26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Gıda ürünlerinde gramaj ve fahiş fiyat denetimi

Gıda ürünlerinde gramaj ve fahiş fiyat denetimi

Haberton - Haberton
5 Aralık 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Gıda ürünlerinde gramaj ve fahiş fiyat denetimi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanlığı tarafından gıda ürünlerinde gramaj ve fahiş fiyat uygulamasına yönelik 25 ilçede denetim yapıldı.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe 25 ilçede 45 ekiple denetimlerin devam ettiğini belirterek, “Yıl sonu geldi, bazı işletmelerin ürünlerine asgari ücret zammını yılbaşından önce yansıttıkları bilgisi geldi. Oysa ki normalde 31 Ocak‘ta bunun maliyete yansıması gerekiyor, bu konuda denetim yapıyoruz. Bu denetimlerimiz aralıksız sürecektir. Vatandaşlarımız her zaman bizlere ulaşabilirler, yanlarındayız” dedi.

Ticaret Bakanlığı ekipleri 25 ilçede restoran, fırın ve marketlerdeki gıda ürünlerinde gramaj ve fahiş fiyat denetimi yaptı. Çalışmalar sırasında döner, iskender ve hamburgerlerdeki gramajlar incelenirken, asgari ücret zammını şimdiden fiyatlarına yansıtan işletmeler de denetlendi. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla yapılan denetimlerde, Fatih’te bazı işletmelere, gramaj ve fiyat tutarsızlığı gerekçesiyle tutanak tutularak idari para cezası uygulandı.

’47 ANA BAŞLIKTA ÜRÜNÜ RUTİN OLARAK İNCELİYORUZ’

Denetimlere katılan İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, “25 ilçede İstanbul’da, 45 ekiple 115 arkadaşımızla denetimler yapıyoruz. Bugün özellikle malum, yıl sonu geldi, bazı işletmelerin ürünlerine asgari ücret zammını yılbaşından önce yansıttıkları bilgisi geldi. Oysa ki normalde 31 Ocak‘ta bunun maliyete yansıması gerçekleşeceğinden, bu konuda denetim yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı olarak beslenme, barınma, korunma gibi vatandaşımızın temel ihtiyacı olan konularda, bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere yönelik denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. Gıda sektöründe temel gıdalarımızdan olan su, ekmek, et, kırmızı et, beyaz et ve diğer ürünler gibi yaklaşık 47 ana başlıkta ürünü rutin olarak inceliyoruz. Bu incelemelerimizde bu ürünlerin o günkü fiyatlarını not ediyoruz ki, bir sonraki denetimde arada ne kadar fark var onları da görebilelim. Bugün yaptığımız denetimlerde baktığımız ürünlerin fiyatlarını aldık, not ettik. Ocak ayında da buralara tekrar gelip tekrar bakacağız. O nedenle burada biz ürünleri ilk olarak fiyat etiketi açısından değerlendiriyoruz, ikinci olarak ürünlerle ilgili bahsettiğimiz alım satım arasında yani toptan perakendede makul olmayan, izah edilemeyecek derecede bir fark varsa, bunları da firmadan geriye dönük 3 aylık faturalarını talep ederek incelemesini yapıp, tespit ettiysek bunları Bakanlığımıza gönderiyoruz. Fiyat etiketlerinde listede belli yönetmelik kapsamında olması gereken zorunluluklar var. Bunlar uygun değilse her birine ürün başına 2 bin 200 lira idari yaptırım uyguluyoruz. Alım satım fiyatları arasında makul olmayan bir durum varsa; böyle bir durum tespit edilmişse, haksız fiyat dediğimiz durum tespit edilmişse, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari yaptırım uygulanıyor” ifadelerini kullandı.

‘KASIM’DA 9 BİN 207 İŞLETMEYİ DENETLEDİK’

Vatandaşların farklı uygulamalar üzerinden şikayetlerini ulaştırabileceğini belirten Menteşe, “Bakanlığımız tarafından yine stokçulukla karşı karşıya kaldığımızda, orada da 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar şu anda idari yaptırımlar uygulanıyor Bakanlığımız tarafından. Malum sene sonuna geldik; Ocak ayında bu durumlarda yeniden değerleme yapılacak. Bu değerleme oranları da yüzde 43.93 oranında idari yaptırımların da artacağı bir durum söz konusu. Biz İstanbul’da Kasım ayında yaklaşık 9 bin 207 işletmeyi bu anlamda denetledik. Bu denetimlerde 288 bin 903 ürünü az önce söylediğim kriterler babında denetledik. Bu denetimlerimiz aralıksız sürecektir. Sadece İstanbul’da değil 81 ilimizin hepsinde Ticaret Bakanlığımızın, Ticaret İl Müdürlüklerimizin aracılığıyla bu denetimleri gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra da devam edecek. Bakanlığımızın dijital platformları var Cumhurbaşkanlığı İletişim Sistemi, CİMER Bilgi Sistemi üzerinden gelenler var. Çeşitli iletişim kanallarıyla bizlere çok rahat ulaşabiliyorlar. Bakanlığımızın haksız fiyat denetleme platformu var, buraya şikayetlerini bildirebilirler. Hatta fotoğraf çekip, fotoğrafını çektikleri ürünü dahi atabiliyorlar. O noktada vatandaşlarımız her zaman bize ulaşabilirler, biz yanlarındayız” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Suriyelilerin ülkelerine geçişleri sürüyor

Sonraki Haber

İnci Taneleri’nde heyecan dorukta

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Çiftçi: Siyasetle ilgileniyorsanız adaleti merkeze alın
Öne Çıkan

Bakan Çiftçi: Siyasetle ilgileniyorsanız adaleti merkeze alın

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul'un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür / Geniş haber
Öne Çıkan

İstanbul’un güvenliği için yegane çözüm, kentsel dönüşümdür

25 Nisan 2026
Düğün günü ölü bulundular
Öne Çıkan

Düğün günü ölü bulundular

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Bakanlık’tan 81 ile genelge: Okullarda x-ray, turnike ve panik butonu dönemi

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

Başakşehir’de dehşet! Pencereden sarkıttığı köpeği cama vurup kaydetti

25 Nisan 2026
Öne Çıkan

İstanbul’da 100 bin konutun hak sahipleri bugün belirlenecek

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
İnci Taneleri'nde heyecan dorukta

İnci Taneleri'nde heyecan dorukta

En Güncel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü
Yerel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

- Haberton
25 Nisan 2026

- Sarı-lacivertliler, Galatasaray derbisinin hazırlıklarını tamamladı Süper Lig’in 31’inci haftasında yarın derbi maçta saat 20.00’de Galatasaray’a konuk olacak Fenerbahçe, maçın...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton