26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - ‘Hâne’ Sergisi, ‘Nokta Hat Belgeseli’nin özel gösterimiyle sona erdi

‘Hâne’ Sergisi, ‘Nokta Hat Belgeseli’nin özel gösterimiyle sona erdi

Haberton - Haberton
2 Mart 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Albayrak Grubu’nun hat sanatına yönelik 12 yıla yayılan çalışmaları, ‘Nokta Hat Belgeseli’ ile kayıt altına alındı.

Planlama, çekim ve post-prodüksiyon süreçleri dâhil olmak üzere yaklaşık 40 kişilik profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan belgesel, uzun soluklu bir saha çalışmasının ürünü olarak hayata geçirildi. Belgeselde ayrıca eserlerin korunması, koleksiyonlaşması ve sergilenme süreçlerine ilişkin değerlendirmelere Murat Ülker ile mimar ve küratör Yasemin Karaca yer verirken; Albayrak Grubu’nun bu alandaki kurumsal yaklaşımı Esad Sivri ve Abdullah Hanönü tarafından aktarılıyor.

Albayrak Grubu, 2014 yılında hat sanatına odaklanan kültür–sanat yolculuğuna başlayarak, geleneksel sanatların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması yönünde uzun soluklu ve istikrarlı bir yaklaşım benimsedi. Klasik sanat anlayışını muhafaza eden bu yolculuk; yıllar içinde tematik kurgu, mekânla bütünleşen sergileme dili, disiplinler arası üretimler ve izleyiciyle kurulan güçlü etkileşim sayesinde derinleşerek geniş kitlelere ulaştı. Albayrak Grubu, 2022 yılı itibarıyla bu birikimi Tematik Takvim Sergileri çatısı altında yeni bir anlatı düzlemine taşıdı. ‘İman Ayetleri’ ile başlayan bu süreç; sonraki yıllarda ‘Selam Ayetleri’ ‘Kelime-i Tevhid’, ‘Besmele-i Şerif’ ‘Âdil-i Mutlak’ ve son olarak ‘Hâne’ sergileriyle devam ederek Albayrak Grubu’nun İslam Sanatları Sergileri başlığı altında güçlü ve süreklilik arz eden bir kültürel hafıza oluşturdu.

Bu birikim, yalnızca sergilerle sınırlı kalmayarak, “Nokta” isimli hat belgeseli ile kayıt altına alındı.

12’NCN İSLAM SANATLARI SERGİSİ ‘HÂNE’ 100 BİNE YAKIN ZİYARETÇİYLE TAMAMLANDI

12. İslam Sanatları Sergisi ‘Hâne’, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı ve yaklaşık iki ay boyunca Tophane-i Âmire Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergi sırasında 19 söyleşi, 25 sanatkâr buluşması, çocuklara özel 12 etkinlik gerçekleştirirken ziyaretçi sayısı 100 bine yaklaştı.

Hat, tezhip, seramik hat, dijital eserler, tarihî koleksiyon parçaları ve mekâna özel tasarlanan çalışmaların yer aldığı sergi; çok disiplinli yapısıyla dikkat çekti. Sergi kapsamında 13 hat eseri, 17 seramik hat eseri, 12 tezhip eseri, 6 tarihî hat eseri ile dijital ve mimariye özgü çalışmalar izleyiciyle buluşturuldu. Program süresince sanat, düşünce ve maneviyat ekseninde gerçekleştirilen söyleşi ve buluşmalar, farklı disiplinlerden isimleri aynı çatı altında bir araya getirdi.

Sergi, mimar Yasemin Karaca ile birlikte ele alınan mekânsal kurgu sayesinde yalnızca sergilenen eserlerden ibaret olmaktan çıkarak, güçlü bir anlatı bütünlüğüne kavuştu.

Karaca, “Hâne sergisinin ismi Tophane’den ilham alırken, temasını aile ve ev kavramı üzerinden kurduk. ‘Bu eserlerin bir evi olsaydı neresi olurdu?’ sorusundan yola çıkarak, Türk–Osmanlı toplumunun en önemli evlerinden biri olan Topkapı Sarayı’nın has odalarını referans aldık. Sarayın sedirleri, çinileri, kalem işi süslemeleri, kandilleri ve renk dünyasını soyutlayarak, her biri kendi anlamına sahip küçük mekânlara dönüştürdük. Sergide görülen kırmızı, turkuaz, yeşil ve lacivert tonların tamamı Topkapı Sarayı’nın çinilerinden seçildi, tavan sarkıtmalarında yere yansıyan figürlerde ise Topkapı’da yer alan halıların izleri vardı” ifadelerini kullandı.

Tophane-i Âmire’nin tarihî dokusu ve mimarisi, serginin tematik dünyasıyla bütünleşerek izleyiciye mekânla iç içe geçen derinlikli bir tefekkür deneyimi sundu. Tophane-i Âmire’de gerçekleştirilen sergilere fiziken katılamayan sanatseverler için hayata geçirilen 3D sanal tur uygulamaları ise bu deneyimi dijital ortama taşıdı. Böylece sergiler, mekân sınırlarını aşarak çevrim içi platformlarda da erişilebilir kılındı ve izleyiciyle kurulan bağ daha da güçlendirildi.

12 YILLIK BİRİKİM, BELGESELLE KALICI HAFIZAYA DÖNÜŞTÜ

Albayrak Grubu’nun hat sanatına yönelik 12 yıla yayılan çalışmaları, “Nokta Hat Belgeseli” ile kayıt altına alındı. Planlama, çekim ve post-prodüksiyon süreçleri dâhil olmak üzere yaklaşık 40 kişilik profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan belgesel, uzun soluklu bir saha çalışmasının ürünü olarak hayata geçirildi.

Belgeselde; hat sanatının farklı boyutlarını ele alan çok sayıda konuşmacı yer alıyor. Hat sanatının sahadaki icracıları olarak Mehmed Özçay, İbrahim Şengül ve hat ile tezhip alanındaki üretimleriyle Ayten Tiryaki uygulama süreçlerini aktarıyor. Sanatın tarihî ve ilmî arka planı Uğur Derman ve Çiçek Derman tarafından ele alınırken; hat sanatının manevî boyutu ve İslam dünyasındaki yeri Mahmud Erol Kılıç tarafından değerlendiriliyor.

Belgeselde ayrıca eserlerin korunması, koleksiyonlaşması ve sergilenme süreçlerine ilişkin değerlendirmelere Murat Ülker ile mimar ve küratör Yasemin Karaca yer verirken; Albayrak Grubu’nun bu alandaki kurumsal yaklaşımı Esad Sivri ve Abdullah Hanönü tarafından aktarılıyor.

‘Nokta Hat Belgeseli’, hat sanatını uygulama, tarih, estetik ve güncel üretim boyutlarıyla ele alan belgesel–arşiv niteliğinde bir çalışma olarak, Albayrak Grubu’nun 12 yıllık kültür–sanat yolculuğunu kalıcı bir görsel hafızaya dönüştürüyor.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Antalya’da sahilde deniz, zirvede kayak keyfi

Sonraki Haber

TÜİK duyurdu: Türkiye ekonomisi büyüdü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Magazin

Güller ve Günahlar’ın 2’nci sezonu 12 Eylül’de

25 Ağustos 2026
Tarihçi Sinan Meydan Akşehir’de Büyük Taarruz’u anlattı
Kültür ve Sanat

Tarihçi Sinan Meydan Akşehir’de Büyük Taarruz’u anlattı

25 Ağustos 2026
Kültür ve Sanat

Çocuklara enerji bilinci tiyatroyla anlatıldı! İlk durak İskenderun oldu

25 Ağustos 2026
3 çocuk annesi Elif, çocukluk hayalini mumlara döktü
Kültür ve Sanat

3 çocuk annesi Elif, çocukluk hayalini mumlara döktü

25 Ağustos 2026
Yunus Emre Enstitüsü, Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yılında Ahlat’ta ziyaretçilerle buluşuyor
Kültür ve Sanat

Yunus Emre Enstitüsü, Malazgirt Zaferi’nin 955’inci yılında Ahlat’ta ziyaretçilerle buluşuyor

24 Ağustos 2026
Rahatsızlandığı için sahneye geç çıkan Bülent Ersoy’dan 'saat kaç oldu’ diyen hayranına tepki: "Siz saygıdan ne anlarsınız?"
Kültür ve Sanat

Rahatsızlandığı için sahneye geç çıkan Bülent Ersoy’dan ‘saat kaç oldu’ diyen hayranına tepki: “Siz saygıdan ne anlarsınız?”

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Türkiye ekonomisi 2025'te yüzde 3,6 büyüdü

TÜİK duyurdu: Türkiye ekonomisi büyüdü

En Güncel Haberler

Ankara'da kömür yüklü TIR'da 1,5 kilo esrar ele geçirildi
Yerel Haberler

Ankara’da kömür yüklü TIR’da 1,5 kilo esrar ele geçirildi

26 Ağustos 2026
Misafirliğe gittiği evde bıçaklanarak öldürüldü
Yerel Haberler

Misafirliğe gittiği evde bıçaklanarak öldürüldü

26 Ağustos 2026
Sancaktepe'de demirci dükkanı alev alev yandı
Yerel Haberler

Sancaktepe’de demirci dükkanı alev alev yandı

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Demirci’de Kurtuluş Festivali kortej yürüyüşüyle başladı

26 Ağustos 2026
Yaşam

Dere kenarında ölü bulunan kız kardeşler, 30 metreden düşmüş

25 Ağustos 2026
Yaşam

Silahlı kavgada yaralandı, 3 gün sonra hastanede öldü

25 Ağustos 2026
Yaşam

Plakası kapalı aracıyla drift atan sürücüye 281 bin TL ceza

25 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bursa'da kaybolan 50 koyun jandarmanın dron destekli aramasıyla bulundu

Bursa’da kaybolan 50 koyun jandarmanın dron destekli aramasıyla bulundu

- Haberton
26 Ağustos 2026

Bursa'nın İnegöl ilçesinde ağıldan çıkıp kaybolan 50 küçükbaş hayvan, jandarma ekiplerinin dron destekli arama çalışmasıyla yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulundu....

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

İnternetten alınan ürün kaç gün içinde iade edilir? 14 günlük süreyi kaçırmayın

Araba rölantide neden titrer? Motor çalışırken hissedilen sarsıntının nedeni bu parçalar olabilir

Telefonunuza gelen bu linklere sakın tıklamayın: Sahte bağlantı nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Ankara'da kömür yüklü TIR'da 1,5 kilo esrar ele geçirildi

Ankara’da kömür yüklü TIR’da 1,5 kilo esrar ele geçirildi

26 Ağustos 2026
Misafirliğe gittiği evde bıçaklanarak öldürüldü

Misafirliğe gittiği evde bıçaklanarak öldürüldü

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton