16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Hakimlere emir ve talimat verilemez

Hakimlere emir ve talimat verilemez

Haberton - Haberton
26 Nisan 2022
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Hakimlere emir ve talimat verilemez

Hakimlere emir ve talimat verilemez

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Osman Kavala’ya verilen hapis cezasının eleştirilmesiyle ilgili, “Hakimlere emir ve talimat verilemez. Hakimler görevlerinde bağımsızdır” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Osman Kavala’ya verilen hapis cezasının eleştirilmesiyle ilgili, “Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yargılama süreçlerinin nasıl işleyeceği, kararların nasıl verileceği yasalarla sabittir. Yargılama yetkisinin kullanılması konusunda hiçbir makam, merci hakimlere emir ve talimat veremez. Hakimler görevlerinde bağımsızdır” dedi.

Hakimlere emir ve talimat verilemez
Hakimlere emir ve talimat verilemez

Bakan Bozdağ, Adalet Bakanlığı önünde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bozdağ, Gezi Parkı eylemleri davasında yargılanan Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesiyle ilgili yapılan eleştirilere yanıt verdi. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Bozdağ, “Hukuk devletinde yargılama süreçlerinin nasıl işleyeceği, kararların nasıl verileceği yasalarla sabittir. Hiç kimse kendisini hakim veya mahkeme yerine koymamalıdır.

Maalesef bugün Türkiye’de hakim ve mahkeme yerine kendini koyan pek çok zevatı görüyoruz. Hakimler görevlerinde bağımsızdır. Kararlarını anayasa, kanun ve hukuka bağlı vicdani bir kanaatle verirler. Yargılama yetkisinin kullanılması konusunda hakimlere emir ve talimat verilemez. Tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler emir ve talimat almazlar. Tavsiye ve telkin kabul etmezler. Anayasa, kanun ve hukuka bağlı bir vicdani kanaatle kararlarını açıklarlar. Maalesef dün açıklanan mahkeme kararından sonra bir hukuk devletinde olması gereken tepkilerin dışında çok saygısızca tepkilere de şahit olduk” dedi.

‘HERKESİ HUKUK DEVLETİNİN ASGARİ GEREKLERİNE SAYGIYA DAVET EDİYORUM’

Bir yandan kararı veren hakimlere, bir yandan da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dil uzatıldığını söyleyen Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanımıza, yargıya ve görev yapan hakimlere dil uzatan, el sallayan, ant içen ve tehdit eden herkesi kınıyorum. Herkes haddini bilmeli.

Türkiye’de kararlar beklendiği gibi çıkınca ‘Ankara’da mahkemeler var, hakimler var’ veyahut da beklentiye uygun kararlar çıkmayınca ‘Hakimler, mahkemeler; emir ve talimatla karar veriyor’ diye mahkeme ve hakimleri suçlamak ya da kararları beklentiye, siyasi taraftarlığa göre değerlendirmek hukuk devletiyle bağdaşmayan bir uygulama olarak ortaya çıkıyor. Maalesef bugün pek çok siyasi, beklentilerine göre kararlarını değerlendiriyor. Dünkü olayda da onu bir kez daha görmüş olduk. Buradan herkesi hukuk devletinin asgari gereklerine saygı duymaya davet ediyorum” diye konuştu.

‘KILIÇDAROĞLU, MAHKEMEYE TELKİNDE BULUNDU’

Bakan Bozdağ, beklentilerine göre mahkemede devam eden bir yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmenin de kabul edilebilir bir davranış olmadığını vurgulayarak, “Hatırlarsanız daha önce de bu davayla ilgili karar aşamasına gelindiğinde Sayın Kılıçdaroğlu, bir tweet atmış ve mahkemeye nasıl karar vereceği konusunda tavsiye ve telkinde adeta zımmi olarak bulunmuş.

Hatta orada beklediği gibi karar çıkmazsa nasıl suçlayacağına dair de ifadeler yer alıyordu. Onun için de bunlar doğru bir şey değildir. Bir yandan ‘yargı bağımsızlığı, hukuk devleti, demokrasi, milli irade’ diyeceğiz. Öte yandan da yargıya karşı ve yargı kararlarına karşı ölçüsüz bir şekilde dil uzatacağız ve bu kararları verenlere hakaret edeceğiz. Tehdit edeceğiz. Bunların kabul edilebilir bir yönü yoktur” ifadelerini kullandı.

‘AMERİKA, ALMANYA KENDİ HUKUK SİSTEMİNE BAKSIN’

Bozdağ, kararın ardından Amerika Birleşik Devletleri’nden yapılan eleştirel açıklamaya dikkat çekerek, “Türkiye egemen ve bağımsız bir devlettir. Kimsenin Türkiye’nin iç işlerine karışmaya hakkı yoktur. Türk yargısı bağımsız bir yargıdır. Türk milleti adına yargılama yapar ve karar verir. Ne Amerika Birleşik Devletleri’nin ne de başka bir ülkenin Türkiye’nin yargılamasıyla ilgili söz söylemeye hakkı yoktur.

Onlar kendi işine baksınlar. Amerika kendi hukuk sistemine baksın. Almanya kendi hukuk sistemine baksın. Herkes işine baksın. Türkiye’nin iç işlerine karışmak Amerika’ya da, Almanya’ya da düşmez. Ve Türk yargısı dışarıdan bakanların veyahut da başka ülke liderlerinin veya yöneticilerin değerlendirmelerine göre karar vermez. Türk yargısı, anayasamız 138’de çok net. Anayasa, kanun ve hukuka bağlı bir vicdani kanaatle kararlarını verir ve bağımsız hareket eder” dedi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şehit sayısı 3’e yükseldi

Sonraki Haber

Şehit Doğukan Korkmaz’ın acı haberi baba ocağına ulaştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde
Politika

Azerbaycan ile ilişkiler herhangi iki devletin ötesinde

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi
Politika

İsmail Ok’a yanlış ilaç verildiği iddiasıyla açılan davada 2 sanığa ceza talebi

15 Mayıs 2026
Büyük Birlik Partisi'nin 13'üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak
Politika

Büyük Birlik Partisi’nin 13’üncü Olağan Büyük Kurultayı 7 Haziran’da yapılacak

15 Mayıs 2026
Bakan Göktaş: Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak
Politika

Hedefimiz engelli bireylerin hayatını kolaylaştıran, ailelere destek olan hizmetleri daha da yaygınlaştırmak

15 Mayıs 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz
Politika

Vahşi kapitalizmin elinde gaddar bir ekonomik silaha dönüştüğünü görüyoruz

15 Mayıs 2026 - Güncellenme Tarihi 16 Mayıs 2026
Vali Gül: Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak
Politika

Bayram harçlığı olarak önümüzdeki burs 10 bin lira olacak

15 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Şehit Doğukan Korkmaz'ın acı haberi baba ocağına ulaştı

Şehit Doğukan Korkmaz'ın acı haberi baba ocağına ulaştı

En Güncel Haberler

Tayland'da yeni bir dinozor türüne ait kalıntılar bulundu
Gündem

Tayland’da yeni bir dinozor türüne ait kalıntılar bulundu

16 Mayıs 2026
Bodrum FK Süper Lig hayallerine veda etti
Spor Haberleri

Bodrum FK Süper Lig hayallerine veda etti

16 Mayıs 2026
Karşıyaka'ya potada Bursaspor faturası
Spor Haberleri

Karşıyaka’ya potada Bursaspor faturası

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da iş yerinden hırsızlık kamerada

16 Mayıs 2026
Yaşam

‘Sahte araç kiralama’ dolandırıcılığında 44 tutuklama

16 Mayıs 2026
Yaşam

Yaralı bulunan ebabiller tedavi edilip doğaya salındı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Göçük altında kalıp yatağa mahkum olan maden işçisinden fizik tedavisi için yardım talebi

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Geçen yıl kuruyan Sülüklü Göl, son yağışlarla yeniden doldu

Geçen yıl kuruyan Sülüklü Göl, son yağışlarla yeniden doldu

- Haberton
16 Mayıs 2026

Manisa'da Spil Dağı Milli Parkı eteklerinde bulunan ve geçen yıl kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan Sülüklü Göl, bu yıl etkili olan...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Tayland'da yeni bir dinozor türüne ait kalıntılar bulundu

Tayland’da yeni bir dinozor türüne ait kalıntılar bulundu

16 Mayıs 2026
Bodrum FK Süper Lig hayallerine veda etti

Bodrum FK Süper Lig hayallerine veda etti

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton