8 Kasım 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Gebe Okulu ile normal doğum oranı yüzde 35’e yükseldi

Gebe Okulu ile normal doğum oranı yüzde 35’e yükseldi

Haberton - Haberton
27 Nisan 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Memorial Ankara Hastanesi’nin, Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılında yayımladığı sezaryen oranlarını azaltmaya ve normal doğumu teşvik etmeye yönelik eylem planı kapsamında hayata geçirdiği ‘Gebe Okulu’, normal doğum oranlarında artış sağladı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burak Çağlarsu, “2024 Ekim ayında gebelik okulunu başlattığımızda hastanemizde normal doğum oranı yaklaşık yüzde 12 seviyesindeydi. Bugün ise bu oran yüzde 35’e yükseldi” dedi.

Memorial Ankara Hastanesi tarafından düzenlenen ‘Gebelik Okulu’ etkinliği, anne adayları ve ebeveyn olmaya hazırlanan çiftlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi. Konferans salonunda düzenlenen programda, gebelikten doğuma ve doğum sonrası sürece kadar birçok önemli konu ele alındı. Etkinlik, hamile pilatesi oturumu ile başladı. Gün boyunca alanında uzman isimler tarafından verilen eğitimlerde, gebelikte beslenme önerileri, güvenli bağlanma, ebeveynliğe hazırlık, doğum fotoğrafçılığı ve travayda ağrı yönetimi gibi başlıklar katılımcılarla paylaşıldı.

Ayrıca doğumda anestezi yöntemleri, gebelik ve lohusalık döneminde beslenme önerileri ile kordon kanı ve doku bankacılığı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Programın ikinci bölümünde doğum yöntemleri detaylı şekilde ele alındı. Vajinal doğum, sezaryen ve epidural doğum seçenekleri uzmanlar tarafından karşılaştırmalı olarak anlatılırken, anne ve baba adaylarının doğuma hazırlık sürecindeki rolleri de vurgulandı. Etkinliğin son bölümünde ise yenidoğan bebeğe yaklaşım ve bakım konuları işlendi.

Uzmanlar, emzirme, banyo ve bez değişimi gibi temel bakım süreçlerine dair pratik bilgiler aktararak katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yaklaşık Olarak 800 Tane Gebeye Ulaştık

Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burak Çağlarsu, gebelik sürecinin fizyolojik bir süreç olduğu bilincini aşılamayı hedeflediklerini belirterek, 2024 yılında Sağlık Bakanlığı bir eylem planı yayınladı. Bu eylem planı da Türkiye'de artmış olan sezaryen oranlarını azaltmayı ve normal doğum oranlarını artırmayı hedefledi. Biz de buna yönelik hastanemizde gebelik sürecinin fizyolojik bir süreç olduğunu anlatmak ve bu süreçte hastaların en doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması için hastanemizde gebelik okulu organize etmeye başladık.

Yaklaşık olarak 19 aydan beri her ay düzenli olarak bu organizasyonu yapıyoruz. Burada yenidoğan uzmanı, pediatri uzmanı, fizyoterapist, kadın doğum uzmanı, psikolog, diyetisyen ve diğer sağlık personelinin desteğiyle güzel bir organizasyon yürütmekteyiz. Bu ay biz hastanemizde 19’uncu gebelik okulunu yaptık. Yaklaşık olarak 800 tane gebeye ulaştık.

Biz 2024 ekim ayında gebelik okulunu ilk düzenlemeye başladığımız dönemde hastanemizde olan normal doğum oranları yaklaşık yüzde 12 seviyelerindeyken, bugün ise yaklaşık yüzde 35'lere çıkmış durumdadır” dedi.

Gebe Okuluna Katılan Gebelerin Normal Doğum Oranları Arttı

Dr. Çağlarsu, gebelik okuluna katılan ve Memorial Hastanesi’nde doğum yapanların istatistiğine bakıldığında yaklaşık yüzde 40-45 bandında normal doğum oranı gözlenmekte olduğuna dikkat çekerek, “Gebe okuluna katılan gebelerin normal doğum oranlarının artmış olması, bu projenin bize başarılı olduğunu göstermektedir. Gebe okulumuz sadece Memorial'dan hizmet alan gebelere değil, tüm hastalara ve tüm gebelere ücretsiz bir şekilde hizmet vermektedir. Programın dinamik olması amacıyla biz her ay farklı bir etkinliği organizasyonumuza katıyoruz. Kahkaha yogası, gebeler arasında bilgi yarışması ya da babaların empati gücünü biraz daha artırabilmek adına bazen küçük oyunlar, suni sancı benzeri bir deneyim yaşatabiliyoruz. Bu ayki organizasyonumuzun bir diğer önemi de 21-28 Nisan Ebelik Haftası kapsamına denk gelmiş olmasıdır. Bu anlamda bizim hastanemizde normal doğum oranlarının ebelerimiz sayesinde arttığını, ebelerimizin fedakarlığı ile arttığını ben özellikle belirtmek isterim. Tüm ebelerin Ebeler Haftası'nı kutlarım” diye konuştu.

Güvenlerini Katladık

38 yıllık ebe olduğunu belirten Filiz Atay, “Memorial'da 3 yıldır görev yapmaktayım. 19 aydır da gebe okulu çalışmalarını yapıyoruz. Bu gebe okulu bize çok güzel dönüşler yaptı. Özellikle normal doğum oranımız oldukça yükseldi. Gebelere verdiğimiz eğitimler onların bize daha çok güvenmesini sağladı ve normal doğumda onlara eşlik ederek güvenlerini katladık. Çok güzel özel anlarını da taçlandırdık. İyi ki ebeyim. Tüm emektar ebelerimizin Ebeler Haftası kutlu olsun” dedi.

Arkadaşlarıma Da Öneriyorum

Gebe okulunu duyduğunda heyecanlandığını ifade eden gebe Nurseli Köker, “Dış seslerde ve stres yönetiminde bizim biraz böyle endişelerimiz olabiliyor. Burada hem çocuk doktoruna hem kadın doğum doktoruna hem de ebemize, yani her şeye ulaşabiliyoruz ve kulaktan duyma bilgilere birazcık daha kapalı olmaya çalışıyoruz diyebilirim. Biraz rahatlıyoruz çünkü arkadaşlarımızın hepsi de ilk doğum için gelmişler. Arkadaşlarıma da öneriyorum. Buradaki ekibe teşekkür ediyorum” diye konuştu. Nurseli Köker’in eşi Cahit Köker ise, “Bilgilendirici, gayet iyi bilgiler verdiler bize. Her şey güzel geçiyor. Doğum sancısı da verdiler; eşimle empati kurmam açısından güzel oldu” dedi.

Etiketler: AnkaraKadınSağlık BakanlığıTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ağabeyinin karaciğeriyle yaşama tutundu

Sonraki Haber

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

ÇOMÜ’de mesanesi alınan hastalara kalın bağırsaktan yapay mesane
Sağlık Haberleri

ÇOMÜ’de mesanesi alınan hastalara kalın bağırsaktan yapay mesane

7 Kasım 2026
Babasını kaybettiği akciğer kanserinden ameliyatla kurtuldu
Sağlık Haberleri

Babasını kaybettiği akciğer kanserinden ameliyatla kurtuldu

7 Kasım 2026
Lösemili çocuklar, umut balonlarını hastane camlarından izledi
Sağlık Haberleri

Lösemili çocuklar, umut balonlarını hastane camlarından izledi

7 Kasım 2026
Sağlık Haberleri

‘Bir kişinin organ ve doku bağışı, 50’den fazla insanın hayatını kurtarabiliyor’

7 Kasım 2026
Uzmanlar grip ve zatürre belirtilerine karşı uyardı: Nefes darlığı ve göğüs ağrısını ihmâl etmeyin!
Sağlık Haberleri

Uzmanlar grip ve zatürre belirtilerine karşı uyardı: Nefes darlığı ve göğüs ağrısını ihmâl etmeyin!

6 Kasım 2026
Türkiye'de 30 binden fazla hasta nakil bekliyor: "Kadavradan organ bağışını artırmalıyız"
Sağlık Haberleri

Türkiye’de 30 binden fazla hasta nakil bekliyor: “Kadavradan organ bağışını artırmalıyız”

6 Kasım 2026
Sonraki Haber
İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 14 kişi hayatını kaybetti

En Güncel Haberler

Bursa'da otomobil takla atarak ters döndü: 3 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da otomobil takla atarak ters döndü: 3 yaralı

8 Kasım 2026
Anadolu Otoyolu’nda zincirleme kaza: 6 yaralı
Yerel Haberler

Anadolu Otoyolu’nda zincirleme kaza: 6 yaralı

8 Kasım 2026
Şişli’de çöp kenarındaki saatli dinamit maket çıktı
Yerel Haberler

Şişli’de çöp kenarındaki saatli dinamit maket çıktı

7 Kasım 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İzmir’de Jandarma 2’nci Savaşçı Yarışması sona erdi

7 Kasım 2026
Yaşam

Tokat’ta mevsimin ilk karı yağdı çocuklar kar topu oynadı

7 Kasım 2026
Yaşam

Kütahya Domaniç’te kar yağışı

7 Kasım 2026
Yaşam

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bayraktaroğlu askeri birliklerde incelemelerde bulundu

7 Kasım 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tokat’ta mevsimin ilk karı yağdı çocuklar kar topu oynadı

Tokat’ta mevsimin ilk karı yağdı çocuklar kar topu oynadı

- Haberton
7 Kasım 2026

Tokat'ta mevsimin ilk karının düştüğü Çamiçi Yaylası'nda çocuklar aileleriyle birlikte kartopu oynadı. Tokat'ın Niksar ilçesinde akşam saatlerinde sağanak yağmur, yüksek...

Miras kalan evde kim oturabilir? Kardeşler arasında anlaşmazlık çıkarsa ne olur? İşte yasal haklar!

Saatler neden sağa doğru döner? Saat yönünün belirlenmesinin arkasındaki binlerce yıllık sır!

İnsanlar neden cenazelerde siyah giyer? Yasın rengi her kültürde aynı mı?

Kanser tedavisinin görünmeyen kahramanları! Hayat kurtaran ışınların arkasında kimler var?

Güncel Haber

Bursa'da otomobil takla atarak ters döndü: 3 yaralı

Bursa’da otomobil takla atarak ters döndü: 3 yaralı

8 Kasım 2026
Anadolu Otoyolu’nda zincirleme kaza: 6 yaralı

Anadolu Otoyolu’nda zincirleme kaza: 6 yaralı

8 Kasım 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton