6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Gübre fiyatları yine fırladı

Gübre fiyatları yine fırladı

Haberton - Haberton
15 Mart 2022
- Politika, CHP Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Gübre fiyatları yine fırladı

Gübre fiyatları yine fırladı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Gürer, “Tamda zamanında gübre fiyatları yine fırladı. Ya ücretsiz gübre Ya da Hasat döneminde tahsil edilmek üzere, üreticiye gübre dağıtılmalıdır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir yıl içinde yüzde 342 oranında zamlanan gübrenin, yüzde 30 indirim yapılmasından sonra tekrar yükselişe geçtiği ve tamda üst gübre atılacağı süreçte  fiyatlar hızla artmaya başladığını söyledi.

İNDİRİMDE ÇİFTÇİYİ YANILTTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, gübrenin Tarım Kredi Kooperatiflerinin satış merkezlerinde yüzde 30 indirimli satılacağının açıklamasının  ardından birkaç gün fiyatlar da yaşanan gevşeme yönünü hızla yükselişe çevirdi. Fiyatlar gevşemesi ile belki biraz daha düşme olur diye umarak alım yapmayan çiftçi artan fiyatlarla şaşkına döndü. Artan fiyatlar ile gübre yine yanına yaklaşılmaz oldu.

7 KAT ARTTI 

Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesine verilen yanıtta, yıllık gübre fiyatı artışının yüzde 342 olarak açıklandığını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ TÜİK  bir yıllık artışı % 152,Bakanlık % 342 olarak açıkladı. Aslına bakılırsa gübre fiyatlarındaki artış yüzde 500’leri buluyor. Cinsine göre 6-7 kat artan gübreler var. Öreğin 2020 yılının sonunda 1100 lira olan amonyum sülfat 7 bin 800 liraya kadar çıktı. Üre gübre bir yıl önce tonu 1860 lira iken 13.500 TL çıktı” dedi.

Toprakta azot eksikliğini gideren CAN gübrenin üst gübre olarak çapa zamanında toprağa atıldığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 yılının sonunda Can gübre tonu 1160 lira olan bu gübrenin, tonu 7 bin 200 liraya kadar çıktığını söyledi. 

2 bin 450 lira olan DAP gübrenin bugün 13500 TL , CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  2 bin 140 liradan satılan 20/20 gübrenin ise 8 bin 750 lira,15.15.15 gübre tonu 10.000 lira  olduğunu vurguladı. 

Gübre fiyatları yine fırladı
Gübre fiyatları yine fırladı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, toplamda bir üretim döneminde  bölgelere göre değişkende en az 1 dekarda kuru tarım yapılan alanlar için 65 kg, sulu tarım yapılan alanlar için de 85 kg gübrenin atılması gerektiğini kaydetti. 

FİYATLAR 6-7 KAT ARTTI 

Gübre yüzde 30 indirimli satılacağını duyurulması  ardından fiyatlarının yeniden yükseldiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gübre de  fiyatlar , çiftçi için bir avantaj sağlamıyor. Tarlaların ekildiği dönemde alt gübre alıp toprağına gübre atamayan üretici, şimdi fiyatların daha da artması nedeniyle üst gübre de alamayacak durumda. Üretici bu şartlarda gübre alamaz,  o nedenle de verim kaybı ve rekolte kaybı  kaçınılmaz olur.

Çiftçiye ekin, sürümden kazanın demek için önce girdi maliyetlerinin düşürülmesi şarttır. Tarım ilaçları bir yılda%250 artmış, gübre fiyatlar uçmuş,mazot,elektrik faturaları fırlamış, çiftçi destekleri yetersiz, çiftçi nasıl ekim yapsın. Çiftçi kredi faiz borçları silinmeli, mazot en az % 50 fiyatlar indirilmeli, Tarımsal sulama elektrik fiyatlar düşürülmeli, çiftçi maliyeti düşmeli Ki tüketiciye uygun fiyatlar ile ürün ulaşsın ” diye konuştu. 

GÜBRE FİYATI AKARYAKITLA YARIŞIYOR 

Gübrenin akaryakıt fiyatlarıyla yarış eder hale geldiğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübrede KDV olmasa da fiyatların sürekli artıyor olmasının çiftçinin gübre almasını zorlaştırdığını kaydetti.

Gürer, "Tamda zamanında gübre fiyatları yine fırladı. Ya ücretsiz gübre Ya da Hasat döneminde tahsil edilmek üzere, üreticiye gübre dağıtılmalıdır" dedi.
Gürer, “Tamda zamanında gübre fiyatları yine fırladı. Ya ücretsiz gübre Ya da Hasat döneminde tahsil edilmek üzere, üreticiye gübre dağıtılmalıdır” dedi.

BEDELSİZ GÜBRE 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yapılması gerekenin bu zor günlerde üreticiye bedelsiz gübre dağıtımı sağlamak olduğunu ifade ederek, “Bu uygulama hayata geçirilemeyecekse bile bugün bedelsiz dağıtılacak gübrenin hasat döneminde tahsil edilmesine olanak sağlayacak bir düzenleme yapılmalı” şeklinde konuştu. 

6 ÇEŞİT GÜBRE REVAÇTA

Gürer, ülkemizde en çok kullanılan 6 gübre çeşidinin toplam gübre üretiminin yüzde 95’ini oluşturduğunu, toplam gübre ithalatının da yüzde 85 olduğunu da ifade etti ve çiftçinin üst gübre olarak kullandığı gübrelerde fiyat artışının Çiftçiyi düşündürdüğünü söyledi.

TABAN FİYAT BUGÜNDEN AÇIKLANMALI 

Çiftçiye gübre ulaştırabilmenin bir başka yolunun da hububatta taban fiyatının bugünden açıklanması olduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şayet makul bir hububat taban fiyatı belirlenebilirse, üretici en azından bugünden gübresini alıp üst gübre olarak toprağa atabilir ve verimin artması sağlanabilir. 

Zira, şekerpancarında henüz ekim bile yapılmadan bu yılın Eylül ayında başlayacak olan hasat dönemi için şimdiden taban fiyat belirlenmişti. Hububat içinde taban fiyat çiftçi memnun edecek bir fiyat olarak açıklanmalıdır” hatırlatmasında bulundu. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Traktörle 12 metrelik kuyuya düştü

Sonraki Haber

Doğru uyku pozisyonları nelerdir?

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Doğru uyku pozisyonları nelerdir?

Doğru uyku pozisyonları nelerdir?

En Güncel Haberler

Bilim & Teknoloji

Eski telefonları satarken yapılması gereken kritik işlemler

6 Haziran 2026
HEKTAŞ Genel Müdürü Terzi: 2026, Türk tarımı için büyüme yılı olacak
İş Dünyası

HEKTAŞ Genel Müdürü Terzi: 2026, Türk tarımı için büyüme yılı olacak

6 Haziran 2026
Çayları kirleten işletmelere milyonlarca lira ceza
Gündem

Bolu’da çayları kirleten işletmelere milyonlarca lira ceza

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sakarya’da taksi durağında silahlı kavga: 1 yaralı

6 Haziran 2026
Yaşam

İstanbul’da 2 suç örgütüne operasyon; 27 gözaltı

6 Haziran 2026
Yaşam

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Yaşam

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

'Görevimiz sadece kilo verdirmek değildir, sağlıklı yaşamayı da öğretiyoruz'

Görevimiz sadece kilo verdirmek değildir, sağlıklı yaşamayı da öğretiyoruz

- Haberton
6 Haziran 2026

Antalya'da Sağlıklı Hayat Merkezi'ndeki beslenme danışmanlığına başvuran İsmihan Özdemir (56), 1 yılda 121 kilodan 95 kiloya düştü. Özdemir'in programını düzenleyen...

Dijital kumar bağımlılığı nedir? Fark edilmeden büyüyen tehlike

Sürekli kulak çınlaması neyin habercisi olabilir?

Yaz aylarında en sık yapılan gıda zehirlenmesi hataları

Sessiz susuzluk belirtileri: Vücut su kaybını nasıl haber veriyor?

Güncel Haber

Eski telefonları satarken yapılması gereken kritik işlemler

6 Haziran 2026
HEKTAŞ Genel Müdürü Terzi: 2026, Türk tarımı için büyüme yılı olacak

HEKTAŞ Genel Müdürü Terzi: 2026, Türk tarımı için büyüme yılı olacak

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton