25 Haziran 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Hayvanlara kötü muamele davasında sanıklara beraat

Hayvanlara kötü muamele davasında sanıklara beraat

Haberton - Haberton
12 Temmuz 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Hayvanlara kötü muamele davasında sanıklara beraat

Hayvanlara kötü muamele davasında sanıklara beraat

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Elazığ Belediyesi’nin Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hayvanseverlerin şikayetinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hayvanlara kötü muamelede bulunduğu iddiasıyla 4 kamu görevlisinin 5’er ay hapis cezasına, belediyenin itirazı sonrası üst mahkemenin geri iade ettiği davanın duruşmasında, mahkeme suçun yasal unsurları oluşmadığından sanıkların suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Hayvan hakları savunucusu veteriner hekim Türkan Ceylan, “Bilirkişi raporları çok açık ve netti. Bugün tanığımız dinlendi. Bu karar, ‘Siz sokaktaki barınaktaki hayvanın boğazını keserek öldürebilirsiniz ve hiç ceza almazsınız çünkü kamu malına bir zararı yoktur’ demektir” dedi.

Elazığ Belediyesi’nin Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hayvanseverlerin şikayetinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından 4 kamu görevlisi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla geçen yıl Elazığ 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Hayvanlara kötü muamele davasında sanıklara beraat
Hayvanlara kötü muamele davasında sanıklara beraat

Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda bakımevinde Ekim 2020’de 206 köpek, 88 kedi, Aralık 2020’de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021’de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021’de ise 192 köpek, 78 kedi öldü. Toplam bin 62 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklarda, hayvanların ölüm sebepleri ise belirtilmedi. Geçen yıl mart ayındaki karar duruşmasında, sanıklar V.T., F.G., K.Y.Ü. ve H.H.D., görevi kötüye kullanma suçunun alt sınırından 6’şar ay, 1 ay da iyi hal indirimi olmak üzere 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

‘KEDİLERİN BİRBİRİNİ YEMESİYLE İLGİLİ TESPİT YANLIŞ ANLAŞILMIŞ’

Elazığ Belediyesi’nin üst mahkemeye yaptığı itiraz başvurusu sonrası geri iade edilen dava, yeniden görüldü. 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülen davanın duruşmasında Elazığ ve Konya barolarından avukatlar da hazır bulundu. Mahkemede tanık olarak ifadesine başvurulan veteriner hekim N.A.B., “Ben 2017-2018 ve 2022 yılları içerisinde barınağı ziyaret etmiştim, burada barınağın hayvan için temiz bir yer olduğunu söyleyebilirim, ancak ilk gittiğimde kayıt hususuyla ilgili eksiklikler vardı. Savcılıkla keşfe gittiğimde gördüğüm her şeyi raporlarıma yazmıştım. İkinci raporumdaki kedilerin birbirini yemesiyle ilgili tespit yanlış anlaşılmıştır. Yem ve suda herhangi bir problem yoktu” dedi.

Tanık olarak dinlenen M.K. ise, “2017 yılı içerisinde barınakla ilgili bir takım eksikliklerin olması sebebiyle benden danışmanlık hizmeti almak istemişlerdi. 2 yıla yakın bir süre bu hizmeti vermiştim. Bu süre zarfında cerrahi operasyonlara girmiştim. 2019 yılı içerisinde bir kısım eksikliklerin giderilmesi için talepte bulunacakken gereksiz aletlerin malzemelerin alındığını görmüştüm. Eleman eksiği vardı, rutin olarak kullanılan malzemeler tamdı. Cerrahi malzemelerde eksiklikler vardı. 2019 yılı içerisinde bir rapor düzenlemiştim, ancak sözleşme yapıldığı için rapor sunamadım. Hayvanların birbirlerini yediklerini görmedim. Ölen hayvan görmüştüm. Yemleri hayvanların önünde duruyordu” diye konuştu. 

‘HAYVANLARIN BOĞAZINI KESTİĞİMİ GÖRDÜM’

Tanık Z.Ç.’de “Ben gönüllü olarak dava konusu yerdeki hayvanların bakımıyla ilgili çaba sarf etmiştim. Bu süre zarfında hayvanlara kötü muamele yapıldığını görmüştüm. Ayrıca sanık V.’nin hayvanların boğazını kestiğini görmüştüm. Bu süre zarfında maddi ve manevi olarak çok zarar gördüm. Bu sebeple davaya katılmak istiyorum. Çok fazla kötü olaya maruz kaldığımız için bazı hususları söylememiş olabilirim. Ancak ben gördüğüm hususları belirttim. Sanık F.’nin müdürlük döneminde nispeten daha iyi şartlar vardı ancak V.’nin döneminde çok olumsuz durumlara şahit olduk” diye konuştu. 

SANIKLARA BERAAT 

Tanıklarının dinlenilmesinin ardından mahkeme kararını açıkladı. Kararda, “Her ne kadar sanıklar hakkında ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan kamu davası açılmışsa da müsnet suçun yasal unsurları oluşmadığından sanıkların müsnet suçtan ayrı ayrı beraatlerine, yapılan yargılama giderlerinin kamu üzerinde bırakılmasına” ifadelerine yer verildi. 

Elazığ Belediyesi'nin Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hayvanseverlerin şikayetinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Elazığ Belediyesi’nin Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakımevi’nde hayvanlara kötü muamele yapıldığı iddiasıyla hayvanseverlerin şikayetinin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

‘HAYVANLARIN BOĞAZINI KESEREK ÖLDÜRDÜĞÜNÜ KENDİSİ İTİRAF ETTİ’

Adliye çıkışından karara tepki gösteren hayvan hakları savunucusu Türkan Ceylan, kararın insanlık adına büyük yara olduğunu ve kararı tekrar üst mahkemeye taşıyacaklarını belirterek, “Bugün burada skandal bir karara hep beraber tanık olduk. Bunu hem hayvan hakları açısından hem insanlık suçu olarak kınıyorum. Hukuk adına çok yaralayıcı bir karar olmuştur. Biz bir üst mahkemeye taşıyacağız. Bu binlerce hayvanın öldürülmesi ile ilgili bir davaydı. Ve biz burada ne siyasi ne bürokrasi hiçbir şeyimizi gözetmeden hayvan hakları için burada geldik mücadele ettik.

Böyle bir kararın verilmesine karşı vazgeçmeyeceğiz. Dimdik duracağız. Bu zorluklar bizi daha da güçlendirdi. Bilirkişi raporları çok açık ve netti. Bugün tanığımız dinlendi. Aynı şekilde hayvanların boğazını keserek öldürdüğünü ifade etti. Kendisi bizzat itiraf etti. Yani bu karar, ‘siz sokaktaki barınaktaki hayvanın boğazını keserek öldürebilirsiniz ve hiç ceza almazsınız çünkü kamu malına bir zararı yoktur’ demektir. Bu büyük bir facianın önünü açar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Ayrıca bir kamu malı zararı olarak davaya bakmıyoruz. Binlerce öldürülmüş canın hakkı olarak bakıyoruz. Onların sesleri çıkmıyor bizim onların haklarını savunmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘HAYVAN TEDAVİ EDİLEMEYECEK DURUMDAYDI’

Sanık V.T. 27 Ekim 2022’de görülen mahkemede verdiği ifadede, “F.’nin iddialarıyla ilgili olarak bir hayvanın tedavisi ile ilgili hayvanı zapt edemediğimden F.’den yardım istedim kendisi de hayvanla başa çıkamadı. Bu sebeple o esnada hayvanın ana damarını keserek ölümüne sebep olmuştum. Buradaki amacım hayvan tedavi edilemeyecek durumdaydı ve acı çekiyordu. Bu sebeple böyle bir uygulama yapmıştım. Hayvan zaten anestezi altındaydı. F. olayın savcılığa yansıdığı zaman diliminde benim de adımı vermişti; ancak iddia edilen eylemlerle ilgili benim bir kusurum yoktur. Buna rağmen art niyetle ismimi vermişti” demişti.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Samet Özgül’ün öldürülmesiyle ilgili yeni gelişme

Sonraki Haber

Trafik kazasında hayatını kaybeden polis memuruna veda

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı
Öne Çıkan

Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı

25 Haziran 2026
DMM'den 'NATO güvenlik protokolleri' açıklaması
Öne Çıkan

DMM’den ‘NATO güvenlik protokolleri’ açıklaması

25 Haziran 2026
Ankara'da NATO Zirvesi kapsamında kapatılacak yollar açıklandı
Öne Çıkan

Ankara’da NATO Zirvesi kapsamında kapatılacak yollar açıklandı

25 Haziran 2026
İZBETON'a yönelik soruşturmada 6 gözaltı
Öne Çıkan

İZBETON’a yönelik soruşturmada 6 gözaltı

25 Haziran 2026
CHP YDK, ihraç kararlarına yapılan itirazları reddetti
Öne Çıkan

CHP YDK, ihraç kararlarına yapılan itirazları reddetti

25 Haziran 2026
Murat Emir’den NATO Zirvesi tepkisi: Bu sansür ve OHAL nereye kadar sürecek?
Öne Çıkan

Murat Emir’den NATO Zirvesi tepkisi: Bu sansür ve OHAL nereye kadar sürecek?

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Trafik kazasında hayatını kaybeden polis memuruna veda

Trafik kazasında hayatını kaybeden polis memuruna veda

En Güncel Haberler

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu
Yazarlar

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

25 Haziran 2026
Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı
Öne Çıkan

Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı

25 Haziran 2026
oğulun yakılarak öldürüldüğü davada kayıp telefonun araştırılması talebi reddedildi
Yerel Haberler

Baba ve oğulun yakılarak öldürüldüğü davada kayıp telefonun araştırılması talebi reddedildi

25 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Yaşam

Polis adayı, mezuniyet töreninde kız arkadaşına evlilik teklifi etti

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

CHP'den sanal medya düzenlemesine ilişkin AYM'ye iptal başvurusu

CHP’den sanal medya düzenlemesine ilişkin AYM’ye iptal başvurusu

- Haberton
25 Haziran 2026

CHP, sanal medya düzenlemesi olarak bilinen 7578 sayılı 'Sosyal Hizmetler Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğünün durdurulması...

Duş alma sıklığı sağlık açısından önemli mi? Uzmanlar doğru dengeyi açıkladı

Emekli maaşında yeni düzenleme gelir mi? Gözler kritik tarihte

Telefon bataryası neden hızlı tükenir? En yaygın 7 hata

Sıcaklıklar neden mevsim normallerinin üzerine çıktı? Uzmanlar kritik nedenleri açıkladı

Güncel Haber

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

İçe dönüş; Kalbin kendi evine yolculuğu

25 Haziran 2026
Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı

Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı

25 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton