5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Gümrüklerde toplam 22 milyar TL müsadere yapıldı

Gümrüklerde toplam 22 milyar TL müsadere yapıldı

Haberton - Haberton
22 Aralık 2023 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Gümrüklerde toplam 22 milyar TL müsadere yapıldı

Gümrüklerde toplam 22 milyar TL müsadere yapıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerimizce, bu sene 11 ay içerisinde yapılan operasyonlar neticesinde tam 4,7 milyar liralık uyuşturucu ele geçirildi. 17 milyar 200 milyon liralık da kaçak ticari eşya ele geçirildi. Toplam 22 milyar lira müsadere (zor alım) gümrüklerde yapıldı” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen ‘Yasa Dışı Ticaretle Mücadele Konferansı’na katıldı. Bakan Bolat’ın yanı sıra ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bakanlık bürokratları ve ticaret dünyasından isimler de konferansta yer aldı. 

Bakan Bolat, 2023 yılında 257 milyar dolar civarında mal ihracatı, 100 milyar dolar civarında hizmet ihracatı ve 365 milyar dolar civarında mal ithalatıyla ilgilendiklerini belirterek, “Bütün bunlar bizim gümrüklerimizden geçiyor. Türkiye’nin 154 aktif gümrük kapısı var ve toplamda 623 milyar dolarlık mal ticareti bu gümrüklerden geçmek zorunda. Toplam 8 milyon adet konteynerin işlemi yapılıyor. Biz bunu yaklaşık 16 bin gümrük çalışanımızla yapıyoruz.

Kaçak ticaret ya da yasa dışı, uyuşturucu ticaretini engellemeye çalışıyor. Türkiye’nin 4’üncü kolluk kuvveti olan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bizim Bakanlığımızın bünyesinde. Amacımız, ticareti hızlandırıp ülkemize daha fazla döviz kazandırmak, ülkemize zarar verecek haksız şekilde ithali yapılan ürünlerle ilgili engelleyici olmak ve yasa dışı ticareti engellemek. Sağlığa ve halka zararlı tehlike maddelerin ticaretini yasaklamak ve müsadere etmek” diye konuştu.

‘UYUŞTURUCU YAKALAMALARININ YÜZDE 15’İNİ BİZ YAPIYORUZ’

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre; küresel düzeyde ticaret yoluyla aklanan para miktarının, küresel ticaretin yüzde 2,5’ine tekabül ettiğini kaydeden Bakan Bolat, “Küresel mal ihracatı 25 trilyon dolar. Yüzde 2,5’i ticaret yoluyla aklanan ürün olduğuna göre; demek ki bu rakam 1 trilyon dolar. Narkotik endüstrisinin de yıllık 300 milyar dolarlık bir hacme ulaştığını üzülerek söylemek zorundayız.

Yasal ticareti sanayicilerin, ihracat ve ithalatçıların hızlı bir şekilde, zarar etmeyecek şekilde yapmaları da biz gümrük idarecilerinin önemli görevlerinden birisi. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerimizce, bu sene 11 ay içerisinde yapılan operasyonlar neticesinde tam 4,7 milyar TL’lik uyuşturucu ele geçirildi. 17 milyar 200 milyon liralık da kaçak ticari eşya ele geçirildi. Toplam 22 milyar lira müsadere gümrüklerde yapıldı. 4,7 milyar liralık uyuşturucunun miktar olarak karşılığı 11 ton. Uyuşturucuyla yakalananların yüzde 15’ini Gümrük Muhafaza ekipleri olarak biz yapıyoruz” dedi.

‘3 MİLYAR TL’YE YAKIN GÜMRÜK CEZASI GERÇEKLEŞTİRDİK’

Hatalı beyanları tespit edip, gerekli işlemleri yaptıklarını da ifade eden Bakan Bolat, “2023 yılının 11 ayında bugüne kadar sonradan yapılan kontrol ve ikincil kontrol çalışmaları sonucunda 3 milyar TL’ye yakın bir Gümrük Vergisi cezası tahakkukunu gerçekleştirdik. Devletimizin ve ekonomimizin gelir kaybı engellenmiş oldu. Türkiye’de toplanan vergi gelirlerinin yüzde 30’u gümrüklerde toplanmaktadır.

2023 yılında 22 milyar TL olan kaçak ticarete konu olan ürünler arasında 1375 ton akaryakıt, 4 milyon 743 bin elektronik eşya, 1 milyon 130 bin paket sigara, 389 milyon adet makaron, 47 milyon adet sigara kağıdı ve filtresi, 1 milyon 165 bin adet elektronik sigara ve aksamı, 4 bin 692 ton gıda ve 3 bin 824 adet tarihi eser, 4,7 ton uyuşturucu bu yakalamalar arasında yer almaktadır” açıklamasında bulundu. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Karsan, sağdan direksiyonlu e-JEST’iyle Japonya pazarında

Sonraki Haber

İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gereğini yapmalıdır

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz
Politika

Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan ‘Dünya Çevre Günü’ mesajı

5 Haziran 2026
Bakan Gürlek, Nevşehir'de
Politika

Akın Gürlek, Nevşehir’de

5 Haziran 2026
Politika

HAYAT 112 Acil uygulamasını indiren vatandaş sayısı 552 bin 150’ye ulaştı

5 Haziran 2026
Politika

Dezenflasyon sürecini sürdürmeyi hedefliyoruz

5 Haziran 2026
Cevdet Yılmaz: Yapay Zeka Vizyonu ve Eylem Planı, Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılacak
Politika

Yapay Zeka Vizyonu ve Eylem Planı, Cumhurbaşkanımız tarafından paylaşılacak

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gereğini yapmalıdır

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, gereğini yapmalıdır

En Güncel Haberler

Öne Çıkan

Dilan Polat’ın korumasının öldürüldüğü olayda, 2 kişi İstanbul’a gönderildi

5 Haziran 2026
Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz
Politika

Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP'den istifa etti
Öne Çıkan

Kilis Belediye Başkanı Bilecen, CHP’den istifa etti

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Malatya’da takside 28 bin uyuşturucu hap ele geçirildi; 4 gözaltı

5 Haziran 2026
Yaşam

Sultangazi’de otomobille kafa kafaya çarpışan motosiklet alev alev yandı; kadın sürücü öldü

5 Haziran 2026
Yaşam

Sulama havuzunda bulunan 4 yaşındaki Alim Eray, öldü

5 Haziran 2026
Yaşam

Alkışlarla uğurlanan 44 yıllık öğretmen, gözyaşlarına hakim olamadı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çin Devlet Başkanı Şi, Kuzey Kore'yi ziyaret edecek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kuzey Kore’yi ziyaret edecek

- Haberton
5 Haziran 2026

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, 8-9 Haziran tarihlerinde Kuzey Kore'ye resmi bir ziyarette bulunacağı duyuruldu. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Dilan Polat’ın korumasının öldürüldüğü olayda, 2 kişi İstanbul’a gönderildi

5 Haziran 2026
Cemil Çiçek: Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

Yeteri kadar kaliteli kanun çıkaramıyoruz

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton