5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Günlük doğal gaz üretiminin yüzde 30’unu karşılayacak

Günlük doğal gaz üretiminin yüzde 30’unu karşılayacak

Haberton - Haberton
1 Temmuz 2020 - Güncellenme Tarihi 26 Mayıs 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Aksaray'ın Sultanhanı ilçesinde yapımı devam eden Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi, tamamlandığında 5,4 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olacak.

AKSARAY'IN SULTANHANI ILCESINDE YAPIMI DEVAM EDEN TUZ GOLU YER ALTI DOGAL GAZ DEPOLAMA TESISI, TAMAMLANDIGINDA 5.4 MILYAR METREKUP DEPOLAMA KAPASITESINE SAHIP OLACAK. (FOTO: HASAN DONMEZ/AKSARAY,DHA)

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde yapımı devam eden Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi, tamamlandığında 5,4 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip olacak.

Tesisin yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım olduğunu belirten Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, “Bu tesis tamamlandığı zaman Türkiye’deki doğal gaz tüketiminin günlük yüzde 30’unu karşılamış olacak. Silivri ile birlikte günlük yüzde 60’ını karşılayacak. Burada çok büyük istihdam var. Yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım” dedi. 

BOTAŞ tarafından Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyinde Sultanhanı ilçesinde 5,4 milyar metreküp kapasiteli yer altı doğal gaz depolama tesisin yapımı devam ediyor. Yer altı tabakasının yaklaşık 1000 ile 1500 metre altındaki, kalınlığı ortalama 1500 metre olan tuz tabakası, 120 kilometre uzaklıktaki Hirfanlı Barajı’ndan getirilen tatlı su ile çözülmesi sağlanıp, kaverna (suni mağara) oluşturuldu. Her biri ortalama 630 bin ile 780 metreküp kapasiteli 52 kaverna ile toplam kapasitesi 5,4 milyar metreküpe ulaşmış olacak. 

2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Aksaray Valisi Aydoğdu, yer altı doğal gaz depolama tesisinde incelemede bulundu. Tesisin iki etaptan oluştuğunu belirten Vali Aydoğdu, ”Bu tesis, bittiği zaman Türkiye’deki doğalgaz tüketiminin günlük yüzde 30’unu karşılamış olacak. Silivri ile birlikte günlük yüzde 60’ını karşılayacak. Burada çok büyük bir istihdam var. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım. Bu tesisin burada olması hem Sultanhanı, hem de Aksaray’ımız acısından inanılmaz bir katma değer sağlıyor. Bundan dolayı da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mıza, BOTAŞ’a ve yüklenici firmaya teşekkür ediyoruz” dedi. 

Vali Aydoğdu, tesisin bölge halkına da istihdam sağladığını belirterek, ”Burada hem böylesine güzel bir tesisin olması, hem tarihi İpek Yolu üzerindeki en büyük kervansarayın Sultanhanı’nda olması Aksaray’ın hem teknolojik hem tarihi dokusu acısından inşallah ileriki günlerde İç Anadolu’nun incisi olacak gibi gözüküyor. Burada Sultanhanı ve çevresinde yaklaşık 300- 350 kişi de istihdam edilmektedir. Burası aynı zamanda istihdam kapısı olmaktadır” diye konuştu. 

TUZ GÖLÜ’NDEKİ FLAMİNGOLARA ZARAR VERMİYOR 

Vali Aydoğdu, 120 kilometre uzaklıktaki Hirfanlı Barajı’ndan borularla bölgeye taşınan suyun kavernaların oluşumu için enjekte edildiğini daha sonra da o suyun Tuz Gölü’nün kenarına bırakıldığını kaydetti. Göle bırakılan suyun flamingolara zarar verdiği yönünde algı oluşturulmak istendiğini kaydeden Aydoğdu, yapılan araştırmalar sonucu flamingo sayısında artış olduğunun belirlendiğini söyledi. Aydoğdu, ”Burada çok ciddi anlamda bilim adamlarının sularla ilgili yaptığı tahliller var. Bu tahlillere baktığımız zaman yavru flamingoların sayısının arttığını, bunu fotoğraflarla belgelerle gösterdiler. Belki farklı insanların oluşturmak istediği olumsuz bir algı olabilir. Şu an burada yapılan iş ve işlemlerin, doğaya, insanlara ve flamingolara hiçbir zararının olmadığını görüyoruz” dedi. 

BOTAŞ Depolama 2 Daire Başkanı Gökalp Mücahit Şener de “2011 yılında sözleşmesini imzaladığımız doğal gaz depolama projesinin ilk bazında 6 kavernamızı şu an da 2017 yılından itibaren işletmeye aldık. 600 milyon metreküp çalışma gazı kapasitesiyle çalışıyoruz. İkinci baz kapsamındaki diğer 6 kavernayı 2021 yılında hizmete alacağız. Toplam geri depolama kapasitemiz 1,2 milyar metreküp çalışma gazı olacak. Geri üretim kapasitemizde 40 milyon metreküpe ulaşacak. Genişletme projemiz kapsamında ilk etabımızı 2022 yılında alacağız. 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitemizi tekrar daha devreye alacağız. 2023 yılından itibaren de 5,4 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesiyle tesisimiz ülkemize hizmet edecek” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Irak’a tıbbi malzeme yardımı

Sonraki Haber

İki haftalık sıkı önlem coronavirüsü bitirir

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Dilan Polat’ın korumasının öldürüldüğü olayda, 2 kişi İstanbul’a gönderildi

5 Haziran 2026
Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP'den istifa etti
Öne Çıkan

Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP’den istifa etti

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Ankara-Samsun arası 2,5 saate düşecek
Öne Çıkan

Bakan Uraloğlu duyurdu: Ankara-Samsun arası 2,5 saate düşecek!

5 Haziran 2026
Erman Toroğlu hakkında beraat kararı
Öne Çıkan

Erman Toroğlu hakkında beraat kararı

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

İmamoğlu’nun Şadi Yazıcı’ya hakaret davası 11 Eylül’e ertelendi

5 Haziran 2026
Esenboğa Havalimanı'nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu
Öne Çıkan

Esenboğa Havalimanı’nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Kontrollü sosyal yaşama geçilmesiyle yeni Covid-19 vakalarının arttığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, iki haftalık sıkı bir önlem ile vakaların tamamen bitirilebileceğini söyledi.

İki haftalık sıkı önlem coronavirüsü bitirir

En Güncel Haberler

Karşıyaka'dan Yaya'dan 10 Haziran uyarısı
Spor Haberleri

Karşıyaka’dan Yaya’dan 10 Haziran uyarısı

5 Haziran 2026
Bakan Tekin Rami Kütüphanesi'nde açılan 'Geleceğin Yazarları' fuarında öğrencilerle biraraya geldi
Yerel Haberler

Bakan Tekin Rami Kütüphanesi’nde açılan ‘Geleceğin Yazarları’ fuarında öğrencilerle biraraya geldi

5 Haziran 2026
Elektrik akımına kapılan işçi, 4'üncü kattan düştü
Yerel Haberler

Elektrik akımına kapılan işçi, 4’üncü kattan düştü

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yola inen bozayı ile 2 yavrusu görüntülendi

5 Haziran 2026
Yaşam

5’inci kattan düşen Ebrar bebek, toprağa verildi

5 Haziran 2026
Yaşam

Malatya’da takside 28 bin uyuşturucu hap ele geçirildi; 4 gözaltı

5 Haziran 2026
Yaşam

Sultangazi’de otomobille kafa kafaya çarpışan motosiklet alev alev yandı; kadın sürücü öldü

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dilan Polat’ın korumasının öldürüldüğü olayda, 2 kişi İstanbul’a gönderildi

- Haberton
5 Haziran 2026

İzmir'in Çeşme ilçesinde, sanal medya fenomeni Dilan Polat'ın korumalığını ve şoförlüğünü yapan Can Polat'ın (37) silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili gözaltına...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Karşıyaka'dan Yaya'dan 10 Haziran uyarısı

Karşıyaka’dan Yaya’dan 10 Haziran uyarısı

5 Haziran 2026
Yola inen bozayı ile 2 yavrusu görüntülendi

Yola inen bozayı ile 2 yavrusu görüntülendi

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton