29 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Her 100 kişiden 6’sı nadir hastalıkla karşı karşıya

Her 100 kişiden 6’sı nadir hastalıkla karşı karşıya

Haberton - Haberton
14 Ocak 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Her 100 kişiden 6’sı nadir bir hastalıkla karşı karşıya
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Biruni Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Nadir Hastalıklar Söyleşisi’nde, toplumun yaklaşık yüzde 6 ila 8’ini etkilediği belirtilen nadir hastalıkların tanı süreçleri, genetik temelleri ve sağlık politikalarındaki yeri ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Solak, her 100 kişiden 6’sının nadir bir hastalıkla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, bu hastalıkların toplumdaki görünürlüğünün artırılması gerektiğini dile getirdi.

Nadir Hastalıklar Topluluğu tarafından organize edilen söyleşi, akademisyenler, öğrenciler ve alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda genetikten moleküler biyolojiye, klinik yaklaşımlardan güncel araştırmalara kadar uzanan geniş bir perspektifte nadir hastalıklar ele alındı. Etkinlikte, nadir hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde karşılaşılan güçlükler, multidisipliner yaklaşımın önemi ve toplumsal farkındalık konuları ön plana çıktı. Programda Dolunay Derneği’nden Faruk Ocak tarafından video gösterimi yapılırken, Doç. Dr. Hasan Alaçam ile Arş. Gör. Dr. Melik Yiğit Bayındır söyleşileriyle nadir hastalıklara ilişkin akademik ve klinik değerlendirmelerde bulundu.

‘NADİR HASTALIKLARIN YÜZDE 70 İLA 80’İ GENETİK KÖKENLİ’

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Solak, nadir hastalıkların sanılanın aksine toplumda az görülmediğini, ancak yeterince görünür olmadığını belirtti. Nadir hastalıkların büyük bir kısmının çocukluk çağında ortaya çıktığını ve tanı süreçlerinin çoğu zaman yıllar alabildiğini belirten Prof. Dr. Solak, “Nadir hastalıklar, toplumun yaklaşık yüzde 6 ila 8’ini etkiliyor. Yani her 100 kişiden 6’sı nadir bir hastalıkla karşı karşıya. Bu hastalıkların yüzde 70 ila 80’i genetik kökenli ve büyük bölümü çocukluk çağında ortaya çıkıyor. Tanı süreci ortalama dört buçuk yılı bulabiliyor. Bu nedenle alanında uzman hekimlere, güçlü tanı laboratuvarlarına ve etkin bir iş birliği ağına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

‘BAZI NADİR HASTALIKLAR BÖLGESEL OLARAK DAHA SIK GÖRÜLÜYOR’

Türkiye’de akraba evliliklerinin bazı nadir hastalıkların görülme sıklığını artırabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Solak, genetik danışmanlık ile evlilik öncesi ve yenidoğan tarama programlarının yaygınlaştırılmasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Solak, “Ülkemizde akraba evliliklerinin Avrupa toplumlarına göre nispeten daha sık olması nedeniyle bazı nadir hastalıklar bölgesel olarak daha sık görülüyor. Bu hastalıkların çok önemli bir kısmı, neredeyse tamamına yakını resesif genlerle aktarılıyor. Bu nedenle evlilik öncesi, gebelik öncesi ve yenidoğan tarama programlarının kapsamlarının genişletilmesine hız verilmesi gerekiyor. Ayrıca hasta ve ailelerine mutlaka tıbbi genetik danışmanlık verilmelidir” dedi.

‘MİLYONLARCA İNSANIN YAŞAMINI ETKİLİYOR’

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Tarık Mecit ise nadir hastalıkların birlikte ele alındığında milyonlarca insanın yaşamını etkileyen önemli bir sorumluluk alanı olduğunu belirterek, “Nadir hastalıklar tek tek bakıldığında az görülüyor gibi algılansa da birlikte düşünüldüğünde milyonlarca insanın yaşamını etkileyen büyük bir sorumluluk alanıdır” diye konuştu.

Dr. Mecit, “Bu alan yalnızca klinik bilgi değil; empati, sabır ve disiplinler arası bakış gerektirir. Bugün gördük ki doğru tanı çoğu zaman doğru dinlemekle başlar” ifadelerini kullandı. Dr. Mecit, klinik bilginin yanı sıra empati, sabır ve disiplinler arası yaklaşımın özellikle öğrenciler için geleceğin sağlık uygulamalarını şekillendireceğini aktardı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Gülden’i öldüren 15 yaşındaki sanığın cezası, istinafta bozuldu

Sonraki Haber

Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti, kül püskürttü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İstanbul'da '29 Eylül Dünya Kalp Günü' nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi
Sağlık Haberleri

İstanbul’da ’29 Eylül Dünya Kalp Günü’ nedeniyle bilgilendirme toplantısı düzenlendi

29 Eylül 2026
82 yaşındaki hastanın mesanesinden 42 parça taş çıkarıldı
Sağlık Haberleri

82 yaşındaki hastanın mesanesinden 42 parça taş çıkarıldı

29 Eylül 2026
Türk Kardiyoloji Derneği ve Novartis Türkiye’den ortak çağrı: "Risklerini bil, kontrollerini erteleme"
Sağlık Haberleri

Türk Kardiyoloji Derneği ve Novartis Türkiye’den ortak çağrı: “Risklerini bil, kontrollerini erteleme”

29 Eylül 2026
DMD hastası 5 yaşındaki Kuzey için 2,2 milyon avroluk kampanya: "Onun da koşup oynamasını istiyorum"
Sağlık Haberleri

DMD hastası 5 yaşındaki Kuzey için 2,2 milyon avroluk kampanya: “Onun da koşup oynamasını istiyorum”

29 Eylül 2026
Kamu hastanelerinde büyük başarı: 2025'te 46 kalp nakli gerçekleştirildi
Sağlık Haberleri

Kamu hastanelerinde büyük başarı: 2025’te 46 kalp nakli gerçekleştirildi

29 Eylül 2026
Kalp krizi riskini yüzde 90’dan fazla azaltmak mümkün: Yedikleriniz ve fiziksel aktivite çok önemli
Sağlık Haberleri

Kalp krizi riskini yüzde 90’dan fazla azaltmak mümkün: Yedikleriniz ve fiziksel aktivite çok önemli

29 Eylül 2026
Sonraki Haber
Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Marapi Yanardağı yeniden faaliyete geçti, kül püskürttü

En Güncel Haberler

Kavgada kalabalığın arasına aracıyla daldı
Yerel Haberler

7 kişinin yaralandığı taşlı sopalı kavgada, kalabalığın arasına aracıyla daldı

29 Eylül 2026
İş yerine silahlı saldırı kamerada; şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

İş yerine silahlı saldırı kamerada; şüpheli tutuklandı

29 Eylül 2026
Taksici cinayetinde dinlenen tanık: "'Babamın taksisini kaçırdım' dedi"
Gündem

Taksici cinayetinde dinlenen tanık: “‘Babamın taksisini kaçırdım’ dedi”

29 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Öğrenciler bayat kekleri çikolata toplarına dönüştürdü: Gıda israfına dikkat çekti

29 Eylül 2026
Yaşam

Çekmeköy’de sürücü fren yerine gaza bastı; cip çarptığı otomobille kafeye girdi

29 Eylül 2026
Yaşam

Türkiye’de yeni eve taşınanların alışkanlıkları araştırıldı: Mutfak günlük ritüelin önemli bir parçası

29 Eylül 2026
Yaşam

Sulama kanallarında mahsur kalan binlerce balık göletlere taşındı

29 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çin'de gözaltında bulunan Fethiye Belediye Meclis Üyesi CHP'den ihraç edildi

Çin’de gözaltında bulunan Fethiye Belediye Meclis Üyesi CHP’den ihraç edildi

- Haberton
29 Eylül 2026

CHP Muğla İl Başkanlığı, Çin Halk Cumhuriyeti'nde yürütülen adli soruşturma kapsamında 2 aydır gözaltında tutulan Fethiye Belediye Meclis Üyesi R.B.'nin...

Sonbaharda spor için son fırsat: Açık havada yapılabilecek en iyi egzersizler

Başkasının evinin önüne park etmek yasak mı? “Burası benim kapımın önü” diyenler dikkat

İkinci el araç alırken sadece Tramer’e güvenmeyin: “Hasar kaydı yok” demek araç temiz demek değil

Fotoğraf uygulamasına galeri izni verirken dikkat: Binlerce özel fotoğraf tek izinle açılabilir

Güncel Haber

Kavgada kalabalığın arasına aracıyla daldı

7 kişinin yaralandığı taşlı sopalı kavgada, kalabalığın arasına aracıyla daldı

29 Eylül 2026
İş yerine silahlı saldırı kamerada; şüpheli tutuklandı

İş yerine silahlı saldırı kamerada; şüpheli tutuklandı

29 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton