25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Guillan-Barre Sendromu’ndan doğru tedavi ile ayağa kalktı 

Guillan-Barre Sendromu’ndan doğru tedavi ile ayağa kalktı 

Haberton - Haberton
20 Mayıs 2023
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Guillan-Barre Sendromu'ndan doğru tedavi ile ayağa kalktı 

Guillan-Barre Sendromu'ndan doğru tedavi ile ayağa kalktı 

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ufuk Çelik’e (38), kollarında his kaybı şikâyetiyle gittiği hastanede 100 binde 1 görülen Guillan-Barre Sendromu teşhisi konuldu. Çelik, 24 günü solunum cihazına bağlı olmak üzere 1 ay boyunca yoğun bakımda kaldı. Bu süreçte vücut immun sistemini destekleyen IVIG ve vücutta oluşmuş antikorları temizlemek için plazmafarez tedavisi uygulanan Çelik, uzuvlarını eskisi gibi hissetmeye başladı.

Yaklaşık bir ay boyunca geçirdiği soğuk algınlığının ardından kollarında hissizlik sebebiyle İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’ne giden Ufuk Çelik, burada Nöroloji Uzmanı Doktor Serdar Taşdemir ile tanıştı. Gerekli testleri yapan Uzm. Dr. Taşdemir, kısa süre içinde Çelik’e Guillan-Barre Sendromu teşhisi koydu.

Bu hastalığın bağışıklık sisteminin sinirlere saldırması ile hastada kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına neden olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Taşdemir, “Guillan-Barre Sendromunu daha çok sağlıklı bireylerde geçirdikleri enfeksiyon sonrası görüyoruz. Bu hastaların iyileşme süreçleri, fizik tedavi ve diğer tedaviler ile 2 yılı bulabiliyor. Ufuk Bey ise çok daha hızlı toparlıyor; 1,5 ay önce yatağa bağlı, herhangi bir hareketi olmayan birisiydi. Şimdi ise kendi işini yapabiliyor” şeklinde konuştu.  

“YATAKTAN KALKTIĞIMDA SAĞ KOLUMU HİSSETMEDİĞİMİ FARK ETTİM” 

Bir ayakkabı üretim firmasında yönetici olarak çalışan Ufuk Çelik, geçirdiği hastalık sürecini şöyle aktardı: 

“Soğuk algınlığı şikâyetiyle özel bir kliniğe gitmiştim; orada ilaç ve serum tedavisi uygulandı. Üç gün boyunca ilaç tedavisine devam ettim ama sonuç alamadım. Ardından başka bir özel kliniğe gittim ama soğuk algınlığım devam ediyordu. Salı günü sabahı dinlenmek için yatağa girdim. Öğlen gibi telefonum çaldı, yataktan kalktığımda sağ kolumu hissetmediğimi fark ettim. Şanslıydım eğer telefonum çalmasaydı, o esnada bütün vücudumu da kaybetmiş olabilirdim. Felç geçirdiğimi düşündüm, ben işin esprisindeydim. Etrafımdakiler durumu ciddiye almamı ve bir hastaneye gözükmemi söyledi.

Apar topar Gaziosmanpaşa’daki Medical Park Hastanesi’ne geldik. Nöroloji hekimim Serdar Bey hemen EMG çekti ve teşhisi koydu. Aynı gün içinde yavaş yavaş sol kolumu, bacaklarımı ve vücudumun diğer uzuvlarını hissetmemeye başladım. Bir süre sonra sadece kafamı oynatabilecek duruma geldim. Yoğun bakım öncesinde IVIG tedavisi uygulanmaya başlanmıştı. Ağrılarım çok fazla şiddetlenince biraz abartı gibi görünebilir ama ötenazi bile istedim. Çünkü yaşadığım şey tarifsiz bir acıydı, kimsenin bunu yaşamasını istemem.

Böyle bir acıyı sadece yaşayan kişiler bilebilir. Sabah karşı beni yoğun bakıma aldılar, ardından bilincim kapandı. Yüksek ateş, solunum sıkıntısı ve nabız yükselmesi sorunları baş gösterdi. Taşikardi atakları geçirmeye başlamıştım. 5 gün boyunca bilinçsiz, 24 gün boyunca da solunum cihazına bağlı yoğun bakım tedavi sürecim başladı. Solunumum normale dönünce de servise alındım ve 1 ay boyunca burada tedavim devam etti.” 

Guillan-Barre Sendromu’ndan doğru tedavi ile ayağa kalktı 

“BİR ARA ÜMİDİMİ KESİP ABİME ‘ÖLEBİLİRİM HAKKINI HELAL ET’ DEMİŞİM” 

Doktoru Serdar Bey’le tanışmasının büyük bir şans olduğunu söyleyen Çelik, “Bazı hastalar için 1-1,5 ay sonra teşhis koyuluyor. Hastaneye geldiğim gün teşhis koyulması şanslı olduğumu gösteriyor. Serdar Bey, hemen gerekli prosedürü uygulayıp devletten izin alarak IVIG tedavisini (bağışıklık tedavisi) başlattı, sonuç aldık. Tüm bu süreçte bana Ufuk diye sesleniyorlardı, ben sadece gözlerimi ve kafamın bir bölümünü kıpırdatabiliyorum.

Bunun dışında hissedebildiğim hiçbir uzvum yoktu. Garip ve çok kötü bir duygu. İnsanlar ziyarete geliyordu; onların gelmesini bile istemiyordum. Ben normalde neşeli, sosyal ve hareketli biriyimdir. O halimle hatırlanmak istedim. Bir ara hayatımdan ümidi kestim. Abimin bana anlattığı kadarıyla biliyorum; ‘Artık ben böyleyim, bundan sonra böyle kalacağım, ölebilirim, hakkını helal et’ demişim. Bir ara karamsarlığa düşmüşüm ama sonrasında moral verdiler, gelip gidenlerimiz çok oldu. Hepsine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

“İNSANLARA TAVSİYEM, VÜCUTLARINI DİNLESİNLER” 

Çelik, sözlerine şöyle devam etti: 

“Birçok şey rüya gibi, anlatılanlar ve söylenenler de şimdi komik geliyor. Hayatıma normal Ufuk olarak devam ediyorum, hatta şu anda 10 gündür işe gidip geliyorum. Normal yaşantıma döndüm diyebilirim. 100 binde 1 kişide görülen hastalık, milli piyango gibi bir şey değil ama yine de böyle bir hastalığın gelmesinden ötürü şanslıyım. Belki tedavisi olmayan daha nadir bir hastalığa yakalanacaktım; tedavisi olan bir hastalıkla sürecim daha çabuk ve kolay bitti.

İnsanlara tavsiyem, vücutlarını dinlemeleridir. Ben yönetici olarak çalışıyorum ve vücudumu hiç dinlemedim. Ne kadar spor da yapsanız, çay ve kahve ile ömür geçmiyor. Vücudun yemek, dinlenmek gibi belirli istekleri var, onları mutlaka karşılamak gerekiyor. Eğer bu konuşmam birilerine ulaşırsa onlara tavsiyem, ara ara kendilerine istirahat vermeleri, doğru beslenmeleri olur.” 

Ufuk Çelik’e (38), kollarında his kaybı şikâyetiyle gittiği hastanede 100 binde 1 görülen Guillan-Barre Sendromu teşhisi konuldu. Çelik, 24 günü solunum cihazına bağlı olmak üzere 1 ay boyunca yoğun bakımda kaldı. Bu süreçte vücut immun sistemini destekleyen IVIG ve vücutta oluşmuş antikorları temizlemek için plazmafarez tedavisi uygulanan Çelik, uzuvlarını eskisi gibi hissetmeye başladı.

“UFUK BEY’İ MEKANİK VENTİLATÖRE BAĞLAMAK DURUMUNDA KALDIK” 

İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir, hastası Ufuk Çelik’in geçirdiği süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı: 

“Bu hastalık bazı aşı durumları ve ağır metal zehirlenmelerden sonra da ortaya çıkabilir ama biz daha çok sağlıklı bireylerde geçirdikleri enfeksiyon sonrası görüyoruz. Guillan-Barre, 100 binde 1 ya da 2 kişide görülen bir hastalıktır. Türkiye’de yılda yaklaşık bin- 2 bin kişide görülebilir. Ufuk Bey üzerinden düşünecek olursak, kendisinin kuvvetsizlikleri kol ve bacaklarda artarak devam etti.

1 hafta içinde ciddi solunum yetmezlikleri başladı ve Ufuk Bey’i mekanik ventilatöre bağlamak durumunda kaldık. Bu tür hastalar solunum yetmezliğine girebilir, biz mekanik ventilatörden destek alırız, hasta birkaç hafta içinde toparlar. Fakat Ufuk Bey’in yaklaşık bir hafta boyunca hiç solunumu yoktu. Kolunu kaldıramıyor, bacaklarını hareket ettiremiyor hatta hiç nefes alamıyordu. 5 gün boyunca Ufuk Bey’e vücut immun sistemini destekleyen IVIG dediğimiz tedaviyi uyguladık.

Bir süre onun etkisini bekledik fakat ciddi bir karşılık göremedik. Hastamızda solunumla ilgili ciddi problemler başladı, biz de plazmafarez dediğimiz kanı makinadan geçirerek vücutta oluşmuş antikorları temizleme tedavisi ile devam ettik. Kendisinin hastalığı bu süreçte yavaş yavaş toparlamaya başladı. Solunumu biraz daha düzeldi, bacak ve kollarda gövdeye yakın kısımlarda hareketler izlenmeye başladı. Bu dahi bizi ilk etapta çok mutlu etti.” 

“KISA ZAMANDA TAMAMEN ESKİ HALİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ” 

Ufuk Çelik’in yaklaşık bir ay yoğun bakımda kaldığını vurgulayan Dr. Taşdemir, “Bunun 20-25 günü mekanik ventilatöre bağlı geçti. Uygulanan tedaviler sonrası durumunda iyileşme izledik ve ventilatörden ayırdık. Bu hastalarda fizik tedavi ve diğer tedavi kısımları ile iyileşme süreçleri bazen 2 yılı bulabiliyor. Ufuk Bey ise çok daha hızlı toparlıyor. Şu ana kadar yaklaşık 1,5 ay geçti. 1,5 ay önce Ufuk Bey yatağa bağlı, herhangi bir hareketi olmayan birisiydi. Şimdi kendi işini yapabiliyor sadece kollarda ve ellerinde bazı küçük hareket kısıtlılıkları mevcut. Tedavileri devam ediyor, kısa zamanda tamamen eski haline dönmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“EN YAKIN SAĞLIK MERKEZİNE BAŞVURUN” 

Uzm. Dr. Taşdemir, enfeksiyon geçirmiş ve herhangi bir uzvunda uyuşma yaşayan kişilere seslenerek, şu uyarılarda bulundu: 

“Bu hastalık halk arasında çok bilinen bir durum değildir. Hastalar ancak yüzleştikleri zaman öğrenirler. Bir enfeksiyondan sonra bu tür hastalıkların ortaya çıkabileceği akılda tutulmalıdır. Bu yüzden sinüzit, farenjit gibi hastalıklar sonrası el ve ayakta uyuşma, kuvvetsizlik gibi şikâyetleri olanların ertelemeden en yakın sağlık merkezine başvurmaları iyi olacaktır.”  

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yağış artışları nedeniyle tahılda ‘sarı pas’ riski

Sonraki Haber

Türkiye alabalık üretiminde dünya 2’ncisi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar: Arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum
Sağlık Haberleri

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar, Srkadaşları gibi koşup oynamak istiyor

25 Nisan 2026
‘Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart’
Sağlık Haberleri

Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart

25 Nisan 2026
Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

24 Nisan 2026
Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor
Sağlık Haberleri

Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor

24 Nisan 2026
Beyin tümörünün 6 önemli sinyali
Sağlık Haberleri

Beyin tümörünün 6 önemli sinyali

24 Nisan 2026
Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!
Sağlık Haberleri

Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
Türkiye alabalık üretiminde dünya 2'ncisi

Türkiye alabalık üretiminde dünya 2'ncisi

En Güncel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
Sivas'ta 2 katlı müstakil ev yan yattı
Yerel Haberler

Sivas’ta 2 katlı müstakil ev yan yattı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Adıyaman'da parçalanmış halde yavru kedi bulundu

Adıyaman’da parçalanmış halde yavru kedi bulundu

- Haberton
25 Nisan 2026

Adıyaman'ın Besni ilçesinde, apartmanın girişinde parçalanmış halde yavru bir kedi bulundu. Olay, öğleden sonra Sugözü Mahallesi’nde meydana geldi. Deprem konutları...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton