5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - GSYH’den en yüksek payı İstanbul aldı

GSYH’den en yüksek payı İstanbul aldı

Haberton - Haberton
12 Aralık 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
GSYH'den en yüksek payı İstanbul aldı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TÜİK, 2023 yılına ilişkin il bazında gayrisafi yurt içi hasıla istatistiklerini açıkladı. Buna göre; GSYH’den en yüksek payı İstanbul aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında en yüksek gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) ulaşan ilin 8 trilyon 60 milyar 358 milyon TL ile İstanbul olduğunu, şehrin toplam gayrisafi yurt içi hasıladan yüzde 30,4 pay aldığını açıkladı.

TÜİK, 2023 yılına ilişkin il bazında gayrisafi yurt içi hasıla istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 2023 yılında İstanbul, 8 trilyon 60 milyar 358 milyon TL ile en yüksek gayrisafi yurt içi hasılaya ulaştı ve toplam gayrisafi yurt içi hasıladan yüzde 30,4 pay aldı. İstanbul’u 2 trilyon 538 milyar 686 milyon TL ve yüzde 9,6 pay ile Ankara, 1 trilyon 614 milyar 161 milyon TL ve yüzde 6,1 pay ile İzmir izledi. İl düzeyinde gayrisafi yurt içi hasıla hesaplarında son 3 sırada 22 milyar 13 milyon TL ile Tunceli, 19 milyar 407 milyon TL ile Ardahan ve 13 milyar 214 milyon TL ile Bayburt yer aldı. Gayrisafi yurt içi hasıladan en yüksek payı alan ilk 5 il, 2023 yılında toplam gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 54,02’sini oluşturdu.

KİŞİ BAŞI GSYH’DE KOCAELİ İLK SIRADA

Kişi başına gayrisafi yurt içi hasılada, Kocaeli 516 bin 460 TL ile ilk sırada yer aldı. Kocaeli’yi 510 bin 733 TL ile İstanbul ve 438 bin 242 TL ile Ankara izledi. İl düzeyinde kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla hesaplamalarında 116 bin 767 TL ile Şanlıurfa, 110 bin 553 TL ile Ağrı ve 108 bin 21 TL ile Van, son 3 sırada yer aldı. Kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla, 2023 yılında 13 ilde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.

ANKARA DİĞER HİZMET FAALİYETLERİNDE İLK SIRADA

Gayrisafi yurt içi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; cari fiyatlarla gayrisafi yurt içi hasıladan en yüksek payı alan İstanbul; tarım, ormancılık, balıkçılık ile diğer hizmet faaliyetleri dışındaki faaliyetlerde ilk sırada yer aldı. İstanbul’un bilgi ve iletişim faaliyetleri toplamından aldığı pay yüzde 64,8, finans ve sigorta faaliyetleri toplamından aldığı pay yüzde 62,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri toplamından aldığı pay yüzde 45,9, hizmetler sektörü toplamından aldığı pay yüzde 40,4, inşaat sektörü toplamından aldığı pay yüzde 28,9 olarak gerçekleşti. Konya yüzde 6,2 pay ile tarım, ormancılık, balıkçılık sektöründe 81 il içinde ilk sırada yer alırken, Ankara yüzde 45,4 pay ile diğer hizmet faaliyetlerinde ilk sırada yer aldı.

İSTANBUL, HİZMETLER SEKTÖRÜ TOPLAMINDAN YÜZDE 40,4 PAY ALDI

İstanbul, hizmetler sektörü toplamından yüzde 40,4 pay alırken; ilin toplam gayrisafi yurt içi hasılası içinde hizmetler sektörünün payı yüzde 35,7 olarak gerçekleşti. İstanbul’un toplam gayrisafi yurt içi hasılası içinde sanayi sektörü yüzde 17,2 pay ile 2’nci sıradayken; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 7,8 pay ile 3’üncü sırada yer aldı.

44 İLDE ORTALAMANIN ÜZERİNDE ARTIŞ OLDU

Yıllık gayrisafi yurt içi hasıla, zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artarken, 44 ilde Türkiye ortalamasının üzerinde artış gerçekleşti. Bir önceki yıla göre 2023 yılında en yüksek artış gösteren ilk 3 il sırasıyla yüzde 18,9 değişim oranı ile Şırnak, yüzde 18,2 ile Siirt ve yüzde 15,8 ile Samsun oldu. Bir önceki yıla göre en yüksek azalış gösteren 3 il ise sırasıyla yüzde 6,9 ile Zonguldak, yüzde 10,4 ile Bayburt ve yüzde 16 değişim oranı ile Artvin oldu.

GSYH ARTIŞINA EN ÇOK KATKI VEREN İL İSTANBUL

Yıllık gayrisafi yurt içi hasılanın, zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artışına en fazla katkı veren il yüzde 1,65 ile İstanbul oldu. İstanbul’u yüzde 0,96 ile Ankara ve yüzde 0,27 ile Kocaeli izledi. Yıllık gayrisafi yurt içi hasıla büyümesine 2023 yılında negatif yönlü katkı veren illerin başında yüzde 0,03 ile sırasıyla Zonguldak, Artvin ve Gaziantep yer aldı.

Etiketler: TÜİK
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Fenerbahçe gol atmayı unuttu

Sonraki Haber

Öldürülen Özgür öğretmenin eşi: Faillerin bir an önce bulunsun

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında test sonuçları ortaya çıktı

5 Haziran 2026
CHP Sözcüsü Sarı: Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak
Öne Çıkan

CHP Sözcüsü Müslim Sarı duyurdu; Kılıçdaroğlu, grup konuşmasını yapacak

5 Haziran 2026
Güzelbahçe'de Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın oldu
Öne Çıkan

Güzelbahçe’de Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın oldu

5 Haziran 2026
‘Nefret ve ayrımcılık’ suçlamasıyla yargılanan Tanju Özcan: Suç işlediğimi düşünmüyorum
Öne Çıkan

Tanju Özcan davasında kritik duruşma: Mahkeme erteleme kararı verdi

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

MHP’nin Şanlıurfa teşkilatı feshedildi

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

Dilan Polat’ın korumasının öldürüldüğü olayda, 2 kişi İstanbul’a gönderildi

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Öldürülen Özgür öğretmenin eşi: Faillerin bir an önce bulunsun

Öldürülen Özgür öğretmenin eşi: Faillerin bir an önce bulunsun

En Güncel Haberler

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

5 Haziran 2026
Devrilen kamyonun şoförü yaralandı
Yerel Haberler

Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

5 Haziran 2026
Bodrum’da otomobil ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı
Yerel Haberler

Bodrum’da otomobil ile minibüs çarpıştı: 6 yaralı

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç Kralı Gustaf tarafından kabul edildi

Numan Kurtulmuş, İsveç Kralı tarafından kabul edildi

- Haberton
5 Haziran 2026

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, resmi ziyaret için bulunduğu İsveç’in başkenti Stockholm’de, İsveç Kralı Carl 16'ncı Gustaf ile...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

Virajda devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

5 Haziran 2026
Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

Devrilen kamyonun şoförü yaralandı

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton