22 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Hedefimiz; hızlı, öngörülebilir ve güven veren bir adalet inşa etmek

Hedefimiz; hızlı, öngörülebilir ve güven veren bir adalet inşa etmek

Haberton - Haberton
27 Nisan 2026 - Güncellenme Tarihi 28 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Bizim hedefimiz sadece hızlı karar veren bir yargı değil; daha hızlı, daha öngörülebilir ve daha güven veren bir adalet inşa etmektir" dedi.

Bakan Gürlek, Müsiad Genel Merkezi'nde düzenlenen 'Ticaret ve Yatırımda Hukuki Güvence Zirvesi' programına katıldı. Burada konuşan Bakan Gürlek, Türkiye'nin ekonomide kaydettiği büyümenin sadece bölgede değil dünyada da takdirle karşılandığını söyledi. Müsiad'ın Türkiye için medarıiftihar olduğunu söyleyen Bakan Gürlek, "Kurulduğu günden bugüne Müsiad'ın üretmeyi, sorumluluk almayı tercih ettiğini ve tüm engellemelere rağmen ülke ekonomisine katkı sunmayı vazife olarak gördüğüne şahitlik ettik" dedi.

Sermayeyi Ülkede Tutan Hukuki Güvencedir

Reel sektörün güçlü, sürdürülebilir ve öngörülebilir bir hukuki zemin üzerine faaliyet göstermesinin ekonomik istikrarın en temel unsurlarından biri olduğunu ifade eden Bakan Gürlek, "Sermayenin, üretimin ve kalkınmanın en büyük güvencesi öngörülebilir, güvenilir ve aynı zamanda hızlı işleyen bir hukuk sistemidir. Sermaye duygularla değil, güvenle hareket eden, yatırımcıyı cezbeden teşviklerdir ama onu ülkede tutan hukuki güvencedir. Bu anlayışla Adalet Bakanlığı olarak temel yaklaşımımız; üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan herkesin hukuki güven içerisinde faaliyet gösterebileceği, ülkemizin hukuki zeminini, daha güçlü, daha hızlı ve güvenli hale getirmektir" diye konuştu.

Ortak Mutabakattan Geçmiş Bir Anayasanın Yürürlüğe Girmesi Gerek

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yeni anayasa konusundaki çalışmalara önem verdiklerini ifade etti. Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve küresel rekabet gücü açısından yeni ve güncel bir anayasa ihtiyacının artık daha görünür hale geldiğini söyleyen Bakan Gürlek, "Daha demokratik, kişi ve kurumları güçlü bir biçimde güvence altına alan, toplumsal barış ve huzurun teminatı olan, ortak mutabakattan geçmiş bir anayasanın artık Türkiye Yüzyılı'nda yürürlüğe girmesi gerekiyor. Yeni anayasa konusunda çalışmalara çok önem veriyoruz. Biz de ayrı bir komisyon kurduk. Bu süreci de yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Önceliğimiz, İş Dünyasının Zamanını Üretim Sahalarında Harcaması

Bakan Gürlek, 12'nci Yargı Paketi çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, ticari davalarda usul süreçlerini sadeleştirmek, bu mahkemelerin iş yükünü dengeleyen yapısal adımlar atmak ve dijitalleşmeyle süreçleri daha hızlı ve etkin hale getirmek için durmaksızın çalıştıklarını belirterek, "Bizim önceliğimiz iş dünyasının zamanını mahkeme koridorlarında değil, üretim sahalarında harcamasını sağlamaktır. Bizim hedefimiz sadece hızlı karar veren bir yargı değil; daha hızlı, daha öngörülebilir ve daha güven veren bir adalet inşa etmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Ticaret mahkemesi başkanlarının fikirlerine önem verdiklerinin altını çizen Bakan Gürlek, "Özellikle çoğunuzu yoğun bir şekilde adli koridorlarda vaktinizi harcıyorsunuz. İnşallah bu süreçleri kısaltacağız, sadeleştireceğiz. Burada çok kapsamlı bir çalışma yaptık" dedi.

Ticaret Davalarını Hızlandıracağız

Bakan Gürlek, ticaret mahkemelerini ihtisaslaşmış hale getirmek için çalıştıklarını belirtti. Ticaret mahkemelerini İstanbul'da tek çatı altında topladıklarını dile getiren Bakan Gürlek, "Başta İstanbul olmak üzere ticaretin ve sanayinin yoğun olduğu merkezlerde mahkemeleri daha güçlü ve daha entegre bir yapı altında toplamaya, hakim kadrolarını güçlendirmeye, uzmanlaşmayı artırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Ticaret davalarının artık uzun sürmeyeceğini belirten Bakan Gürlek, "Amaç özellikle ticari davaların hızlanması ve ihtisaslaşması" dedi.

Tahkimle İlgili Yasal Çalışmalarımız Var

Bakan Gürlek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen haftalarda açıkladığı yatırım teşvik paketini hatırlatarak, "Yaşanan savaş sürecinden dolayı yurt dışındaki sermayenin Türkiye'ye gelmesi için gerçekten çok önemli teşvikler, vergisiz alan kuruldu. Biz de bu teşvik paketleriyle birlikte yatırımcının Türkiye'ye gelebilmesi için hukuki güvenlik zemini oluşturmak istiyoruz, tahkimle ilgili çalışmalarımız var. Özellikle yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelirken, birinci olarak hukuki güvenlik, ikinci olarak tahkim istiyor. Bu konuda da tahkimle ilgili de yasal çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

Yatırımcıların Hukuki Güvencesini Artırmayı Düşünüyoruz

Bakan Gürlek, kaynağı belli olmayan parayla da mücadelenin sonuna kadar devam edeceğine vurgu yaptı. Türkiye’nin güvenle yatırım yapılan bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğini ifade eden Bakan Gürlek, "Bu çerçevede yabancı yatırımcıların hukuki güvenliği de büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda tahkim başta olmak üzere uluslararası yatırım hukukuna ilişkin mekanizmaları güçlendiriyor, yabancı sermayenin haklarını daha da güvence altına alan bir yapı için titizlikle çalışıyoruz" dedi.

Yerli ve milli girişimciler için de bu kapsamda bir kısım hukuki düzenlemeler yapıldığını açıklayan Bakan Gürlek, "Hem yabancı yatırımcıların hem de yerli girişimcilerimizin hukuki güvencesini arttırmayı düşünüyoruz. Aydınlatılmayı bekleyen tüm şüpheli dosyalar sadece hukuk sistemimiz açısından değil, aynı zamanda yerli ve yabancı yatırımcıların da hassasiyetle takip ettiği dosyalardır. Şüphe barındıran hiçbir dosya ilgisiz bırakılmayacak" diye konuştu.

Kara Paranın Olduğu Yerde Rekabet Olmaz

Bakan Gürlek, "Temiz ekonomi güçlü devletin en önemli göstergelerinden biridir. Kara paranın olduğu yerde rekabet olmaz, güven olmaz, sürdürülebilir büyüme olmaz. Bu nedenle kara para ve şüpheli sermayeyle mücadele konusundaki hassasiyetimiz kararlılıkla devam etmektedir" diye konuştu.

Konkordato uygulamalarının da önem arz ettiğini dile getiren Gürlek, "Konkordato doğru uygulandığında işletmeleri yeniden ayağa kaldıran önemli bir mekanizmadır ancak uygulamada bazı suistimallerin ortaya çıktığını yakından takip ediyoruz. Maalesef konkordato davalarında bazı iş adamlarımız bu süreçleri kötü kullanıyor. Biz özellikle konkordatonun bir kaçış yolu değil, gerçekten ayakta kalabilecek işletmeler için yeniden bir doğuş olduğunu düşünüyoruz. Hiç kimsenin hukuku suistimal ederek piyasa dengesini bozmasına müsaade etmeyeceğiz. Konkordatoyla ilgili de bir kısım düzenleme düşünmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Etiketler: CumhurbaşkanıEkonomiİstanbulRecep Tayyip ErdoğanSavaşTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Çiftçi’den ’27 Nisan e-muhtıra’ mesajı

Sonraki Haber

İstinat duvarına çarpan TIR’daki mermerler, otomobildekilerin üzerine düştü; 1 ölü, 3 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis tatile girmeden bu işi bitireceğiz
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis tatile girmeden bu işi bitireceğiz

22 Temmuz 2026
Bakan Bolat: Nusaybin-Kamışlı Gümrük Kapısı'nın açılması için çalışıyoruz /Ek haber
Politika

Nusaybin-Kamışlı Gümrük Kapısı’nın açılması için çalışıyoruz

22 Temmuz 2026
Çerçeve yasanın bilerek geciktirildiği kanaatindeyiz
Politika

Çerçeve yasanın bilerek geciktirildiği kanaatindeyiz

22 Temmuz 2026
Bakan Gürlek, Suudi mevkidaşı ile bir araya geldi
Politika

Bakan Gürlek, Suudi mevkidaşı ile bir araya geldi

22 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Dervişoğlu ile görüştü
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Dervişoğlu ile görüştü

22 Temmuz 2026
Dervişoğlu: Bu tezgaha düşmeyiz
Politika

Kavramlarla bize oyun oynamaya kalkmayın, bu tezgaha düşmeyiz

22 Temmuz 2026
Sonraki Haber
İstinat duvarına çarpan TIR'daki mermerler, otomobildekilerin üzerine düştü; 1 ölü, 3 yaralı

İstinat duvarına çarpan TIR'daki mermerler, otomobildekilerin üzerine düştü; 1 ölü, 3 yaralı

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

Çatalca’da fabrikada yangın; 1 işçi yaralandı

22 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis tatile girmeden bu işi bitireceğiz
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis tatile girmeden bu işi bitireceğiz

22 Temmuz 2026
Midesinden 432 gram metamfetamin çıktı
Yerel Haberler

Midesinden 432 gram metamfetamin çıktı

22 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de ömrünü tamamlayan içme suyu ana hattı yenilendi

22 Temmuz 2026
Yaşam

Reyhanlı’da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

22 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ Saray’da 3 gün denize girmek yasak

22 Temmuz 2026
Yaşam

İnegöl, COP İnegöl İklim Değişikliği Yerel Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yaptı

22 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Reyhanlı'da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Reyhanlı’da iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

- Haberton
22 Temmuz 2026

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 4 kişi yaralandı. Kaza saat 14.30 sıralarında Beşaslan Mahallesi kavşağında meydana geldi. İddiaya...

Kredi borcu ödenmezse ne olur? Uzmanlar gecikmenin yol açabileceği sonuçları tek tek anlattı

Sabah baş ağrısıyla uyanıyorsanız dikkat! Uzmanlar olası nedenleri ve ne zaman doktora başvurulması gerektiğini açıkladı

E-Devlet üzerinden adınıza işlem yapıldığını nasıl öğrenebilirsiniz? İşte kontrol etmeniz gereken adımlar

Sabah kalkınca ilk ne içilmeli? Uzmanlar güne doğru içecekle başlamanın sağlığa etkilerini anlattı

Güncel Haber

Çatalca’da fabrikada yangın; 1 işçi yaralandı

22 Temmuz 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis tatile girmeden bu işi bitireceğiz

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Meclis tatile girmeden bu işi bitireceğiz

22 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton