8 Kasım 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Geri kazanım oranımızı 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise yüzde 70’e çıkaracağız

Geri kazanım oranımızı 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise yüzde 70’e çıkaracağız

Haberton - Haberton
7 Haziran 2026
- Politika
Okuma Süresi:8 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sıfır Atık Vakfı tarafından Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen gala yemeği ile sona erdi.

Sıfır Atık Forumu’nun kapanış gala yemeğinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017’de eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi, bugün hamdolsun Birleşmiş Milletler nezdinde kabul gören küresel bir çevre seferberliğine dönüştü. Sıfır Atık Hareketi’yle hayata geçirilen proje ve uygulamalarla ekonomimize tam 365 milyar lira katkı sağladık. 90 milyon ton atığı geri kazandırdık. 613 milyon ağacın kesilmesini engelledik. 2 trilyon litre su, 270 milyar kilovatsaat enerji, 60 milyar litre petrol ve 390 milyon metreküp atık depolama alanı tasarrufu temin ettik. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız, 2025’te yüzde 37,53’e yani neredeyse 3 katına çıktı. Bu oranın 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise inşallah yüzde 70’e çıkaracağız” dedi.

Sıfır Atık Vakfı tarafından Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen gala yemeği ile sona erdi. Kapanış programında 2017 yılından bu yana himayelerinde yürütülen Sıfır Atık Projesi’nin küresel çapta öncülüğünü üstlenen Emine Erdoğan da yer aldı.

Emeği Geçen Tüm Kurum Ve Kuruluşlarımıza Ayrı Ayrı Teşekkür Ediyorum

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Medeniyetimizin cümle kapısı olan aziz İstanbul’da, Sıfır Atık Forumu’nun kapanışında sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden forumu teşrif eden konuklarımızın her birine “Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” diyorum. Döngüsel ekonomiden iklim dostu üretim modellerine, atığın ekonomik değere dönüştürülmesinden kaynak verimliliğine pek çok önemli başlığın ele alındığı forumun hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sıfır Atık Vakfımız ve bakanlıklarımız başta olmak üzere, bu kapsamlı organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Forum, 183 Ülkeden 120’Yi Aşkın Bakanı, 500’Den Fazla Uluslararası Paydaşı Bir Araya Getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözlerimin hemen başında, iki gün önce idrak ettiğimiz Dünya Çevre Günü’nüzü ve yine yedi gün boyunca çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçirdiğimiz İstanbul Sıfır Atık Haftası’nı gönülden tebrik ediyorum. Hem çocuklarımızın hem de ziyaretçilerin çevre ve geri dönüşüm alanlarında farkındalığını artıran Sıfır Atık Festivali ve sergimizin de aynı şekilde hayırlar getirmesini temenni ediyorum. 183 ülkeden 120’yi aşkın bakanı, 200’ün üzerinde belediye başkanını, 500’den fazla uluslararası paydaşı bir araya getiren bu platformu son derece kıymetli bulduğumu özellikle ifade etmek istiyorum. Gençlik teşkilatlarından özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarından politika yapıcılara, akademisyenlerden karar vericilere 5 bini aşkın katılımcının iştirak ettiği bu forum, Türkiye’nin çevre diplomasisinde ulaştığı yüksek seviyenin açık bir göstergesidir” diye konuştu.

COP31 Taraflar Konferansı’na Giden Yolda Forumun Üstlendiği Misyon Çok Değerlidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Forumun bir diğer özelliği de yalnızca teorik düzeydeki tartışmalara değil, somut, uygulanabilir ve ölçülebilir çözüm önerilerine odaklanmasıdır. Gerek kapsamı, gerek metodu, gerekse mahiyeti itibarıyla Sıfır Atık Forumu’nun var olan potansiyeli kuvveden fiile çıkaracağına, düşünceyi eylemle buluşturacağına yürekten inanıyorum. Kasım ayında Antalya’da ev sahipliği yapacağımız COP31 Taraflar Konferansı’na giden yolda forumun üstlendiği bu misyon çok ama çok değerlidir. Bu bakımdan forumun temasının ‘Antalya’ya Giden Yol-İklim Eylemi Olarak Sıfır Atık’ şeklinde belirlenmesi son derece doğru ve isabetli olmuştur. Foruma fikirleriyle, eleştirileriyle, tespitleriyle katkı yapan herkese şahsım ve milletim adına bir kez daha şükranlarımı iletiyorum. Forumun irade beyanları olan ortak deklarasyon ve ortak sonuç bildirgesinin de çevre ve iklim alanında atılacak yeni adımlar için şimdiden hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Buradaki Asıl Mesele, Bu Değişimin Krize Yol Açmadan Yönetilebilmesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şunu hepimiz çok iyi biliyoruz. İklim meselesi, tıpkı savaş ve küresel salgın gibi insanlığın tamamını tehdit eden ciddi bir sorundur. Özellikle sanayi devrimiyle birlikte hava kirliliğinden gıda kirliliğine, hatta gıda kıtlığına, atık yönetiminden doğal afetlere, iklim ve üretim kaynaklı problemlerin kelebek etkisiyle birbirini tetiklediği inkar edilemez bir hakikattir. Bu problemlerin etkisi, enerjiden ulaşıma, sağlıktan tarım ve hayvancılığa çok geniş bir alanda her geçen yıl daha da fazla hissedilmektedir.

Fakat şu gerçeği de burada açıkça ifade etmemiz gerekiyor. Milyarlarca yıllık dünya tarihinde iklim hemen her çağda değişime uğramıştır. Buradaki asıl mesele, bu değişimin krize yol açmadan yönetilebilmesidir. Dolayısıyla bu sorunu iklim değişikliğinden ziyade iklim krizi olarak ele almamız, inanıyorum ki daha gerçekçi olacaktır.

Bunu yalnızca isimlendirme düzeyinde kalan sathi bir anlaşmazlığı tekrar su yüzüne çıkarmak için söylemiyorum. Meseleyi doğru adlandırmanın rasyonel çözümleri beraberinde getireceğini vurgulamak adına özellikle dile getiriyorumö dedi.

43 Milyon Çocuk Açlığın Pençesinde Kıvranmaktadır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu hususu da dikkatinize sunmakta fayda görüyorum. Yapay zeka ve yeni teknolojilerin üretimi hızlandırdığı, bilinçsiz tüketim alışkanlıklarının tabiatı hırpaladığı, modernitenin tahrip edici etkilerinin hem zihinlerde hem de davranışlarda ortaya çıktığı bir dönemi yaşıyoruz. Dünyanın bir kısmı refah ve zenginlik içinde yaşarken, ciddi bir yekün teşkil eden diğer bir bölümü açlık, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele ediyor. İklim krizinin derinleşmesinde en büyük payı olan ülkeler, aynı zamanda bu krizden en az etkilenen ülkelerden oluşuyor. Bir tarafta milyonlarca insan yiyecek bir lokma ekmek, içecek bir yudum su bulabilmek için çetin şartlarla boğuşurken, diğer tarafta lüks ve israf tüm hoyratlığıyla devam ediyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın yayınladığı rapora göre şu anda dünyanın farklı bölgelerinde 43 milyon çocuk açlığın pençesinde kıvranmaktadır. Bir yıl içerisinde üretilen gıdanın üçte biri, yani 1,3 miyar tonu israf edilmektedir. Her sene 3 milyondan fazla çocuk, açlıkla bağlantılı hastalıklar neticesinde henüz ömrünün baharındayken hayata veda etmektedir. Öte yandan, atık sorunu da küresel çapta önemli bir tehdit unsuru olarak karşımızda durmaktadır” diye konuştu.

Elimizdeki Veriler Bu Sorunun Azalmak Bir Yana Daha Da Derinleşeceğini Gösteriyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eşim Emine Erdoğan’ın forumun açılışında gündeme getirdiği, Pasifik Okyanusu’nun kuzeyinde tonlarca atık ve plastikten oluşan 1,6 milyon kilometrekare büyüklüğündeki çöp kıta sorununun hangi vahim boyutlara vardığını ortaya koyan gerçekten ürkütücü bir örnektir. Elimizdeki veriler bu sorunun azalmak bir yana daha da derinleşeceğini gösteriyor. 2023’te 2,1 milyar ton olan katı atık miktarının eğer önlem alınmazsa 2050’de 3,8 milyar tona yükselmesi bekleniyor. Türkiye olarak tabiatı hem Rabbimizin bizlere emaneti hem de gelecek nesillere teslim edilmesi gereken bir miras olarak görüyor, çevre, iklim ve atık yönetimi noktasında gerekli adımları titizlikle atıyoruz.

Yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilir kalkınmayı temel alan bir yaklaşımla hareket ediyor, iklim krizinin etkilerini asgari seviyeye indirmek için yoğun çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

2017’De Yüzde 13 Olan Geri Kazanım Oranımız, 2025’Te Neredeyse 3 Katına Çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2017’de eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi, bugün hamdolsun Birleşmiş Milletler nezdinde kabul gören küresel bir çevre seferberliğine dönüştü. 2022’de Türkiye’nin ana sunucu, 105 ülkenin de ortak sunucu olduğu oylamada 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesi, bu yöndeki samimi çabaların en kıymetli meyvesi oldu. Sıfır Atık Hareketi’yle hayata geçirilen proje ve uygulamalarla ekonomimize tam 365 milyar lira katkı sağladık. 90 milyon ton atığı geri kazandırdık. 613 milyon ağacın kesilmesini engelledik. 36 milyon ağacın karbon salınımına denge gelen 180 milyon ton sera gazı salınımının önüne geçtik. 2 trilyon litre su, 270 milyar kilovatsaat enerji, 60 milyar litre petrol ve 390 milyon metreküp atık depolama alanı tasarrufu temin ettik. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranımız, 2025’te yüzde 37,53’e yani neredeyse 3 katına çıktı. Bu oranın 2035’te yüzde 60’a, 2053’te ise inşallah yüzde 70’e çıkaracağız” dedi.

Çalışmalarımızı Kararlılıkla Sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak, “2053 net sıfır emisyon hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Bu düşüncelerle, 2017 yılında çevre hassasiyetinin ve gelecek nesillere yönelik derin bir mesuliyet bilincinin simgesi olarak başlayan Sıfır Atık Hareketi’ni 9 yıl gibi kısa sürede global bir çevre ve iklim mücadelesine dönüştüren, başta harekete ilham veren ve öncülük edenler olmak üzere tüm emek sahiplerine yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Etiketler: AntalyaAtatürkCumhurbaşkanıEkonomiİstanbulSalgınSavaşTarımTürkiyeYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bize düşen her alanda Türkiye’nin sözünü en güçlü noktaya çıkarabilmek

Sonraki Haber

Can Polat cinayetinde 4 şüpheli tutuklandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Güney Kore ile nükleer enerji ve teknoloji iş birliği vurgusu
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın Karabağ’ı ziyaret edecek

7 Kasım 2026
Burhanettin Duran: Yönümüzü algoritmalara teslim etmek yerine, algoritmalara insani ve etik bir yön vermeliyiz
Politika

Burhanettin Duran’dan yapay zekâ ve algoritma uyarısı: “Gerçek görünmez kılındığında dezenformasyon güçlenir!”

7 Kasım 2026
Dervişoğlu: Açıklayın haramzadelerin kimler olduğunu
Politika

Dervişoğlu’ndan Erdoğan’a fon soruşturması çağrısı: “Haramzadelerin kimler olduğunu açıklayın!”

7 Kasım 2026
AK Parti’li Ala: Kim emanete ihanet ederse AK Parti'de barınamaz
Politika

Efkan Ala’dan sert mesaj: “Emanete ihanet eden AK Parti’de barınamaz!”

7 Kasım 2026
Politika

Bakan Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdülati ile görüştü

7 Kasım 2026
DEM Parti'li Bakırhan: Sürecin ağırlığına uygun adımlar atılmalıdır
Politika

Tuncer Bakırhan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ açıklaması: “Süreç tıkanmadı, somut adımlar atılmalı”

7 Kasım 2026
Sonraki Haber
Dilan Polat'ın koruması silahlı saldırıda hayatını kaybetti

Can Polat cinayetinde 4 şüpheli tutuklandı

En Güncel Haberler

Muğla’da esnaf ile müşteriler arasında kavga: 1’i ağır, 4 yaralı
Yerel Haberler

Muğla’da esnaf ile müşteriler arasında kavga: 1’i ağır, 4 yaralı

8 Kasım 2026
Ankara'da gece saatlerinde kar yağışı etkili oldu
Öne Çıkan

Ankara’da gece saatlerinde kar yağışı etkili oldu

8 Kasım 2026
Bursa'da otomobil takla atarak ters döndü: 3 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da otomobil takla atarak ters döndü: 3 yaralı

8 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İzmir’de Jandarma 2’nci Savaşçı Yarışması sona erdi

7 Kasım 2026
Yaşam

Tokat’ta mevsimin ilk karı yağdı çocuklar kar topu oynadı

7 Kasım 2026
Yaşam

Kütahya Domaniç’te kar yağışı

7 Kasım 2026
Yaşam

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu askeri birliklerde incelemelerde bulundu

7 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Ersoy: Hedefimiz Türk dünyası sinemasının daha güçlü bir konuma ulaşması

Bakan Ersoy: Hedefimiz Türk dünyası sinemasının daha güçlü bir konuma ulaşması

- Haberton
7 Kasım 2026

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Hedefimiz; festivalimizin her yıl daha geniş bir katılımla gerçekleştirilmesi, ortak yapımların artması ve...

Miras kalan evde kim oturabilir? Kardeşler arasında anlaşmazlık çıkarsa ne olur? İşte yasal haklar!

Saatler neden sağa doğru döner? Saat yönünün belirlenmesinin arkasındaki binlerce yıllık sır!

İnsanlar neden cenazelerde siyah giyer? Yasın rengi her kültürde aynı mı?

Kanser tedavisinin görünmeyen kahramanları! Hayat kurtaran ışınların arkasında kimler var?

Güncel Haber

Muğla’da esnaf ile müşteriler arasında kavga: 1’i ağır, 4 yaralı

Muğla’da esnaf ile müşteriler arasında kavga: 1’i ağır, 4 yaralı

8 Kasım 2026
Ankara'da gece saatlerinde kar yağışı etkili oldu

Ankara’da gece saatlerinde kar yağışı etkili oldu

8 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton