7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Hava sahamızın ve sınırlarımızın korunması için önlemler artırılmıştır

Hava sahamızın ve sınırlarımızın korunması için önlemler artırılmıştır

Haberton - Haberton
19 Haziran 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Hava sahamızın ve sınırlarımızın korunması için önlemler artırılmıştır
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, “İsrail’in hava saldırılarının başlaması ile hava sahamızın ve sınırlarımızın korunması için gerekli önlemler artırılmıştır. Dünyanın en modern, en saygın ve en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da ülkesini ve milletini koruma azim ve kararlılığına sahiptir, buna muktedirdir” dedi.

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta haftalık faaliyetlere ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. Son 1 haftadaki terörle mücadele çalışmalarına değinen Aktürk, “Savunma ve güvenliğimizin teminatı olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ülkemizin huzur, güvenlik ve istikrarı için gerçekleştirdiği operasyon, arama-tarama ve sınır emniyeti faaliyetleri kapsamında son 1 hafta içerisinde; Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 5 PKK’lı terörist daha teslim olmuş, Pençe-Kilit başta olmak üzere operasyon bölgelerinde tespit edilen teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklarda ele geçirilen çok sayıda silah, mühimmat ve muhtelif malzeme kullanılamaz hale getirilmiştir” dedi.

‘2 BİN 681 KİŞİ HUDUDU GEÇEMEDEN ENGELLENDİ’

Üst seviyede güvenliğin tesis edildiği hudutlarda hafta boyunca 2’si terör örgütü mensubu 122 kişinin yakalandığını belirten Tuğamiral Aktürk, “1 Ocak’tan bugüne kadar sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 2 bin 681’e ulaşmıştır. Son 1 haftada engellenen 1342 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde hudutlarımızda engellenen kişi sayısı da 38 bin 979 olmuştur. İran ile İsrail arasında yaşanan çatışmaların ardından, şu ana kadar sınırlarımızda yasa dışı geçiş girişimlerinde herhangi bir artış yoktur. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, olası göç hareketlerine karşı proaktif bir yaklaşımla gerekli tüm güvenlik tedbirlerini almaya devam etmektedir. Yine, bu hafta içerisinde Hatay hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetinde 17 kilogramdan fazla uyuşturucu ele geçirilmiştir. Ocak’ta başlayan ‘tünel imha’ faaliyetleri kapsamında bugüne kadar Tel Rıfat bölgesinde 157, Menbic bölgesinde 131 kilometre uzunluğundaki tüneller imha edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘İSRAİL’İN HUKUKSUZ SALDIRILARINI KINIYORUZ’

Aktürk, bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, “İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmelere yoğunlaştığı dönemde İsrail, komşumuz İran’a karşı uluslararası hukuka aykırı bir saldırı başlatarak bölgesel istikrarı ve huzuru bir kez daha riske atmıştır. İsrail’in sınır komşumuz olan İran’a yönelik başlattığı hukuksuz saldırıları kınıyoruz. İsrail’in Gazze, Lübnan ve son olarak İran’a yönelik uluslararası hukuku hiçe sayan saldırıları, çatışmaları yayma niyetini açıkça göstermektedir. Sınır tanımayan bu saldırgan tutum, bölgeyi kaosa sürüklemektedir. İsrail, yakın coğrafyamızda ciddi bir istikrarsızlığa yol açan saldırılarına derhal son vermelidir. Sonuç olarak yüksek donanımı, tecrübeli personeli ve üstün harekat kabiliyetiyle Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; her türlü tehdidi kararlılıkla bertaraf etmeye, kara, deniz ve hava unsurlarıyla milletimizin güvenliğini sağlamaya, ulusal güvenliğimizin yanı sıra bölgesel ve küresel barış ve istikrara etkin katkılar sunmaya kararlılıkla devam edecektir” dedi.

‘İSRAİL’İN SALDIRILARDAN VAZGEÇMESİ GEREKMEKTEDİR’

Tuğamiral Zeki Aktürk’ün sunumunun ardından MSB kaynakları, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakanlık kaynakları, “İran’ın nükleer programlarıyla ilgili meselenin diplomatik yollarla çözülmesine ilişkin müzakerelerin devam ettiği bir dönemde, İsrail yine küresel ve bölgesel barışı tehlikeye atmış ve uluslararası hukuku ihlal ederek komşumuz İran’a saldırmıştır. İsrail’in Gazze, Lübnan, Suriye ve İran’a yönelik saldırgan politikaları bölgedeki kırılgan dengeleri daha da bozmaktadır. İsrail’in savaşın seyrini daha da genişletecek söylem ve saldırılardan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir. İsrail’in hava saldırılarının başlaması ile hava sahamızın ve sınırlarımızın korunması için gerekli önlemler artırılmıştır. Dünyanın en modern, en saygın ve en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz geçmişte olduğu gibi bugün ve yarın da ülkesini ve milletini koruma azim ve kararlılığına sahiptir, buna muktedirdir” ifadelerini kullanıldı.

‘İSRAİL’İN HAVA SAHAMIZI İHLAL ETTİĞİ DOĞRU DEĞİLDİR’

Bakanlık kaynakları, İsrail uçaklarının İran’a yönelik hava saldırısı gerçekleştirirken Türk hava sahasını ihlal ettiğine dair haberlere ilişkin, “İsrail uçaklarının saldırının ilk günü hava sahamızı ihlal ettiğine yönelik bilgi doğru değildir. Saldırının ilk anından itibaren tarafların hava hareketliliği takip edilmiş, İsrail jetlerinin hava sahamızı ihlal etme ihtimali üzerine alarm reaksiyon uçaklarımız havalanmış ve kendi sınırlarımız içerisinde alarm reaksiyon ve hava devriye görevleri icra etmeye başlamıştır” dedi.

Bakanlık kaynakları, Türkiye’nin hava savunma sistemine ilişkin sorular üzerine, “Türkiye’nin hava ve füze savunmasını, çok katmanlı ve bir bütünlük halinde sağlamaya yönelik olarak yerli ve milli radar ve hava savunma sistemleri ile birlikte komuta kontrol imkan ve kabiliyetlerimizi geliştirme çalışmalarımıza devam edilmektedir. Dinamik yapıda olan ve sürekli geliştirilen hava savunma silah sistem ve birliklerimizin harbe hazırlık seviyesinin en üst seviyede tutulması maksadıyla gerekli tedbirler alınmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘KONTROLSÜZ GÖÇ HAREKETLİLİĞİ BULUNMAMAKTADIR’

Bakanlık kaynakları, İsrail’in İran’a yönelik hava harekatları sürerken İran’dan Türkiye’ye göç dalgası olup olmadığına ilişkin, “Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlamak için en üst düzeyde teknolojik sistemler ve personel ile 7/24 görev başındadır. İran sınırımız dahil olmak üzere tüm sınırlarımızda ilave tedbirlerle yoğun güvenlik önlemleri alınmış olup, herhangi bir kontrolsüz göç hareketliliği bulunmamaktadır. Söz konusu iddialar, dezenformasyon niteliği taşımakta olup, Türkiye’ye yönelik kitlesel bir göç dalgasının varlığına dair herhangi bir somut veri veya resmi tespit bulunmamaktadır. Sınır bölgelerimizde rutin güvenlik kontrolleri devam etmekte ve durum yakından takip edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgesel gelişmelere karşı her türlü senaryoya hazırlıklıdır. Gerek sınır güvenliği gerekse olası insani krizlere müdahale kapasitemiz, devletimizin ilgili kurumlarıyla koordineli şekilde en yüksek seviyede tutulmaktadır. Türkiye, bölgesel istikrarı destekleyen ve insani sorumluluklarını yerine getiren bir ülke olarak, kontrollü ve düzenli bir şekilde hareket etmektedir” dedi.

ANADOLU KARTALI 2025 TATBİKATI

Bakanlık kaynakları, birçok ülkeden uçağın katıldığı Konya’daki Anadolu Kartalı 2025 Tatbikatı ile ilgili de şunları söyledi:

“Planlamalarına 2024 yılında başlanan Uluslararası Anadolu Kartalı-2025 Tatbikatı 23 Haziran 04 Temmuz tarihleri arasında Konya’da icra edilecektir. Bir yıl öncesinden planlanmış bir tatbikattır. Bahse konu tatbikata; ABD, Azerbaycan, Katar, Macaristan, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün fiili olarak; Bulgaristan, Brezilya, Malezya, Mali ve Nijerya gözlemci statüsünde katılım sağlayacaktır. Katılımcı ülkelerin hava unsurları arasında eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek, pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekata yönelik eğitim seviyelerini artırmak ve müşterek/birleşik harekat usullerini deneyerek görev etkinliğini azami seviyeye çıkarmaktır. Tatbikat kapsamında; katılımcı filoların paket kol içerisinde hem hava-hava, hem de hava-yer görevlerini icra etmesine yönelik çift rollü eğitimler, TSK envanterinde bulunan elektronik harp teçhizatı ile tehdit sistemleri kullanılarak gerçek şartlarda karşılaşılması muhtemel tehditlere ve karıştırma yöntemlerine yönelik eğitimler ile müşterek ve birleşik görev nevilerinden öne çıkan; yakın hava desteği, su üstü unsurlarına karşı hava harekatı, zamana duyarlı hedefleme, dinamik hedefleme ve benzeri görevler icra edilecektir.”

Etiketler: İranİsrail
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bakan Ersoy, ‘Ayasofya Fotoğrafları’ sergisine katıldı

Sonraki Haber

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’nun yargılandığı davada gerekçeli karar

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Menderes Belediye Başkanı Çiçek dahil 16 şüpheli adliyede
Öne Çıkan

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek dahil 16 kişi adliyede

7 Ağustos 2026
Kuşadası Belediyesi'ne operasyon; 15 gözaltı
Öne Çıkan

Kuşadası Belediyesi’ne operasyon; 15 gözaltı

7 Ağustos 2026
Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara tahliye edildi
Öne Çıkan

Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara tahliye edildi

7 Ağustos 2026
Eğitim Uçağı Sert İniş Sonrası Kaza Kırıma Uğradı! Öğrenci Pilot Yaralandı
Öne Çıkan

Eğitim uçağı sert iniş sonrası kaza kırıma uğradı! Öğrenci pilot yaralandı

7 Ağustos 2026
İzmir Büyükşehir soruşturmasında yeni gelişme! Veli Ağbaba'nın ağabeyi tutuklandı
Öne Çıkan

İzmir Büyükşehir soruşturmasında yeni gelişme! Veli Ağbaba’nın ağabeyi tutuklandı

7 Ağustos 2026
TBMM'de fezleke tartışması! Siyasi partilerden ortak 'Gizlilik' vurgusu
Öne Çıkan

TBMM’de fezleke tartışması! Siyasi partilerden ortak ‘Gizlilik’ vurgusu

6 Ağustos 2026 - Güncellenme Tarihi 7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'nun yargılandığı davada gerekçeli karar

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'nun yargılandığı davada gerekçeli karar

En Güncel Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM'nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti
Dış Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM’nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti

7 Ağustos 2026
Menderes Belediye Başkanı Çiçek dahil 16 şüpheli adliyede
Öne Çıkan

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek dahil 16 kişi adliyede

7 Ağustos 2026
Kalıcı Makyaj ve Dövme Sektöründe Yeni Dönem: 2026’nın Ana Gündemi Güvenli Pigment ve Bilimsel Eğitim
Moda ve Kadın

Kalıcı Makyaj ve Dövme Sektöründe Yeni Dönem: 2026’nın Ana Gündemi Güvenli Pigment ve Bilimsel Eğitim

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

DMD’li Kerem, koşmak, oynamak, hayallerine kavuşmak istiyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

58 yıllık kalay ustası mesleğini yaşatmaya çalışıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

Köpek Benekli, kendisini sahiplenen çiftçinin ‘yol arkadaşı’ oldu

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İngiliz Piyanist Charles Owen, Gümüşlük’te festivalin konuğu idi… 

İngiliz Piyanist Charles Owen, Gümüşlük’te festivalin konuğu idi… 

- Haberton
7 Ağustos 2026

23. Gümüşlük Müzik Festivali, Bosfor Turizm’in ana sponsorluğu ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Bodrum’un küçük balıkçı kasabası Gümüşlük’te...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM'nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: BM’nin mayın temizleme önerisini Rum tarafı reddetti

7 Ağustos 2026
3'üncü Selim'in türbesinin örtüsü, Diyarbakır'da ilmek ilmek işleniyor

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton