16 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Halk Kütüphanelerine 10 yılda 12 milyon kitap alındı

Halk Kütüphanelerine 10 yılda 12 milyon kitap alındı

Haberton - Haberton
10 Aralık 2021
- Politika, CHP Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Halk Kütüphanelerine 10 yılda 12 milyon kitap alındı

Halk Kütüphanelerine 10 yılda 12 milyon kitap alındı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Halk Kütüphanelerine 10 yılda 12 milyon kitap alındı. Kendi ilinde kütüphanenin yerini bilmeyen çok sayıda öğrenci var” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Bakanlıklarına bağlı 1222 halk kütüphanesinin bulunduğunu, bu kütüphanelerdeki kitap sayısının ise 22 milyon 598 bin 848 olduğunu açıkladı.

Bakan Ersoy, son 10 yılda kütüphanelere 12 milyona yakın kitap alındığını, en  çok kullanıcısı bulunan kütüphanenin ise Kırşehir Aşık Paşa Kütüphanesi olduğunu belirtti. Kütüphanelerdeki kitapların en çok edebiyat ve toplum bilimleri konularındaki kitaplardan oluştuğunu ifade eden Bakan Ersoy, kütüphanelerde en çok Adam Blade’nin “Canavar Peşinde” ve Salih Memecan’ın “Limon ve Zeytin isimli eserinin okunduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorularına yanıt istedi:

“Ülkemizde yer alan toplam kütüphane sayısı kaçtır? Kütüphanelerde bulunan toplam kitap sayısı kaçtır? Türlere göre dağılımı nedir? Son on yılda kütüphanelere alınan kitap sayısı kaçtır? Son iki yılda kütüphanelere alman kitap sayısı kaçtır? Kütüphanelere giden okur sayısının en çok olduğu 10 kütüphane hangisidir? Görme engelliler için sesli kitap okuma düzenlemesi mevcut olan kütüphane sayısı kaçtır? Kütüphanelerde en çok emaneten alınan kitap sayısı kaçtır? Kütüphanede okunan ilk 20 kitap nedir ve yazarı kimdir?”

1222 HALK KÜTÜPHANEMİZ VAR

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Ersoy, “Bakanlığımıza bağlı toplam 1.222 adet Halk Kütüphanesi bulunmaktadır. Bakanlığımıza bağlı Halk Kütüphanelerinde bulunan 2020 yılı sonü toplam kitap sayısı 22.598.848’dir. Kitapların konu adları ve yaşa göre dağılımı aşağıda verilmiştir” dedi.

SON 10 YILDA 12 MİLYON KİTAP SATIN ALINDI

Bakan Ersoy, “Son on yılda (2011-2020 yılları arasında) 11.995.974 adet/ son iki yılda ise 2.274.100 adet kitap satın alınmıştır” açıklamasında bulundu.

KIRŞEHİR, KONYA VE KAYSERİ İLK 3’TE

En çok kullanıcısı bulunan kütüphaneleri de aç ıklayan Bakan Ersoy, 431 bin 919 kullanıcıyla Kırşehir Aşıkpaşa İl Halk Kütüphanesinin ilk sırada yer aldığını, daha sonra sırasıyla Konya İl Halk Kütüphanesi, Kayseri İl 75. Yıl Halk Kütüphanesi, Elazığ İl Halk Kütüphanesi , Sems-i Sivasi İl Halk Kütüpnhansi, Muş İl Halk Kütüphanesi ve Isparta Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesinin geldiğini belirtti.

EN ÇOK EDEBİYAT TÜRÜ KİTAP VAR

1222 kütüphanedeki toplam 22 milyon 559 bin 848 kitaptan konularına göre en çok bulunan kitapların listesini de sıralayan Bakan Ersoy, kütüphanelerde 9 milyon 932 bin kitapla en çok “edebiyat ve retorik” konulu kitapların yer aldığını, daha sonra 4 milyon 452 bin kitapla “toplum bilimleri”, 2 milyon 2 73 bin kitapla da “coğrafya ve tarih” kitaplarının bulunduğunu bildirdi.

SALİH MEMECAN’IN LİMON İLE ZEYTEN’İ İKİNCİ SIRADA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kütüphanelerde en ç ok okunan kitapların listesini de açıkladı. Buna göre 7 milyon 500 bin okumayla Adam Blade’nin “Canavar Peşinde” isimli romanı ilk sırada yer alırken, 7 milyon 400 bin okumayla Salih Memecan’ın “Limon ile Zeytin” isimli eseri ikinci sırada bulundu. Jose Mauro De Vasconcelos’un “Şeker Portakalı” 7 milyon 3 bin okumayla üçüncü, Reşat Nuri Güntekin’in “Ç alıkuşu” isimli eseri de dördüncü sırada yer aldı. 6 milyon adet okumayla Sabahattin Ali’nrin Kürt Mantolu Kadın isimli eseri de beşinci en çok okunan eser oldu.

GÖRME ENGELLİLERE KOLAYLIK

Bakan Ersoy, İl ve İlçe Halk Kütüphanelerinde görme engelli vatandaşlara yönelik alan planlamaları yapıldığını belirterek, “Özellikle yeni bina ve yapılandırılan kütüphane binaları projelerinde görme ve diğer engelli kullanıcılara yönelik hizmet alanları yer almaktadır. Müstakil engelli kütüphane hizmeti yerine halkla bütünleşik, ortak kullanım odaklı sosyal hizmet mekânları yapılmaktadır” dedi.

Bakan Ersoy, Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler -Merkezinde gönüllü okurlar aracılığıyla görme engelli üyelerin talepleri doğrultusunda 11 profesyonel formatta oluşturulmuş kayıt stüdyosunda kitapların seslendirildiğini  de açıkladı.

6 MİLYON MATARYAL ÖDÜNÇ VERİLDİ

Bakan Ersoy Halk Kütüphanelerinde 2020 yılı itibariyle ödünç verilen toplam materyal sayısının da 6 milyon 36 bin olduğunu bildirdi.

GÜRER: İNTERNET KULLANIMININ ARTMASI KÜTÜPHANELERE OLAN İLGİYİ AZALTTI

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise internet ve akıllı cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle öğrencilerin kütüphanelere olan ilgisinin azaldığı dikkat çekti.

Bu konuda öğrencilerin ve gençlerin kütüphanelere ilgilerini artıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Gürer, “Kendi ilinde ve ilçesinde kütüphaneye hiç gitmemiş hatta kütüphanenin yerini bile bilmeyen çok sayıda öğrenci var. Kütüphanelerin kullanımının artırılmasına yönelik ve Z kuşağı tabir edilen gençlerin kütüphanelere çekilmesine yönelik çalışmalar yapılmalı” diye konuştu. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul’da FETÖ/PDY örgütüne operasyon

Sonraki Haber

İşitme engelli sporcu bronz madalya aldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026
Tarım ve Orman Bakanlığı 1874 personel alımı sürecini başlatıyor
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alımı sürecini başlatıyor

16 Temmuz 2026
Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian'ı kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian’ı kabul etti

16 Temmuz 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Devlet Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

16 Temmuz 2026
Bakan Gürlek: Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz
Politika

Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz

16 Temmuz 2026
Bakan Kurum'un ismi, Malatya'da caddeye verildi
Politika

Bakan Kurum’un ismi, Malatya’da caddeye verildi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
İşitme engelli sporcu bronz madalya aldı

İşitme engelli sporcu bronz madalya aldı

En Güncel Haberler

'78 can için adalet yürüyüşü' Ankara'ya ulaştı! Kartalkaya aileleri adalet istiyor
Öne Çıkan

’78 can için adalet yürüyüşü’ Ankara’ya ulaştı! Kartalkaya aileleri adalet istiyor

16 Temmuz 2026
Iğdır’da kadınlar saç saça kavga etti
Yerel Haberler

Iğdır’da kadınlar saç saça kavga etti

16 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Yaşam

Cilo Sat Dağı’nda kaybolan dağcı için arama çalışmaları 2’nci gününde

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Durak başkanının öldüğü kavgaya ilişkin 10 tutuklama

Durak başkanının öldüğü kavgaya ilişkin 10 tutuklama

- Haberton
16 Temmuz 2026

Afyonkarahisar'da minibüs durağında durak başkanı Osman Bulaş'ın (43) pompalı tüfekle vurularak öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 18 şüpheliden 10'u...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

'78 can için adalet yürüyüşü' Ankara'ya ulaştı! Kartalkaya aileleri adalet istiyor

’78 can için adalet yürüyüşü’ Ankara’ya ulaştı! Kartalkaya aileleri adalet istiyor

16 Temmuz 2026
Iğdır’da kadınlar saç saça kavga etti

Iğdır’da kadınlar saç saça kavga etti

16 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton