19 Mayıs 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - GSMA, Turkcell’in modelini örnek uygulama olarak seçti

GSMA, Turkcell’in modelini örnek uygulama olarak seçti

Haberton - Haberton
4 Mart 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Turkcell’in liderliğinde, Btk’nın koordinasyonu ve Türkiye’de faaliyet gösteren diğer operatörlerin katılımıyla geliştirilen yurt dışı kaynaklı sahte arama engelleme modeli, Gsma tarafından örnek uygulama olarak seçildi.

Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresinde uluslararası operatörlere tanıtılan sistem sayesinde yalnızca Aralık 2025’te Turkcell şebekesinde yaklaşık dört milyon sahte arama engellendi. Tüm operatörler genelinde bu sayının yaklaşık 10 milyona ulaştığı tahmin ediliyor. Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Çözümümüzün Gsma tarafından örnek uygulama olarak seçilmesi ve Mobil Dünya Kongresinde uluslararası paydaşlara sunulması, Türkiye’de geliştirilen önemli bir iş modelinin küresel ölçekte karşılık bulduğunu gösteriyor” dedi.

Yurt dışı kaynaklı sahte aramalar (ses datası üzerinden gerçekleştirilen) son dönemde dolandırıcılık yöntemleri arasında öne çıkıyor. Dolandırıcılar, arayan numarayı değiştirerek çağrıyı Türkiye’deki bir mobil hattan yapılıyormuş gibi gösterebiliyor. Kullanıcı ekranında yerel bir numara gördüğü için çağrıya daha kolay güvenebiliyor. Bu sahte arama yöntemi, telefon kullanıcılarının dolandırıcılığa açık hale gelmesine neden oluyor.

Turkcell’in önerisiyle ve Btk’nın düzenlemeleri doğrultusunda geliştirilen Btk Clı uygulaması, sektör paydaşlarının katılımıyla hayata geçirildi. Turkcell’in geliştirdiği bu model, yurt dışından gelen ve Türkiye’ye ait bir mobil numara gibi gösterilen çağrıları anlık olarak kontrol ediyor. Arayan numaranın gerçekten yurt dışında olup olmadığı sorgulanıyor. Hat roaming (uluslararası dolaşım) durumundaysa çağrı iletiliyor. Aksi durumda çağrı sahte kabul edilerek sonlandırılıyor. Böylece dolandırıcılık girişimi aboneye ulaşmadan engelleniyor.

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Yurt dışı kaynaklı sahte aramalar, yalnızca Türkiye’de değil tüm dünyada kullanıcı güvenliğini tehdit eden önemli bir sorun. Btk’nın koordinasyonu ve sektör paydaşlarımızın desteğiyle hayata geçirdiğimiz bu projeyle, Aralık 2025’te sadece Turkcell şebekesinde yaklaşık dört milyon sahte aramayı engelledik. Tüm operatörler genelinde bu sayının yaklaşık 10 milyona ulaştığını öngörüyoruz. Çözümümüzün Gsma tarafından örnek uygulama olarak seçilmesi ve Mobil Dünya Kongresi’nde uluslararası paydaşlara sunulması, Türkiye’de geliştirilen önemli bir iş modelinin küresel ölçekte karşılık bulduğunu gösteriyor.

Müşterilerimizi dolandırıcılık girişimlerine karşı korumaya yönelik teknolojik ve sektörel iş birliklerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Bununla beraber şunu da söylemek isterim: Kullanıcılar bilinmeyen numaralardan gelen aramaları ihtiyatlı cevaplama konusunda hassas davranmaya devam etmeliler.”

Btk Clı uygulaması, ekiplerin tamamen kurum içi kaynaklarıyla geliştirilerek ek bir yatırım maliyeti oluşturulmadan hayata geçirildi. Daha önce koruma mekanizması yalnızca sahte numara ve hedef abonenin aynı operatörde olduğu durumlarda çalışabilirken, tüm operatörlerin katılımıyla bu güvenlik kalkanı ülke çapındaki tüm şebekeleri kapsayacak şekilde genişletildi. Gsma tarafından yürütülen ‘United Against Scams’ adlı dolandırıcılıkla mücadele programı kapsamında örnek uygulamalar listesine dahil edilen proje, 2-5 Mart 2026 tarihlerinde Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde yapılan tanıtımlarla uluslararası teknoloji ekosistemiyle de paylaşıldı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kamyonun park halindeki araçların üzerine devrildiği kaza kamerada

Sonraki Haber

Büyükçekmece’de uyuşturucu operasyonu; 5 gözaltı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

ROKETSAN'ın ileri teknoloji sistemleri EFES Tatbikatı'nda sergileniyor
İş Dünyası

ROKETSAN’ın ileri teknoloji sistemleri EFES Tatbikatı’nda sergileniyor

18 Mayıs 2026
İshakoğlu: Hyundai elektrik motorlarını Ruha Elektrik ile Türk sanayisinin hizmetine sunacağız
İş Dünyası

Hyundai elektrik motorlarını Ruha Elektrik ile Türk sanayisinin hizmetine sunacağız

18 Mayıs 2026
Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yiğit: F-35’in alınmaması yönünde tavsiyede bulunmuştuk
İş Dünyası

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanından F-35 açıklaması

18 Mayıs 2026
Bakan Yardımcısı Bulut, 13'üncü Dünya Kentsel Forumu'na katıldı
İş Dünyası

Bakan Yardımcısı Bulut, 13’üncü Dünya Kentsel Forumu’na katıldı

18 Mayıs 2026
İş Dünyası

9 günlük tatil kararı turizmde ekonomik hareketliliği hızlandırdı

18 Mayıs 2026
Duymer’den ‘Omega AI’ hamlesi
İş Dünyası

Duymer’den ‘Omega AI’ hamlesi

18 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Büyükçekmece'de uyuşturucu operasyonu; 5 gözaltı

Büyükçekmece'de uyuşturucu operasyonu; 5 gözaltı

En Güncel Haberler

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den 19 Mayıs mesajı
Politika

MHP Genel Başkanı Bahçeli’den 19 Mayıs mesajı

19 Mayıs 2026
Anneannesini bıçakla yaralayıp rehin aldı, teyzesi güçlükle ikna etti
Yerel Haberler

Anneannesini bıçakla yaralayıp rehin aldı, teyzesi güçlükle ikna etti

19 Mayıs 2026
Husumetlisi tarafından öldürüldü
Yerel Haberler

Husumetlisi tarafından öldürüldü

19 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Almus Barajı’nda Taşkın Riski: Turhal’da 15 mahalle ve 7 köyün tahliyesine karar verildi

19 Mayıs 2026
Yaşam

Mahalle sakinleri otomobili iterek alevlerden uzaklaştırmaya çalıştı

18 Mayıs 2026
Yaşam

TSK İnsani Yardım Tugay Komutanlığı’ndan arama kurtarma tatbikatı

18 Mayıs 2026
Yaşam

Kocaeli’de, temel kazısı sırasında toprak kaydı, 5 bina tahliye edildi

18 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kimsenin Türkiye'deki istikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye hakkı yok

Kimsenin Türkiye’deki istikrar ve güven ortamına gölge düşürmeye hakkı yok

- Haberton
18 Mayıs 2026

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "86 milyon olarak bizim bu cennet ülkeden başka vatanımız yok. 'Muhalefet ediyorum' bahanesinin arkasına saklanarak kimsenin...

Doğum sonrası karın en hızlı nasıl toparlanır?

“Sağlıklı” sanılıyor ama uzmanlar uyarıyor: Beslenmede doğru bilinen bazı yanlışlar

Güneş yanığına ne iyi gelir? Uzmanlardan kritik uyarılar

Boşanma sürecinde adli açıdan bilinmesi gerekenler

Güncel Haber

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den 19 Mayıs mesajı

MHP Genel Başkanı Bahçeli’den 19 Mayıs mesajı

19 Mayıs 2026
Anneannesini bıçakla yaralayıp rehin aldı, teyzesi güçlükle ikna etti

Anneannesini bıçakla yaralayıp rehin aldı, teyzesi güçlükle ikna etti

19 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton