28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez

Hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez

Haberton - Haberton
2 Aralık 2022 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez

Hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Dr. Jim Connolly, “Türkiye’deki acilde hasta bekleme süreleri inanılmaz düzeyde. Buna rağmen hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez” dedi.

Uluslararası tıp kongresine katılan, Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı Dr. Jim Connolly acillerdeki hasta kalabalığının sadece Türkiye’ye özgü bir problem olmadığını söyledi. Özellikle pandemi sonrası dönemde doktora ulaşmakta zorluk çeken hastaların Avrupa’da da acillere yığıldığını kaydeden Dr. Connolly, Türkiye’de günlük 1000-1500 hastanın başvurduğu pek çok acil servisteki hekimlerin bu kadar fazla hastaya rağmen 1 saatin altındaki bekleme süreleriyle mucizeler yarattığını belirtti.

Dr. Connolly, “İngiltere’de ayaktan gelen acil hastalarının doğru tedaviye ulaşmak için bazen 5 saat, bazen 9 saat hatta birkaç gün beklediği oluyor.  Doktorlarınıza şükran duymalısınız. Bu kadar hasta yüküne rağmen Türkiye’deki acilde hasta bekleme süreleri inanılmaz düzeyde. Buna rağmen hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez” dedi.

Bu yıl 18’inci Türkiye Acil Tıp Kongresi ve 8’nci Avrasya Acil Tıp Kongresi Antalya’da gerçekleştiriliyor. Dünyanın pek çok ülkesinden 1000’den fazla acil tıp uzmanının katıldığı kongrede, Avrupa Acil Tıp Derneği Başkanı ve İngiltere’deki Kraliyet Victoria Hastanesi Travma Merkezi’nde Acil Tıp Danışmanı olan Dr. Jim Connolly de yer aldı. Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açıklamalarda bulunan Dr. Connolly, acillerdeki hasta kalabalığının sadece Türkiye’ye özgü bir problem olmadığını, özellikle pandemi sonrası dönemde doktora ulaşmakta zorluk çeken hastaların Avrupa’da da acillere yığıldığını kaydetti.

“PANDEMİDEN ÖNCE HEDEFLERE ULAŞILMIŞTI”

Dr. Connolly, “4-5 yıl öncesine, Kovid’den önceye gidersek, Avrupa’da aslında birçok hastane acil servis hasta yönetiminde çok yüksek hedeflere ulaşmıştı. Örneğin Birleşik Krallık’ta, hastaların yüzde 90’ı ortalama 4 saat gibi bir sürede tedavi alabiliyordu.

Ancak şu an Avrupa’da acil bekleme sürelerinin çok uzun sürdüğü bazı sistemler var. Ne yazık ki Kovid’den beri benim çalıştığım merkezdeki gibi çok yüksek hasta sayılarının görüldüğü yerlerde acilde bir doktoru görmek için 8-9 saat bekleyen hastalar görüyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar bu tablo yoktu” dedi.

“SAĞLIK PERSONELİ ACİLLERDEKİ SORUNUN DEĞİL, ÇÖZÜMÜN PARÇASI”

Acillerdeki kalabalıkların sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, özellikle pandemi sonrası süreç nedeniyle bunun tüm dünyada sorun haline geldiğini anlatan Dr. Connolly, “Hastanede ilerleyecek hiçbir yeri olmayan, saatlerce acil servislerde yatan, bazen bir gün, bazen daha da uzun süre bekleyen hastaları görüyoruz; yani son birkaç yıldan daha kötü durumda gibi görünüyor. Bunlar düzeltilecek, ancak acillerde gerçekten yüksek stresli bir ortam var şu an. Hiç şüphe yok ki insanlar stresli olduklarında ve uzun süre beklediklerinde memnuniyetsizlik ve öfke seviyeleri yükselir.

Gittikçe daha fazla insanın oldukça memnuniyetsiz olduğunu görüyoruz. Sonra bunu personelden çıkarmaya çalışıyorlar fakat personel; sorunun değil, çözümün kendisi. Ama yine de insanlar için bu durumda personel en erişilebilir şey oluyor. Bu nedenle, bekleme sürelerinin artması ve insanların rahatsızlık, sıkıntı ve endişe içinde uzun süre beklemeleri nedeniyle, aslında bu etkileşimlerin kötüleştiğine ve şiddet riskinin artmasına yol açtığına şüphe yok” diye konuştu.

Hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez
Hastaların şiddete yönelmesi asla kabul edilemez

“ACİL YOĞUNLUĞU SADECE TÜRKİYE’YE ÖZGÜ DEĞİL”

Acillerdeki yığılmalar açısından Türkiye’nin yaşadıklarının tüm Avrupa’dakine benzer olduğunu da vurgulayan Dr. Connolly, Kovid’den bu yana Avrupa’nın her yerinde benzer problemlerin çıktığını belirterek “Belki Türkiye’deki rakamlarla aynı değil ama Avrupa’nın her yerinde benzer bir manzara söz konusu.

Kovid’den bu yana acillerde tıbbi bakıma ulaşma süreleri uzadı. Kovid sırasında uzun süreler tıbbi bakıma erişememenin sonucu olarak şimdi çok daha önemli hastalıklar karşımıza çıkıyor. Yani Birleşik Krallık’ta aile hekimlerine ulaşmak bile imkansız. Acillerdeki hastaların artış nedeni bu aslında. Bu da evrensel bir sorun. Bu sadece Türkiye’nin meselesi değil”  diye konuştu.

İNGİLTERE’DE ARA ÇÖZÜM OLARAK PRATİSYEN HEMŞİRE UYGULAMASI 

Yoğun acil servislerin sadece acil servis sorunu olarak değil, hastane sorunu olarak görülmesi gerektiğini de kaydeden Dr. Connolly, şunları söyledi: “Biz İngiltere’de beş yıl öncesine kadar, hastaların 4 saat içinde kabul edilip hastaneye yatırıldığı veya taburcu edildiği bir sisteme sahip olmayı başarmıştık. Bunu düzeltebilecek sadece acil servis değil, diğer uzmanlıkların da düzeltmesi gerekiyor. Acil servisten gelen hastayı diğer tüm uzmanlıklar sahiplenmeli ve ‘bu bizim iş yükümüzün de bir parçası’ demelidir.

Örneğin İngiltere’de, hasta sayıları arttığında, doktorlarımızla çok koordineli bir şekilde çalışıyoruz ve böylece stabil olan, bir sandalyeye oturabilen ve yürüyebilecek durumda olan hastaları, protokolleri takip eden bir ekip tarafından hızlı değerlendirmelerin yapıldığı ünitelere yönlendirerek onlara bakabiliyoruz. Birleşik Krallık’ta genellikle, ileri eğitim almış, onları çok bütüncül olarak değerlendiren, röntgenden sonra gören, bakımı başlatan pratisyen hemşireler de bulunuyor.

Hastalarda da memnuniyet yaratıyor bu, çünkü 6-7 saat beklemek yerine ne kadar harika bir deneyim yaşadıklarını söylüyorlar. Bu nedenle, doktorların büyük bir baskı altında olduğu, baskıların son zamanlarda arttığı ve çoğu zaman beklemeye yol açabilen hasta kalabalığı nedeniyle doktorların her zaman en acil hastaya ilk önce ulaşmak için gerçekten çok çalıştıklarının da akılda tutulmasının kritik olduğunu düşünüyorum”

“SAĞLIKTA ŞİDDET SORUNU ÇÖZMÜYOR”

Sağlık çalışanlarına şiddetin çok sık yaşandığı ve en çok da acil servislerde görüldüğü ülkemizdeki bu durumla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dr. Connolly, günlük ortalama 1000-1500 hastanın görüldüğü acillerimizdeki 1 saatin atındaki bekleme süreleriyle vatandaşların Türkiye’deki acil doktorlarına şükran duyması gerektiğine işaret ederek “Sağlık personeline karşı şiddetin asla kabul edilemez olduğunu vurgulamak istiyorum. Sağlıkçılara yönelik şiddet, sorunu çözmüyor” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ ACİLLERDE İŞLEYİŞ, AVRUPA’DAN ÇOK DAHA HIZLI YÜRÜYOR” 

Dr. Connolly, bu koşulllar altında Türkiye’deki acil tıp sisteminde adeta “mucize” başarıldığını söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’nin geldiği bu konumu görmek büyüleyici ve aslında Türk doktorlar ve acil tıp sistemi, şu anda tüm dünyayı olumsuz etkileyen bu durumla gerçekten çok iyi başa çıkıyor.

Sadece Avrupa değil, Kanada, ABD, Avustralya ile ne zaman konuşsak pandemi sonrası, artan miktarda hasta, insanların buna erişme arzusunun artması gibi nedenlerden dolayı baskı altında olduklarını ifade ediyorlar. Türkiye’deki acil durum sistemine erişen ve duyduğum kadarıyla acillerde bakılan hasta sayılarına bakarsak, aslında Avrupa’daki diğer birçok acil tıp sisteminden çok daha hızlı yürütülüyor işler. Türkiye bu durumla çok iyi başa çıkıyor”

Etiketler: Şiddet
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

EYT’de kıdem tazminatı yükü için kredi çalışmaları başlatıldı

Sonraki Haber

Facianın yaşandığı ocakta müdür yardımcısı görevden alındı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bosna Savaşı'nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü
Dış Haberler

Bosna Savaşı’nda soykırım yapmıştı: Savaş suçlusu Ratko Mladic öldü

27 Ağustos 2026
İran ve Katar Dışişleri Bakanları Tahran'da bir araya geldi
Dış Haberler

İran ve Katar Dışişleri Bakanları Tahran’da bir araya geldi

27 Ağustos 2026
Rusya'da araçta patlama: 1 ölü, 1 yaralı
Dış Haberler

Rusya’da araçta patlama: 1 ölü, 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Nepal'deki selde can kaybı 289'a yükseldi
Dış Haberler

Nepal’deki selde can kaybı 289’a yükseldi

27 Ağustos 2026
Zelenskiy: "Rusya'nın savaşma arzusunu kırmak için füzelerini etkisiz hâle getirmeliyiz"
Dış Haberler

Rusya’dan gece yarısı büyük saldırı! Zelenskiy’den dünyaya kritik çağrı

27 Ağustos 2026
Katar Başbakanı Al Sani müzakere için İran’a gidiyor
Dış Haberler

Katar Başbakanı Al Sani müzakere için İran’a gidiyor

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Facianın yaşandığı ocakta müdür yardımcısı görevden alındı

Facianın yaşandığı ocakta müdür yardımcısı görevden alındı

En Güncel Haberler

Kayseri'de firari 2 hükümlü yakalandı
Yerel Haberler

Kayseri’de firari 2 hükümlü yakalandı

28 Ağustos 2026
Denizli'de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Denizli’de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı

28 Ağustos 2026
Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır
Politika

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Zaferin 104'üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

Zaferin 104’üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

- Haberton
27 Ağustos 2026

Büyük Taarruz ve Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar’da anlamlı bir anma programı gerçekleştirildi. Zaferin 104'üncü yıl dönümünde, şehitler için tarihi...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Kayseri'de firari 2 hükümlü yakalandı

Kayseri’de firari 2 hükümlü yakalandı

28 Ağustos 2026
Denizli'de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı

Denizli’de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton