6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Hastane saldırısı insan vicdanında bir yıkım

Hastane saldırısı insan vicdanında bir yıkım

Haberton - Haberton
20 Ekim 2023
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Hastane saldırısı insan vicdanında bir yıkım

Hastane saldırısı insan vicdanında bir yıkım

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul’da düzenlenen Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nda konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca,  “Al-Ahli Arab Hastanesine yapılan saldırıyı bir hekim olarak ‘insan vicdanında bir yıkım’ olarak değerlendiriyorum. Bu saldırının sahipleri, iyilik, ahlak, insanlık, insaf kelimelerini hayatlarından tamamen çıkarmış olmalılar” dedi.

9. Türk Tıp Dünyası Kurultayı, İstanbul’da düzenleniyor. Kurultayda konuşan Sağlık Bakanı Koca, “Bence, son günlerde, Hiroşima’ya atom bombası taşıyan uçağın pilotunun zihniyeti ile hekim vicdanı bir kez daha karşı karşıya gelmiştir. Atom bombasını icat eden bilim insanlarından Openheimer’ın sorumsuzluğu ile hekim sorumluluğu tekrar çatışma halindedir. Hekim, çocukların, hastaların, yaşlıların, barışın tarafındadır, savaşın tarafındakiler bellidir. Bizler için hastanın ırkı, dini, kimliği önemli değildir. Önemli yegâne şey, onun insan oluşudur. Dünya Savaşlarında bile bizler, barışın ve sağlığın elçileriydik. Bugün de bize aynı imkân tanınmalıdır. İnsanlığın, vicdanının sınandığı zamanlarda, ülkelerin sınırları hekimlerin önünde sınır olmaktan kalkmalıdır.

Bugün Gazze’de, yarın başka bir yerde, sağlık hizmetinin önünde engel olmamalıdır. Bu doğal imkânı elde etmek için bugün büyük çabalar sarf ediyoruz. İki haftadır Filistin’de yaşananların insanlıkla, medeniyet değerleriyle açıklanabilir yanı yoktur. Al-Ahli Arab Hastanesine yapılan saldırıyı bir hekim olarak ‘insan vicdanında bir yıkım’ olarak değerlendiriyorum. Bu saldırının sahipleri, iyilik, ahlak, insanlık, insaf kelimelerini hayatlarından tamamen çıkarmış olmalılar.

Hastaneleri, ibadethaneleri, okulları ve benzeri yerleri medeniyetler, savaşlar da dâhil olmak üzere hayatın her döneminde en korunaklı yerler kabul etmiştir. İnsan sağlığına hizmet eden kurumların saldırıya maruz kalması insanlık dışı bulunmuştur. Bu saldırılar karşısında, imkân dairesinde olduğu halde yapılacak her şeyi yapmak için harekete geçmemek mümkün değildir. Hasta ve masum insanların çaresizliği bize büyük görev yüklüyor”  dedi.

“BÖLGEYE GEMİ HASTANESİ VEYA SAHRA HASTANESİ KURMAYA HAZIRIZ”

Koca, “Gazze’deki Al-Ahli Arab Hastanesine yapılan saldırının ardından, Dünya Sağlık Örgütü’nün en üst düzey yöneticileri başta olmak üzere, Mısır ve Lübnan’ın da içinde bulunduğu birçok ülkenin sağlık bakanları, Genel Sekreterleri, uluslararası kurumlarda görevli çok sayıdaki muhataplarıyla görüşme diplomasisi gerçekleştirdiğini kaydeden Bakan Koca, “Türkiye olarak, bölgeye Gemi Hastane göndermeye, Gazze’de ya da Refah Sınır Kapısına yakın noktalarda Sahra Hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize bunlar aracılığıyla sağlık hizmeti sunmaya hazırız.

Bu şartlarda, Filistinli kardeşlerimiz için yapacağımız her şey bizim için kutsal görevdir. Her türlü diplomatik zorluklara rağmen Türkiye; bebeklerin, masum insanların yanında olmaya devam edecektir. Bizim tarafımız bellidir. Tarafımız insandır, insanlıktır. Dinlemeye değer bulduğumuz tek ses vicdanın sesidir. Openeimer’ın karşısında Aziz Sancar’larla bir aradayız. İnsanlığımız, bize Hiroşima’ya atom bombası taşıyan uçağın pilotu olmaktan men eder.  Ahlakımız, Toplama Kamplarından sağ kurtulanlara da hekim olmayı emreder. Zamanlar değişir, merhamet değişmez” diye konuştu.

“ULUSLARARASI ARENADA SAĞLIKTA CAZİBE MERKEZİ OLDUK”

Koca, Türkiye’nin sağlık alanında var olan potansiyeli ile uluslararası dayanışmanın gereklerini dünyanın farklı noktalarında hiçbir ayrım gözetmeksizin yerine getirmeye devam ettiğini de söyleyerek “Türkiye, sağlık alanında yaptığı köklü değişimler, son teknolojiye dayalı altyapısıyla uluslararası arenada cazibe merkezi haline gelmiştir. Günümüzde 68 Milyon kullanıcıya hizmet veren; Teleradyoloji, Aşı Takip Sistemi, e-Reçete, e-Rapor, İlaç Bilgi Sistemi, Health Pass gibi 39 alt sistemi bünyesinde barındıran e-Nabız platformu, dijitalleşmenin merkezinde yer almakta olup, sağlık kaydı kapsamı itibariyle dünyada en büyük bilişim altyapılarından birisidir.

Bilişim alanındaki güçlü altyapımızı ve tecrübemizi, sağlıkta yapay zekâ kullanımı konusunda da geliştirmek için büyük bir çaba gösteriyoruz. 9. Türk Tıp Dünyası Kurultayının bu yılki bilimsel teması ‘Sağlıkta Yapay Zekâ’ olarak belirlendi. Ayrıca hastane yönetimi, randevu planlaması ve ilaç stok takibi gibi operasyonel süreçlerde de kullanılan yapay zekânın, sağlık sistemlerini daha verimli hale getirmesi beklenmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığıma bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından sağlıkta yapay zekâ alanında öncü projeler hayata geçirilmeye başlanmıştır”  ifadelerini kullandı.

BİLİM VE HİZMET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ

Açılış konuşmalarında katılım sağlayan ülkelerin bakan ve yöneticileri de Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekti. Açılış konuşmalarının ardından Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Drexel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Onaral, Erciyes Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yavuz Nuri Ertaş, Koç Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Levent Beker, İhsan Doğramacı Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Serkan Belkaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Doç. Dr. Neslihan Üstündağ Okur, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Gür, alanlarında yaptıkları önemli çalışmalara istinaden Aziz Sancar Bilim ve Hizmet ödülleri ve TÜSEB Teşvik ödüllerine layık görüldü. 

Etiketler: GazzeSavaş
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ankara’da avukatlardan İsrail hakkında suç duyurusu

Sonraki Haber

Başkan Hayri Türkyılmaz, 100. yılda Cumhuriyet için yürüyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Başkan Hayri Türkyılmaz, 100. yılda Cumhuriyet için yürüyor

Başkan Hayri Türkyılmaz, 100. yılda Cumhuriyet için yürüyor

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton