6 Eylül 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Güvenlik korucusuna tazminatı KDK kararıyla ödendi

Güvenlik korucusuna tazminatı KDK kararıyla ödendi

Haberton - Haberton
22 Temmuz 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Güvenlik korucusuna tazminatı KDK kararıyla ödendi

Güvenlik korucusuna tazminatı KDK kararıyla ödendi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme üyelerinden oluşan Karma Komisyon da sunum yapan Alt Komisyon Başkanı Behiye Eker, 1997 yılında bir terör saldırısı sonucunda yaralanan güvenlik korucusunun 1999 yılında kazandığı nakdi tazminatın ödenmediğini belirterek, “Kamu Denetçiliği Kurumumuz tazminatın ödenmesi yönündeki tavsiye kararı üzerine 277 milyon 925 bin 11 TL nakdi tazminat ödenmesine karar vermiştir” dedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme üyelerinden oluşan Karma Komisyon Başkanvekili AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısının açılışında konuşan Dal, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) TBMM’ye bağlı bir hak arama kuruluşu olduğunu ve vatandaşlar ile kamu kurumları arasında köprü rolü üstlendiği için verilen tavsiye kararlarının önemli olduğunu belirtti. Dal, KDK’nın 2025 yılı raporu için Alt Komisyon kurulması kararı verildiğini hatırlattı ve raporun komisyona sunulduğunu söyledi.

Ardından Alt Komisyon Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Behiye Eker’e söz verdi. Eker, “Kurulduğu günden bugüne bilinirliği giderek artan Kamu Denetçiliği Kurumu, etkin bir hak arama ve adalet mekanizması olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruların ücretsiz olması ve farklı usullerle kolaylıkla başvuru yapılabilmesi kurumun vatandaşlarımız nezdinde ulaşılabilirliğini önemli ölçüde artırmıştır. Kamu Denetçiliği Kurumu’na 2025 yılında 2 bin 134 başvuru yapılmış, 2013 yılından bugüne kadar ise toplam başvuru sayısı yaklaşık 277 bine ulaşmıştır. Kurum idare ile vatandaşlarımız arasında bir köprü vazifesi görerek uyuşmazlıkları öncelikle uzlaşı yoluyla çözmeye çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘2025 YILINDA 2 BİN 42 BAŞVURU DOSTANE YOLLARLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULDU’

Kamu Denetçiliği Kurumu’na yapılan başvurular hakkında bilgilendirmesini sürdüren Eker, “2025 yılında 2 bin 42 başvuru dostane yollarla çözüme kavuşturulmuş, dostane çözümün mümkün olmadığı durumlarda ise idareye tavsiyede bulunulmaktadır. Bu kapsamda, 2025 yılında idarelere yönelik toplam bin 214 tavsiye kararı verilmiştir. Karma Komisyonun 10 Şubat 2026 tarihli toplantısında alınan karar gereğince kurulan Karma Alt Komisyonumuz çalışmaları süresince 4 toplantı gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

‘NAKDİ TAZMİNAT ÖDENDİ’

Eker, alt komisyon toplantılarında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun verdiği tavsiye kararlarına en fazla uyan kamu kuruluşlarına plaket takdiminde bulunulduğunu aktardı ve komisyonda görüşülen bazı tavsiye kararlarından örnekler verdi. Eker, “Ele aldığımız tavsiye kararlarının birinde 1997 yılında gerçekleştirilen terör saldırısında yaralanan ve 1999 yılında hakkında nakdi tazminat ödenmesine karar verilen bir güvenlik korucusunun kararın uzun yıllar uygulanmaması nedeniyle tazminatını alamadığı, yaklaşık 19 yıl sonra yaptığı ödeme talebinin ise zaman aşımı gerekçesiyle reddedildiği görülmüştü. Kamu Denetçiliği Kurumumuz tazminatın ödenmesi yönündeki tavsiye kararı üzerine dosyayı yeniden değerlendiren İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü başvurucuya 277 milyon 925 bin 11 TL nakdi tazminat ödenmesine karar vermiştir ” dedi.

‘VATANDAŞ ŞİKAYETLERİNDE YÜZDE 42,5’LİK ARTIŞ’

Rapor üzerine söz alan İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, “Komisyon raporunda vatandaş şikayetlerindeki yüzde 42,5’lik artış esasen iktidarın da ne denli başarısız olduğunun, vatandaşta isyanın, şikayetin yüzde 50 nispetinde arttığının da net bir göstergesidir. 2025 yılında başvuruların bir önceki yıla göre yüzde 42.49 artarak 21 bin 034’e ulaşması, kamu hizmetlerindeki hususen ciddi bir memnuniyetsizliğin de göstergesidir. Vatandaş hakkını kamu idaresi içinde alamadığı için kamu denetçiliğine başvurmak zorunda kalıyor. En fazla şikayet kamu personel rejiminde, başvuruların yüzde 30,4’ü kamu personeli, 16,8’i adalet, 9,1’i eğitim, yüzde 7’si sosyal güvenlik, 6,6’sı belediye hizmetleriyle ilgili. Bu tablo, liyakat sorununu net bir şekilde ortaya koyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘BİN 86 DOSYA DOSTANE BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜME KAVUŞMUŞTUR’

Ardından Kamu Başdenetçisi Mehmet Akarca, rapor ile ilgili söz aldı. Akarca rapora dair, “Kamu Denetçiliği Kurumunun tavsiye kararlarına uyum oranının idareler tarafından gün geçtikçe daha fazla benimsendiğini memnuniyetle ifade ediyorum. Bununla ilgili sorunlarımız var, bunlara da raporlarımızda değindik ama kamu kurumlarıyla yaptığımız görüşmelerde bununla ilgili ciddi mesafeler aldık. Tavsiye kararlarına uyma oranı da dünya ortalamasının üzerinde, Avrupa ortalamasının ise altında ancak gün geçtikçe tavsiye kararına uyma oranı artıyor. Tavsiye kararlarına muğlak ifade ‘değerlendirilecektir’ ibaresini biz artık ‘buna uyulacaktır’ şeklinde değerlendirmiyoruz, bunu özellikle raporumuzda benimsedik ve bahsettik. Ancak ilave edilirse o zaman yüzde 59’lar değil, yüzde 70’leri buluyor. Bin 86 tane dosya geçen sene dostane şekilde çözüme kavuşmuştur. Yani vatandaşların sorunu net bir şekilde çözülmüş” ifadelerini kullandı.

‘CEZAEVLERİNDE KALABALIKLAŞMA HALA ÇÖZÜLMÜŞ DEĞİL’

Dezavantajlı gruplara yönelik başvurularla ilgili de konuşan Akarca, “Özellikle insan hakları, engelli haklarıyla ilgili olarak ki TİHEK’le ortaklaşa konular var, orada da resen harekete geçme imkanı var. Özellikle kadınlarla ilgili olarak kurumlara yönelik başvuru olmayınca daha çok bireysel şiddet ya da öldürme, yaralama, şiddet görme ya da tacize uğrama, bu tabii yargı yetkisinin görev alanına giren ve kamu kurumlarıyla doğrudan ilgili olmadığı için o konuda başvuru az. Ancak, çocuklarla ilgili olarak başvuruya şöyle diyeyim: Geçen 2025 yılında 368’di, bu ay itibarıyla ilk altı ayında 291 oldu. Yani kadın haklarıyla ilgili olarak bunu ifade ettim. Cezaevleriyle ilgili olarak şöyle bir gerçek var. Cezaevlerinde kalabalıklaşma ciddi bir sorun, hala çözülmüş değil. Bununla ilgili olarak Adalet Bakanlığımız ve Ceza Tevkifevleri Genel Müdürümüz gerçekten de çok iyi niyetli bir yaklaşımla elinden gelen gayreti gösteriyor ama bu tabii bir bütçe sorunu, yatırım sorunu” diye konuştu.

RAPOR KABUL EDİLDİ

Ardından Dal, raporu oylamaya sundu. Oylama sonucunda rapor kabul edildi.

Etiketler: AK PartiBursaEğitimİstanbulİyi PartiKadınŞiddetTBMMTerör
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Nihal Su’ya itfaiyecilerden sürpriz doğum günü kutlaması

Sonraki Haber

Bakan Kurum, Adıyaman’da inşa edilen köy evlerini paylaştı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

DEM Parti'de Hatimoğulları ve Bakırhan yeniden seçildi
Politika

DEM Parti’de Hatimoğulları ve Bakırhan yeniden seçildi

6 Eylül 2026
Bakan Memişoğlu: "Milletimiz için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz"
Politika

Bakan Memişoğlu: “Milletimiz için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz”

6 Eylül 2026
İletişim Başkanı Duran'dan OVP açıklaması: "Sürdürülebilir sosyal refah kalıcı hale getirilecek"
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan OVP açıklaması: “Sürdürülebilir sosyal refah kalıcı hale getirilecek”

6 Eylül 2026
Bakan Kacır: Ülkemizin sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz
Politika

Bakan Kacır’dan güçlü Türkiye mesajı: “Sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz”

6 Eylül 2026
Bakan Kurum, Antalya EXPO Alanı'ndaki COP31 hazırlıklarını inceledi
Politika

Bakan Kurum, Antalya EXPO Alanı’ndaki COP31 hazırlıklarını inceledi

6 Eylül 2026
Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: "Konya-Antalya arası seyahat süresi 20 dakika kısalacak"
Politika

Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: “Konya-Antalya arası seyahat süresi 20 dakika kısalacak”

6 Eylül 2026
Sonraki Haber
Bakan Kurum, Adıyaman'da inşa edilen köy evlerini paylaştı

Bakan Kurum, Adıyaman'da inşa edilen köy evlerini paylaştı

En Güncel Haberler

Batman Petrolspor - Fatih Karagümrük: 4-3
Spor Haberleri

Batman Petrolspor – Fatih Karagümrük: 4-3

6 Eylül 2026
Kocaelispor - Samsunspor: 1-0
Spor Haberleri

Kocaelispor – Samsunspor: 1-0

6 Eylül 2026
Kayserispor, Esenler Erokspor maçının hazırlıklarını tamamladı
Spor Haberleri

Kayserispor, Esenler Erokspor maçının hazırlıklarını tamamladı

6 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Erzurum’da sel hasara yol açtı

6 Eylül 2026
Yaşam

Çıldır karayolu beyaza büründü

6 Eylül 2026
Yaşam

Kayseri’de polis, sınava geç kalan öğrencileri taşıdı

6 Eylül 2026
Yaşam

Ölen kız kardeşlerin bahçesindeki fındığın hasadını imece usulü mahalleli yaptı

6 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Girne'de batan gemiyle 3 ay önce seyahat eden yolcu: Dalga vurdu, gemi su almaya başladı

Girne’deki gemi kazasında can kaybı 14’e yükseldi

- Haberton
6 Eylül 2026

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ünal Üstel, Girne açıklarında meydana gelen gemi kazasının ardından sürdürülen arama çalışmalarında 1 kişinin daha...

Türk genç nüfusu ve siyasal Katılım: Z kuşağı seçmen profili

Evinizde haberiniz olmadan kimler kayıtlı? Birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

Sonbahar melankolisi: Mevsimsel depresyonu anlama ve yönetme

Türkiye’de tarım ilacı kalıntıları: Meyve ve sebzeler ne kadar güvenli?

Güncel Haber

Batman Petrolspor - Fatih Karagümrük: 4-3

Batman Petrolspor – Fatih Karagümrük: 4-3

6 Eylül 2026
Kocaelispor - Samsunspor: 1-0

Kocaelispor – Samsunspor: 1-0

6 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton