16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Görme engelli müzik öğretmeni, özel öğrencilere ders veriyor

Görme engelli müzik öğretmeni, özel öğrencilere ders veriyor

Haberton - Haberton
17 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Görme engelli müzik öğretmeni, özel öğrencilere ders veriyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kayseri’de, halk arasında ‘tavuk karası’ olarak bilinen hastalıkla dünyaya gelen görme engelli müzik öğretmeni Süleyman Ekici (42), kendisi gibi engelli çocuklara bağlama ve piyano dersi veriyor.

Halk arasında ‘tavuk karası’ olarak bilinen ‘Retinitis pigmentosa’ rahatsızlığı ile dünyaya gelen Süleyman Ekici, ilk, orta ve lise öğrenimini çeşitli illerde görme engelli okullarında tamamladı. Geçen süreçte çeşitli eğitimler alan Ekici, sanat, müzik, spor, tiyatro gibi birçok konuya ilgi duydu. Lisede bağlama ve piyano çalan Süleyman Ekici, eğitimini tamamlayıp 2001 yılında tekrar Kayseri’ye gelerek kendisi gibi görme engelli ağabeyiyle birlikte goalball takımını kurdu.

Turnuvalara katılan Ekici, bu alanda milli oyuncu oldu. Bir yandan da edebiyata ilgisi olan Süleyman Ekici, bu süreçte 2 şiir kitabı yazdı. 2005 yılında kendisi gibi görme engelli eşiyle tanışan Ekici, evlenip 2 de çocuk sahibi oldu. 2011-2020 yıllarında Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) memurluk yapan Süleyman Ekici, 2016 yılında Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Ekici daha sonra Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olup yüksek lisansını tamamladı. Şehit Yiğitcan Çiga Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda öğretmenliğe başlayan Süleyman Ekici, kendisi gibi engelli çocuklara müzik dersi veriyor.

Görme engelli müzik öğretmeni, özel öğrencilere ders veriyor
Görme engelli müzik öğretmeni, özel öğrencilere ders veriyor

‘KAYSERİ’DE GOALBALL’IN İLK ANTRENÖRÜ BEN OLDUM’

Yaşadığı süreci anlatan Ekici, “Küçükken biraz daha iyi görüyordum ama şimdi yaş ilerleyince görme düzeyi totale doğru ilerledi. Mitat Enç Görme Engelliler Okulu’nda okurken beden eğitimi öğretmenimiz görme yetersizliği olan bireylerin yapabileceği sporlarla ilgili bizi eğitiyordu. Okullar arası turnuva yapardık, goalball oynardık, koşu yapardık. Sonra bu goalball oyununu turnuvalar halinde Türkiye’de oynamaya başladılar. Okul bittikten Kayseri’de görme engelli ağabeyimle birlikte 2001 yılında bir spor kulübü kurduk.

Bu kurduğumuz spor kulübüne görmeyen arkadaşlarımızı üye yaptık, sporcu olarak kaydettik ve lisans aldık. Goalball’ın ilk antrenörü Kayseri’de ben oldum. Arkadaşlara öğretmiş oldum. Türkiye Şampiyonalarında yarışmaya başladık. Goalball branşında milli sporcu olarak 2004 senesinde de İtalya’da Dünya Şampiyonası’na katıldım. Onun dışında atletizm, yüzme, judo, halter gibi branşlarda da denemelerim oldu” diye konuştu.

‘MÜZİK EĞİTİMİM İLKOKUL 3’ÜNCÜ SINIFTA BAŞLADI’

Evlendikten sonra spora ara verdiğini söyleyen Süleyman Ekici, “Eşimle de bir spor aracılığıyla tanıştık. Eşim sağlıkçı olarak katılmıştı bir müsabakaya. Ben de yaralanmıştım. Benle ilgilenirken kandırdım. Müzik eğitimim, ilkokulda 3’üncü sınıfta bağlama öğrenerek başladı. Orta 1’de Yılmaz Özen Hocamdan keman eğitimi aldım. Orta 2’nci sınıfta ut dersi aldım. Son sınıfta da piyano dersi aldım. Piyano ile güzel sanatlar lisesini kazandım. Lisede de bağlama eğitimiyle devam ettim. Üniversitede yine bağlamayla devam ettim. Yani hep bağlama üzerine yoğunlaştım ama piyano çalabiliyorum. Çoğu enstrümanın da akordunu rahatlıkla yapabiliyorum” ifadelerini kullandı.

‘100 ÖĞRENCİDEN 5 TANESİYLE MÜZİKAL İLİŞKİ KURABİLİYORSAK MUTLU OLUYORUZ’

Engelli öğrencilerin davranış değişikliğine odaklandıklarını söyleyen Ekici, “Her müzik öğretmeni hazır öğrenci, yetenekli öğrenci ister ki müzikle ilişki kursun. Burada öğrencilerimizin davranış değişikliğine odaklandığımız için müziği de bu odağa yerleştirip müziğin bu odakta etkisi nedir onu çalışıyoruz. Partnerim Talha Hocam ve bir öğrencimizle birlikte çok güzel başarı elde ettik. Yani 100 öğrenciden 5 tanesiyle bile müzikal bir ilişki kurabiliyorsak çok mutlu oluyoruz.

Ritim duygusu, estetik duygusu, bu duyguların ifade edilme biçimi ya da bu duyguların ayağa kaldırılması bu öğrencilerde çok zor oluyor. Benim geçmişte aldığım sanat eğitimi, müzik eğitiminin belki çok azını yansıtabiliyoruz. İmkanlarımız biraz kısıtlı ama bütün bunlara rağmen mesele bir şeyi başarmak değil, eğitimle öğrenci-öğretmen ilişkisini kontak bir seviyede kurabilmek. Başarı zaten varsa kendiliğinden gelen bir şey. O yolda, yolun kaynak olarak kendi sunduğu bir şey. Biz kaynağın peşinde değiliz, yoldayız sadece” dedi.

‘ZOR OLMUYOR, KEYİF ALIYORUM’

Engelli öğrencilerle çalışmanın zor olmadığını belirten Süleyman Ekici, şöyle konuştu:

“Tek başıma değilim. Özel eğitim öğretmenlerimiz eşlik ediyorlar. Dersin selametini ve sınıf düzenini sağlıyorlar. Ben sadece yönlendirmelerde bulunuyorum. Kılavuzluk etmeye çalışıyorum. Yapabildiğimiz kadar, yol bize ne gösterirse artık. Artık eğitimin kanalları da değişmeye başladı. Ülkemizde görme yetersizliği olan öğrencilerin eğitim gördüğü okulların yatılı kısımları kapatıldı. Kaynaştırma eğitimine geçildi. Kaynaştırma eğitiminde de isteyen aileler istedikleri mahallelerde çocuklarını okutabiliyorlar. Özel eğitim sınıfı gerekiyorsa açılıyor, gerekmiyorsa aynı sınıfta kaynaştırma ortamında ders alıyorlar. Benim görme yetersizliği çocuğu olan ailelere tavsiyem, en azından ilk 4 seneyi görme yetersizliği olan öğrenciler için eğitim veren özel eğitim kurumlarında çocuklarına eğitim verdirsinler.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Almanya’da bir doktor 15 hastayı öldürmekle suçlanıyor

Sonraki Haber

Aort yırtılmalarının temelinde yüksek tansiyon yer alıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Haysiyet’ten ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’a nostaljik gönderme: Kırmızı kamyon sahnesi dikkat çekti
Kültür ve Sanat

Haysiyet’ten ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’a nostaljik gönderme: Kırmızı kamyon sahnesi dikkat çekti

16 Eylül 2026
‘Denizaşırı: Özer Kabaş ve Zamanları’ sergisi Salt Beyoğlu’nda ziyarete açıldı
Kültür ve Sanat

‘Denizaşırı: Özer Kabaş ve Zamanları’ sergisi Salt Beyoğlu’nda ziyarete açıldı

16 Eylül 2026
81 yaşında sanat tutkusuyla ikinci sergi
Kültür ve Sanat

81 yaşında sanat tutkusuyla ikinci sergi

15 Eylül 2026
Uzak Şehir'de yeni sezonun ilk bölümü yayınlandı, sürprizlerle başlandı
Kültür ve Sanat

Uzak Şehir yeni sezona sürprizlerle başladı

15 Eylül 2026
Uzak Şehir, üçüncü sezonuyla bu akşam izleyici karşısına çıkıyor: Soru işaretleri artıyor
Kültür ve Sanat

Uzak Şehir, üçüncü sezonuyla bu akşam izleyici karşısına çıkıyor: Soru işaretleri artıyor

14 Eylül 2026
Tarihi Taşlıcalı Hüseyin Paşa Camii Mushaf-ı Şerifi'nin tıpkıbasımını tamamlandı
Kültür ve Sanat

Tarihi Taşlıcalı Hüseyin Paşa Camii Mushaf-ı Şerifi’nin tıpkıbasımını tamamlandı

14 Eylül 2026
Sonraki Haber
Aort yırtılmalarının temelinde yüksek tansiyon yer alıyor

Aort yırtılmalarının temelinde yüksek tansiyon yer alıyor

En Güncel Haberler

Aslıhan Sinem Çiçek davasında sıcak gelişme: Tanık, "Kızı eve götürün" demiş
Gündem

Aslıhan Sinem Çiçek davasında sıcak gelişme: Tanık, “Kızı eve götürün” demiş

16 Eylül 2026
Gündem

Venüs neden uydusuz? Bilim insanlarından çarpıcı iddia: Kendi uydusunu yok etmiş olabilir

16 Eylül 2026
Borsa paylaşımları yargıya taşındı: İbrahim Mustafa Turhan’a re’sen soruşturma
Öne Çıkan

Borsa paylaşımları yargıya taşındı: İbrahim Mustafa Turhan’a re’sen soruşturma başlatıldı

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Edirne’de yerli ve milli tohumla üretilen ayçiçekleri hasat edildi

16 Eylül 2026
Yaşam

Eşini çalıştığı markette tabancayla öldürüp, intihar etti

16 Eylül 2026
Yaşam

Tekirdağ’da Ertuğrul Fırkateyni şehitleri anıldı

16 Eylül 2026
Yaşam

Silivri’de batan geminin kaptanı, Hatay’da toprağa verildi

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Çiftçi: PKK'nın farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini takip ediyoruz

PKK’nın farklı isimler ve bölgelerdeki tüm uzantılarının tasfiye sürecini takip ediyoruz

- Haberton
16 Eylül 2026

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, "Gösterdiğimiz kararlı mücadele sonucunda terör örgütü PKK/Kck kendini feshetmek ve silah bırakmak zorunda kalmıştır. Bununla birlikte,...

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Araçlarda kış bakımı zamanı: Lastik, silecek ve antifriz ihmali yolda bırakabilir

Güncel Haber

Aslıhan Sinem Çiçek davasında sıcak gelişme: Tanık, "Kızı eve götürün" demiş

Aslıhan Sinem Çiçek davasında sıcak gelişme: Tanık, “Kızı eve götürün” demiş

16 Eylül 2026

Venüs neden uydusuz? Bilim insanlarından çarpıcı iddia: Kendi uydusunu yok etmiş olabilir

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton