4 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Geri itmelerde Frontex’in sorumluluğu var

Geri itmelerde Frontex’in sorumluluğu var

Haberton - Haberton
5 Mayıs 2022
- Dış Haberler, AB Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Geri itmelerde Frontex'in sorumluluğu var

Geri itmelerde Frontex'in sorumluluğu var

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu ölümlerde Yunanistan’ın sorumluluğu da var, hatta gözünün önünde olduğu için ve geri itmelerde Frontex’in, dolayısıyla AB’nin de sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Ege ve Türkiye sınırında göçmenleri geri itmesiyle ilgili, “Bu geri itmeler sırasında ve sonrasında ölümler meydana geldi. Bu ölümlerde Yunanistan’ın sorumluluğu da var, hatta gözünün önünde olduğu için ve geri itmelere katıldığı için daha fazla Frontex’in, dolayısıyla Avrupa Birliği’nin (AB) de sorumluluğu var. Tüm bunların açık, şeffaf bir şekilde soruşturulması gerekiyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Ankara’da Liberya Dışişleri Bakanı Dee-Maxell Saah Kemayah ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından, Türkiye ile Liberya arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı’nı imzaladı.

Daha sonra Bakan Çavuşoğlu ve Kemayah ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda özellikle ekonomik ve ticari konuların ele aldığını belirten Çavuşoğlu, “Ekonomik iş birliğimizi arttırmak için karma ekonomi komisyonunu ve iş konseyini kurmamız gerekiyor. Bunun için de ekonomik iş birliği anlaşmasını en kısa zamanda imzalayacağız. Bakanımız Mehmet Muş, bir ay içerisinde anlaşma taslaklarının hazır olacağını söylediler. Diğer taraftan ihracatımız da artıyor. Ama Liberya’nın bize olan ihracatı çok düşmüş. 100 milyon dolardan 3 milyona düşmüş. Bunu biraz dengelememiz lazım” dedi.

Geri itmelerde Frontex'in sorumluluğu var
Geri itmelerde Frontex’in sorumluluğu var

‘BÜYÜKELÇİLİK AÇMAYI PLANLIYORUZ’

Liberya’nın başkenti Monrovia’da önümüzdeki yıl büyükelçilik açmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla çalışma başlatıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Liberya da Türkiye’de büyükelçilik açmayı planlıyor. Açacakları büyükelçilik için her türlü desteği vermeye hazırız. En kısa zamanda karşılıklı arsa tahsisleri gerçekleştirerek ülkelerimize yakışan bir şekilde büyükelçilik kançılarya ve rezidansları inşa etmek isteriz” diye konuştu.

‘ÖLÜMLERDE AB’NİN DE SORUMLULUĞU VAR’

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Ege ve Türkiye sınırındaki geri itmelerinin Frontex’in gözü önünde gerçekleştirilmesi ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, “Yunanistan’ın Ege adalarından ve Türkiye-Yunanistan sınırından göçmenleri nasıl geri ittiğine dair bilgileri biz tüm dünya ile paylaşmıştık.

Özellikle AB ile paylaştık. Çünkü AB, göçmen hakları ve insan hakları konusunda herkese ders vermekten büyük haz alan ve insan hakları, demokrasi gibi evrensel değerleri herkesten daha fazla savunduğunu hisseden bir kurum. Bu belgeleri, bilgileri AB kurumlarıyla da yetkilileriyle de paylaştık. Bizzat Cumhurbaşkanımız konsey ve komisyon başkanları ile paylaştı. Frontex uzun süre bunları inkar etti. Ama belgeler açıkça ortada. Bizden bu konuda ilave bilgi ve belgeler de istendi.

Avrupa Parlamentosu bir soruşturma başlatmıştı. Avrupa Parlamentosu dün Frontex’in 2020 bütçesini de onaylamadı. Çünkü bu bütçenin bir kısmı göçmenlerin geri itilmesinde kullanıldı. Frontex sadece izlemedi; bu insanlık dışı uygulamalara katıldı, şahitlik etti. Ama bütçenin onaylanmaması ya da icra direktörünün görevden ayrılması Frontex’i aklamaz. Bu geri itmeler sırasında ve sonrasında ölümler meydana geldi. Denizin ortasında botlar şişlendiği, insanlar denize atıldığı için denizde de ölenler oldu.

Bu ölümlerde Yunanistan’ın sorumluluğu da var, hatta gözünün önünde olduğu için ve geri itmelere katıldığı için daha fazla Frontex’in, dolayısıyla AB’nin de sorumluluğu var. Tüm bunların açık, şeffaf bir şekilde soruşturulması gerekiyor. Sorumluların hesap vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu ölümlerde Yunanistan'ın sorumluluğu da var, hatta gözünün önünde olduğu için ve geri itmelerde Frontex'in, dolayısıyla AB'nin de sorumluluğu var" ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu ölümlerde Yunanistan’ın sorumluluğu da var, hatta gözünün önünde olduğu için ve geri itmelerde Frontex’in, dolayısıyla AB’nin de sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

‘GEMİDEN DÜŞEN KAPTANIN DURUMU İYİ’

Çavuşoğlu, gemiden düşerek 66 saat boyunca suda kalan Liberya bandıralı geminin kaptanı Erhan Seçkal’ın durumu ile ilgili de, “Vatandaşımız bu sabah bir balıkçı tarafından Bali açıklarında bulundu. Vatandaşımız gerekli tedavileri gördü, şu an göç idaresinde. Kendisi ile bu sabah telefonla görüştüm. Yanında yine Bali’de yaşayan, bu tür konularda iş birliği yaptığımız vatandaşımız Mehmet Kaya aracılığıyla görüştük. Mehmet Kaya vatandaşımıza da çok teşekkür ediyoruz.

Erhan Seçkal ile de telefonla görüştüm, durumu gayet iyi, gerekli işlemler yapıldıktan sonra ülkemize dönecek. Biletini almak istedik. Şirketi her türlü masrafını karşılayacakmış. Takip ediyoruz. 66 saat suda kalmasına rağmen sağlığı iyi. İnşallah oradaki işler bittikten sonra ülkemize gelecek ve ailesi ile kavuşacak” dedi. 

Etiketler: GöçmenKaçak Göçmen
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Vizyona girecek filmler 6 Mayıs-13 Mayıs 2022

Sonraki Haber

Balıklıgöl’de balık ölümleri

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Guatemala'da Fuego Yanardağı faaliyete geçti: Turuncu alarm verildi
Dış Haberler

Guatemala’da Fuego Yanardağı faaliyete geçti: Turuncu alarm verildi

4 Ağustos 2026
Japonya'da iki uçak havada tehlikeli şekilde yakınlaştı
Dış Haberler

Japonya’da iki uçak havada tehlikeli şekilde yakınlaştı

4 Ağustos 2026
Japonya'da aşırı sıcaklar nedeniyle 3 aslan öldü
Dış Haberler

Japonya’da aşırı sıcaklar nedeniyle 3 aslan öldü

4 Ağustos 2026
Romanya'da aşırı sıcaklar nedeniyle ‘kırmızı alarm’ verildi
Dış Haberler

Romanya’da aşırı sıcaklar nedeniyle ‘kırmızı alarm’ verildi

4 Ağustos 2026
Pakistan Dışişleri Bakanı Dar, İranlı mevkidaşı Arakçi ile telefonda görüştü
Dış Haberler

Pakistan Dışişleri Bakanı Dar, İranlı mevkidaşı Arakçi ile telefonda görüştü

4 Ağustos 2026
Kanada'da orman yangınları nedeniyle 5 binden fazla kişi tahliye edildi
Dış Haberler

Kanada’da orman yangınları nedeniyle 5 binden fazla kişi tahliye edildi

4 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Balıklıgöl'de balık ölümleri

Balıklıgöl'de balık ölümleri

En Güncel Haberler

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?
Yazarlar

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi
Öne Çıkan

Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi

4 Ağustos 2026
Bahçelievler'de metrobüsün çarptığı kadın ağır yaralandı
Yerel Haberler

Bahçelievler’de metrobüsün çarptığı kadın ağır yaralandı

4 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Muğla’da yangından etkilenen üreticiler için hasar tespit çalışmaları sürüyor

4 Ağustos 2026
Yaşam

Diyarbakır’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı kavgası: 7 yaralı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Vücutlarında 1 kilo 392 gram metamfetamin taşıyan 4 şüpheli tutuklandı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Kahverengi kokarcaya karşı 1 milyon 650 bin samuray arısı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Ankara'da kamyonet, kamyona arkadan çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

Ankara’da kamyonet, kamyona arkadan çarptı: 1 ölü, 2 yaralı

- Haberton
4 Ağustos 2026

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde kamyonetin, kamyona arkadan çarptığı kazada 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Kaza, saat 14.00 sıralarında Kahramankazan ilçesine...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

Renklerin gizli dilini hiç düşündün mü?

4 Ağustos 2026
Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi

Özgür Özel hakkında fezleke düzenlendi

4 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton