27 Nisan 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Göynük’te sürdürülebilir turizm için imzalar atıldı

Göynük’te sürdürülebilir turizm için imzalar atıldı

Haberton - Haberton
27 Nisan 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Göynük’te sürdürülebilir turizm için imzalar atıldı

Göynük’te sürdürülebilir turizm için imzalar atıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (Undp) Türkiye, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (Tga) iş birliğinde yürütülen Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (Sentrum) projesinin üçüncü destinasyonu Bolu’nun tarihi ilçesi Göynük oldu.

İmzalanan protokol ile Göynük'ün, enerji verimliliğinden kadın istihdamına kadar pek çok alanda sürdürülebilir turizm merkezine dönüştürülmesi hedefleniyor.

Proje; daha önce Balıkesir Ayvalık’a bağlı Küçükköy Mahallesi ve İzmir Ödemiş’teki Birgi köyünde uygulandı. Göynük, projenin 3’üncü destinasyonu olarak belirlendi. Göynük’te düzenlenen imza törenine Göynük Kaymakamı Talha Battal, Göynük Belediye Başkanı Ali Oral, Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, Undp Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende, projenin Göynük’te oluşturacağı sosyal, çevresel ve ekonomik etkiler ele alındı. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, kadın ve genç istihdamı ile kültürel mirasın korunması gibi başlıklarda yürütülecek çalışmaların yol haritasına göre, 2025 yılı analizlerine göre projeye yapılan her 1 TL’lik yatırımın 2,34 TL sosyal fayda sağladığı belirtildi.

Göynük ‘Yeşil Destinasyon’ Olacak

Sentrum kapsamında Göynük’te yürütülecek çalışmaların, ilçenin Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (Gstc) kriterlerine uygun bir ‘yeşil destinasyon’ haline gelmesini hedeflediği bildirildi. Proje ile turizmin yıl geneline yayılması ve yerel kalkınmanın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda kamu binalarında enerji etütleri yapılacak, yenilenebilir enerji uygulamaları yaygınlaştırılacak ve yerel paydaşlara eğitimler verilecek.

Törende yaptığı konuşmada Kaymakam Talha Battal, Göynük'ün Türkiye'de seçilen üçüncü ilçe olmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi. Enerjisa Enerjinin bu alanda çok tecrübeli olduğunu belirten Battal, "Bizim ilçemizin de bir turizm potansiyeli var. Tecrübesi de var. İnşallah ikisi bir araya gelince sizlerin ve bizlerin enerjisi ile başarılı şekilde süreci tamamlarız" diye konuştu.

Göynük İçin Büyük Kazanım

Göynük Belediye Başkanı Ali Oral da projenin ilçe için önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek “Sentrum projesi, Birleşmiş Milletler’deki yetkili arkadaşlarla Enerjisa’daki yetkili arkadaşlar buraya ilk önce ziyaretimize geldiler. Göynük’ün buraya bir aday olduğunu, bu projeye aday olduğunu söylediler. Biz de teferruatlı bir şekilde bunu araştırdıktan sonra Göynük’teki esnaf arkadaşlarımıza, Kaymakam Bey’le, idari makamlarla görüştükten sonra bu işin çok ciddi bir proje olduğunu, bu projeye mutlaka bizim ortak olmamız gerektiğine inandığımız için arkadaşlarla diyaloğumuzu kesmedik. Geldiler, bir iki sefer detayları incelediler, bizimle görüştüler, defalarca biz onlarla görüştük.

Sağ olsun idari makamlarla, yerel yönetimlerle beraber el ele bu süreci yürüttük. Ve bu Sentrum projesinin Göynük’te, bizim ilçemizde, burada olması da bizim için çok büyük bir onur, çok büyük bir kazanç olacak inşallah. İlçe halkı da aynı şekilde bundan yararlanacak. Bu projenin çok kapsamlı bir proje olduğunu biliyoruz.

Gençlere, Enerjisa’nın özellikle gençlere, çocuklara burada çok eğitimlerle katkı sağladığını, burada bir farkındalık yaratacağını biliyoruz. Onun için buradaki bu projeyi Göynük’te olmasının, bizim ilçemizde, bizim memleketimizde, beldemizde olmasının; Göynük’ün Türkiye’ye, dünyaya tanıtılacağı bir pencere gibi görüyoruz bunu. Onun için bu süreç gerçekten bizi çok mutlu ediyor. Bu imza töreninde de çok mutlu olduk.

Misafirlerimizi ağırlamaktan gerçekten onurluyuz" ifadelerini kullandı.

Bu Bir Proje Değil, Dönüşüm Yolculuğu

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, Sentrum’un bir proje olmanın ötesinde bir dönüşüm yolculuğu olduğunu belirterek “Sentrum aslında sürdürülebilir enerji ile turizmi bir araya getiren proje. Bu 3’ncü destinasyonumuz; Göynük, Sentrum’un üçüncü destinasyonu. Küçükköy’de başlayan ve Birgi ile devam eden, şimdi de üçüncü olarak Göynük’te başladığımız bir proje. Aslında ne yapıyoruz? Sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir turizm, yerel kalkınma çalışıyoruz bölgenin yerel işletmeleriyle, gençleriyle, kadınlarıyla; toplumsal kalkınma projesi aslında Sentrum. Proje de demek pek istemiyorum aslında, bu bir dönüşüm yolculuğu diye cevap verebilirim. Sentrum projesinde proje partnerlerimiz Undp ve hem Bakanlık tarafı hem Tga tarafı. Sentrum’da aslında sezgisel bir seçim süreci yok. Destinasyonların her biri ayrı ayrı değerlendiriliyor. 10 tane ayrı destinasyon alternatifi vardı. Birçok kritere bakılıyor: turizm potansiyeline bakılıyor, burada potansiyelini tam gerçekleştirmemiş olmasına bakılıyor, mutlaka bir yerel kimlik, bir kültürel miras, doğa özellikleri aranıyor. Özellikle yerel yönetimin ve yerel işletmelerin projeye inancı, projeye desteği, ilgisi bizim için çok kritik” diye konuştu.

Gençlerle, Kadınlarla Birçok Atölye Çalışması Yapılacak

Taşcıoğlu, proje süresinin 18 ay olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

“Sistematik ve uzun bir seçim süreci var Sentrum destinasyonlarında. Onları herhalde beraber göreceğiz ama neler değişecek; burada da diğer destinasyonlarda olduğu gibi öncelikle işletmelerle başlayacağız. Enerji verimliliği fizibiliteleri yapılacak. Turizm işletmelerine bizim destekçi diğer ortaklarımızla beraber kapasite geliştirme eğitimleri verilecek. Gençlerle, kadınlarla birçok atölye çalışması yapılacak, bölgesel kalkınma çalışılacak. Ve Göynük’ün bütün kültürel mirası, bu sizin de gördüğünüz inanılmaz doğasına daha sorumlu turizm hizmeti veren sorumlu ziyaretçiler gelsin diye hem bölgesel ekonomiye hem bölgesel kalkınmaya destek vermeye devam edeceğiz. Bunu da beraber yaşayacağız önümüzdeki 18 ayda. Proje süresi yani proje dediğimiz zaman 18 ay. Ama biz destinasyonlarımızda kalıyoruz. Küçükköy’de de hala varız, Birgi’de de hala varız. Biraz böyle aramızda bugün dediğim gibi, bugün misafiriz ama zaman içerisinde o misafirliğimiz geçiyor, biraz ev sahipliğine dönüyor bu ilişki. Ama projenin resmi süresi aslında 18 ay sonra tamamlanmış ve etkisini ölçebilir hale geleceğiz. Çünkü Sentrum’un en önemli amacı ölçeklenebilir, sürdürülebilir, tekrar edilebilir olabilmesi. Türkiye’nin başka başka lokasyonlarında aynı Küçükköy, Birgi ve Göynük’te olduğu gibi toplumsal kalkınmaya destek vermeye devam ediyor olacağız.”

Undp Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic ise Türkiye'de yerel değerler üzerine inşa edilen daha yeşil ve kapsayıcı bir destinasyon modeli geliştirmek için çalıştıklarını ifade ederek "Bu çalışmalar ulusal kalkınma önceliklerini desteklerken, aynı zamanda küresel gündem ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkı sunuyor. Aynı zamanda burada kurduğumuz modeli başka alanlarda replike etmek, hatta yurt içi ve yurt dışında da bu modeli yaygınlaştırmak için çalışacağız. Sentrum, turizmin sürdürülebilirlik işbirliği ve kültürel mirasa saygı temelinde kurgulandığında yerel kalkınmayı destekleyebileceğini göstermiştir. Sürdürülebilir destinasyon gelişiminin tek bir modele dayanan, her yere aynı şekilde uygulanabilecek bir süreç olmadığının bilincindeyiz" dedi.

Dragisic, "Her destinasyonun kendine özgü kimliği, ihtiyaçları ve fırsatları bulunuyor. Bu nedenle yeni destinasyonlara yaklaşırken önceki deneyimlerden yararlanıyoruz, ancak her bölgeye özgü yeni bakış açısı geliştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler: BalıkesirBoluİzmirKadınSeçimTurizmTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

MediaMarkt Türkiye’den elektronik atık desteği

Sonraki Haber

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Katar’da

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

MediaMarkt Türkiye’den elektronik atık desteği
İş Dünyası

MediaMarkt Türkiye’den elektronik atık desteği

27 Nisan 2026
Hayat Finans’tan mali müşavirlere özel finansman kampanyası
İş Dünyası

Hayat Finans’tan mali müşavirlere özel finansman kampanyası

27 Nisan 2026
Petrol Ofisi, Motobike İstanbul'da motosiklet sürücüleri ile buluştu
İş Dünyası

Petrol Ofisi, Motobike İstanbul’da motosiklet sürücüleri ile buluştu

27 Nisan 2026
İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard
İş Dünyası

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

27 Nisan 2026
‘5G, iş dünyasının ve çalışma hayatının yapısını köklü biçimde dönüştürecek’
İş Dünyası

5G, iş dünyasının ve çalışma hayatının yapısını köklü biçimde dönüştürecek

27 Nisan 2026
Besler’de üst düzey atamalar gerçekleşti
İş Dünyası

Besler’de üst düzey atamalar gerçekleşti

27 Nisan 2026
Sonraki Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Katar'da

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu, Katar'da

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz gelecek 3 yılda 3 milyon gencimizi istihdama kazandırmaktır / Geniş haber
Öne Çıkan

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz gelecek 3 yılda 3 milyon gencimizi istihdama kazandırmaktır / Geniş haber

27 Nisan 2026
Yürüyen merdivene eli sıkışan çocuğun kopan parmağı kurtarılamadı
Yerel Haberler

Yürüyen merdivene eli sıkışan çocuğun kopan parmağı kurtarılamadı

27 Nisan 2026
Kartal’da 4 katlı binanın doğalgaz kutusu alev aldı
Yerel Haberler

Kartal’da 4 katlı binanın doğalgaz kutusu alev aldı

27 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

5’inci FoodFest Antalya için geri sayım başladı

27 Nisan 2026
Yaşam

Edirne’de ‘bentonit’ ocağı projesine köylülerden itiraz

27 Nisan 2026
Yaşam

Belediye personeline satırlı saldırının görüntüleri ortaya çıktı

27 Nisan 2026
Yaşam

Çatalca’da 3 aracın karıştığı zincirleme kaza; TIR şoförü ağır yaralandı

27 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tartıştığı eniştesinin çalıştığı iş yerine tabancayla ateş açan şüpheli tutuklandı

Tartıştığı eniştesinin çalıştığı iş yerine tabancayla ateş açan şüpheli tutuklandı

- Haberton
27 Nisan 2026

Samsun’un Bafra ilçesinde İ.B., tartıştığı eniştesi G.V.'nin çalıştığı manava tabancayla birkaç el ateş etti. Olaya ilişkin gözaltına alınan İ.B., tutuklandı....

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı? Doğru yöntem nasıl uygulanır?

Mars’ı dünyalaştırmak (Terraforming) bilimsel olarak mümkün mü?

Kiralar yeniden yükselişte: Büyük şehirlerde son durum

Yapay zeka iş dünyasında ne tür değişiklikler getiriyor?

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz gelecek 3 yılda 3 milyon gencimizi istihdama kazandırmaktır / Geniş haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz gelecek 3 yılda 3 milyon gencimizi istihdama kazandırmaktır / Geniş haber

27 Nisan 2026
5’inci FoodFest Antalya için geri sayım başladı

5’inci FoodFest Antalya için geri sayım başladı

27 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton