27 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İzmir Haberleri - Günde 4 paket sigara içiyordum, şimdi kokusu bile rahatsız ediyor

Günde 4 paket sigara içiyordum, şimdi kokusu bile rahatsız ediyor

Haberton - Haberton
30 Mayıs 2025
- İzmir Haberleri, Yerel Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Günde 4 paket sigara içiyordum, şimdi kokusu bile rahatsız ediyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

55 yıl süren sigara kullanımından kurtulan Mehmet Emin Polat (65), “Günde 4 paket sigara içiyordum. Şimdi kokusu bile rahatsız ediyor” dedi.

İzmir’de İl Sağlık Müdürlüğü, ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ nedeniyle sigarayı bırakanlarla, onları bağımlılıktan kurtaran hekimleri bir araya getirdi. 55 yıl süren sigara kullanımından doktorunun desteği ve önerdiği tedavi sayesinde kurtulan Mehmet Emin Polat (65), “Bırakmak istedikçe arttı. En son günde 4 paket sigara içiyordum. Şimdi kokusu bile rahatsız ediyor” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı’nın Sigara Bırakma Tedavisi Polikliniği’nden destek alıp bağımlılıktan kurtulanları, ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ nedeniyle bir araya getirdi. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve ücretsiz karşılanan ilaçlar sayesinde tütün kullanımını bırakanlar, kendilerine destek olan hekimlere teşekkür etti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sıhhi Tıbbı Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Günay, hem sigara kullanımında hem de sigaraya bağlı ölümlerde artış olduğunu söyledi. Her 5 dakikada 1 kişinin sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Prof. Dr. Günay, dikkat çekici olması açısından tütün kaynaklı ölümleri gösteren sayaç hazırladıklarını belirterek, “Sigaranın dışında nargile, elektronik sigara ve tüm tütün ürünleri hastalıklara yol açan çok önemli etmenler arasında yer alıyor. 2008 yılındaki yasadan sonra çok güzel bir düşüş yaşamıştık. Toplum tütün ürünlerinin zararlarına yönelik çok güzel bir duruş sergilemişti. O duruşu kaybetmiş durumdayız. Kapalı ortamlarda sigara içimi devam ediyor. Denetimlerde bunları çok sık görüyoruz” dedi.

‘YANINIZDA 4 KİŞİ SİGARA İÇİYORSA SİZ DE 1 TANE İÇMİŞ SAYILIRSINIZ”

Tütün ürünlerin içinde nikotin ve 7 binden fazla zehirli kimyasal madde bulunduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Günay, nikotinin KOAH ile birlikte kalp damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı ve solunum sistemi hastalıklarını arttırdığını ifade ederek, “Sigara içilen bir ortamda 4 saat süresince, zararlı kimyasallar havada asılı olarak kalıyor. 4 saat sonrası da aynı zararlılar oradaki mobilyalar ve koltuklara yapışıyor. O kimyasallar günlerce tekrar o havaya karışıyor. Çocuğumuzla beraber kafeteryada bir şeyler yiyoruz, arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Halbuki o sırada büyüme çağında olan çocuğumuz da aynı şekilde o havayı soluyor. Açık havada ise önünüzde birisi sigara içerek gidiyorsa onun dumanını soluduğunuz zaman kapalı ortamda sigara içmiş gibi siz de aynı şekilde pasif içici oluyorsunuz. Pasif içicinin yaşadığı sağlık sorunlarıyla aktif içicinin yaşadığı sağlık sorunları aynı. 4 kişi yanınızda sigara içiyorsa siz de 1 tane sigara içmiş sayılırsınız” diye konuştu.

‘EN ZOR BIRAKILAN BAĞIMLILIK’

Tütün bağımlılığının tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Günay, Sağlık Bakanlığı’nın hem kullanmayı engellemeye hem de kurtulmaya yönelik programları bulunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Günay, şu bilgileri verdi:

“1 yıl süreyle sigarayı bıraktıysa artık sigaraya dönüş çok zor. Ama ilk 6 ay biraz daha sorunlu. Bu dönemde, kişi nikotin azaldığı için vücutta bazı yoksunluk belirtileri hissedecek. Sinirlilik, terleme, dikkat eksikliği olacak. Zorlandığı zaman neler yapacağı ile ilgili sağlık çalışanı arkadaşlarımız yönlendiriyor. Nikotin bağımlılığı esrardan, eroinden, kokainden daha fazla bağımlılık yapan ve daha zor bırakılan bir bağımlılık. Ama nikotin bağımlılığı konusunda bu kadar destek varken hala bu zehirle beraber yaşamaya devam etmemek gerekiyor.”

‘BIRAKMALARI BİZİ DE MOTİVE EDİYOR’

Bornova Sigara Bırakma Polikliniği’nden Dr. Lütfiye Şahin de hastaların 171’i arayarak telefonla randevu alabileceğini belirterek, “Onlara ilaç tedavisi öneriyoruz. Çünkü ilaç kullanımı tedavide başarıyı ve bırakmışlık oranlarını arttırdığı gibi geri dönüşleri de azaltıyor. Hasta başvurusunda yoğunluk var. İlaca başladıktan sonra beşinci gün sigara bırakma günü yapmak gerekiyor. Hastaya nasıl kullanacağına yönelik açıklayıcı bilgiler veriyoruz. Bırakmaları bizi de motive ediyor” dedi.

‘HÜCRE YAŞINI ERKEKLERDE 28, KADINLARDA 23 YIL ARTTIRIYOR’

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç ise şu bilgileri verdi:

“Sigaranın saç telinden ayak tırnağına kadar zarar vermediği hiçbir hücre yok. Erkeklerde sigara içen bir kişinin hücre yaşını 28 yıl, kadın cinsiyette de 23 yıl arttırıyor. Yani 30 yaşındaki biri günde bir tane sigara içiyorsa erkekse aslında 58 yaşında, kadınsa 53 yaşında kabul etmeli kendisini. Ama kurtulduktan 20 dakika sonra bu kaybettiği yılları dakika dakika kazanmaya başlıyor. Bir daha hiç içmezse tümünü kazanma şansı var.”

‘DOKTORUMUN BANA GÜVENMESİ BENİ DAHA ÇOK TETİKLEDİ’

Bornova Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan Yonca Yıldız (43) da 28 yıl sigara tükettiğini ve yaklaşık 2 ay önce bu bağımlılıktan kurtulduğunu vurgulayarak, “Sigaraya yaklaşık 13-14 yaşında başladım. 28 yıl hep içiciydim. İki kızım var hamilelik ve emzirme dönemlerinde birer yıl bırakmıştım. Sonrasında hep içtim. Daha önce bant kullanarak bırakmayı denedim. 10 gün içmedim. Sonra basit bir stres anında yeniden başladım. Bu yaşa kadar hep içtim. Tansiyon sorunu yaşadım. Sigara içmediğimde 13 olan tansiyonum, sigara içer içmez 14’e çıktı. Tetiklediğini fark ettim. Doktorum başarabileceğimi ve benim güçlü bir kadın olduğumu söyledi. Bu beni daha çok tetikledi. İlaca başladım ama kafamda da bitirdim. Eşimle aynı gün ikimiz de bıraktık. Yaklaşık 2 ay oldu. Stresim yok. Aksine çok enerjiğim ve mutluyum” diye konuştu.

Akile Kabacı (58) ise “25 yıldır sigara kullanıyordum. 1,5 ay önce bıraktım. Mutluyum. Rahat bıraktım. Daha önce de denemiş ama tekrar başlamıştım. Ama bu defa kesin kararlıyım. Grip oldum. Çok uzun sürdü iyileşmem. Öksürük çok rahatsız etti ve sigaradan nefret ettim. Herkes 1 hafta 10 günde iyileşirken benim 2 ayı geçmişti” dedi.

Mehmet Emin Polat (65) da 55 sene sigara içtiğini belirterek, şunları söyledi:

“50 yaşına kadar severek içtim. 50 yaşından sonra sigara beni içmeye başladı. Bırakmak istedikçe arttı. En son günde 4 paket sigara içiyordum. Azaltayım derken çoğaldı. Ama doktorum sayesinde 10 aydır sigara kullanmıyorum. Şimdi kokusu bile rahatsız ediyor. Saati saatine ilaç kullandım. 20 gün ilaç kullandım. İradeli olmak lazım.”

Sigaraya 16 yaşında başladığını anlatan Solmaz Özlem Köse (48) ise “32 sene kullandım. Daha önce bırakmayı denedim ama başaramadım. 1,5 aydır kullanmıyorum. Eskiden 3 pakete yakın kullanıyordum. Herkese tavsiye ederim. Bağımlılık çok kötü. Zamanımızı bile alıyor. İşimize ara veriyoruz. O ara yarım saat 1 saate çıkıyor” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Elektronik sigara, gençlerin hayatını tehdit ediyor

Sonraki Haber

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna konulu toplantı düzenleyecek

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı
Yerel Haberler

Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

27 Ağustos 2026
Adana'da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Adana’da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın

27 Ağustos 2026
Bursa'da kavga sonrası tüfekle ateş açıldı: 2 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da kavga sonrası tüfekle ateş açıldı: 2 yaralı

27 Ağustos 2026
Şanlıurfa'da iki yolcu otobüsü çarpıştı: 13 yaralı
Yerel Haberler

Şanlıurfa’da iki yolcu otobüsü çarpıştı: 13 yaralı

27 Ağustos 2026
Gercüş’te tarlaya uçan kamyonetteki 2 kişi yaralandı
Yerel Haberler

Gercüş’te tarlaya uçan kamyonetteki 2 kişi yaralandı

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna konulu toplantı düzenleyecek

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna konulu toplantı düzenleyecek

En Güncel Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı
Yerel Haberler

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı
Yerel Haberler

Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

27 Ağustos 2026
Adana'da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Adana’da kauçuk ayakkabı tabanı fabrikasında yangın

27 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Arnavutköy’de 4 yaşındaki Ediz devrilen futbol kalesinin altında kaldı: “Çocuğum sürüklenerek getirildi”

26 Ağustos 2026
Yaşam

Yaya geçidinde otomobilin çarptığı kişi yaralandı; kaza kamerada

26 Ağustos 2026
Yaşam

Serik’te otluk alanda yangın: Vatandaşların müdahalesiyle kontrol altına alındı

26 Ağustos 2026
Yaşam

3 milyon 387 bin metrekareden fazla hayalet ağ, su kaynaklarımızdan temizlendi

26 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bayrampaşa’da kadını darbeden şüpheliye müdahale eden polisleri yaralayan 4 şüpheli tutuklandı

Bayrampaşa’da kadını darbeden şüpheliye müdahale eden polisleri yaralayan 4 şüpheli tutuklandı

- Haberton
27 Ağustos 2026

Bayrampaşa’da M.Y.’nin (24) sokakta Z.T.’yi (19) darbettiğini gören polis memurları O.K. ve M.A.K., olaya müdahale etti. Şüphelinin yakınlarının da dahil...

İyileşmeyen yaraların gizemi: Hücresel onarımı hızlandıran beslenme rehberi

Sivrisinekler sadece gece mi ısırıyor? Yaz aylarında doğru bildiğimiz yanlışlar

Adınıza dava açılmış olabilir mi? E-Devlet’te birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

Güncel Haber

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

Büyükçekmece’de kıraathaneye silahlı saldırı: 3 yaralı

27 Ağustos 2026
Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

Bursa’da yapılan denetimlerde aranan 9 kişi yakalandı

27 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton