prof. Dr. Solak, “Nadir hastalıklar, toplumun yaklaşık yüzde 6 ila 8’ini etkiliyor. Yani her 100 kişiden 6’sı nadir bir hastalıkla karşı karşıya. Bu hastalıkların yüzde 70 ila 80’i genetik kökenli ve büyük bölümü çocukluk çağında ortaya çıkıyor. Tanı süreci ortalama dört buçuk yılı bulabiliyor. Bu nedenle alanında uzman hekimlere, güçlü tanı laboratuvarlarına ve etkin bir iş birliği ağına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

‘BAZI NADİR HASTALIKLAR BÖLGESEL OLARAK DAHA SIK GÖRÜLÜYOR’

Türkiye’de akraba evliliklerinin bazı nadir hastalıkların görülme sıklığını artırabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Solak, genetik danışmanlık ile evlilik öncesi ve yenidoğan tarama programlarının yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Solak, “Ülkemizde akraba evliliklerinin Avrupa toplumlarına göre nispeten daha sık olması nedeniyle bazı nadir hastalıklar bölgesel olarak daha sık görülüyor. Bu hastalıkların çok önemli bir kısmı, neredeyse tamamına yakını resesif genlerle aktarılıyor. Bu nedenle evlilik öncesi, gebelik öncesi ve yenidoğan tarama programlarının kapsamlarının genişletilmesine hız verilmesi gerekiyor. Ayrıca hasta ve ailelerine mutlaka tıbbi genetik danışmanlık verilmelidir” dedi.

‘MİLYONLARCA İNSANIN YAŞAMINI ETKİLİYOR’

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Tarık Mecit ise nadir hastalıkların birlikte ele alındığında milyonlarca insanın yaşamını etkileyen önemli bir sorumluluk alanı olduğunu belirterek, “Nadir hastalıklar tek tek bakıldığında az görülüyor gibi algılansa da birlikte düşünüldüğünde milyonlarca insanın yaşamını etkileyen büyük bir sorumluluk alanıdır” diye konuştu.

Dr. Mecit, “Bu alan yalnızca klinik bilgi değil; empati, sabır ve disiplinler arası bakış gerektirir. Bugün gördük ki doğru tanı çoğu zaman doğru dinlemekle başlar” ifadelerini kullandı. Dr. Mecit, klinik bilginin yanı sıra empati, sabır ve disiplinler arası yaklaşımın özellikle öğrenciler için geleceğin sağlık uygulamalarını şekillendireceğini aktardı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Gülden’i öldüren 15 yaşındaki sanığın cezası, istinafta bozuldu

Sonraki Haber

Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti, kül püskürttü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Saç dökülmesine karşı Türk bilim insanlarından yeni buluş! Ananas, sarımsak ve nardan geliştirildi
Sağlık Haberleri

Saç dökülmesine karşı Türk bilim insanlarından yeni buluş! Ananas, sarımsak ve nardan geliştirildi

19 Ekim 2026
Zayıflama iğneleri gerçekten mucize mi? Kontrollü ve dengeli beslenmeye de dikkat
Sağlık Haberleri

Zayıflama iğneleri gerçekten mucize mi? Kontrollü ve dengeli beslenmeye de dikkat

19 Ekim 2026
Sonbaharda saç dökülmesi neden artıyor? Uzman açıkladı: Bu belirtiler varsa dikkat!
Sağlık Haberleri

Sonbaharda saç dökülmesi neden artıyor? Uzman açıkladı: Bu belirtiler varsa dikkat!

19 Ekim 2026
Çocuklarda denge testleri
Sağlık Haberleri

Çocuklarda denge testlerinde yaş faktörü kritik! Uzmanından ailelere önemli uyarı

19 Ekim 2026
Samsun'da 9 ayda 14 milyon hasta muayene edildi, 300 binin üzerinde ameliyat yapıldı
Sağlık Haberleri

Samsun’da 9 ayda 14 milyon hasta muayene edildi, 300 binin üzerinde ameliyat yapıldı

18 Ekim 2026
Sağlık turizminde hasta başına gelir arttı: "Son dört ay çok önemli"
Sağlık Haberleri

Sağlık turizminde hasta başına gelir arttı: “Son dört ay çok önemli”

18 Ekim 2026
Sonraki Haber
Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti, kül püskürttü

En Güncel Haberler

İş Dünyası

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının 2027 bütçesindeki payı 1,2 trilyon lirayı aştı

19 Ekim 2026
Muhtar, muhtarlar gününde hayatını kaybetti
Gündem

Muhtar, muhtarlar gününde hayatını kaybetti

19 Ekim 2026
Ukrayna: Putin savaş suçlusudur, Trump ve Şi ile aynı masada yeri yok
Dış Haberler

Ukrayna’dan Putin’le ilgili sert açıklama: “Putin savaş suçlusudur, Trump ve Şi ile aynı masada yeri yok”

19 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Niğde’de berber çıraklarına şiddet iddiası! Demir sopayla dövülüp tuvalete kilitlendiler

19 Ekim 2026
Yaşam

İstanbul’da 3 ilçede silahlı saldırı ve kundaklama operasyonu! 15 şüpheli adliyeye sevk edildi

19 Ekim 2026
Yaşam

Erzurum’da kaybolan Alzheimer hastası Gülkız Kurt’tan acı haber! Cansız bedeni bulundu

19 Ekim 2026
Yaşam

Emekliye ayrılan öğretmene, 40 yıl görev yaptığı okulunda duygusal veda

19 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

16 yaşındaki Hiranur'un cinayet sanığına ağırlaştırılmış müebbet

16 yaşındaki Hiranur’un cinayet sanığına ağırlaştırılmış müebbet

- Haberton
19 Ekim 2026

Mersin'de otomobilde başından tabancayla vurulan Hiranur Nilgün Aygar'ın (16) davasında, cinayet sanığı Hüseyin Arda Şark (20) ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar...

Türkiye’de hayvan deneyleri tartışması: Etik sorunlar, yasal düzenlemeler ve alternatif yöntemler

Tesla’nın uçan otomobili Türkiye’ye gelecek mi? İstanbul trafiğinde kullanılabilecek mi, fiyatı ne kadar olacak?

İkinci el araç alacaklar dikkat! Ekspertiz raporunda yazmayan kusur sonradan çıkarsa ne olur?

Evdeki bu belirtileri görmezden gelmeyin! Camlardaki buğulanma ve duvarlardaki küf neyin habercisi?

Güncel Haber

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının 2027 bütçesindeki payı 1,2 trilyon lirayı aştı

19 Ekim 2026
Muhtar, muhtarlar gününde hayatını kaybetti

Muhtar, muhtarlar gününde hayatını kaybetti

19 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton